Løsninger

kateter

Hva er et kateter?

Det finnes mange kateter å velge mellom, og mange velger også å bruke forskjellige kateter tilpasset ulike situasjoner. Selv om kateterene finnes i ulike design og utforminger, har de lik funksjon - å hjelpe deg å tømme blæren. Les mer
Lukk

Hva er et kateter?

Et kateter er et lite rør som føres inn i blæren gjennom urinrøret når det ikke er mulig å tisse selv. Katetertuppen er avrundet og har to små hull, som urinen renner gjennom. Kateter finnes som permanente (innlagt gjennom magen eller urinrøret) og for engangsbruk (gjennom urinrøret). Med engangskateter, som er den foretrukne metoden, tømmer du regelmessig blæren din selv ved å føre kateteret inn i urinrøret, og fjerne det igjen når blæren er tømt.

Kateter med og uten overflatebehandling

Kateter bør være overflatebehandlet for å minimere risikoen for infeksjoner og langsiktige skader på slimhinnen i urinrøret. Du kan få kateter som enten leveres med en gel, eller en overflatebehandling. Kateter som leveres med gel må settes i vann for å aktivere den hydrofile overflaten. De mest avanserte katetrene ligger allerede i vann og er klare til bruk når de tas ut av pakningen.

Hvilken lengde skal du velge?

Kateteret du velger skal være litt lengre enn urinrøret ditt, fordi kateterhullene som urinen renner ut fra, sitter 1-1,5 cm fra katetertuppen. Urinrøret til menn er i snitt 15-20 cm, mens kvinners er 3-4 cm. Kateter kommer i ulike lengder, og man kan velge mellom standard og kompakt lengde.

Finn et kateter i riktig størrelse

For å sikre at blæren din blir helt tømt, er det viktig å velge et kateter i rett størrelse. Med størrelse menes tykkelsen av kateteret. Det måles i diameter med måleenhet chariére, som forkortes CH. De fleste voksne starter med størrelse Ch12 (1Ch = 0,33 mm i diameter). Legen eller sykepleieren hjelper deg å finne størrelsen som passer deg.

Kateterhull

Et kateter har to små hull på hver side av den runde katetertuppen. Når kateteret føres inn i blæren, renner urinen ut gjennom disse hullene, og på denne måten blir blæren tømt. For å redusere risikoen for skader på urinrøret, bør hullene være finpolerte og overflatebehandlet.

Hva er kateter laget av?

Kateter er fremstilt av ulike materialer, blant annet:

  • PVC, som er vanlig i medisinsk utstyr. Det inneholder mykgjørende midler, også kalt ftalater. Ftalater kan mulig være skadelig for kroppen og miljøet.
  • Silikon, som er et vanlig materiale, og som ikke trenger mykgjørende midler.
  • PU (polyuretan) blir mer og mer populært, fordi det er både fast og fleksibelt, og inneholder ikke mykgjørende midler.

Et litt stivere kateter kan være enklere å innføre, spesielt om du har nedsatt håndfunksjon eller forstørret prostata. Når du velger kateter, bør du snakke med en lege eller sykepleier for å sikre deg at materialet ikke inneholder noen helsefarlige midler (som PVC og ftalater), og som er enkelt i bruk. Les gjerne artikkelen i bloggen vår som forteller mer om hva PVC er og hva kateter inneholder.

Konnektor til urinpose

Konnektoren på enden av kateteret gir mulighet for å koble til en urinpose i tilfelle du ikke kan finne et toalett i nærheten, eller har vanskeligheter med å kateterisere på toalettet.

Du kan gjerne kontakte oss i Coloplast om du vil vite mer om våre katetre.

Lukk

Finn riktig produkt for deg

Med et SpeediCath® Compact kateter er det ingen unnskyldning for å bli hjemme.

  • De tar liten plass og kan oppbevares i lommen, vesken eller andre praktiske steder.
  • Katetrene er kompakte og du kan ha med flere om du skal reise bort i en lengre periode.
  • Katetrene er helt klare til bruk, og de krever kun to trinn - åpne kateteret og føre det inn.
  • De har en unik, glatt overflate, ligger i en saltvannsoppløsning og er sterilt.
  • Katetrene ligger i en kompakt, solid hylse.

Alle fordelene med SpeediCath® Compact gjør at det passer like bra hjemme som ute.

Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon