Livsstil

Mor og datter på strandtur

Gjør det du har lyst til

Ved å kateterisere har du kontroll over vannlatingen din, og oppnår større frihet til å gjøre det du har lyst til. På denne siden kan du lese mer om hvordan du tilpasser rutiner med kateterisering i hverdagen, når det kommer til arbeidsliv, trening, reise, sosiale aktiviteter og intimitet. Du får også råd om kosthold. Les mer
Lukk

Gjør det du har lyst til

Engangskateterisering hjelper deg å bevare en sunn blære, og minsker risikoen for komplikasjoner – men det er også andre fordeler. Du oppnår kontroll over vannlatingen din, og det kan gi deg en større trygghet og selvstendighet.

På denne nettsiden vil du kunne lese om hvordan du kan tilpasse kateteriseringen til aktiviteter som:

 • Arbeidsliv
 • Trening
 • Reise
 • Sosiale begivenheter som kino, teater, konserter og sportsbegivenheter
 • Intimitet

Disse aktivitetene kan du glede deg over fordi du gjennom kateterisering kan kontrollere vannlatingen, når og hvor det passer deg. Engangskateteriseringen forbedrer med andre ord livskvaliteten. 

Nederst på siden finner du også råd om kosthold.

Fleksibilitet når du er ute

Når du har mestret kateteriseringen vil du oppleve en større frihet i hverdagen, og du kan planlegge flere sosiale aktiviteter. Så snart du har en rutine, kan du føle deg mer komfortabel når du er ute med familie og venner, fordi du ikke trenger å bekymre deg for ufrivillig vannlating.

Hvis du skal være borte i mange timer, bør du tenke fremover og planlegge dagen: Skal du for eksempel kateterisere før du forlater museet, eller vente til du kommer til restauranten? Ta alltid med ekstra kateter når du reiser hjemmefra. Noen foretrekker også å bruke et annet kateter når de er ute, for eksempel et mindre kateter, eller et med integrert urinpose.

Frihet til å trene

Kateterisering kan gi deg større frihet til å drive med sport og trening, fordi du kan være aktiv uten å måtte bekymre deg for ufrivillig vannlating. Hvis du overholder planen din for kateterisering, kan du delta på alle aktivitetene du ønsker – bare kroppen din setter grensene. Når du har fått en god rutine, tar kateteriseringen ofte bare noen få minutter. Så selv om du må tømme blæren når du trener, er du ikke borte lengere enn andre som skal på toalettet.

Hvis du har en overaktiv blære kan du oppleve ufrivillig vannlating under fysisk aktivitet til tross for kateteriseringen. Derfor kan det være lurt å bruke et annet hjelpemiddel for å samle urinen når du trener, for eksempel et uridom og en urinpose (for menn) eller et bind.

Lukk

Arbeid

Kvinne går på gaten

Gode råd for arbeidsliv

Les mer

Planlegg kateteriseringen

Det kan være lurt å koble kateteriseringen til faste ting du gjør i løpet av arbeidsdagen, for eksempel møter, lunsj eller kaffepauser. Det gjør det enklere å huske.

Ta med nok kateter

Sørg for at du tar med nok kateter på jobb hver dag. Du kan også ha ekstra kateter liggende på jobb eller i bilen, dersom du kjører. Kompakte kateter er enkle å ha i lommen, så trenger du ikke ta med en egen veske eller mappe på toalettet. Dersom du er plaget med ufrivillig vannlating, kan det være lurt å pakke en sekk med litt ekstra klær.

Begrens inntaket av koffeinholdig drikke

Mange drikker kaffe eller te dagen lang. Begrens inntaket av koffeinholdig drikke, da de gjør at du må tømme blæren oftere. Du bør fremdeles drikke 1,5 liter væske om dagen, men tenk over hvor mye du drikker på jobb, så du kan planlegge dine kateteriseringer deretter.

Kle deg i mørke farger

Med gode rutiner kan du redusere risikoen for ufrivillig vannlating både på jobb og andre steder. Dersom det likevel skjer et uhell, gjør mørke klær det mindre synlig for andre. Det er også en god idé og ha et ekstra sett med klær på jobb eller i bilen.

Lukk
mann sitter foran datamaskin på kafe

Arbeid og vannlatingsproblemer

Les mer
Lukk

Arbeid og vannlatingsproblemer

Jobber du for å leve, eller lever du for jobben? Uansett om du tilhører den ene eller den andre kategorien, så tilbringer de fleste av oss mange timer på jobb hver dag. Derfor er det viktig at vi har gode kolleger, en god sjef, og et godt arbeidsmiljø – og tid til å gå på toalettet.

Uansett om du har vært i jobb hele tiden, eller om du har kommet tilbake etter sykdom eller skade, så følger vannlatingsproblemene med deg. Kateteriseringen skal passe inn i arbeidsdagen, men det behøver ikke påvirke så mye av den. Engangskateterisering tar kun et par minutter, så dine toalettbesøk vil normalt ikke ta lengre tid enn andres.

Trenger jeg å si det til noen?

Hvorvidt det er nødvendig å fortelle om din situasjon avhenger av i hvor stor grad din tilstand påvirker jobben din. Det er ikke alltid lett å snakke med sjefen om egen helse, men det kan være bedre å gjøre det før det oppstår en vanskelig situasjon hvor du plutselig må løpe fra et møte eller en oppgave. Du trenger ikke fortelle din leder i detaljer om situasjonen. Det kan være nok å si at du trenger å gå litt oftere på toalettet. Dersom du har en god kollega kan det være en god idé å dele det med han eller henne.

Dine rettigheter når du kommer tilbake etter sykdom eller operasjon

I Norge har vi gode lover og regler for at du kan få støtte, noe som kan gjøre det enklere å komme tilbake til jobb. Personalsjefen eller verneombudet vil normalt kunne bistå med informasjon om hvilke rettigheter du har.

Møter

Møter kan være stressende, spesielt lange møter. Hvis du selv leder møtet, kan du planlegge korte pauser underveis, de andre deltagerne vil nok også gjerne ha fem minutter til å strekke på beina og fylle på kaffe. Er du kun deltager kan det være vanskelig å gå ut midt i møtet. Prøv å kateterisere deg rett før møtet starter. Foreslå for møteleder at dere har noen pauser underveis. De fleste andre vil nok også synes det er en god idé.

Jobbreiser eller kurs

Selv om du er god til å kontrollere dine vannlatingsproblemer på jobb, kan du av til stå overfor en vanskelig situasjon. Mange med vannlatingsproblemer synes det kan være stressende å være på jobbreise eller delta på kurs utenfor arbeidsplassen. Kanskje kan rådende i avsnittet om reise, være nyttig for deg.

Lukk
mann ved bil

Jobb med mye bilkjøring krever planlegging

Les mer
Lukk

Jobb med bilkjøring krever planlegging

Å ha en jobb hvor man kjører mye og har mange kundemøter, kan virke som en stor utfordring når man har vannlatingsproblemer. Thomas har funnet en løsning på problemet.

I dag gjorde Thomas noe som han ellers forsøker å unngå. Han kateteriserte seg på et kundetoalett. «Det var heldigvis rent», sier Thomas.

Møtet finner sted på en café midt i København. Etter intervjuet venter tre og en halv time i bil, før han er hjemme hos kona og deres to barn i Viborg.

Thomas jobber som konsulent innen rekruttering og ledelse. Det kan bli lange dager for han, særlig med tanke på at han bruker både kateter og analpropp. Begge deler har vært en del av hans daglige rutine siden en ulykke i 2001, hvor han falt ned en metalltrapp og fikk et brudd i ryggen.

«Jeg unngår alltid toaletter hvor jeg er usikker på hvor rent det er, da jeg har lett for å få urinveisinfeksjoner. Jeg har vært innom min andel av toaletter på bensinstasjoner, så jeg har funnet mine faste steder.» sier Thomas.

Normalt ville Thomas begrenset sitt væskeinntak før en tur til den andre enden av landet. Han kateteriserer alltid før han drar hjemmefra om morgenen, og er oppmerksom på hvor mye og når han drikker i løpet av dagen. På den måten kan han kontrollere når det er behov for å kateterisere.

Avføringsproblemene er en helt annen historie. Hver dag på jobb har han lagt inn fire pauser, på et kvarter hver, i timeplanen. Den tiden bruker han til å gå på toalettet, tømme tarmen og skifte analpropp.

Til tross for sine utfordringer fungerer det fint for Thomas å ha en jobb hvor han kjører mye bil. «Jeg unngår lekkasje og infeksjoner fordi jeg kjenner kroppen min godt, og jeg vet hva som fungerer og ikke for meg. Med gode produkter, profesjonell hjelp og planlegging, kan man nå lengre enn man først trodde selv», sier Thomas.

Lukk

Aktivitet

rullestolrugby-lag

Aktivitet og trening vil være bra for deg

Les mer
Lukk

Aktivitet og trening vil være bra for deg

Noen former fysisk aktivitet kan øke risikoen for ufrivillig vannlating og føre til at du må tisse oftere. Mange vil av den grunn helt unngå å være i aktivitet eller trene. Du skal ikke la bekymringene hindre deg i være aktiv, heller tvert i mot.

Det er viktig å ha en sunn og sterk kropp, og være i så god form som mulig. Dersom du er i dårlig form kan vannlatingsproblemene bli verre, eller det kan føles slik fordi du føler deg generelt utilpass. Overvekt og forstoppelse kan gjøre vannlatingsproblemer verre, og en stor mage kan gjøre selve kateterisering vanskeligere, særlig for kvinner.

Hvilke aktiviteter er de beste for deg?

Når du løper, kan hoppende og støtvise bevegelser forårsake ufrivillig vannlating.

Alternativ: Prøv powerwalking (hurtig gange).

Når du løfter tungt – håndvekter eller andre former for vekter – kan det gi et for stort trykk på blæren og forårsake ufrivillig vannlating.

Alternativ: Bytt til lettere vekter, og heller øk antall repetisjoner.

Råd: Svømning er en god aktivitet, fordi det er noe som de fleste kan gjøre, uansett i hvor god form eller hvor mobil man er.

Det er også mange idretter som kan utføres i en rullestol – også konkurranseidretter.

Tross dine vannlatingsproblemer, vil du ha godt av aktivitet og trening. Det er sunt for både kropp og sjel, særlig om du finner en aktivitet du trives med, og hvor du kan være sammen med andre.

Lukk
kvinne i klatrehall

3 gode råd for aktivitet

Les mer

1. Gjennomfør kateterisering

Det er lett å glemme tiden når du er midt i noe, særlig om du er i ferd med å vinne, eller i godt selskap. Sett på en alarm, så glemmer du ikke kateteriseringen. Tenk over hvor din aktivitet er, og planlegg når det er smart å gå på toalettet, så glemmer du ikke å gjøre det.

2. Kateteriser før du skal være aktiv eller trene

Uansett hvilken form for aktivitet eller trening du skal være med på, bør du kateterisere før du starter. Det reduserer også risikoen for ufrivillig vannlating.

3. Husk å drikke

Vannlatingsproblemer og og utryggheten ved å ikke være hjemme kan få deg til å drikke mindre. Dersom du svetter eller det er varmt, er det viktig at du husker å drikke nok for å unngå at du blir dehydrert. Drikk litt om gangen og planlegg når det vil være lurt å kateterisere.

Lukk

Reise

Mann med kikkert

Gode råd til reisen

Les mer
Lukk

Gode råd, før du reiser

Klær

 • Ta med løse og behagelige klær, hvis du skal fly over mange timer
 • Velg klær i mørke farger, i tilfelle ufrivillig vannlating
 • Velg gjerne klær som er enkle å åpne eller skifte
 • Velg gjerne en jakke eller bukse med lommer der det er plass til kateter

Reisefølge

Dersom du reiser sammen med familien er de sikkert kjent med din situasjon. Om du reiser med en venn eller kollega som ikke kjenner til dine behov, kan du vurdere å fortelle dem om det, i tilfelle du plutselig får behov for hjelp.

Lege og sykepleier

Snakk med en lege eller sykepleier om det er nødvendig med medikamenter eller andre typer kateter. De kan også ha generelle råd om reise og andre aktiviteter.

Mat og drikkevaner

Nye omgivelser og rutiner kan påvirke fordøyelsen din. Prøv å unngå forstoppelse og dehydrering, da det kan forverre vannlatingsproblemene. Det er lurt å drikke mye vann (unngå for mye koffeinholdig drikke), og prøv å spise mat med et høyt fiberinnhold. Les mer i avsnittet “Kost & Ernæring”. Hvis du er usikker på om drikkevannet er rent der du er, bør du kjøpe flaskevann.

Toaletter

 • Hvis du reiser med fly, kan du be om en plass ved midtgangen i nærheten av toalettene når du bestiller reisen.
 • Finn ut om toalettforholdene på de stedene du planlegger å besøke - restauranter, butikker, teatre, museer eller severdigheter – spesielt hvis du har bruk for et handikaptoalett. Du kan finne informasjon om det på internett eller ringe på forhånd om du er i tvil. Bruk gjerne WheelMate-appen.
 • Undersøk også gjerne om det koster noe å bruke toalettene, og sørg for å ha vekslepenger i den lokale valutaen på deg.
 • Lær deg hvordan toalett uttales på det lokale språket, eller skriv ordet ned på en lapp.

Planlegg kateteriseringene

Planlegg dine kateteriseringer. Hvis du reiser med fly, bør du kateterisere like før du går om bord på flyet. Du kan også planlegge dine kateteriseringer under oppholdet. Hvis du ikke alltid husker rutinene, kan du sette på en alarm på klokken eller mobiltelefonen din.

Sikkerhetskontrollen

Du kan vise et brev fra din lege eller reisesertifikatet fra Min Reisemappe, som forklarer at du reiser med kateter. Hvis du føler det ikke er ok å vise dine katetre til de som står rundt, kan du be om at din bagasje blir sjekket i et sideliggende lokale om de vil kontrollere den spesielt. Personalet er ofte villige til å gjøre det mer diskré, det avhenger av hvilken flyplass du er på. Du kan bestille Min Reisemappe her dersom du ikke allerede har den.

"Gå i byen"-sett

Pakk med deg en liten veske med alt du trenger for å kateterisere. I avsnittet om;  hvordan du pakker et "gå i byen"-sett, kan du se en liste over hva vi anbefaler at du tar med på reisen.

Lukk
Par spiser is

Føl deg trygg på reisen

Les mer
Lukk

Føl deg trygg på reisen

Vi ønsker gjerne å oppleve nye ting, og mange gjør det gjennom å reise. Når du benytter kateter krever det litt ekstra planlegging å forlate hjemmet – både når du reiser og under oppholdet. Likevel skal ikke vannlatingsproblemer ødelegge for drømmereisen, uansett hvor du skal.

Kartlegging på forhånd

Med det samme du er i gang med å undersøke de beste restaurantene og viktigste severdighetene på reisemålet ditt, kan du også bruke litt tid på å finne kontaktopplysninger til hvor du kan kjøpe produktene du bruker. Dette gjelder spesielt dersom du er redd for å gå tom, eller om du skal være borte over en lengre periode. I min reisemappe, eller under avsnittet Coloplast i utlandet, kan du se hvem du kan kontakte dersom du støter på utfordringer under reisen.

Ved behov for hjelp

Ta gjerne med telefonnummeret til helsepersonell i Norge. Hvis du ikke får kontakt med dem, kan du også ringe Coloplast kundeservice. Våre sykepleiere er tilgjengelig på telefon 22 57 50 00 hverdager kl. 9:00 - 16:00.

Pakk smart, og planlegg på forhånd

Når du reiser hjemmefra er det alltid smart å ha med litt ekstra av alt – sånn for sikkerhets skyld. Tenk på ulike situasjoner du kan støte på under reisen. Uansett om du foretrekker å være ute i naturen, shoppe dagen lang, eller gå på museer eller byvandringer bør du ta med tilstrekkelig av kateter og tilbehør, slik at du er klar for enhver situasjon. Har du lagt en plan for hva du vil gjøre under reisen? Det er en god idé å ha en tilsvarende «toalettplan». Det finnes ulike verktøy som kan hjelpe deg å finne frem til et toalett, uansett hvor du er, for eksempel hjemmesider eller apper som WheelMate.

Forbered deg på lange reiser

Lange reiser kan være en utfordring. Hvis du ikke har tilgang til toaletter under reisen kan du vurdere kateter med urinpose. Dersom det ikke er mulig å kateterisere i løpet av reisen bør du snakke med en lege eller sykepleier om en annen løsning, for eksempel å få lagt inn et permanent kateter midlertidig. Om du velger en annen løsning enn det du er vant til bør du teste det ut før du reiser, så rekker du å bli kjent med den nye løsningen.

Lukk
Par utenfor flyplass

Slik forbereder du deg til flyreisen

Les mer
Lukk

Slik forbereder du deg til flyreisen

1. Får jeg problemer i sikkerhetskontrollen?

Det finnes kateter som inneholder væske. Du kan be din lege skrive en attest, eller bestille Min Reisemappe, som inneholder et reisesertifikat. Da kan du vise det i sikkerhetskontrollen. Sertifikatet finnes på seks språk og forklarer at du har med kateter i din håndbagasje.

2. Hva gjør jeg hvis jeg må kateterisere på reisen?

Sørg for å kateterisere før du går ombord på flyet. Det kan du gjøre på flyplassen. På lange flyturer kan det være nødvendig å kateterisere under flygningen. Du kan be om å få en plass mot midtgangen, i nærheten av toalettene.

3. Hva skal jeg pakke?

Det er alltid en god idé å ta med ekstra kateter. Fordel dem i håndbagasjen og i kofferten i tilfelle du mister bagasjen din, eller den blir forsinket. Husk å bestille kateter i god tid før reisen.

4. Hvordan følger jeg mine kateteriseringsrutiner?

Det kan være vanskelig å overholde planlagte kateteriseringer når du reiser. Som regel blir det ikke enklere dersom du reiser til en annen tidssone. Dersom du ikke er sikker på når du skal kateterisere, kan du sette på en alarm på mobiltelefonen din.

Lukk
mann kjører bil

Reise med bil, buss eller tog

Les mer
Lukk

Når du reiser med bil, buss eller tog

Bil

Hvis du er sjåføren bestemmer du selv pausene underveis, slik at det blir tid til å kateterisere. Er du passasjer, kan du informere sjåføren om at du har behov for pauser underveis. Om de du reiser med ikke vet noe om ditt behov, kan du fortelle at du må på toalettet til bestemte tider. Du behøver ikke forklare mer enn det. Bruk WheelMate-appen til å finne det nærmeste toalettet på reisen.

Buss

Noen busser har et lite toalett ombord, der du kan kateterisere. I mange busser er det trapper til toalettene. Hvis det ikke fungerer for deg, kan du spørre busselskapet om når de holder pause, og se om det passer med når du skal kateterisere. Du kan også ta med et kateter som kobles til en urinpose. Da kan du kateterisere i bussen.

Tog

Det er toaletter om bord på toget, så selv om du har vannlatingsproblemer, kan du nyte naturen og slappe av. Når du bestiller billett, kan du spørre om toalettforholdene på stasjonen, eller be om en plass i nærheten av toalettet om bord i toget.

Lukk
Ryggsekk på rullestol

Pakk et "gå i byen"-sett

Les mer
Lukk

Pakk et "gå i byen"-sett

Kompakte engangskatetre tar ikke mye plass i vesken din. Når du er på reise er det en god idé å ta med andre ting enn katetre, så du kan føle deg trygg når du kateteriserer, uansett toalettforhold. Når du er på jobb, trener eller går i byen, sørg for at du har med deg noen ekstra kateter i tilfelle “uhell”.

Forslag til hva du kan pakke, avhengig av behov:

 • Kateter, ta alltid med noen ekstra
 • Ekstra undertøy, og kanskje ekstra bukser
 • Engangshansker
 • Våtservietter
 • Håndsprit
 • Kateterspeil (for kvinner)
 • Plastikkposer, til brukte kateter eller vått tøy
 • Bleier/kontinensbind
 • En flaske vann
 • Papirtørkler eller servietter
Lukk
kateter i reisebag

Oppbevaring av kateter på reisen

Les mer
Lukk

Oppbevaring av kateter på reisen

Kateter bør oppbevares tørt og i romtemperatur. De fleste kateter skal ikke oppbevares i temperaturer under 0 °C eller over 60 °C i mer enn 24 timer.

Du behøver ikke være bekymret for å ha katetrene i kofferten i flyets lasterom. Sjekk gjerne med leverandøren, hvis du skal reise et sted med svært høye eller lave temperaturer.

Kateter bør ha romtemperatur før du bruker dem. Er de for kalde, kan du holde pakningen inntil kroppen din før de brukes.

Lukk
min reisemappe

Min reisemappe

Les mer
Lukk

Min reisemappe

Min Reisemappe inneholder viktige opplysninger og gode råd til reisen din. Du finner også en nyttig sjekkliste du kan bruke for å huske de viktigste tingene innen avreisen. Utover det får du: 

Mitt reisesertifikat: Dette sertifikatet henvender seg til flyplasspersonalet ved sikkerhetskontrollen og forklarer på flere språk ditt behov for å ta med kateter på reisen. Det oppfordrer også personalet til å håndtere bagasjen på en diskré måte. 

Forhandlerguiden er et lite kort med kontaktopplysninger om Coloplast i utlandet. Coloplastkontorene i utlandet kan hjelpe deg med opplysninger og kontaktinformasjon på forhandlere som har produkter tettest mulig din feriedestinasjon.   

Bestill Min Reisemappe her

Lukk
globus

Coloplast i utlandet

Les mer
Lukk

Coloplast i utlandet

Om du skal ut å reise, eller bare ønsker å anbefale Coloplast til andre som bor i utlandet, kan denne listen være til hjelp. Den inneholder kontaktinformasjon til alle Coloplastkontorer i andre land, og kan være til god hjelp for reisende.

Hvis du ønsker å lagre listen på din datamaskin, kan du laste den ned her. Du kan også bestille Min Reisemappe, som inneholder nyttige tips til reisen, og også listen over Coloplasts kontorer i utlandet.

Din guide til Coloplasts kontorer i utlandet

Hvis du vil finne kontaktinformasjon på et spesifikt kontor på listen, kan du klikke på Ctrl + F (Cmd + F på Mac) for å få nettleserens søkefunksjon frem.

Afrika

Algerie (fransk, arabisk)
+213 0560 16 50 18 , +213 0560 16 59 59
Søndag - torsdag, 09.00 - 17.00
dzconsumerservice@coloplast.com

Egypt, Kenya, Kongo, Marokko, Nigeria, Sudan, Tunisia (fransk, arabisk, engelsk)
+20 222 663 866
Søndag - torsdag, 09.00 - 17.00
egdag@coloplast.com

Libya (fransk, arabisk, engelsk)
+20 222 663 866
Søndag - torsdag, 09.00 - 17.00
dzakch@coloplast.com

Sør-Afrika (engelsk)
+27 0861 265 675
Mandag – fredag, 08.30 - 16.30
customercaresa@coloplast.com

Asia

Hongkong (kantonesisk, mandarin, engelsk)
+852 3628 7488
Mandag - fredag, 09.00 - 12.30 og 13.30 - 18.00
hkcare@coloplast.com

India (hindu, engelsk, kannada, malayalam, tamil, bengali, og telugu)
+91 1800 102 0550
Mandag - fredag, 09.00 - 17.30
cin@coloplast.com

Irak (fransk, arabisk, engelsk)
+20 222 663 866
Søndag -Torsdag, 09.00 - 17.00
egdag@coloplast.com

Israel (hebraisk, engelsk, russisk)
+972 1800 69 69 68
Søndag - torsdag , 08.30-17.00
il.info@coloplast.com

Japan (japansk)
+81 0120 66 4469
Mandag - fredag, 09.00 - 17.00
jpssi@coloplast.com

Kina (mandarin, engelsk)
+86 400 700 7668
Mandag - fredag, 08.00 - 20.00, lørdag - søndag, 08.00-17.00
cn_care@coloplast.com

Malaysia, Filippinene, Sri Lanka, Thailand (mandarin, engelsk, malayisk)
+65 6235 5933
Mandag - fredag, 09.00 – 18.00
sgcare@coloplast.com

Russland (russisk, engelsk)
+7 8 800 700 11 26
Mandag - fredag, 08.00 – 20.00
info@coloplast.ru

Singapore (mandarin, engelsk, malayisk)
+65 6235 5933
Mandag - fredag, 09.00 – 18.00
sgcare@coloplast.com

Sør-Korea (koreansk, engelsk)
+82 1588 7866
Mandag - fredag, 09.00 - 18.00
krhs@coloplast.com

Taiwan (mandarin, taiwansk, engelsk)
+886 0800 322 988
Mandag - fredag, 09.00 - 18.00
cntarc@coloplast.com

Europa

Belgia (fransk, nederlandsk, engelsk, spansk, tysk, italiensk)
+32 0800 12888
Mandag - fredag, 09.00 - 12.00 og 13.00 - 16.00
cs.be@coloplast.com

Danmark (dansk, engelsk)
+45 4911 1213
Mandag - fredag, 08.30 - 15.00
dkmail@coloplast.com

Finland (finsk, svensk, engelsk)
+358 (09) 894 6750
Mandag - fredag, 08.30 - 16.00
asiakaspalvelu@coloplast.com

Frankrike (fransk, engelsk)
+33 1 56 63 18 21
Mandag - fredag, 09.00-12.30 og 13.30-18.00
contact.france@coloplast.com

Irland (engelsk)
+44 1800 409 502
Mandag - fredag, 09.00 – 17.00 og lørdag 09.00 - 12.30
gb_consumercare@coloplast.com

Italia (italiensk, engelsk)
+39 800 064 064
Mandag - fredag, 09.00 – 18.00
chiam@coloplast.it

Kroatia (kroatisk, engelsk)
+385 0800 200 086
Mandag - fredag, 08.00 - 16.00
informacije@coloplast.com

Nederland (nederlandsk, engelsk, tysk, arabisk, fransk)
+31 0800 022 98 98
Mandag - fredag, 08.30 - 17.00
nlcare@coloplast.com

Norge (norsk, engelsk)
+47 22 57 50 00
Mandag – fredag, 08.00 – 16.00
kundeservice@coloplast.com

Polen (polsk, engelsk)
+48 800 269 579
Mandag - fredag, 09.00 – 18.00
centrum.pacjenta@coloplast.com

Portugal (portugisisk, engelsk)
+351 800 203 826
Mandag - fredag, 08.30 - 18.00
global@spcare.pt

Slovakia (slovakisk, engelsk)
+421 0800 159 159
Mandag - fredag, 08.00 - 16.00
skpla@coloplast.com

Slovenia (slovensk, engelsk)
+386 080 1007
Mandag, tirsdag og torsdag, 09.00-13.00
slovenia@coloplast.com

Spania (spansk)
+34 900 21 04 70
Mandag - torsdag , 08.30 - 13.30 og 14.30 - 17.30, fredag, 08.30 - 14.00
escoloplastdirecto@coloplast.com

Sverige (svensk, engelsk)
+46 300 33256
Mandag - torsdag , 08.00 - 16.30, fredag 08.00 – 12.00 og 13.00 – 15.00
se@coloplast.com

Sveits (tysk, fransk)
+41 0800 777 070
Mandag - torsdag , 08.00 – 17.00, fredag 08.00 – 16.00
consumercare@coloplast.com

Storbritannia (engelsk)
+44 0800 7831434
Mandag - fredag, 09.00 – 17.00 og lørdag 09.00 - 12.30
gb_consumercare@coloplast.com

Storbritannia (Irland) (engelsk)
+44 1800 409 502
Mandag - fredag, 09.00 – 17.00 og lørdag 09.00 - 12.30
gb_consumercare@coloplast.com

Tsjekkia (tsjekkisk, engelsk, tysk)
+420 800 100 416
Mandag - fredag, 08.00 – 16.00
info@coloplast.cz

Tyskland (tysk, engelsk)
+49 0 800-780 90 00
Mandag - torsdag, 09.00 – 17.00, fredag 09.00 -16.00
beratungsservice@coloplast.com

Ukraina (russisk, engelsk)
+380 (44) 507 25 12 (office), +380 (50) 469 22 90 (UANP)
Mandag - fredag, 08.00 – 17.00
uanp@coloplast.com

Ungarn (ungarsk, engelsk)
+36 1 226 6163, +36 1 226 1455
Mandag - fredag, 09.00 – 17.00
betegtejekoztatas@coloplast.com

Østerrike (tysk, engelsk)
+43 1 707 57 51-54
Mandag - torsdag, 09.00 - 16.00, fredag 09.00 - 12:00
beratungsservice.at@coloplast.com

Nord-Amerika

Canada (fransk, engelsk)
+1 1-866-293-6349
Mandag - fredag, 09.00 – 18.00
ca_conspec@coloplast.com

Mexico (spansk, engelsk)
+55 11 05 05 69
Mandag - fredag, 08.00 - 17.00
infomexico@coloplast.com

USA (engelsk, spansk)
+1 888 726 7872
Mandag - fredag, 07.00 – 19.00
samples@coloplast.com

Oseania

Australia og New Zealand (engelsk)
+61 1800 653 317 (Australia), +64 0800 600 018 (New Zealand)
Mandag - Torsdag 08.30 - 17.00, fredag, 08.30-16.00
aucare@coloplast.com

Sør-Amerika

Argentina (spansk)
+54 0800 777 7008
Mandag - fredag, 08.30 - 17.30
aras@coloplast.com

Brasil (portugisisk, engelsk)
+55 0800 2 858687
Mandag – fredag, 08.00 - 20.00
br_coloplast@coloplast.com

Lukk
telefon med wheelmate app

WheelMate app

Les mer
Lukk

WheelMate App

Denne appen kan hjelpe deg å finne handicapvennlige toaletter og parkeringsplasser i det meste av verden. Det er brukere av appen som har vurdert toalettene.Du kan også selv laste opp toaletter og parkeringsplasser i WheelMate appen, slik at andre også får glede av dem når de er i området.
Husk at du må ha et parkeringsskilt for handikappede liggende synlig i frontruta for å parkere på en handikapplass.
Last ned WheelMateTM App på Apple Store her eller på Google Play her .

Lukk

Sosialt liv

Tre venninner

Et sosialt liv uten bekymringer

Kateterisering skal ikke begrense det sosiale livet ditt, og du skal fremdeles kunne være med på de aktivitetene du ønsker. Det er naturlig at man kan være litt nervøs før man skal ut, særlig rett etter at du har startet med kateterisering - men etter hvert vil alt som kreves være litt ekstra planlegging! Les mer
Lukk

Et sosialt liv uten bekymringer

Det kan være vanskelig å pleie vennskap og ha et sosialt liv hvis du har et vannlatingsproblem, særlig utenfor hjemmets trygge rammer.

Det er naturlig å føle seg usikker når du skal være borte i mange timer. Våre personlige utfordringer og hva vi foretar oss på toalettet angår vanligvis ikke noen andre. Derfor kan det være en utfordring å komme ut og delta i aktiviteter, hvor du kanskje ikke har kontroll over situasjonen, eller hvor det kan være vanskelig å finne et toalett som er uforstyrret. Du føler kanskje at du er alene med dine utfordringer, fordi kun noen få kjenner til dem, eller at du ikke ønsker at andre skal vite eller oppdage det.

Husk at når du bruker kateter, kan du planlegge dagen, og velge å tømme blæren når det passer deg. Med god opplæring og trening tar det kun et par minutter, så du er ikke borte lenger enn andre som går på toalettet. Andre trenger derfor ikke vite noe om dine vannlatingsproblemer. Det er enklest å kateterisere når du slapper av, og det gjør du best når du kan være deg selv og ikke trenger å finne på unnskyldninger. Det kan bli enklere for deg om du forteller om vannlatingsproblemene, i alle fall til noen få mennesker som står deg nær.

Hva gjør jeg når jeg besøker en venn?

 

Når du er på besøk hos venner er du kanskje usikker på om du kan benytte toalettet, uten at noen legger merke til dine vannlatingsproblemer. Da kan det være nyttig å benytte et kateter som er så kompakte og diskrè at du kan legge det i lommen, også etter bruk. Et annet tips kan være å ha med deg fargede plastposer, som du kan legge kateteret i etter bruk, så du kan kaste det, eller ta det med hjem for å kaste det der

 

Trenger jeg å fortelle andre om det?

Det er opp til deg. Vi har alle forskjellige grenser for hvilke personlige opplysninger vi ønsker å dele med andre. Men det kan være en fordel å dele dine utfordringer med noen få, og ikke måtte gå med det hele alene. Les våre råd i artikkelen "Bør du fortelle det til noen?".

Lukk
Mann snakker med venner

Bør du fortelle det til noen?

Les mer
Lukk

Bør du fortelle det til noen?

Vi har alle ulike grenser for hvilke personlige opplysninger vi ønsker å dele med andre. Det kan uansett være en fordel å dele litt om sine utfordringer med andre, og ikke være alene med tankene.

Dersom du er en svært privat person, har du kanskje ikke lyst til å fortelle andre enn din partner eller aller nærmeste om dine vannlatingsproblemer. Er du derimot en åpen person, kan det å dele utfordringene med andre være en fin måte å håndtere endringene i din hverdag. For mange er det en lettelse å kunne snakke åpent om det. Familie og venner som kjenner til ditt behov for å kunne planlegge toalettbesøk, og noen ganger ha litt lengre pauser, er gjerne mer forståelsesfulle når dere er sammen, og har mulighet til å vise hensyn.

Finn en person som kan støtte deg

Dersom du ikke er trygg på å gå ut, kan det være en god idé og være sammen med en person som du er trygg sammen med, og som kjenner din situasjon. Det er godt å vite at denne personen kan støtte deg, og kan hjelpe deg å få tak i ting du trenger der og da. Da kan det også være enklere å be om en ekstra pause om det er behov for det.

Hvor mye bør jeg fortelle?

Det er ikke alltid nødvendig å forklare alle de fysiske detaljene til personer du ikke er tett på. Det er nok å si at du har en tilstand som krever hyppige og regelmessige toalettbesøk. Du kan for eksempel også vise frem mappen du har med ekstra utstyr. Du trenger ikke vise innholdet, men det kan være fint for dem å vite hvordan den ser ut, dersom det skulle bli behov for den.

Lukk
En kvinne på kafe med venninne

Du er ikke alene

Les mer
Lukk

Du er ikke alene

Dersom du ikke finner en forening som passer for deg i denne listen, er du velkommen til å kontakte oss. Da kan vi hjelpe deg å finne en forening som kan være aktuell for deg.

Lukk
Hender i været på konsert

Gode råd, når du skal ut

Les mer
Lukk

Gode råd når du skal ut

Det er mulig å nyte kulturelle begivenheter hjemme i sofaen. Det kan likevel ikke sammenlignes med å gå på en konsert med en venn, hvor dere kan synge med på favorittsangene deres, og glede dere over atmosfæren sammen med andre fans. Det er heller ikke det samme å se fotball på tv som å være tilstede på stadion sammen med andre tilskuere, når ditt favorittlag scorer mål.

Takket være internett kan du «møte» dine venner uten å forlate hjemmet. Trenger du en god samtale, en engasjerende diskusjon, eller bare vil utveksle litt sladder, hvorfor ikke gjøre det over en god middag på en restaurant i stedet?

Vær kreativ og overrask dine venner og familie når dere skal møtes. På den måten kan du velge et sted som passer deg. På den andre siden skal du ikke være redd for å gå med på deres forslag heller. Du skal bare være forberedt.

Planlegg din aktivitet

Det kan være fristende å droppe kateteriseringen når du er på ukjente steder, eller om du er sammen med mennesker som ikke kjenner til dine vannlatingsproblemer. Det kan gi ufrivillig vannlating, og øker risikoen for urinveisinfeksjoner. På lang sikt kan det også være skadelig for blæren og nyrene.

Planlegg i stedet kateteriseringen, så kan du nyte aktivitetene dine uten å bli avbrutt. Du kan prøve å kateterisere deg rett før du dra hjemmefra, undersøke hvor du finner toaletter og prøve å planlegge når det blir behov for en pause.

Det er lett å bli revet med når du har det gøy, og det skal du også. Dersom du er redd for å glemme når du skal kateterisere deg, kan det å sette på en alarm på telefonen være til hjelp.

Pakk et gå-i-byen-sett

Er du utenfor hjemmets trygge rammer, kan det være betryggende å vite at du har med alt du trenger. Noen velger å bruke et annet kateter når de er ute. Et kompakt kateter med en urinpose kan være en god løsning.

Offentlige toaletter er ikke alltid like rene og praktisk tilrettelagt. Har du utfordringer med ufrivillig vannlating, kan det også være viktig for deg at du får vasket deg og skiftet tøy. Pakk en mappe med de nødvendige tingene, så er du trygg når du er ute.

Sjekk toalettforholdene på forhånd

Undersøk toalettforholdene på stedet du skal før du skal dit, det er spesielt viktig om sitter i rullestol. Du kan undersøke det på nettet eller ved å ringe for å spørre om det i forkant. Du kan også bruke appen WheelMate til å finne det nærmeste toalettet.

Tenk over hvilke klær du velger

Ufrivillig vannlating er mindre synlig på mørkt tøy. Du kan ta med deg en jakke eller genser som er enkel å knyte rundt livet, om det skulle bli nødvendig. Det er også bleier eller tynne bind som kan benyttes når du skal ut, det gir en ekstra trygghet frem til du har funnet dine rutiner.

Lukk

Intimitet

Par i rullestol holder hender

Gode råd om intimitet

"Jeg tror at sex er kommet for å bli", sa komikeren Groucho Marx (1890-1977). Selv om du er enig med han og har lyst, holder kanskje dine bekymringer deg tilbake. Med noen ekstra forhåndsregler kan du føle deg tryggere i intime situasjoner. Les mer
Lukk

Gode råd om intimitet

"Jeg tror at sex er kommet for å bli", sa komikeren Groucho Marx (1890-1977). Selv om du er enig med han og har lyst, holder kanskje dine bekymringer deg tilbake. Det er noen ekstra forholdsregler når du har vannlatingsproblemer – både for å unngå ufrivillig vannlating midt under akten, og for å forhindre urinveisinfeksjoner dagen derpå.

Snakk om det

Sex starter i hodet. Selvtillit er ofte det første steget for å kunne nyte sex – det å føle seg attraktiv, til tross for at kroppen har endret seg, og selv om du kanskje ikke kan ha sex på akkurat samme måte som før. Det er viktig at du er åpen ovenfor din partner. Hvis du snakker om dine bekymringer og hører på hvordan din partner opplever det, kan det hjelpe deg til å slappe av mer når dere er sammen. Vis eller snakk med din partner om hva du liker og ikke liker.

Hvis du klarer å eksperimentere litt, vil du tenke mindre på hva du ikke klarer, og så vil kanskje oppleve en ny glede ved sexlivet. For noen kan det å endre stillinger under samleie også være en mulighet for å unngå ufrivillig vannlating eller smerter.

Trygghet til å nyte et aktivt sexliv

I seg selv vil kateterisering sjeldent påvirke sexlivet ditt. Hvis du er bekymret for ufrivillig vannlating når du har sex, bør du ta deg tid til å tømme blæren først. Hvis du tømmer blæren før samleiet, reduserer du også risikoen for å få urinveisinfeksjon. Kvinner får lettere urinveisinfeksjoner, og samleie kan øke risikoen på grunn av kvinners anatomi. Menn kan også få urinveisinfeksjon, og rådene under gjelder for begge kjønn:

Forholdsregler når du skal ha sex

Det vil alltid føres bakterier til området rundt kjønnsorganet når du har samleie – enten fra deg selv, eller fra din partner. Følg disse rådene for å begrense mengden av bakterier:

En full blære gir bakterier økt mulighet til å formere seg, så hvis du tømmer blæren før du har samleie, reduseres risikoen for urinveisinfeksjoner. Vask også området rundt kjønnsorganet, eller ta en dusj for å vaske bort bakteriene. Tørrhet under samleie kan gi infeksjon fordi det irriterer vevet. Dersom du eller din partner opplever tørrhet under samleiet, kan dere bruke glidekrem. Pessar og sæddrepende midler kan også gi irritasjon, som øker risikoen for en infeksjon. Hvis du har gjentagende urinveisinfeksjoner, kan du snakke med en lege om å få alternativ prevensjon.

Lukk
Kvinne

For kvinner - Er du bekymret?

Les mer

Er sexlysten forsvunnet?

Det er ok at du ikke har lyst, fordi alle kvinner og menn opplever det nå og da, men for noen kan det bli et problem. En nasjonal undersøkelse i Storbritannia viste at 54 % av seksuelt aktive kvinner, i løpet av de siste årene, hadde opplevd minst ett seksuelt problem, som varte i minst en måned.

Kvinner som tar kontakt med en lege med vannlatingsproblemer, blir ikke alltid undersøkt for seksuelle utfordringer samtidig. Du har også kanskje opplevd at vannlatingsproblemer påvirker alle deler av ditt sexliv, som sexlyst, opphisselse, hvor våt du blir, og orgasme. Dessuten kan vannlatingsproblemer også være en årsak til smerter under samleiet.

De forskjellige typene inkontinens kan påvirke sexlivet ditt på ulike måter:

Stressinkontinens

Hvis du lider av stressinkontinens kan du miste lysten til å ha sex, fordi du opplever en plutselig trang til å tisse under samleiet. Du kan også ha opplevd å ha hatt ufrivillig vannlating midt i samleiet. Stressinkontinens kan også være forbundet med angst for samleie, smerter, og redsel for å få orgasme fordi det kan føre til ufrivillig vannlating.

Ufrivillig vannlating under sex

11–36 % av seksuelt aktive kvinner opplever ufrivillig vannlating når de har sex. Det kan forekomme på alle tidspunkter, men problemet utløses ofte når penis trenger inn, ved dyp penetrasjon og trykk på blæren, stimulering av klitoris, opphisselse og orgasme.

Mindre enn én av fem kvinner som har seksuelle utfordringer ber om hjelp

Mange kvinner føler at det er pinlig å snakke med lege om vannlatingsproblemer og sex. Det kan skyldes legens alder og kjønn, eller en forventning om legens holdning. Seksuelle utfordringer betraktes mange ganger som et «ikke alvorlig nok» problem.
Søk hjelp, hvis du opplever seksuelle utfordringer. Finn en person som du føler deg trygg på å snakke med. Hvis det ikke er din lege, kan det være en sykepleier, eller kanskje kjenner du noen som kan anbefale deg en god kvinnelig lege?

Det gjør vondt under samleie - hva kan jeg gjøre?

Enkelte kvinner som har vannlatingsproblemer kan oppleve smerter under samleie. Hvis du opplever det, anbefaler vi at du kontakter legen din.

Jeg blir ikke våt

Det er normalt å ha utfordringer med å bli våt. Prøv en vannbasert glidekrem. Hvis huden er øm, bør du snakke med legen din.

Jeg får ofte urinveisinfeksjoner

Vask området rundt kjønnsorganet før og etter samleie. Drikk mye vann etterpå. Tøm blæren, når du føler trang til det. Det vil skylle bakteriene ut. Dersom dette ikke virker mot urinveisinfeksjoner, bør du snakke med legen din.

Jeg er gravid. Kan kateterisering skade fosteret?

Kateterisering skader ikke fosteret på noe tidspunkt under graviditeten.

Lukk
mann ved kjøkkenbordet

For menn - Er du bekymret?

Les mer

Jeg er bekymret for ufrivillig vannlating

Hvis du kateteriserer rett før samleiet, bør det ikke være grunn til bekymring. Hvis du fremdeles er bekymret, kan du prøve å bruke et kondom.

Jeg får noen ganger reisning når jeg kateteriserer

Kateterisering kan enkelte ganger stimulere en reisning. Hvis du tar kateteret ut og lar reisningen falle, kan det være vanskelig å få reisning igjen. Prøv med litt forspill, utfør kateteriseringen, og fortsett forspillet rett etter for å utnytte reisningen du har fått av å kateterisere.

Ereksjonssvikt etter prostatakreftoperasjon

Mannens ereksjonsevne er avhengig av både psykologiske og kroppslige faktorer. Kreftdiagnosen i seg selv vil ofte påvirke ereksjonsevnen, da hele livet kan bli snudd opp ned. Behandlingen vil også ofte påvirke.

En operasjon hvor man fjerner prostatakjertelen, eller at man trenger strålebehandling vil være en årsak til redusert ereksjonsevne. De fleste vil oppleve at ereksjonen forsvinner rett etter operasjonen, men for en del vil det være kortvarig, og den vil gradvis komme tilbake.

Ved strålebehandling hvor man ikke bruker hormonbehandling vil som regel ikke ereksjonsevnen bli påvirket den første tiden. Den kan bli redusert etter hvert, og etter noen år vil den være på samme nivå som de som er operert. Brukes det hormonbehandling vil det ta tid før man er tilbake på det nivået med kjønnshormoner som før behandlingen. Mange vil derfor trenge seksuelle hjelpemidler eller potensfremmende legemidler for å få ereksjon. Snakk med lege eller uroterapeut for råd og hjelp.

Kilde: Prostatakreftforeningen

Ryggmargsskade og seksualitet

Menn med ryggmargsskade kan ha ulike utfordringer knyttet til seksualitet. Samtidig som ingen skader er like, og det derfor ikke vil finnes noen fasit for hvordan du vil oppleve din seksualfunksjon.

Ereksjonsevnen etter en ryggmargsskade er avhengig av skadenivå og skadeomfang. Mange menn vil oppnå en ereksjon, men kvaliteten kan være påvirket. Ereksjonen er sjeldent holdbar, men ved hjelp av legemidler kan det likevel utnyttes.

Hele livssituasjonen kan være forandret ved en ryggmargsskade. Det er viktig at du finner frem til hvem du er, og ikke lar funksjonsnedsettelsen legge føringer i forholdet til partner.

Husk at seksualitet ikke bare er samleie. Nærhet, intimitet og kjærlighet er en mye større del av seksualitet enn de fleste tenker over. Vær åpen med partner.

Andre hensyn å tenke på ved en ryggmargsskade og seksualitet kan være autonom dysrefleksi, endret mobilitet og hudfølsomhet, inkontinens, psykisk helse og smerter. Endring i erogene soner kan også utnyttes positivt.

Søk råd og hjelp enten ved din ryggmargsskadeavdeling eller hos lege. Mange hjelpemidler dekkes av NAV, dette kan alle leger hjelpe deg med.

Kilde: Brosjyre fra St Olavs Hospital; Til menn med ryggmargsskade om seksualitet og fertilitet.

Generelle råd og tips

Nærhet til den man er glad i er uhyre viktig i tunge studer, og da kan man ikke lukke seg inne. Man må tørre å være tillitsfull mot sine nærmeste.

Snakk med dine nærmeste, og si hva du ønsker at de skal bidra med i situasjonen. Det starter i deg selv. Ta det steg for steg, ting kan ta tid, så vær tålmodig.

Husk, sex er ikke lik samleie. Sex er mer enn som så. Intimitet og nærhet, berøring, følelser, tanker, fantasi og stimuli av andre erogene soner er også en del av sex. Ta gjerne med eventuell partner i møtet med helsepersonell.

Tøm blæren før seksuell aktivitet, da er du tryggere med tanke på å forebygge lekkasjer.

Lukk

Mat og ernæring

Kvinne i rullestol på grønnsaksmarked

Gode råd til en sunn kost

Ditt generelle velvære kan påvirke din oppfatning av dine vannlatingsproblemer. Hvis du ikke føler deg bra kan dine vannlatingsproblemer virke uoverkommelige. Sunn mat, som gir deg mer energi, gjør kroppen sterkere og gjør deg lykkeligere, noe som kan hjelpe deg til å få det bedre. Les mer
Lukk

Gode råd til en sunn kost

Ditt generelle velvære kan påvirke din oppfatning av dine vannlatingsproblemer. Hvis du ikke føler deg bra kan dine vannlatingsproblemer virke uoverkommelige. Sunn mat, som gir deg mer energi, gjør kroppen sterkere og gjør deg lykkeligere, noe som kan hjelpe deg til å få det bedre.

Du behøver ikke spise flere kilo med grønnsaker hver dag for å leve sunt, og det er greit å spise sjokolade og annet godteri, så lenge du begrenser det. Sunnhet skal ikke være årsaken til dårlig samvittighet, derfor handler det om å foreta små endringer i kostholdet ditt som er realistisk for deg.

Spis mer sunn mat

Det er mange ting du kan gjøre for å spise mer sunn mat, og et godt tips er å fylle halvparten av tallerkenen din med frukt og grønnsaker til hvert måltid. Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse.

Spis mindre usunn mat

Det skal være rom for å spise kaker, is, pizza, burger osv. uten at du får dårlig samvittighet. Prøv heller å spise mindre av det, og virkelig nyt det. I stedet for godteri kan du en gang imellom spise nøtter eller tørket frukt. Du kan også drikke vann i stedet for brus, ved å tilsette lime- eller sitronsaft får vannet mer smak.

Salt kan øke blodtrykket ditt, og du bør derfor bare innta salt i begrensede mengder. I stedet for salt kan du bruke forskjellige krydder og urter for å smakstilsette maten. Det kan også være en god idé å sammenlikne etikettene på matvarene når du handler, og kjøpe de varene som inneholder mindre salt.

Kalorier

En måte du kan begrense kaloriinntaket ditt på, er å spise mindre enn du pleier. Blant annet kan du legge mindre mat på tallerkenen din enn du pleier – bruk for eksempel en mindre tallerken enn normalt og anrett maten innbydende slik at du virkelig kan glede deg over den. Når du er på restaurant kan du velge mindre porsjoner eller dele en tallerken. 

Det tar 20 minutter før hjernen får beskjed fra magen om at man er mett. I løpet av disse 20 minuttene tar mange av oss en porsjon til, selv om vi egentlig er mette. Derfor kan det være en god idé å virkelig kjenne etter før du tar en ny porsjon og still deg selv spørsmålet: Tar jeg en porsjon til fordi jeg er sulten, eller gjør jeg det bare fordi jeg har lyst på mer mat. Hvis du er i tvil, vent litt, og kjenn etter igjen om du virkelig er sulten.

Få nok å drikke

Fyll en eller flere flasker eller kanner med 1,5-2 liter vann og oppbevar dem i kjøleskapet. Da er vannet kaldt og godt, og du vet at når du har tømt dem har du fått i deg ditt daglige væskeinntak.

Lukk
Glass med drikke og isbiter

Derfor skal du huske å drikke

Les mer

Væske

Hvis du har problemer med å late vannet kan det hende du har mindre lyst til å drikke vann, fordi du føler at det gjør problemet større. Det kan faktisk forverre utfordringene hvis du ikke får nok å drikke. Prøv å planlegge væskeinntaket og toalettbesøkene dine slik at du får større kontroll over vannlatingen.

Hvis du får i deg nok væske kan det hjelpe til med å skylle bakterier ut av blæren. Vann er best, men andre typer væske som melk, juice og kaffe teller også som en del av væskeinntaket ditt. De fleste bør drikke 6-8 glass med væske om dagen (1,5-2 liter), med mindre legen har sagt noe annet.

Når du skal ut å reise eller drive med idrett, har du kanskje lyst til å drikke mindre fordi du er redd for ufrivillig vannlating, eller fordi du ikke ønsker å kateterisere på ubeleilige tidspunkt. Det er enda viktigere å drikke i disse situasjonene. Hvis du reiser til et varmt sted eller svetter mens du trener, kan du bli dehydrert hvis du ikke drikker nok. Inntak av for lite væske kan også føre til forstoppelse, noe som kan påvirke både blærehelsen og din generelle helse.

Hvis du har en urinveisinfeksjon (UVI)

Du må drikke enda mer væske hvis du har en urinveisinfeksjon (UVI). Væske har to funksjoner: Det hjelper til å skylle bakteriene ut av blæren, og det fortynner urinen. Tynnere urin har en lys farge og svir vanligvis ikke like mye når du tisser. Konsentrert, mørk urin kan derimot være en kilde til irritasjon, og kan gjøre det mer smertefullt å tisse.

Unngå koffeinholdig drikke som kaffe, te eller brus da dette kan irritere blæren din enda mer når du har en infeksjon.

Hva med tranebærjuice?

Du har kanskje hørt at tranebærjuice er bra mot urinveisinfeksjoner. Noen mennesker kan ha nytte av å drikke tranebærjuice eller ta tabletter med tranebærekstrakt, men det finnes ingen bevis for effekten av dette. Spør legen din først da dette kan påvirke noen typer medisiner.

Lukk
Bolle med salat

En sunn kost kan hjelpe deg

Les mer
Lukk

En sunn kost kan hjelpe deg

Mat er en av livets største gleder – det er ikke bare et spørsmål om sult og overlevelse, det er også ofte noe som samler familie og venner.

Det gjør ikke noe at du «synder» fra tid til annen, så lenge du spiser sunt og variert i hverdagen. Når du har helseproblemer er det spesielt viktig å ta hensyn til hva du spiser og drikker.

Noen av de næringsstoffene som er viktig for et sunt kosthold:

Proteiner

 • Godt for:

Å bygge og bevare muskler, reparere vev, bekjempe sykdommer, få næringsstoffer rundt i kroppen, og produsere hormoner – bare for å nevne noen få funksjoner.

 • Mengde:

Det anbefales at proteininntaket utgjør 10-20 % av energiinntaket ditt. Fra 65-årsalderen bør proteiner bidra med 15-20 % av energiinntaket. Grunnen til at proteininntaket bør øke med alderen er fordi man trenger mer protein for å opprettholde muskelmasse og styrke. 

 • Beste kilder:

Fisk, kjøtt, melk, ost og egg er rike på proteiner, men korn, bønner og nøtter er også viktige kilder til protein.

Vitaminer og mineraler

 • Godt for:

Å holde kroppens funksjoner i gang og forebygge sykdom. De forskjellige vitaminene og mineralene har ulike funksjoner, og de hjelper til med å helbrede sår, styrke immunforsvaret, omdanne mat til energi og mye mer. Samarbeidet mellom de ulike vitaminene og mineralene er viktig.

 • Mengde:

Det anbefales å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, der én porsjon tilsvarer 100 gram. På denne måten får du også tilstrekkelig med fiber. Fiber er viktig for å unngå forstoppelse som igjen kan forverre dine vannlatingsproblemer. 

 • Beste kilder:

Frukt og grønnsaker er best, men vitaminer og mineraler finnes i forskjellige typer mat. Hvis du har en variert kost får du normalt dekket behovet ditt, men du kan også supplere med vitamin- og mineraltilskudd. Husk å snakke med lege før du gjør dette. 

Kostfiber

 • Godt for:

Riktig mengde kostfiber er viktig for å få en sunn tarmfunksjon, og for å unngå forstoppelse som kan forverre dine vannlatingsproblemer.

 • Mengde:

Den norske næringsstoffanbefalingen for kostfiber er 25 gram for kvinner og 35 gram for menn om dagen. 

 • Beste kilder:

Grove kornvarer, potet, grønnsaker, frukt, bær og nøtter. Et tips kan være å se etter nøkkelhullsmerket og brødskalaen neste gang du handler. 

Væske

Hvis du ikke får i deg nok væske kan vannlatingsproblemene dine bli verre. Det er derfor viktig at du sørger for at du drikker nok – normalt 6-8 glass (1,5-2 liter) om dagen. Væskeinntaket ditt bør først og fremst bestå av vann, men andre drikkevarer som melk, juice eller kaffe kan også telle som en del av ditt daglige væskeinntak.

Lukk
Kvinne i rullestol foran robåter

Når du sitter i rullestol

Les mer
Lukk

Når du sitter i rullestol

Når du sitter i rullestol må du være ekstra oppmerksom på kostholdet ditt for å forhindre forstoppelse, og for å opprettholde en sunn kropp. Jo mindre fysisk aktiv du er, jo færre kalorier forbrenner du. Dette øker risikoen for at du går opp i vekt eller mister muskelmasse.

Å være overvektig øker trykket på hjertet. Det gjør det også vanskeligere å skifte stilling og komme seg opp fra rullestolen, noe som blant annet kan forårsake sittesår. Et sunt kosthold kan være med på å redusere noen av disse risikoene.

Slik reduserer du risikoen:

Forstoppelse

Spis nok fiber. Frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter er best. Husk å drikke nok, da fiber uten væske kan gjøre forstoppelse verre.

Sittesår og svinnende muskelmasse

Sørg for at du får i deg nok proteiner. Velg proteiner med lavt fettinnhold. Bønner er en god erstatning for kjøtt, og inneholder også fiber.

Vektøkning

Innta færre kalorier ved å velge mat og drikkevarer med et lavt innhold av fett og sukker.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon