Ønsker du mer informasjon?

Hva er en stomi? Hva er en stomi? Det å forstå nøyaktig hva en stomi er og hvordan den lages er et viktig første steg for å forstå hvordan det kan påvirke hverdagen din. Forstå hva en stomi er
Lukk

Hva er en stomi?

En stomi er resultatet av en operasjon som er ment å fjerne sykdom og lindre symptomer. Det er en kunstig åpning som lar avføring eller urin fra tarmen eller urinveier passere.

Stomien lages av en ende av tarmen, som bringes til overflaten av magen din for å forme stomien (åpning). 


Last ned relevante stomiguider:

Lukk
Tre stomityper Tre stomityper Det finnes tre forskjellige stomityper, hver av dem er skapt for forskjellige formål. Les videre for å finne ut hvor de vanligvis plasseres og hva de er for. Stomityper
Lukk

Tre typer stomi

De tre stomitypene er: Colostomi, ileostomi og urostomi.

 

Colostomi

ColostomiI en colostomioperasjon blir deler av tykktarmen din brakt til overflaten av magen for å danne stomien. En colostomi lages vanligvis på venstre side av magen din. Avføring i denne delen av tarmen er vanligvis fast, men fordi en stomi ikke har noen muskel for å kontrollere avføring må det samles opp i en stomipose.

Det er to forskjellige typer colostomikirurgi: Endecolostomi og loopcolostomi.

Endecolostomi

Om deler av tykktarmen din (colon) eller rektum er fjernet blir resten av tykktarmen brakt til overflaten av magen for å danne en stomi. En endecolostomi kan være midlertidig eller permanent. Den midlertidige løsningen er relevant i situasjoner hvor den syke delen av tarmen har blitt fjernet og den gjenværende delen av tarmen må hvile før endene føres sammen igjen. Den permanente løsningen velges i situasjoner hvor det er for risikabelt eller umulig å operere sammen de to delene av tarmen.

Bøylecolostomi
I en bøylecolostomi blir tarmen din løftet over hudnivået og holdt på plass med en stomistang. Det lages et kutt på den eksponerte tarmsløyfen og endene rulles så ned og sys på huden. På denne måten består en bøylestomi faktisk av to stomier (dobbeltløpet stomi) som er sammenføyd. Bøylecolostomi er et typisk midlertidig tiltak som utføres i akutte situasjoner. Den kan også utføres for å beskytte en operasjonsskjøt i tarmen.

Ileostomi

IleostomiI en ileostomioperasjon blir en del av tynntarmen kalt ileum brakt til overflaten av magen din for å danne stomien. En ileostomi blir som regel laget i situasjoner hvor enden av tynntarmen er syk og den legges vanligvis på høyre side av magen din.

Avføring i denne delen av tarmen er vanligvis flytende, men fordi en stomi ikke har noen muskel for å kontrollere avføring må det samles opp i en stomipose.

Det er to forskjellige typer ileostomikirurgi:

Endeileostomi
En endeileostomi lages når deler av tykktarmen din (colon) blir fjernet (eller trenger hvile) og enden av tynntarmen din blir brakt til overflaten av magen for å danne en stomi. En endeileostomi kan være midlertidig eller permanent.

Den midlertidige løsningen er relevant i situasjoner hvor den syke delen av tarmen har blitt fjernet og den gjenværende delen av tarmen må hvile før endene opereres sammen igjen. Den permanente løsningen velges i situasjoner hvor det er for risikabelt eller umulig å gjenforene de to delene av tarmen.

Loopileostomi
I en loopileostomi blir en sløyfe av tynntarmen løftet over hudnivået og holdt på plass med en stomistang. Det lages et kutt på den eksponerte tarmsløyfen og endene rulles så ned og sys på huden. På denne måten består en loopileostomi faktisk av to stomier som er sammenføyd.

Loopileostomien er typisk midlertidig og utføres for å beskytte en operasjonsskjøt i tarmen. Dersom den er midlertidig vil den bli lukket eller reversert i en senere operasjon.

Urostomi


UrostomiDersom blæren eller urinveiene dine er skadet og du ikke kan late urin normalt trenger du en urinavleder. Dette kalles en urostomi eller en Brickerblære som er konstruert av en del av ileum.

En isolert del av tarmen blir brakt til overflaten på høyre side av magen din og den andre enden blir sydd opp. Urinlederne blir løsnet fra blæren og festet til den isolerte delen av tarmen. Fordi denne delen av tarmen er for liten til å fungere som et reservoar, og det ikke er noen muskel for å kontrollere urinering, trenger du en urostomipose for å samle opp urinen.

Lukk
Lurer du på hvordan stomien vil påvirke hverdagslivet? Lurer du på hvordan stomien vil påvirke hverdagslivet? Det vil ta tid å tilpasse seg livet med en stomi. Men det er ingen grunn til at det skal hindre deg i å gjøre de fleste av de tingene du allerede gjør, fra idrett til sosialisering. Hverdagsliv med en stomi
Lukk

Lurer du på hvordan stomien vil påvirke hverdagen din?

Etter stomioperasjonen din vil du trenge noe tid på komme deg. Dette er helt normalt og hvor mye tid man trenger vil variere fra person til person. Stomien din vil endres i de første ukene etter operasjonen, både med hensyn til størrelse og stomiinnhold. Du kan også gå opp eller ned i vekt i disse ukene.

Komme i gang med en pose
Det å ha en stomi betyr at du ikke har noen kontroll over når det kommer avføring eller ved urostomi, urin. Dette betyr at du alltid må ha på en pose for å samle opp stomiinnholdet.

Frisk hud
For at posen din skal feste seg skikkelig er det veldig viktig at du holder huden rundt stomien din frisk. Når posen festes korrekt er det ingen risiko for lukt fra stomien og mindre risiko for hudirritasjon. Før du forlater sykehuset vil du få opplæring i hvordan du velger stomiutstyr og håndterer det, samt hvordan du skal stelle huden din.

Hva med mat og drikke?
Generelt sett kan du spise og drikke som normalt. Prøv deg fram og se hvordan stomien reagerer på forskjellige matvarer. Din stomisykepleier, kirurg eller lege vil gi deg råd hvis du må ta spesielle forholdsregler.

Generelt er ikke stomien noe hinder i forhold til jobb, sosialisering, idrett, reise eller andre hobbyer. Din generelle helsetilstand – fysisk så vel som mentalt – vil spille en stor rolle for livskvaliteten din etter hvert som du går videre.

Snakk om det
Snakk om detIngenting hjelper mer enn noen som virkelig forstår hva du går gjennom. Du er absolutt ikke alene – det er 1,9 millioner mennesker med stomi i verden. Din lokale pasientorganisasjon er en måte du kan treffe likesinnede på, og å få nyttige tips, inspirasjon og personlig støtte.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon