Neste prosjekt 2 - Coloplast Norge

Ta kontroll over blæren din – og livet ditt

Å leve med blæreproblemer er en del av hverdagen for mange kvinner. Kanskje du besøker toalettet ofte, eller ikke rekker frem til toalettet i tide fordi du ikke greier å holde igjen. Å prøve å endre sin livsstil for å tilpasse seg utfordringene, er ikke en god løsning på lang sikt. Dette er grunnen til at din lege eller sykepleier kanskje allerede har foreslått intermitterende kateterisering (RIK). Målet med denne siden er å introdusere deg for RIK, forklare hvordan det fungerer og hvordan det kan hjelpe deg å få kontrollen igjen over blæren din.  

Kvinne med SCCE

Hvordan kan jeg dra nytte av RIK?

Det er mange grunner til å vurdere RIK. Det vil hjelpe deg å få kontroll over blæretømmingen, og det vil gi deg ro, bedre helse og livskvalitet. Se fordelene her

Et mer avslappet liv

RIK hjelper deg til å få kontroll over blæren din, og sikrer at den tømmer seg fullstendig når du går på toalettet. Dette vil si at du mest sannsynlig hverken vil kjenne noen trang til å skynde deg på toalettet, eller at pinlige situasjoner oppstår i offentlighet. 

Vær spontan

Ved å sørge for at du tømmer blæren regelmessig og fullstendig, vil du få en forbedret livskvalitet. Du slipper konstant bekymring over hvor det nærmeste toalettet er, og om du rekker frem i tide. Dette vil gjøre deg i stand til å kunne være mer spontan og selvstendig.

Få glede av sexlivet ditt

Mange kvinner som lever med blæreproblemer bekymrer seg over ukontrollert vannlating under seksuell omgang. RIK vil også kunne hjelpe deg med bekymringer fordi det sikrer at blæren din er fullstendig tømt. Du unngår også uhell ved seksuell omgang.

En friskere blære

RIK hjelper deg med å holde blæren friskere – ved å tisse jevnlig, reduserer du risikoen for komplikasjoner som følge av gammel urin eller overstrukket blærevegg. I tillegg reduserer du risikoen for langsiktig skade på nyrene dine.

Lukk
Hvordan fungerer kateterisering?

Hvordan fungerer kateterisering?

Intermitterende kateterisering regnes å være den beste behandlingen for å hjelpe deg å tømme blæren Hvordan fungerer kateterisering?

Det finnes flere valgmuligheter for deg når det gjelder å tømme blæren din. Blant disse regnes RIK for å være en av de beste behandlingene1. I tillegg til å hjelpe deg med å holde blæren frisk med redusert risiko for korte og langsiktige komplikasjoner, har RIK også en rekke andre fordeler. Dette gir deg muligheten til å få kontroll over blæren din igjen (i tilknytning til medisinsk behandling, om nødvendig), i tillegg til å håndtere problemer som urinlekkasjer, plutselig trang til vannlating, og vanskeligheter med å få tømt blæren fullstendig. 

Slik gjennomføres RIK

RIK-prosessen er å sette inn et kateter (en tynn slange) i din blære gjennom urinrøret, etter opplæring fra din lege eller sykepleier. På den avrundede tuppen av kateteret er det hull som gjør det mulig for urinen å renne ned i røret fra blæren din og ut i toalettet. Etter at blæren er tømt, fjerner du kateteret og kaster det.

Å velge rett kateter

Det finnes en rekke forskjellige katetertyper du kan velge til RIK. Det er viktig å være tålmodig når du skal velge hvilket kateter du mener er mest praktisk og komfortabelt, og som passer dine behov. Det er et svært personlig valg, og det beste kateteret for deg er ikke nødvendigvis det kateteret du prøver først. Forskjellige typer livsstiler eller aktivitetsnivåer kan kreve forskjellige RIK-løsninger.

Kateterbelegg

Du bør velge et kateter som har hydrofilt belegg. Undersøkelser viser at disse er de mest komfortable, praktiske og enkle å bruke. De er også blitt knyttet til lavere forekomst av infeksjon og skader på urinrøret sammenlignet med andre katetertyper.2 Du kan rådføre deg med din sykepleier for hjelp til å velge et kateter/katetre som best passer deg. Det finnes også mye nyttig informasjon om de seneste produktene på internett.

Ulike former og størrelser

Katetre varierer veldig med hensyn til størrelse, måten de er pakket på og måten de brukes på. Noen er også mer diskré enn andre. Standardkatetre er lenger (20 cm), men siden det kvinnelige urinrøret kun er 3 cm – 5 cm langt, foretrekker de fleste kvinner å bruke kompakte katetre som er mindre. Noen katetre er designet på en slik måte at de likner på kosmetikkprodukter for å imøtekomme behov for diskresjon. Et kateter bør ta så lite av din tid og oppmerksomhet som mulig, og heller ikke vekke andres oppmerksomhet.

Lukk
Kateterisering vanlige stilte spørsmål

Vil du vite mer – ta en titt på våre vanlige stilte spørsmål

Du har sikkert mange spørsmål du ønsker svar på. Bla gjennom disse ofte stilte spørsmålene og se om du finner svarene du leter etter. Gjør du ikke det, er du velkommen til å kontakte Coloplast kundeservice på Klikk her for å se vanlige stilte spørsmål
Lukk

Vanlige stilte spørsmål

Spm.: Hvordan kan intermitterende kateterisering integreres i mitt liv?
Svar: Intermitterende kateterisering er en rask og effektiv måte å håndtere din blære på. Du vil enkelt kunne tilpasse det rundt ditt daglige liv, noe som gir deg større uavhengighet til å gjøre det du vil. Så snart intermitterende kateterisering er blitt rutinemessig, vil det ikke ta lenger tid enn det du normalt ville brukt på toalettet.

Spm.: Er kateterisering vanskelig?
Svar: Å utføre intermitterende kateterisering er ikke vanskelig, men du må lære hvordan det gjøres. En sykepleier eller lege vil gi deg opplæring i hvordan du utfører intermitterende kateterisering før du gjør det på egenhånd. Du kan se filmen «Hvordan utføre intermitterende kateterisering med SpeediCath Compact Eve» for å se detaljert instruksjon.

Spm.: Er intermitterende kateterisering smertefullt?
Svar: De første par gangene du utfører kateterisering, vil det føles litt ukomfortabelt og vanskelig ettersom det er nytt for deg. Når du er blitt kjent med teknikken, vil du kunne utføre selvkateterisering raskt og enkelt uten problemer.

Spm.: Er intermitterende kateterisering en god måte for meg å håndtere min blære på?
Svar: Intermitterende kateterisering er allment kjent for å være det beste og tryggeste valget for å håndtere blæreproblemer på, sammenliknet med andre teknikker. De fleste som bruker intermitterende kateterisering finner det mer komfortabelt og praktisk i sitt daglige liv. Andre fordeler ved å bruke intermitterende selvkateterisering er blant annet større uavhengighet, bedre kontroll over sexlivet, økt fertilitet og generelt bedre livskvalitet.

Spm.: Vil jeg måtte fortsette med kateterisering for alltid fra nå av?
Svar: Det avhenger av din situasjon og tilstand. Du må rådføre deg med din sykepleier eller lege for å få riktig svar. Dersom endringene i din blære er som følge av multippel sklerose, ryggmargsbrokk eller ryggmargsskade, kan det kun reverseres i sjeldne tilfeller, så for å holde din blære sunn er det viktig at du kan kateterisere som anvist av din lege eller sykepleier.

Spm.: Vil intermitterende kateterisering påvirke sexlivet mitt?
Svar: Det er svært sjelden at intermitterende kateterisering forstyrrer seksuell aktivitet. Tvert i mot så vil ofte selvkateterisering gi deg mer frihetsfølelse. Det anbefales som regel å tømme blæren før du har sex, for å minske risikoen for urinlekkasje. Diskuter alltid spørsmål eller bekymringer med din lege eller sykepleier.

Spm.: Hvor mange ganger om dagen bør jeg utføre intermitterende kateterisering?
Svar: Det er vanlig å tømme blæren 4 – 6 ganger daglig. Det er individuelt hvor mange ganger du bør utføre intermitterende kateterisering; for noen er det nok med 4 ganger om dagen, mens for andre er det nok med sjeldnere. Du bør alltid følge din leges eller sykepleiers anvisning.

Spm.: Vil intermitterende kateterisering skade mine indre organer?
Svar: Nei. Dersom prosedyren utføres korrekt, er intermitterende kateterisering den beste måten å holde dine urinveier sunne, og på denne måten beskytte dine indre organer.

Spm.: Hva kan jeg gjøre for å unngå urinveisinfeksjon?
Svar: Dersom du tømmer blæren din jevnlig (4 – 6 ganger daglig, eller som anbefalt av din lege eller sykepleier), og husker å vaske hendene før du setter inn kateteret, reduserer du risikoen for urinveisinfeksjon. 

Spm.: Hvordan kan jeg komme i kontakt med andre personer som har hatt samme opplevelse som meg?
Svar: Din lege eller sykepleier kan fortelle deg om støttenettverk i ditt område. Det er også mulig at din lokale støtte/pasientgruppe har liknende tilbud.

Spm.: Hvor kan jeg få mer informasjon?
Svar: Du kan kontakte din sykepleier eller lege for å få mer informasjon, eller informasjon om hvor du kan henvende deg. Relevante pasientorganisasjoner kan også hjelpe deg. En annen mulighet er å kontakte Coloplast kundeservice, som vil kunne gi deg informasjon. Ring <telefonnummer> for mer hjelp.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon