Tips og verktøy

Bla deg nedover på denne siden og finn nyttig tips og informasjon. Det finnes også en spørsmål og svar seksjon som gir svar på de mest stilte spørsmål ang tarm- og blæreproblemer. Du kan holde deg oppdatert med nye produkter og tjenester, ring oss for å spørre om behandling og helsetjenester i din region, eller abonner på relevante publikasjoner ved å bruke lenken nedenfor. Nederst på denne siden kan du også bestille vareprøver. 

Ofte stilte spørsmål

Blæreproblem

Blæreproblem

Finn svar på de vanligste spørsmålene om blæreproblemer og blærehåndtering. Ofte stilte spørsmål blæreproblem
Lukk

Ofte stilte spørsmål

Denne listen over ofte stilte spørsmål er ment å være en veiledning til ting du lurer på. Fortell alltid legen din om ditt blæreproblem.

Hva er urininkontinens?

Urininkontinens er det medisinske begrepet for å være ute av stand til å kontrollere vannlatingen. 

Hva er en nevrogen blære? 

Nevrogen blære referer til en tilstand hvor nevrologisk skade har ført til en blæredysfunksjon.

Hva er tegnene og symptomene på urininkontinens?

Noen typiske tegn og symptomer er:

 • Ufrivillig urinlekkasje uten forvarsel eller uten å føle behovet for å gå på toalettet.
 • Ufrivillig urinlekkasje når du nyser, hoster, ler eller trener
 • En plutselig trang til å springe på toalettet enten før eller når urinen lekker
 • Behovet for å stå opp og tisse to eller flere ganger i løpet av natta (nokturi)

Hva forårsaker urininkontinens?

Potensielle årsaker er:

 • Skade eller svakhet av musklene i bekkenet (oftest på grunn av graviditet og fødsel)
 • Problemer med å kontrollere blæremuskelen (over- og underaktivitet av blæren)
 • Nevrogene tilstander som påvirker det frivillige utslippet av urin (f.eks. ryggmargsskade, multippel sklerose eller  ryggmargsbrokk)
 • Forstørret prostatakjertel 
 • Urinveisinfeksjon
 • Diabetes type 2

Er urininkontinens en naturlig del av aldring?

Selv om inkontinens blir mer vanlig i høyere alder er det ikke bare eldre mennesker som rammes. Det finnes effektive løsninger tilgjengelig så det skal ikke stoppe deg fra å leve et fullstendig og aktivt liv, uansett alder. 

Kan jeg fortsatt ha et sosialt liv med urininkontinens?

Det er mulig å håndtere inkontinens på en effektiv måte. En lege eller sykepleier skal være i stand til å hjelpe å finne en løsning som gjør det mulig å fortsette med et sosialt liv og hverdagslige aktiviteter. 

Kan urininkontinens behandles?

De fleste typer av inkontinens kan behandles eller forbedres ved hjelp av livsstilsendringer, bekkenøvelser, blæretrening, medisinering eller kirurgi. Hvis det ikke er mulig å kurere eller at det kreves en midlertidig løsning, kan produkter som kateter, uridom (for menn) eller absorberende produkter hjelpe. 

Hva er et kateter?

Et kateter kan brukes for å tømme blæren. Det er en tynt rør som settes inn i urinrøret og opp til blæra.

Hvorfor er det så viktig å tømme blæra?

Dersom blæren ikke tømmes regelmessig kan det forårsake urinveisinfeksjoner. Infeksjoner i blæra kan spre seg opp i nyrene og forårsake alvorlig nyreskade. Selv små mengder med urin som blir igjen i blæra kan forårsake infeksjoner. 

Kan jeg drikke mindre slik at jeg ikke behøver å tømme blæra så ofte?

Nei. Det er viktig at du drikker nok for å holde urinsystemet friskt. En voksen person skal drikke omtrent 1500 ml per dag og ha et inntak av omtrent 3 liter totalt, inkludert væske i det daglige kostholdet.

Bekkenbunnstrening - kan det hjelpe?

Man kan styrke kontrollen over blæren ved å trene musklene i underlivet. Det gjør det lettere å motstå tissetrang. Det er flere øvelser som kan hjelpe. Snakk gjerne med lege, uroterapeut eller fysioterapeut dersom du ønsker mer informasjon. 

Hvordan kan jeg vite om jeg har en urinveisinfeksjon?

Symptomer på en urinveisinfeksjon varierer og kan være vanskelig å forstå. De inkluderer:

 • Mørk, farget og sterkt luktende urin
 • Blod i urinen
 • Grumset urin
 • Feber/svetting
 • Blærespasmer
 • Økte muskelkramper i beinet

Hvis du har noen av symptomene ovenfor så snakk med legen eller sykepleieren. 

Hva om jeg får regelmessige urinveisinfeksjoner?

Å bruke et permanent kateter øker risikoen for urinveisinfeksjoner. Ved bruk av engangs kateter vil risikoen for urinveisinfeksjoner reduseres.

Hvordan kan jeg unngå urinveisinfeksjoner relatert til kateter?

Her er noen tips for å redusere risikoen for urinveisinfeksjoner ved bruk av kateter:

 • Forsikre deg om at du har rene hender og utstyr ved bruk av kateter
 • Drikk rikelig med væske i løpet av dagen 
 • Forsikre deg om at blæra er helt tømt hver gang du kateteriserer
 • Snakk med legen din om hyppigheten av kateterisering samt teknikken for hvordan

Finn ut mer

Vis en veiledning for hvordan man kateteriserer.

Lær mer om produkter for å håndtere urininkontinens

Lukk
Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer

Tarmproblemer

Finn svar på de vanligste spørsmålene om tarmproblemer. Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer
Lukk

Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer

Denne listen over ofte stilte spørsmål er ment å være en veiledning til de vanligste spørsmålene. Konsulter alltid legen din angående tarmproblemer. 

Hvordan fungerer tarmen?

Tarmen er den siste delen av fordøyelsessystemet og deles opp i tynntarmen og tykktarmen (kolon, rektum og anus). Tynntarmens hovedfunksjon er å absorbere næringsstoffer fra mat som fordøyes i magen. Tykktarmens hovedfunksjon er å absorbere vann og å forme avføring fra alle avfallsprodukter som ikke kan brukes av kroppen. Avføring skilles ut fra kroppen via rektum og anus. Se en video om hvordan tarmen fungerer.

Hva er tarmlekkasje?

Tarmlekkasje forekommer når du ikke kan kontrollere når tarmfunksjonen, noe som resulterer i tarmlekkasje. Tilstanden kan variere fra mindre lekkasjer og lekkasje i undertøy til fullstendig og ukontrollert tømming av endetarmen. 

Hva er forstoppelse?

Symptomene varierer fra person til person men kjennetegnes ofte med nedsatt tarmbevegelse, oppblåsthet, ubehag, anstrengelse og bruk av mye tid for å prøve å tømme tarmen. 

Hva er årsakene til tarmproblemer?

Tarmproblemer kan forårsakes av et antall ulike tilstander – noen relativt små og andre potensielt livstruende. Nevrogene årsaker er ryggmargsskade, ryggmargsbrokk og multippel sklerose. Ikke-nevrogene årsaker er obstetrisk trauma (skade av lukkemuskelen etter fødsel), kreft i tarmen eller kolon, inflammatorisk tarmsykdom. Denne listen er på ingen måte inngående.

Hva er nevrogen tarm?

Nevrogen tarm er en mangel på nervekontroll, noe som hindrer tarmen fra å fungere effektivt. Effekten på tarmfunksjonen kommer an på hvor ryggmargen er skadet.

Hvordan kan tarmproblemer påvirke livsstilen min?

Tarmlekkasje og forstoppelse kan være veldig ukomfortabelt, og de har også en stor innflytelse på livskvaliteten din. Bortsett fra det hyppige fysiske ubehaget og oppblåsthet, kan du bekymre deg for å være uheldig ute blant folk. Det gjør det viktig å finne en måte å ta hånd om tarmen din.

Hva kan jeg gjøre for å håndtere tarmproblemene mine?

Tarmproblemer kan ofte forbedres ved å endre kosthold, det finnes også mange typer av medisinering som kan hjelpe. Transanal irrigasjon kan brukes for å hjelpe og hindre forstoppelse og tarmlekkasje.

Hvordan kan jeg forberede meg for konsultasjon med legen?

For å forberede deg til konsultasjonen, kan du ta en selvvurderingstest. Den gir indikasjoner på alvorlighetgraden av symptomene dine og gir legen innblikk i en passende behandling.

 

Finn ut mer

Les mer om Peristeen® Plus, et tarmskyllingssystem for forutsigbar tarmhåndtering.

Lukk
Ofte stilte spørsmål om tarmskylling

Tarmskylling

Finn svar på de vanligste stilte spørsmålene om tarmskylling. Ofte stilte spørsmål om tarmskylling
Lukk

Ofte stilte spørsmål om tarmskylling

Denne listen over ofte stilte spørsmål er ment å være en veiledning til de vanligste spørsmålene. Konsulter alltid legen din angående tarmskylling. 

Hva er tarmskylling?

Tarmskylling er når vann blir ført inn i tarmen ved bruk av et rektalkateter. Vannet stimulerer tarmen og skyller ut avføringen, og etterlater den nedre halvdelen av tarmen tom. Det er viktig å gjøre det regelmessig for å unngå forstoppelse og risiko for tarmulykker. Les mer om Coloplasts tarmskyllingssystem Peristeen® Plus

Hvor kan jeg få tak i Peristeen®?

For å bruke Peristeen behøver du en resept fra fastlegen din eller en sykepleier. Du må også alltid rådføre en erfaren spesialist før du starter skyllingsprosedyren og du må få grundige instruksjoner fra helsepersonell før du bruker dette produktet. 

Hvor ofte bør jeg irrigere?

De fleste mennesker starter med irrigering hver dag. Det tar omtrent 3 måneder å etablere en regelmessig rutine. Når du har etablert en rutine kan irrigasjon annen hver dag fungere bra. Med tid og trening vil du finne ut hva som passer best for deg. Det  er viktig å irrigere regelmessig for å unngå forstoppelse og redusere risikoen for tarmulykker. Be alltid legen din eller sykepleieren om råd.

Hvilket tidspunkt på dagen er best for irrigasjon?

Prøv å kom inn i en rutine hvor du irrigerer rundt samme tidspunkt hver dag. Å spise og drikke hjelper tarmens naturlige bevegelse, så omtrent 30 minutter etter et måltid er et bra tidspunkt. Ikke vær redd for å endre rutinen litt slik at den passer dine daglige vaner.

Kan jeg reise med utstyret for irrigasjon?

Ja, husk å ta med deg irrigasjonssystemet sammen med mange engangskateter siden det ikke er sikkert at de selges over alt. Hvis du skal bruke systemet utenlands, bruk flaskevann eller kjølnet oppkoket vann på plasser der det ikke er trygt å drikke kranvann. Husk at i andre tidssoner kan det ta litt tid for kroppen din å bli vant med en ny rutine. Det kan også hende at du spiser andre typer av mat som kan påvirke tarmen.

Hva skal jeg gjøre dersom jeg lekker mellom irrigasjonene?

Hvis du opplever tarmlekkasje mellom irrigasjonene kan årsaken være utilstrekkelig tømming av tarmen, på grunn av forstoppelse eller hard avføring. Alternativt kan det hende du bruker for mye vann under irrigasjonen. Kontakt legen din eller en sykepleier for å hjelpe deg med å tilpasse ditt tarmtømmingsskjema. En Peristeen® analpropp kan hjelpe dersom problemet vedvarer. 

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon