Introduksjon

Å takle tarmproblem

Tarmlekkasje og forstoppelse kan ha stor innvirkning på din livskvalitet. Fysisk ubehag, oppblåst mage og frykten for avføringslekkasje kan hindre deg å være sosial. Det finnes hjelpemidler som kan bidra til en bedre hverdag. Om lekkasje og forstoppelse
Lukk

Om lekkasje og forstoppelse

Vanlige årsaker til å oppleve tarmproblemer er:

 • Nevrogen skade forårsaket av ryggmargsskade eller tilstander som multippel sklerose eller ryggmargsbrokk
 • Sår i endetarmen f.eks. etter fødsel
 • Visse medisiner

Hvem som helst kan oppleve forstoppelse og tarmlekkasje i ny og ne, men hvis symptomene vedvarer i mer enn en måned bør du søke medisinske råd fra helsepersonell.

Mulige behandlinger

Hvis du har kroniske symptomer kan du føle at det hjelper å sette opp en rutine for tarmpleie. Dette kan hjelpe deg å oppnå regelmessig tarmbevegelse igjen, så vel som ro i sjelen.

Coloplast tilbyr noen løsninger som hjelper deg å håndtere symptomene dine:

 

 

Lukk

Greit å vite

Vanlige årsaker til tarmproblemer

Tarmproblemer kan oppstå av mange årsaker og kan ramme mennesker i alle aldre. Her tar vi tak i noen av de vanligste årsakene og symptomene Årsaker til tarmproblemer
Lukk

Vanlige årsaker til tarmproblemer

De vanligste tarmproblemene mennesker opplever er:

 • Tarmlekkasje – når du ikke kan kontrollere nå tarmene dine åpnes, noe som resulterer i tarmulykker
 • Forstoppelse – når avføring i tarmen blir der for lenge og blir for hard for å komme ut, noe som resulterer i å være ute av stand til å ha avføring
 • En kombinasjon av de to. Du kan være forstoppet men fortsatt oppleve løs avføring som lekker forbi den harde avføringen

Noen av tegnene på tarmlekkasje er:

 • Å føle trang til tarmbevegelse men ikke være i stand til å kontrollere det når tarmen åpnes resulterer i en tarmulykke (urge inkontinens)
 • Å lekke avføring (passiv inkontinens)
 • Tilsmussing av undertøy
 • Være ute av stand til å kontrollere nå du slipper ut luft (luft i magen)

Noen av tegnene på forstoppelse er:

 • Ute av stand til å ha tarmbevegelse
 • Oppblåsthet
 • Ubehag
 • Alvorlige magesmerter

Årsaker til tarmproblemer

Det er viktig å forstå at å ha tarmproblemer ikke er en sykdom i seg selv. Det finnes vanligvis en underliggende årsak til hvorfor tarmene dine ikke fungerer som de skal.

Noen av de vanlige årsakene til tarmproblemer er:

 • Nevrologiske tilstander som ryggmargsskade, ryggmargsbrokk eller multippel sklerose. Hvis du har en nevrologisk lidelse er det sannsynligvis nervene i ryggmargen, som kontrollerer hvordan tarmen fungerer, som er skadet
 • Komplikasjoner etter rektalkirurgi, som etter fødsel, hvor lukkemusklene har blitt skadet noe som leder til manglende evne til å kontrollere når du går på toalettet
 • Anorektale misdannelser fra fødselen – selv med kirurgiske rettelser kan du fortsatt oppleve episoder med tarminkontinens
 • Redusert elastisitet av vev på grunn av høy alder leder til hyppig tilsmussing

Det er viktig for alle som opplever tarmproblemer å finne en tarmrutine som tillater regelmessig avføring, siden dette hjelper å forhindre både tarmlekkasje og forstoppelse. Les mer om produktene Coloplast kan tilby. 

Lukk

Fakta om forstoppelse og tarmlekkasje

Hvis du har problemer med tarmene dine, kan du føle deg trygg ved å vite at du er langt i fra alene. Noe annet er at det er mange andre måter du kan takle problemene på enn du tror. Mer fakta om forstoppelse og tarmlekkasje
Lukk

Om forstoppelse og tarmlekkasje

Å gå på toalettet for å ha tarmbevegelse er noe de fleste mennesker tar for gitt. Det betyr at dette fortsatt er et veldig privat problem. Så når du plutselig opplever et problem med tarmene dine så kan du føle deg ganske isolert. Det kan være flaut å prate om det, derfor går mange mennesker i flere år uten å fortelle noen om problemene de har.

 

Et vanlig problem

Siden mange mennesker aldri besøker legen eller sykepleieren eller snakker om sine symptomer, så er det ukjent eksakt hvor mange mennesker som er rammet av tarmproblemer. Der er dog vanligere en du tror:

 • Studier viser at omtrent 2 % av den voksne befolkningen har daglige eller ukentlige episoder med tarmlekkasje
 • Den alminnelige forekomsten hos voksne over 65 år er 7 %, og ved sykehjem er den så høy som 33 %.
 • Studier indikerer at opp til 20 % av befolkningen har problemer med forstoppelse

Å finne en løsning for tarmproblemene dine

Tarmproblemer vil ikke forsvinne av seg selv. Det er derfor viktig å finne en måte å takle dem på. Det finnes mange måter å behandle tarmene dine på. Hvis du ser etter en måte som tillater deg å bestemme når du skal gå på do igjen, da er tarmskylling et bra alternativ. Du kan lese mer om produktene Coloplast har å tilby.

Lukk

Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer

Her er svarene på noen av de vanligste spørsmålene mennesker har om hvordan de skal behandle tarmene sine. Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer
Lukk

Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer

Hvordan kan tarmproblemer påvirke livsstilen min?

Tarmlekkasje og forstoppelse kan være veldig ukomfortabelt, og de har også en stor innflytelse på livskvaliteten din. Bortsett fra det hyppige fysiske ubehaget og oppblåsthet, kan du bekymre deg for å være uheldig ute blant folk.

Dette gjør at det er viktig å finne en måte å håndtere tarmproblemene dine på.

Hva kan jeg gjøre for å håndtere tarmproblemene mine?

Tarmproblemer kan ofte forbedres ved å endre kosthold, det finnes også mange typer av medisinering som kan hjelpe. Transanal irrigasjon kan brukes for å hjelpe og hindre forstoppelse og tarmlekkasje. Les mer om løsninger for å håndtere tarmene dine.

Hva er transanal irrigasjon?

Transanal irrigasjon er når vann blir ført inn i tarmen ved bruk av et rektalkateter. Vannet stimulerer tarmen og spoler ut avføringen, og etterlater den nedre halvdelen av tarmen tom. Det er viktig å gjøre det regelmessig for å unngå forstoppelse og risiko for tarmulykker.

Hvor ofte bør jeg irrigere?

For de fleste mennesker fungerer det bra med hver dag eller annenhver dag. Det er viktig å gjøre det regelmessig for å unngå forstoppelse og risiko for tarmulykker. Det beste er også å komme inn i en normal rutine i stedet for å endre for mye. Med tid og trening vil du finne ut hva som passer best for deg. Hvis du ikke er sikker så be legen eller sykepleieren om råd.

Hvilket tidspunkt på dagen er best for irrigasjon?

Prøv å kom inn i en rutine hvor du irrigerer rundt samme tidspunkt hver dag. Å spise og drikke hjelper tarmens naturlige bevegelse, så omtrent 30 minutter etter et måltid er et bra tidspunkt. Ikke vær redd for å endre rutinen litt slik at den passer dine daglige vaner.

Kan jeg reise med utstyret for irrigasjon?

Ja, husk å ta med deg irrigasjonssystemet sammen med mange engangskateter siden det ikke er sikkert at de selges over alt. Hvis du skal bruke systemet utenlands, bruk flaskevann eller kjølnet oppkoket vann på plasser der det ikke er trygt å drikke kranvann. Husk at i andre tidssoner kan det ta litt tid for kroppen din å bli vant med en ny rutine. Det kan også hende at du spiser andre typer av mat som kan påvirke tarmen.

Gjør anal irrigasjon vondt?

Nei, transanal irrigasjon gjør vanligvis ikke vondt og er helt trygt. Det kan dog føles litt merkelig først. Hvis det er ubehagelig når vannet pumpes inn så slutt en liten stund og fortsett igjen. Hvis du har vondt så avslutt irrigeringen med en gang, slipp ut luften av ballongen og fjern kateteret. Hvis smerten vedvarer så kontakt en sykepleier eller lege for hjelp.

Finnes det risikoer eller komplikasjoner med irrigasjon?

Noen mennesker opplever mindre problem som ubehag eller en liten blødning. Hvis kateteret ikke settes inn rett kan det forårsake et hull eller sår i tarmen, men risikoen er veldig liten dersom du følger instruksjonene du får fra legen din eller sykepleieren.

Hva skal jeg gjøre dersom jeg lekker mellom irrigasjonene?

Hvis du opplever tarmlekkasje mellom irrigasjonene kan årsaken være utilstrekkelig avføring, på grunn av forstoppelse eller hard avføring. Alternativt kan det hende du bruker for mye vann under irrigasjonen. Kontakt legen din eller en sykepleier for å hjelpe deg og tilpasse ditt tarmskjema. En Peristeen® analpropp kan hjelpe dersom problemet vedvarer.

Lukk
Hvordan kan jeg håndtere tarmproblemene mine?

Hvordan kan jeg håndtere tarmproblemene mine?

Problemer som tarmlekkasje og forstoppelse er vanlige konsekvenser av ulike sykdommer/tilstander.

Hvordan håndtere tarmproblemer
Lukk

Hvordan kan jeg håndtere tarmproblemene mine?

Nerver i ryggmargen kontrollerer avføring og hvis de er skadet påvirkes følelsen av å måtte tømme tarmen og passeringen av avføringen gjennom kroppen. Som et resultat kan det bli vanskelig å vite når tarmen er full og du kan også få problemer med å kontrollere utslipp av avføring. Dette kan føre til ulike typer tarmproblemer: 

 • Tarmlekkasje
 • Forstoppelse
 • En kombinasjon av de to

 

Tarmlekkasje

Tarmlekkasje forekommer når du ikke er i stand til å kontrollere tarmmusklene dine. Dette kan resultere i uhell med avføringslekkasje, eller å måtte skynde seg til toalettet. Uhell med lekkasjer fra tarmen kan være en stressende opplevelse og kan også føre til hudirritasjoner og blæreinfeksjoner. Dette kan påvirke en persons selvtillit og generelle velvære.


Forstoppelse

Forstoppelse forekommer når avføringer i tarmen blir der for lenge og blir hard og tørr. Dette gjør det vanskelig å få ut avføringen og resulterer i manglende evne til å foreta en avføring. Symptomene kan variere fra person til person, men det vanligste er trykk, oppblåsthet og alvorlig ubehag.

Du kan oppleve en kombinasjon av både tarmlekkasje og forstoppelse når mykere avføring eller væskelekkasjer passerer hard avføring som sitter fast i tykktarmen, noe som ofte resulterer i et avføringsuhell.

Uansett hvilke problemer du har så er det viktig at du finner en tarmrutine som gjør det mulig for deg å fortsette med ditt daglige liv med god selvtillit.

Lukk
Å håndtere tarmene dine med Peristeen®

Å håndtere tarmene dine med Peristeen®

Det er viktig å finne en sikker måte å tømme tarmen på, for å unngå uønskede tarmlekkasjer og forstoppelse. Med Peristeen analirrigasjon tilbyr Coloplast et effektivt tarmskyllingssystem.

Lær mer om Peristeen®
Lukk

Å håndtere tarmene dine med Peristeen®

Hvordan fungerer det?

Peristeen tømmer tarmen ved å introdusere vann inn i tarmen ved hjelp av et rektalkateter. Det gjennomføres mens du sitter på toalettet. Vannet fra tarmen tømmes deretter ut i toalettet sammen med avføringen. Den nedre delen av tarmen tømmes så effektivt at de fleste brukerne kun behøver å irrigere annenhver dag.

Enten den brukes regelmessig, daglig eller annenhver dag kan Peristeen hjelpe å redusere det fysiske ubehaget og mentale besværet av tarmlekkasje og forstoppelse, noe som gjør det lettere å ta del i sosiale aktiviteter, gå på jobb eller reise.

Fordelene med å bruke Peristeen

 • Forhindrer tarmlekkasje og forstoppelse i opp til to dager.
 • Lar deg bestemme når tarmene dine skal tømmes.
 • Lar deg bestemme hvilken tid på døgnet du ønsker å irrigere deg slik at det passer med livsstilen din.
 • Forbedrer livskvaliteten

 

Og det er ikke alt ...

Ved å minimere risikoen for tarmuhell, minimerer Peristeensannsynligheten for hudirritasjoner. Det kan også hjelpe å forhindre urinveisinfeksjoner  og  hjelpe å redusere flatulens.

Lær mer om Peristeeneller kontakt kundeservice.

Lukk

Hva er nevrogen tarm?

Tarmdysfunksjon kan være knyttet til en nevrogen lidelse. Det kan være forårsaket av ryggmargsskade, ryggmargsbrokk og multippel sklerose. Her kan du lese om de vanligste symptomene. Den nevrogene tarmen

Nevrogen tarm beskriver hovedsakelig en mangel på kontroll, noe som hindrer tarmen fra å fungere riktig. Det forårsakes av en skade på sentralnervesystemet og kan resultere i avføringslekkasje, kronisk forstoppelse eller begge deler.

 

Noen årsaker

De vanligste årsakene til nevrogen tarm er en ryggmargsskade, ryggmargsbrokk,  multippel sklerose, Parkinsons sykdom eller diabetes mellitus. Tarmfunksjonen avhenger av hvor på ryggmargen skaden er.

Det finnes to typer av nevrogen tarmdysfunksjon – refleks- og slapp lukkemuskel.

 

Reflekstarm

Reflekstarm er når tarmen tømmes på refleks når den er full. Det kan skje på hvilket som helst tidspunkt fordi personen har mistet evnen til å kjenne at tarmen er full. Dette kan gi uforutsigbar tarmtømming og lekkasjer.

 

Slapp tarm

 

Avføringslekkasje kan oppstå i tilfeller der lukkemuskelen, muskelen ved endetarmsåpningen, blir slapp. Da oppstår det ukontrollert lekkasje.

Nevrogen tarm kan gi økt risiko for forstoppelse, på grunn av langsom passeringstid av avføringen.


Hvis du har nevrogen tarm er det viktig å finne en god rutine for behandling av tarmen, dette for å unngå avføringslekkasje og/eller forstoppelse.

Lukk

Tips, verktøy og veiledninger

Veiledning i bruk av Peristeen®

Veiledning i bruk av Peristeen®

Bruk av Peristeen analirrigasjon kan være vanskelig i starten. Med riktig opplæring og gode rutiner vil du se fordelene med Peristeen

Se steg-for-steg veiledning i bruk av Peristeen for voksne
Lukk

Veiledning i bruk av Peristeen®

ikon

 

Å bruke Peristeen® som anbefalt av legen eller sykepleieren daglig eller annenhver dag hjelper å forhindre tarmlekkasje og forstoppelse. Det betyr at du ikke behøver å bekymre deg for lekkasje og at du kan føle deg sikker med å gjøre ting du ønsker å gjøre.

 

Ta deg god tid

Å bruke Peristeen vil bety at du må venne deg til en ny rutine, men det vil være verdt det. Å tømme tarmene dine regelmessig vil utgjøre en stor forskjell for din livskvalitet.

De tre viktigste tingene du må huske når du begynner er: 

 • Bruk Peristeen regelmessig. Hold deg til planen som legen eller sykepleieren har anbefalt. Regelmessig tarmtømming med Peristeen hjelper å forhindre lekkasje og forstoppelse. Det kan også redusere tiden du bruker på å ta hånd om tarmene dine. 
 • Finn et tidspunkt hvor du kan tømme tarmene uten å bli forstyrret eller påskyndet. Den eksakte tiden du tømmer tarmen er ikke kritisk, men prøv å holde deg til samme tid hver dag slik at du får en regelmessig rutine. 
 • Hold regelmessig kontakt med legen eller sykepleieren i løpet av de første månedene du bruker Peristeen. De kan hjelpe deg med eventuelle spørsmål du måtte ha, samt hjelpe deg å justere rutinen din hvis det er behov for det. Du kan kontakte Coloplast kundeservice for råd og støtte.
Lukk
Å hjelpe barn med tarmtømming

Å hjelpe barn med tarmtømming

Å lære barn hvordan de skal tømme tarmene sine er et viktig steg i deres utvikling. Det gjør at de føler seg med trygge, og gir dem friheten til å delta i sosiale aktiviteter, slik som svømming og lek med venner.

Se steg-for-steg tarmveiledningen for barn
Lukk

Å hjelpe barn med tarmtømming

ikon


De fleste barn med ryggmargsbrokk, spesielt når de er yngre, forventer seg at foreldrene deres skal hjelpe dem med å tømme tarmene. Tradisjonelle metoder for å unngå tarmlekkasje og forstoppelse inkluderer kostholdsendringer, stikkpiller, tarmskyllinger, forstoppende midler, avføringsmyknere og laksativer.


Mer forutsigbart

Noen barn synes at disse metodene for tarmbehandling ikke er effektive, ettersom du ikke kan planlegge når du vil ha tarmbevegelse, noe som ofte resulterer i uhell med tarmen.

Tarmskylling er en type av tarmomsorgsrutine som forsikrer at avføring både er regelmessig og forutsigbar. Hvis det gjennomføres regelmessig, vil det få barnet ditt til å føle seg mer komfortabel og unngå problemer som tarmlekkasje og forstoppelse.


Hva er tarmskylling?

Tarmskylling er når vann blir introdusert inn i tarmen via rektum ved hjelp av et rektalkateter. Vannet stimulerer tarmen og spoler ut avføringen. Prosessen tar omtrent 30–45 minutter. Etter irrigasjonen er den nedre delen av tarmen tom. Tarmskylling gjennomføres hver eller annenhver dag.

 

Det er viktig å gjøre det regelmessig siden:

 • Regelmessig irrigasjon hindrer tarmuhell rett og slett fordi den nedre delen av tarmen er tom for avføring.
 • Regelmessig irrigasjon hindrer kroniskforstoppelse ettersom det oppmuntrer til avføring, som igjen betyr at den blir regelmessig 

 

Fram til at barnet ditt lærer å irrigere seg selv må du forsikre deg om at det blir gjort på en rett og sikker måte. Finn en bra, regelmessig rutine som fungerer og oppmuntre barnet ditt til å bli interessert. De må gjøre det selv når de blir eldre.

Det kan være en god idé å holde øye med barnets fremskritt. Hvorfor ikke laste ned og skrive ut  Tarmtømmingsdagboken  for inspirasjon (pdf, 1 MB).

Coloplast tilbyr et tarmskyllingssystem som kalles Peristeen®

Lukk

Å lære barn å tømme tarmene sine ved å bruke et kortspill

Du bør involvere barnet så snart barnet viser interesse for å tømme tarmene sine. En morsom måte å gjøre dette på er å bruke et kortspill som lærer barnet ditt de grunnleggende stegene. Bæsjespillet

Bli selvstendig

Når barnet utvikles vil det gradvis bli mer selvstendig. Det er en naturlig del av å vokse opp. Det samme gjelder barnets toalettvaner. Når du føler at barnet er klar for det, kan du starte opplæringen i tarmtømming. 


"Bæsjespillet"

"Bæsjespillet" er et sett med kort som du kan bruke til å lære barnet ditt hvordan det skal tømme tarmene. Kortene kan brukes til å spille ulike morsomme spill som kan anpasses alder og kunnskap. Skriv ut kortene og klipp dem opp, så er du klar til å spille.

Bæsjespillet har blitt utformet til å hjelpe deg og barnet ditt å lære toalettvaner på en morsom måte. Det er enkelt å bruke og når barnet har lært seg det er det mulig å gjøre det vanskeligere. Ha det gøy!

Last ned spillekort (pdf, 1 MB)
Last ned instruksjoner (pdf, 1 MB)


ikon
 

Husk ...

Bæsjespillet er ment som et tillegg til opplæring, ikke for å erstatte faktiske bruksinstruksjoner. Snakk med en lege eller en sykepleier for å få ordentlig veiledning eller trening om hvordan du skal bruke det produktet du har valgt. Les alltid instruksjonene nøye.

Lukk

Bedre livsstil, bedre tarmer

Å introdusere relativt små endringer i livsstilen din kan hjelpe deg å redusere symptomene på tarmdysfunksjon og forhåpentligvis gjøre tarmene dine friskere. Bedre livsstil – bedre tarmer
Lukk

Å skaffe en pålitelig tarmrutine

Små endringer du kan gjøre er: 

 • Spise sunnere – et balansert kosthold som er høy i fiber og vann vil hjelpe å redusere forstoppelse. Å spise mye fersk frukt og grønnsaker og mindre rødt kjøtt kan hjelpe å beskytte mot visse krefttyper
 • Å slutte å røyke – røyking kan gjøre symptomene på inflammatorisk tarmtilstand verre
 • Å redusere alkoholinntak
 • Å redusere bruken av visse medisiner – et antall vanlige medisiner, sånn som de som brukes til å behandle halsbrann og dårlig fordøyelse, kan forårsake diaré eller forstoppelse. Det kan også hende det er mulig å endre dosering på mange av de reseptbelagte legemidlene
 • Å trene forsiktig – forsiktig trening hjelper å trykke maten gjennom fordøyelseskanalen og redusere risikoen for forstoppelse

 

Viktigheten av en tarmrutine

En av de mest effektive endringene du kan gjøre er å ha en pålitelig tarmrutine når det kommer til avføring.

Dette er for å forsikre:

 • Regelmessig avføring for å hindre tarmlekkasje og kronisk forstoppelse.
 • Fysisk og mentalt velvære, slik at du kan fortsette med daglige aktiviteter som er viktige for deg, enten det er å være sosial, jobbe, delta i sport eller reise.
Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon