Martes stomivennlige kokebok - Coloplast Norge

Martes stomivennlige kokebok

Marte Hegstad er vår blogger og deler på denne siden sine erfaringer og oppskrifter. Tilpass gjerne oppskrifter ved å fjerne eller legge til råvarer som passer deg og din kropp. "Som ileostomioperert på 15.året, er mitt hovedtips å prøve seg forsiktig fram, og være nysgjerrig og løsningsorientert. Skulle ting bale seg til noe innmari, går det an å kontakte stomisykepleieren og ernæringsfysiologen."

- Siden vil bli oppdatert regelmessig - følg med å få spennende tips og nye oppskrifter.

Innholdet på denne siden er ikke skrevet av helsepersonell. Det er imidlertid basert på mange års erfaring. Dersom du er usikker på dette temaet, ta kontakt med fagpersonell som lege, stomisykepleier eller ernæringsfysiolog.

Litt om mat og stomi på generell basis

Litt om mat og stomi på generell basis

Når en har hatt ett eller flere inngrep i magen, som har resultert i stomi, kan magens evne til å tolerere og fordøye mat, være litt på en snurr. Det er mange årsaker til at folk blir stomiopererte, og det finnes mange ulike stomityper. Innad disse undergruppene, er jo også vi mennesker forskjellige. Dermed er det vanskelig å finne et fasitsvar på hva og hvordan en skal spise når en har fått stomi. Få tips i forhold til mat og stomi
Lukk

Mat og stomi

Når en har hatt ett eller flere inngrep i magen, som har resultert i stomi, kan magens evne til å tolerere og fordøye mat, være litt på en snurr. Det er mange årsaker til at folk blir stomiopererte, og det finnes mange ulike stomityper. Innad disse undergruppene, er jo også vi mennesker forskjellige.

Dermed er det vanskelig å finne et fasitsvar på hva og hvordan en skal spise når en har fått stomi.

 

Men, det finnes noen hovedregler på hva som er lurt å tenke på, og som "gammel traver" (dog bare 30 år, men har hatt stomi lenger enn jeg ikke har hatt det) i gamet, har jeg et par triks opp ermet, som jeg vil dele med dere.

 

Som ileostomioperert på 14.året, er mitt hovedtips å prøve seg forsiktig fram, og være nysgjerrig og løsningsorientert. Skulle ting bale seg til noe innmari, går det an å kontakte stomisykepleieren og ernæringsfysiologen.

 

I tiden som kommer framover, vil det bli lagt ut flere oppskrifter jeg bruker i hverdagen. I disse oppskriftene vil det være fokus på næringsrik mat som er laget fra bunnen av. Fremgangsmåte og tilberedning av maten vil også bli spesielt belyst, da det har noe å si for hvordan en litt "avdanka", operert mage, vil klare å håndtere maten den får tildelt.

 

Dersom du snart skal bli operert og få stomi, eller du kanskje er midt i rekonvalesensen som nyoperert, vil jeg anbefale deg å starte med å lese nedenfor om stomi og mat på generell basis:

 

Mat og Stomi - litt om mat og stomi på generell basis

Disclaimer: Dette spalte-innlegget er ikke skrevet av helsepersonell. Det er imidlertid basert på mange års erfaring. Dersom du er usikker på dette temaet, ta kontakt med fagpersonell som lege, stomisykepleier eller ernæringsfysiolog. Sjekk også ut Kreftlex.no om du vil lese mer Kreftlex

http://kreftlex.no/Bukhinnekreft/ProsedyreFolder/BEHANDLING/Stottebehandling/st

%20beh%20Kostrad%20stomi?lg=ks&CancerType=Bukhinne&containsFaq=False).

 

Det er mange ulike sykdommer og tilstander som kan føre til at en pasient blir stomioperert. Det finnes også mange ulike stomityper. Hovedvekten av pasientene blir bedre og til og med symptomfrie etter operasjonen, avhengig av hva slags helseplager de ble operert for. Det finnes også noen uheldige som ikke blir det fnugg bedre, og noen snarere verre.

 

Mitt første kostholdsråd -

vil være å ta hensyn til disse faktorene. Er en allergiker, holder en seg

unna det en vet en reagerer på. Det samme om en er intolerant. Har en aktiv tarmbetennelse, bør en spise lette og hyppige måltider. Har en annen sykdom, må en huske å ta medisin/få behandling for det. Alt dette vil kunne være med på å påvirke hvordan mat og fordøyelse jobber sammen med

stomien.

 

Mitt andre kostholdsråd

er å ikke være redd for å prøve seg fram. Så lenge en prøver forsiktig og

tar alle forbehold, går det som regel greit.

 

Mitt tredje kostholdsråd

er å ta generelle forbehold. Kreftlex har mange tips i forhold til mat og stomi. Det er viktig å huske på at dette er generelle råd, og fordi om sopp gir luftplager til mange, betyr det ikke at det blir akkurat slik for deg. Det er viktig at en ikke begynner å kvie seg for å spise, men at en er nysgjerrig og utforskende isteden.

 

Generelle forbehold:

- Tygg maten godt og ta deg god tid

- Spis gjerne hyppige, lette måltid om du ikke klarer så mye i gangen.

- Drikk rikelig

 

Tarmpassasje

Det meste av frukt og grønt som har skall, trevler og hinner, kan lett sette seg fast i tarmen. Vær derfor nøye på å skrelle frukt og grønnsaker. Dersom du har mistanke om at mat har satt seg fast i tarmen, ikke nøl for lenge med å kontakte lege.

 

Liste over frukt og grønt som er kjent for å kunne sette seg fast i tarmen:

Sopp

Nøtter/mandler

Mais og popcorn

Appelsin

Ananas

Druer

Asparges

Fiken

Dadler

Kokos

 

Luft

Inntak av mat med søtningsstoff, kullsyre, og sterkt krydder, kan være med på å gi økt gassproduksjon i tarmen. Det samme gjør kål, bønner, erter og løk. Dersom en tygger mye tyggis eller tar seg en sigg, kan det føre til at dagene blir rimelig mye luftigere.

 

Dersom en er plaget med luft kan en prøve det gode, gamle kjerringrådet om å drikke karve- og fennikel - te (som selv ernæringsfysiologer anbefaler), eller huske å forvelle kålgrønnsaker før koking. Ellers hjelper det å røre på seg. En kan også få kjøpt lufthemmende medisin reseptfritt på apoteket, som f.eks. Miniform (denne fåes også på resept).

 

Diare

Det er flere mattyper som kan gi diare. De mest vanlige årsakene til diare er stort sukker- og/- eller søtningsstoff-inntak, fet mat, alkohol, lakris og tørket og/eller hermetisk frukt.

 

Dersom en har diare, kan en prøve å spise noe som inneholder stivelse, som f.eks. potetgull, potetmos, ris, pasta eller kjeks. En moden banan vil også kunne være med på å binde væska i kroppen.

 

På apoteket kan en få kjøpt bla. reseptfri Vi-siblin og Imodium, som er eksempel på diare-minskende medisin. Denne kan en også få på resept.

 

Dersom det er ekstra varmt ute, er det spesielle forhåndsregler en bør ta for å opprettholde en sunn væskebalanse. 

 

Mitt fjerde og siste kostholdsråd, er å lytte til kroppen.

Er en veldig dårlig i magen, må en kanskje roe litt ned, og tilpasse dietten sin etter formen. Når jeg har vanskeligheter med å få i meg nok mat, drikker jeg næringsdrikker fra apoteket. Disse fåes reseptfritt, men kan også fåes på blå resept ved visse diagnoser. Annen lett mat jeg spiser mye av, er smoothies og shakes, gjerne avsilet. Det samme gjelder supper, de siler jeg av. Jeg tilsetter også kraft kokt på bein, samt en skvett fløte.

 

Ønsker dere flere tips i forhold til å leve med stomi? Les mer her

 

Under ser dere bilder av meg som var så heldig å få porsjonspakkede grønnsakssupper i ulike varianter, levert rett på døra av ei utrolig snill venninne.

 

marte_suppeposer

Lukk
Bilde av tallerken med tacoen

Ny vri på fredagstaco

Lyst på en litt annen variant av fredagstacoen, som samtidig er mildere for magen enn rå grønnsaker og salat? Da må du prøve min herlige, langkokte tacogryte! Passer godt til 4-5 sultne personer eller så mye som 6-7 småsultne Oppskrift og fremgangsmåte

Ingredienser:

1 pk karbonadedeig (kan byttes ut med kjøttdeig av svin eller kylling)
1/2 pose tacokrydder
2 buljongterninger (okse)
Litt himalayasalt
1 løk, finhakket
2 strå vårløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 jalapeños, finhakket (kan sløyfes om du ikke tåler/liker sterk mat)
1 paprika, finhakket (helst grønn, men valgfritt)
50 gram smør (helst sætersmør)
En dæsj god olivenolje
1 boks brune bønner
1 squash i små biter
4 ferske sjampinjonger i små biter
5-6 «terninger» frossen spinat
1 boks hermetiske tomater
2-3 ferske, smakfulle tomater
Kjøttdeig
Fremgangsmåte:

  1. Løk, vårløk, hvitløk og jalapeños freses i 10 minutter i litt olivenolje og smør, i ei romslig gryte.
  2. Så har du i grønnsakene, krydder og buljongterninger. Husk å også ha med laken som bønnene ligger i. De ferske tomatene skåldes med kokende vann slik at du får til å fjerne skallet før du kutter de opp og har i gryta.
  3. Dersom magen din tåler det, kan du også ha i en liten boks med mais (med laken). Min mage vil dessverre ikke høre ordet «mais», men hadde den klart det, er mais kjempegodt å ha oppi.
  4. Kok opp gryta og la det koke 15 minutter. Så skrur du ned varmen til nesten minimum, og setter på lokk. Pass på å ta av lokket innimellom og rør jevnlig hele veien! Kokes i 3-5 timer (Dette er et must!) slik at grønnsakene er nok varmebehandlet til at de ikke skaper trøbbel for magen.
  5. Stek pakken med kjøttdeig sammen med 1/2 pose tacokrydder. Bruk også kun halvparten av vannet som er anbefalt.
  6. Ha i kjøttdeigen noen minutter før du skal servere, og bland godt.

Jeg bruker å servere gryta med nachochips, ris, godt brød og en dæsj rømme eller creme fraiche.

Denne kan godt fryses og varmes opp på travle dager.
Gryteretten funker også godt som pizzafyll!

Dekket bord

Lukk
Bilde av pizza ferdig stekt og servert

"Lunsjpizza uten hvete og gluten"

Noen ganger kan en enkel pizza være akkurat det vi ønsker oss til lunsj. Da er det godt det finnes enkle alternativer som samtidig er "snillere" med magen. Les Martes løsning på enkel "Lunsjpitsa" her; Oppskriften og fremgangsmåte
Lukk

"Lunsjpitsa uten hvete og gluten"

Jeg prøver å unngå tung bakst, da det som er deigete før det stekes, ofte inntar en sement-aktig form straks tarmtottene skal gå maten til pers. Da er det greit med en noe lettere «pitsabunn» - jeg bruker ofte tortillalefser til dette. For dere (inkludert meg) som reagerer på hvete og gluten (noe som ikke er typisk stomikere altså, men gjerne typisk for de som sliter med magen), kan det være greit å velge noe annet enn det næringsfattige (dog fantastisk smakfulle) rælet en får på de fleste kjedebutikker. B Free Foods er et knall merke (ikke reklame dettan, altså), men skal jo innrømme at en virkelig kjenner at det smaker særdeles sunt. I min verden betyr dette at en altså bør kjøre på med ekstra mye topping, for en skal jo leve litt også!

 

Pizzabunn_600

 

 

Ingredienser - Oppgitt per «mini-pitsa», så kan du øke om du vil ha flere

 

1 grov tortilla-lefse (Jeg brukte en fra B Free Foods, uten både hvete og gluten, men med mye, næringsrik quinoa og chia. Denne er imidlertid døden for magen min om jeg ikke steker den sprø i ovnen, så dere er advart!)

2 ss tomatsaus (Jeg bruker ofte rester av hjemmelaga pastasaus med urter. Skulle gjerne sagt at til nøds så funker ketchup som substitutt, men alle med en middels fresk gane, vet jo at det ikke gjør det.)

1 dl revet hvitost

2-3 oppsmuldrede biter med Tartare Apertif-ost (Bilde: i den røde esken)

1-2 Chili con queso skjært i biter (Kan droppes dersom magen din ikke er så glad i sterk mat)

Et par biter champignon (Vær oppmerksom på at sopp kan gi både stopp og luft i magen, så her tar jeg virkelig kun et par biter, og sier «på eget ansvar» til deg)

Et par skiver salami

Og evt. litt rester av annet kjøtt. Her hos meg var det ei halv kjøttkake som gjorde sin siste innsats

Krydre med ferske urter og salt/pepper. Jeg brukte oregano og basilikum. Det går an å bytte ut ferske urter med tørkede, men har endel å si for smaken.

 

Spesialoster

 

Stekes på rist i ovnen på varmluft på 225 grader i 10-15 minutter. Bruker rist konsekvent for at bunnen skal bli ekstra sprø, og dermed litt lettere til magen. Dette er ei sånn hurtigoppskrift som jeg bare slenger inn uten forvarming. Med forvarming tar det nok enda kortere tid.

 

Her er det bare å være kreativ – bruk gjerne opp restemat, samtidig som en får et næringsrikt måltid.

 

Ps. Jeg bruker å lage to på en gang til meg selv. Den er like god til middag eller kvelds.

- Om en klarer å vente så lenge, da.

 

Pizza_servert_600

Lukk
Bilde av  ingredienser til kylllinggryte

"Kylling Pylling"

Et lett kyllingmåltid som passer godt til hverdags. Eventuelt kan du jo kjøre på med litt ekstra ost og ha det som helgemat, også! Se oppskriften
Lukk

"Kylling Pylling"

Ingredienser:

2 kyllingfileter

6 cherrytomater i skiver

5 grønne oliven i skiver

10 biter fetaost

4 chorizo-skiver, delt i to

2 dl revet hvitost

3 ss Tine kremost Krydder

Litt olje fra fetaost-boksen

Grillkrydder

Himalayasalt

Pepper

 

Kylling_ingredisenser

 

Tilbehør:

Ris og rømme eller creme fraiche

 

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 225 grader.

Skjær ren kyllingfileten og kutt opp det grønne.

Ha litt olje fra fetaost-boken i ei ildfast form, og legg kyllingfiletene oppå. Krydre.

Legg så det grønne over, og topp med et par klæsjer av kremosten, fetaostbiter, og revet ost.

Stekes i ca. 20-25 minutter, til osten får ei gyllen skorpe.

 

Kylling_Ferdig

Serveres med ris og en klatt rømme eller creme fraiche.

Du kan gjerne helle litt av oljen/sjyen som er igjen i den ildfaste forma, over risen din. Jeg anbefaler helst en hvit ris, for det er lettest til magen (men tåler du fibrene i fullkornris, kjør på!). Det er vel ikke nødvendig å si at hurtigris nesten ikke kan kvalifisere til «næring» en gang, så jeg bruker langkokt Jasmin-ris. Har ofte i litt mer væske enn det står på pakken, så en er sikker på at risen blir fuktig nok, ellers kan den lett sette seg fast i magen.

Det som er ekstra fint med denne retten, er at det er salt både i fetaosten og oliven, bla., i tillegg til krydderet en har på. Er magen litt vel rask, er salt med på å binde væske i kroppen.

Servert_kylling

Lukk
Bilde av juice

Styrke-smoothie

Frukt og stomi Nå er det mange med stomi, tross i bakenforliggende årsak og type stomi, som reagerer veldig på å spise frukt (og grønt). Worst case scenario er at frukten setter seg sånn fast i magen at en utvikler tarmslyng. Dette kan undertegnede skrive under på i mente, at hun ikke ønsker sin verste fiende. Men det må også sies, først som sist, at alle med stomi er like forskjellige som vi er genetisk oppbygd, så jeg oppfordrer overhodet ikke til katastrofe tenking - for noen går dette faktisk helt, helt fint, også! Nemo problemo! Oppskrift
Lukk

Smoothie

Frukt og stomi

Nå er det mange med stomi, tross i bakenforliggende årsak og type stomi, som reagerer veldig på å spise frukt (og grønt). Worst case scenario er at frukten setter seg sånn fast i magen at en utvikler tarmslyng. Dette kan undertegnede skrive under på i mente, at hun ikke ønsker sin verste fiende. Men det må også sies, først som sist, at alle med stomi er like forskjellige som vi er genetisk oppbygd, så jeg oppfordrer overhodet ikke til katastrofe tenking - for noen går dette faktisk helt, helt fint, også! Nemo problemo!

 

Årsaken til at frukt og grønt ofte setter seg fast, er fordi mye av det inneholder trevler, som er ganske tungt fordøyelig. Om en i tillegg er nyoperert og småskjør, kanskje har betennelse i rørleggersystemet, eller er skjøta sammen flere ganger innvendig og har trange partier, vil dette kunne gjøre at tarmen nærmest blir sjokkskada når det skal begynne å gå løs på påskeskiturens langtrevlede appelsin, det nokså resistente skall-laget som embracer druene som ligger på ost- og kjeksfatet om lørdagskvelden, eller alle de små frøene som pryder sommerens norske jordbær.

 

Smoothie_ingredienser_600x400

 

Mye handler om konsistens og tilberedning

For å hjelpe magen på vei, kan det være lurt å begynne å tenke gjennom hvordan en tilbereder maten. Når det gjelder frukt, kan det være hensiktsmessig å bryte opp de lange trevlene før en spiser maten, eller å koke de i stykker. Jeg får i meg mye frukt og grønt på denne måten, og varierer tilberedninga etter hvordan kroppen og magen har det den dagen.

Verken jeg eller Coloplast kan ta på oss ansvaret om hvorvidt dette vil fungere for DEG og DIN stomi, eller ikke, men trikset er her å prøve seg fram forsiktig, og kontakte stomisykepleier eller ernæringsfysiolog dersom du ikke helt får ting på stell.

 

Men, i hvert fall, så bruker jeg å mose frukta i en blender, og så drikke den. Noen ganger må jeg spe den ut veldig mye med væske, ellers blir det en for tung, tykk masse for magen å håndtere. Er det mye små frø i bærene, bruker jeg sil. Dette er et H..... arbeid, tar tid, og det blir mye gris. Men så blir det sabla godt også, da!

 

 

Jevnt blodsukker on the go

Jeg sliter endel med matlysta, så jeg lager alltid mer smoothie enn jeg klarer å drikke på ett måltid. På den måten kan jeg gå og "nippe" til smoothien utover dagen, og dette er med på å holde blodsukkeret mer stabilt. Om en skal bort på besøk, og er usikker på hva en får servert, hva som selges på veien dit en skal osv., er det fint å ha en slik i veska. (Jeg har kjøpt meg ei mini-kjølevæske. Bor nå i Trøndelag da, så den blir ikke akkurat utslitt med det første.)

 

Nå skal det sies at et jevnt blodsukker i hovedsak burde etableres ved jevnt å spise næringsrike, gode måltider med lavt/ikke-eksisterende sukkerinnhold, men for oss med mageproblemer, vet vi at det ikke alltid er så enkelt. Jeg

prøver å være obs på at det kun i enkelte tilfeller, er slik at jeg tilsetter noe med sukker i, oppi smoothien (bare når jeg har oppi iskrem). Det er så mye fruktsukker oppi den likevel. Her handler det vel også om balanse som ved så mye annet her i livet: for mye smoothie er jo så klart heller ikke bra.

 

Væske

I tillegg til frukta, bruker jeg å spe i smoothien med litt væske. Blir smoothien for tykk for meg, setter den seg bare fast, og det er ikke særlig kult, for å si det mildt. Væske jeg bruker i smoothie kan være melk, mandelmelk, soyamelk, fløte eller ulike typer fruktjuice. Når det gjelder både meieriprodukter, soyaprodukter og nøtter/mandler, er det jo mange som reagerer på, både i form av matallergier og -intoleranser. Men det finnes faktisk så mange ulike væsker å ha i smoothien sin, at her tenker jeg det er mange muligheter, om en bare er kreativ.

 

Melkeprodukter_smoothie

 

Næringstilskudd

Det som er så bra med smoothie, er at en kan tilsette ekstra snadder dersom en trenger litt ekstra næring. Selv bruker jeg for tiden "Resource-pulver" fra apoteket som jeg får på blå resept. Dette er i hovedsak et karbo-tilskudd, som

jeg gjør for at det lille kjøttet jeg har på beina, skal forbli der, da maten til tider raser gjennom dette fugleskremselet av en kropp, i en fart som gjør at lynets hastighet blir en nokså middelmådig friidretts-utøver. Har en imidlertid litt kjøtt på beina, og maten sitter godt i magen ei stund, er dette overflødig.

 

En kan også tilsette proteinpulver i smoothien, spesielt etter trening, eller for deg som kanskje har litt problemer med å fordøye kjøtt.

 

Naturlige kaloribomber

Om en ønsker å kjøre en "all natural" smoothie, kan en få ekstra næring i ved å bytte ut noe av væska med f.eks. iskrem eller fløte. I tillegg til at dette da blir en kaloribombe, gjør jo selvsagt dette noe med smaken også. Jeg er selv faktisk klinisk bevis på at en sånn type milkshake-aktig smoothie, gjør underverker for sjela!

 

Nå er det mange med mage- og tarmproblemer som reagerer noe fryktelig på melkeprodukter, da, og da anbefales dette jo ikke. Men, det finnes annen type is en kan ha i, også.

 

Dagens smoothie

Her kommer noen bilder som viser hva jeg putta i dagens smoothie. Her er det jo selvsagt bare fantasien som kan sette en stopper, og jeg varierer daglig hva jeg putter i den. Akkurat i dag hadde jeg noen blåbær som måtte spises opp før de ble for gamle. En kan også slenge fersk frukt i fryseren, jeg bruker å pakke de i små porsjonsposer først.

I dag ble det en ganske tynn smoothie, da magen ikke hadde lyst på noe annet.

Ville nok hatt i en god del mer frukt, optimalt sett.

 

Jeg brukte:

1 banan

1 neve blåbær

2 never grønne druer

1,5 del naturell yoghurt

1 liten skvett mandelmelk

1 liten skvett soyamelk

2 dl h-melk

 

Tilskudd:

1, 5 dl Resource karbohydrat-tilskudd

Ekstra i dag, for "sjelens glede":

1 ss kakaopulver

1 stor dæsj Akasie-honning

 

Marte_drikker_Smoothie

 

På bildet ser dere meg som spiser frokost i pysjen, klokka halv to, på sofaen.

Noen dager ER slik. Men jeg hadde vært rimelig mye mer ugg og grumpy uten denne styrke-smoothien!

Lukk
Grønnsaksgryte med høstfarger

Høstfarget grønnsaksgryte med kylling

Denne grønnsaksgryta inneholder deilig søtpotet, som gir gryta et herlig, oransje og høstfarget preg. Da den kokes i mange timer, vil de aller fleste grønnsaks-trælene være kokt ut. Dermed vil det være lettere å fordøye selv for en litt sensibel stomi Naturlig glutenfri. Les hele oppskriften her
Lukk

Headline text

Denne grønnsaksgryta inneholder deilig søtpotet, som gir gryta et herlig, oransje og høstfarget preg. Da den kokes i mange timer, vil de aller fleste grønnsaks-trælene være kokt ut. Dermed vil det være lettere å fordøye selv for en litt sensibel  stomi. Jeg selv får for eksempel subileus-mareritt bare av tanken på å spise en trælete, pannestekt asparges. Rå asparges tør jeg ikke en gang tenke på!

 

Denne grønnsaksgryta kan med lette grep gjøres om til en suppe, dersom en ønsker det. Suppe kan være enda enklere å få i seg dersom magen er kranglete, eller en har dårlig matlyst. 

 

Jeg bruker i hovedsak en slow cooker når jeg lager grytene mine, og det er verd å merke seg at den er mye bedre på å kutte trælene enn en vanlig gryte vil gjøre, selv om du koker den lenger. Har du problemer med å fordøye trælet mat, vil jeg anbefale på det varmeste at du går til innkjøp av en slow cooker. De er litt pricey, men det er verd det. Jeg har brukt min så ofte at jeg allerede føler jeg har fått "tjent inn" det jeg betalte for slow cookeren, både økonomisk og ernæringsmessig. 

 

Ingredienser - høstfarget gryte

 

Ingredienser

 

Urte- og smørblanding:

1 hel gressløk klipt i småbiter

2 store never fersk rosmarin

Himalayasalt etter smak (vanlig salt kan også brukes, men da trengs litt større mengder)

3 buljongterninger (jeg varierer mellom å bruke grønnsaks- eller kjøttbuljong, brukte 2 grønne og en kjøtt i dag)

100 gram godt smør (f.eks. Sætersmør eller Kvitseidsmør, sistnevnte er det beste på jord, spør du meg)

3 ss solsikkeolje

 

Denne blandinga kan du gjerne lage til noen timer før du skal sette på slow cookeren, slik at urtene trekker godt inn i fettet. 

 

Grønnsaker:

600 gram fersk spinat, skyllet og klipt i biter

150 gram fersk asparges, kuttet i små biter

1 middels stor søtpotet, skrelt og kuttet i terninger

1 stor squash, kuttet i terninger

 

600 gram kyllingfilet skjært i terninger

 

Fremgangsmåte:

Brun urte- og smørblandingen på sautefunksjonen i slow cookeren. I vanlig gryte bare freser du det litt på middels varme. Ha så i kyllingen og sauter/stek den lett. Skru så av slow cookeren. Gryta lar du bare stå på. 

 

Så har du i alle grønnsakene, og blander godt. Slow cookeren settes på "slow cook high" og skal putre under lokk i ca. 5 timer. Bruker du gryte, tilsetter du et par dl vann, og så skrur du opp på høy varme noen minutter. Nå det begynner å koke, skrur du ned til lav varme og setter på lokk. La det stå i 4-6 timer, åpne lokket og rør av og til (men ikke for ofte!)

 

Ferdigkuttet grønnsaker i slowcookeren

Bilde; Ferdig kuttede grønnsaker i slowcookeren. 

 

Suppevariant:

Dersom du ønsker noe enda "lettere" til magen, kan du tilsette et par liter vann, enten du bruker slow cooker eller vanlig gryte. Da må du huske å smake til med mer salt, slik at det ikke blir tam smak. 

 

Sliter du med væsketap, kan du godt koke opp litt ris og ha i suppa før servering. Ris er god på å binde vann i kroppen. Du kan gjerne ha litt ekstra krydder på bordet, siden risen tar opp mye av smaken. 

 

Dersom du sliter med å få i deg nok kalorier, kan noe av vannet i suppa byttes ut med en boks fløte. En boks fløte kan også tilsettes gryterett-varianten, og gryta vil da få en mer kremet, rund smak. 

 

Serveres med en klatt rømme på toppen, og godt flatbrød. Favoritten her i huset er potetflatbrød, som er naturlig hvete- og glutenfri. 

 

Høstfarget kyllinggryte

Bilde; Ferdig slow cooked gryte. Ikke la deg avskrekke av at alle fargene er forsvunnet, gryta har smaksgaranti :-) Når man bruker slow cooker, får ofte maten en litt mer dus farge enn når man steker eller koker i vanlig panne. 

 

Sunn "fastfood":

Både gryterettvarianten og suppa kan godt fryses i f.eks.tomme syltetøy- eller tomatsausglass. På den måten har du enkel og sunn "mikromat" du kan ta fram en dag du føler deg slapp, eller kanskje er busy bee på farta. Du velger selv om du varmer den opp i mikro, eller om du har den i ei gryte og varmer opp. 

 

*Subileus: Begynnende tarmslyng

 

Servert høstfarget kyllinggryteLukk
Ingredienser til muffins

Mettende fruktmuffins uten gluten og sukker

Enkle og mettende fruktmuffins uten sukker og gluten kan noen ganger være et godt alternativ til kaker eller som et lite mellommåltid på farten. Et godt alternativ fremfor en sjokolade i kiosken på hjørnet Se hele oppskriften her
Lukk

Muffins uten sukker og gluten (ca 25 stk)

Flere artikler fra: Marte Gylland-Jordhøy

Ingredienser:
2 modne bananer
125 gr blåbær
4 dadler (fjern steinen)
1 ss honning

4 egg

Ca. 50 gram smeltet sætersmør.

2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ss kakaopulver
1,5 dl glutenfrie havregryn
2-3 dl glutenfri lys kakemiks

2 dl vaniljeyoghurt

 Fremgangsmåte:

Sett steikeovnen på 175 grader.
Mos frukt og bær godt sammen i kjøkkenmaskinen sammen med smeltet smør.
Tilsett eggene og rør sammen.
Tilsett så det tørre. Hold igjen litt på den glutenfrie kakemiksen etter 2 dl, og tilsett etter behov.
Rør så inn yoghurt.

Ha røra i 20-30 små muffinsformer og stekes midt i ovnen i ca. 15-20 min til de er gylne.


(Jeg fordeler på to brett som stekes ett og ett.)

 

Lukk
Bilde av daddelsmør ingredienser

Daddelsmør - blodsukker-saver #1!

Mange med stomi kan ofte slite med svingninger i blodsukkeret, spesielt om en har redusert opptak av væske. Jeg kan selv skrive under på at jeg er et monster in disguise, det popper fram og brøler mot alle og enhver dersom blodsukkeret blir for lavt. Da er det greit å ha noe søtt å bite i, som ikke er altfor usunt. Les oppskriften her
Lukk

Daddelsmør eller sjokoladesmør

Flere artikler fra: Marte Gylland-Jordhøy

Daddelsmør - blodsukker-saver #1!

Mange med stomi kan ofte slite med svingninger i blodsukkeret, spesielt om en har redusert opptak av væske.

Jeg kan selv skrive under på at jeg er et monster in disguise, det popper fram og brøler mot alle og enhver dersom blodsukkeret blir for lavt.

Da er det greit å ha noe søtt å bite i, som ikke er altfor usunt.

Dette hjemmelagde daddelsmøret er både søtt, godt og utrolig næringsrikt!

I tillegg er det fri for både gluten og meieriprodukter.

 

Ingredienser -daddelsmør

Ingredienser:
20 ferske dadler
2 ss akasiehonning
1 ts kanel
2 ts kardemomme

Fremgangsmåte:
Fjern steinene i dadlene.
Ha de i en bolle, og tilsett honning og krydder.
Mos de på høy hastighet til det blir en jevn, sticky masse.
Jeg bruker Kenwood kjøkkenmaskin, men det går også an å bruke f.eks en stavmikser.

 

Kenwood

Lagre i glass i kjøleskapet. Det står seg fint i minst 2-3 uker.

 

Daddelsmør på glass

Brukes som pålegg på brødskiva eller knekkebrød, eller på en Ritzkjeks om en trenger et mellommåltid med mye kalorier.

 

Daddelsmør på riskake

Den passer også godt til de fleste typer kjøtt.

Jeg bruker også å ta meg et par skjeer og spise den «bar».


Versjon #2 Sjokodaddelsmør

Her gjelder den samme fremgangsmåten som ovenfor, men du bytter ut kanel og kardemomme med 1 stor ss kakaopulver.

Vipps, så har du et herlig sjokoladepålegg!

 

Marte spiser riskake med daddelsmør

 

«Før denne riskaken med daddelsmør, oppå mandelsmør, var fortært, var blodsukkernivået så lavt at det var overhengende fare for at ektemannen ble slukt hel..."

Lukk
Mellommåltider

Enkle mellommåltid mot dehydrering

Mange med stomi, litt avhengig av type stomi og årsak til dens opprettelse, kan slite med dehydrering. Tips til småretter
Lukk

Mellommåltider

Flere artikler fra: Marte Hegstad

Mange med stomi, litt avhengig av type stomi og årsak til dens opprettelse, kan slite med dehydrering.Her kommer forslag til gode mini-måltider, som er greit å spise når en føler seg småsvimmel og uggen.

Knask noen never med potetgull og bøtt innpå med vann! Saltet i potetgullet er med på å binde vann, likeså er stivelsen i poteten.

 

Potetgull

 

"Mini-tapas", som jeg kaller det. Denne gangen valgte jeg riskaker med urtesmør, både for stivelsens og saltets del. Salt er det også i ostebitene og i spekeskinken og Chorizo-pølsa. Vær oppmerksom på at bær og grønt - her representert med jordbær og ruccolasalat, kan være tungt til magen. Hos meg går det helt fint om det er små mengder, og det er med på å gjøre måltidet litt mer estetisk appellerende (som jo er viktig for matlysten!), samtidig som alt det salte ikke virker for mektig i smak. Jeg drikker ikke vann i glass til, jeg fyller opp vannflaska mi sånn at jeg jevnlig kan nippe til vann hele tiden. Slike måltid inntas ofte i sofaen, for det er jo så lett å spise. Og er en dehydrert, er en gjerne litt slappfisk også.

 

Minitapas

 

Dette er også en slags "mini-tapas" - her med restene fra "Lunsjpitsa" som du finner oppskriften på HER. Her er det både oliven, oster og spekeskinke, som er godt og salt. Både den velmodne bananbiten, samt flatbrødet av potet, har god stivelse i seg. Vær oppmerksom på at en grønn banan kan være for tungt til magen. Jeg spiser alltid bananene når de akkurat er på rettsida av "på kanten" modne. Vannflaska er et must.

 

Pizza

 

Moden banan, naturell yoghurt og en klatt med hjemmelaga bringebærsyltetøy. Stivelse i bananen, samtidig som fruktsukkeret kan være med på å booste et ellers småsvimlete hode. Snasne melkebakterier er også bra for magen. Og så vet du hva jeg igjen skriver til slutt? Jo, vannflaska, så klart. Gjerne fyll opp et par ekstra ganger også. 

 

Mellommåltid3

 

Mellommåltid_4

Lukk
Bilde av ulike juicevarianter

Juicing av grønnsaker – vitaminbombe!

For å få i seg nok grønnsaker når en har stomi, kan det være verd pengene å investere i en juicing-maskin. Maskina klemmer ut væska av grønnsakene, og så kaster en selve grønnsak "kjøttet" etterpå - ergo slipper en at trælene setter seg fast. (Ps. for miljøets og enkelhetskyld, er det supert å kaste dette i komposthaugen, det blir det fin jord av! Ds.) Les mer om juicing
Lukk

Juicing av grønnsaker – vitaminbombe!

For å få i seg nok grønnsaker når en har stomi, kan det være verd pengene å investere i en juicing-maskin. Maskina klemmer ut væska av grønnsakene, og så kaster en selve grønnsak "kjøttet" etterpå - ergo slipper en at trælene setter seg fast. (Ps. for miljøets og enkelhetskyld, er det supert å kaste dette i komposthaugen, det blir det fin jord av! Ds.)

 

Juicevarianter

 

I denne væska er det høy konsentrasjon av masse, digge vitaminer, som er spesielt viktig å få i seg når magen kanskje ikke er verdensmester i å absorbere slikt.

 

Juiceglass

 

En skal være obs på at dersom en bruker denne juiceren til frukt, får en i seg uhorvelig store mengder fruktsukker på bare et par dl, uten å få den mettende effekten som fruktkjøttet gir. I utgangspunktet er det juicing av grønnsaker jeg bruker, med littegranne frukt for smakens skyld.

 

Med juicing er det viktig å prøve seg fram for å finne en kombinasjon en liker. Selv kjenner jeg folk som digger å drikke både juicet agurk og paprika, men for meg, synes jeg det smaker høgg - med et hint av aperompe. (Selv om jeg synes begge deler smaker knall i en salat, for eksempel.)

 

Mine personlige tips for at grønnsaksjuicen ikke skal smake FOR GRØNT, eller type, "gress", er å tilsette ting med sterk smak. Ingefærrot har en ganske dominerende smak, som lett kan døyve "gress-smaken", for eksempel. Det samme gjelder sitron og appelsin. Pære og eple gir også en god søtsmak.

 

Eksempler på to gode kombinasjoner:

Kombinasjon 1: 1,5 kilo gulrøtter presset sammen med en sitron og to appelsiner

 

Juicekombinasjon 1

 

Kombinasjon 2: 1 kilo gulrøtter, 1 brokkoli, 2 pærer, 1 sitron og en god bit ingefærrot

 

Juicekomibasjon 2

 

Med unntak av appelsin og sitron, er det ikke nødvendig å skrelle verken frukt eller grønnsaker, da dette blir igjen i maskina. Det eneste som er viktig, er å skylle frukt og grønnsaker rene før en juicer de.

 

Det skal rimelig mye frukt og grønt til for å få noen få glass med juice, og det sier litt om hvor konsentrert dette blir. Det blir mye avfall av slikt, og det kan være litt tidkrevende å vaske maskina. Jeg bruker derfor av og til å lage opp stort, og så fryse ned på glass. I kjøleskap holder juicen seg i maks 2-3 dager før den begynner å bli litt uggen.

 

Juicemaskin

 

Om en synes det blir for sterkt, kan en godt blande juicen ut med litt vann før en drikker den.

 

Om du skal drikke juicen når den er ferskpresset, kan det være lurt å ha et par isbiter i glasset sitt - ellers smaker det "pesslunka", som vi sier her i Trondheim.

Lukk
Bilde av fransk lapskaus

Fransk lapskaus i slow cooker

Det kan være verd å investere noen kroner i en slow cooker dersom en sliter med magen. For det første så gjør den både grønnsaker og kjøtt så utrolig mørt at det smelter på tunga, som er godt for både smaken og fordøyelsen, men det er også mindre brannfarlig i og med at du slipper å følge med på om det koker over eller brenner seg. Oppskriften finner du her
Lukk

Fransk lapskaus i slow cooker

Her er en selvkomponert oppskrift på fransk lapskaus. Det tar en liten time å kutte opp og forsteke grønnsakene og kjøttet, og ca. 5-6 timer å koke det sammen.

 

Dette er en gedigen porsjon som passer om en skal ha middagsgjester. Men en kan også fryse dette porsjonsvis ned i gamle syltetøyglass osv. Jeg fryser ofte ned slikt også i tomatpure-glass – så har man en miniporsjon til de dagene man evt. er veldig utmattet.

 

Sånn går du fram:

 

Kjøttet

Ca. 700 gram indrefilet av okse

Skjæres i biter og stekes i en god dæsj olivenolje i en forvarmet slow cooker

 

Indrefilet_lapskaus

 

Legg så kjøttet til side og stek løk- og urteblanding i slow cookeren:

1 løk, finkuttet

3 fedd hvitløk, finkuttet

1 neve fersk rosmarin i småbiter

Noen blader fersk basilikum

Litt estragon

Et par never purreløk, finkuttet

 

Urter_fransk_lapskaus

 

Stekes til løken er myk

 

Så har en i grønnsakene:

6 poteter i skiver

8 champignoner i biter

1 hel brokkoli i biter (De som har argus-øyne ser at jeg har bytta ut den med blomkål da jeg laga gryta her sist. Skulle bare driste meg til å prøve, og det gikk, som det ALLTID går med blomkål, til huttiteiti med magen)

1 hel aubergine i terninger

 

Grønnsaker_lapskaus

 

Deretter heller en over væska sammen med buljongterninger:

3 dl vann (kan med fordel byttes ut med hjemmelaga kraft fra kraftbein, oppskrift på dette kommer

senere)

1 dl Reserva rødvin

2 ss Creme Fraiche

2 buljongterninger (bruker oftest grønnsaksbuljong)

 

Så tar en også kjøttet tilbake i slow cookeren, og blander alt godt.

 

Smak til med Himalayasalt, kvernet pepper og paprikakrydder.

Om noen spør meg; «Hva er alternativet til Himalayasalt?» svarer jeg lett at det finnes så klart ikke noe alternativ! Livet vil aldri bli det samme med vanlig salt, etter en har blitt hekta på Himalayasalt.

 

Så setter du på «slow cook high» og koker i 5-6 timer. Husk å rør rundt en gang den siste halvtimen, bare for å være sikker på at buljongterningene har fordelt seg jevnt i blandinga.

 

Om magen din skulle være helt fullstendig på bærtur, går det nå an å helle lapskausen over i en bolle som tåler en runde med stavmikser.

Den blandinga en da får, vil ikke se særlig appetittlig ut, men det ødelegger ikke smaken, og vil være med på å lette jobben til fordøyelsen.

 

Om magen din tåler det, serveres lapskausen som den er, sammen med

Potetflatbrød og kanskje en dæsj hjemmelaga ripsbærgele eller tyttebærsyltetøy.

 

Rødvin passer ypperlig til, og magen skulle være i form til det. Min erfaring tilsier at måtehold (1-2 glass, går fint, alt over det, fører til vulkan-tilstander hos stomien).

 

Bon appetitt!

 

(Ps. selv om det ser ut som grønnsakene blir stekt i vanlig stekepanne, er ikke dette tilfellet. Jeg hadde ikke noe rent å oppbevare det i mens løk/urter og kjøtt ble forstekt i slow cookeren. Hverdagskokken ftw!)

 

Slowcooker

Lukk
Kyllinggryte

Frisk, kremet kyllinggryte med et hint av asiatiske smaker

En stor og god porsjon med kyllinggryte som kan brukes både til middag og lunsj. Tilpass tilbehøret og du har flere retter av en og samme gryte. Se hele oppskriften

Flere artikler fra: Marte Gylland-Jordhøy

Frisk, kremet kyllinggryte med et hint av asiatiske smaker

Dette er en rimelig gedigen porsjon, som passer til en storfamilie, eller til et ektepar som spiser av gryta i to dager til både middag og lunsj, og kanskje fryser ned et par porsjoner.

 

Ingredienser:


2 never purreløk
1/2 gul paprika
1/2 squash
1/2 aubergine
1 liten søtpotet
4 champignon

2 ss olivenolje
En stor klatt sætersmør

250 gram frossen brokkoli (1/2 pakke)
300 gram frosne aspargesbønner (1 hel pakke)

1 boks hermetisk kokosmelk
1 stor boks hermetisk ananas i biter, inkludert safta

200 gram kyllingfilet i strimler

1 ss oregano
1 ss gurkemeie
1 ts ingefær
1 terning grønnsaksbuljong
1-2 ss havsalt

 

Servert kyllinggryte med ris

Fremgangsmåte:


Kutt de ferske grønnsakene i biter og fres de og kyllingen i ei gryte sammen med olje og smør til det er lett brunet.

Ha så i de frosne grønnsakene sammen med kokosmelka og ananasen med saus.

Smak til med krydder.

Kok under svak varme i 4-7 timer.

Jeg bruker slow cooker, da trenger en ikke følge med, og heller ikke røre.

Bruker du vanlig gryte med lokk, anbefales det å både følge med gryta, samt å røre.

Serveres med en god ris til, og kanskje nybakt brød eller rundstykker?

På bildene ser dere en variant hvor jeg spiser gryta sammen med ris, og en annen hvor jeg bruker gryta som fyll i ei tacolefse sammen med ris og ost. Begge deler er godt! Og siden disse tacolefsene er så og si fri for adekvat næring, blir det liksom litt «balanse» i hverdagen sammen med denne supersunne, næringsrike kyllinggryta.

 

Kyllinggryte servert i tacolefser

 

Denne kan godt fryses ned i små porsjoner, sånn at en har «mikromat» til slappe dager.

 

Merk dere at både ananas og sopp er killer for stomien min til vanlig, men når den er kokt såpass lenge, blir fibrene brutt ned, og er dermed mer lettfordøyelig. Dersom du ikke vet hvordan magen reagerer på ulike typer grønnsaker og frukt, råder jeg deg til å prøve deg fram i små mengder i starten.

Lukk
Ingredienser til høstsuppe

Grønnsakssuppe-base med mange bruksområder

Nå skal jeg innrømme at her i huset, er det ikke akkurat Hells Kitchen-standard sånn rent utseendemessig - og det ser en på bildene. Det å mose mat, er vel og bra for en stomi som ikke akkurat forguder træler og "kjøtt" fra frukt og grønt; men estetisk sett, er det jo ikke akkurat spennende. Smaken derimot.... Les hele oppskriften her
Lukk

Grønnsakssuppe-base med mange bruksområder

Nå skal jeg innrømme at her i huset, er det ikke akkurat Hells Kitchen-standard sånn rent utseendemessig - og det ser en på bildene. Det å mose mat, er vel og bra for en stomi som ikke akkurat forguder træler og "kjøtt" fra frukt og grønt; men estetisk sett, er det jo ikke akkurat ytterst pornografisk lekkert, foråsirresånn. Likevel kan jeg love deg at denne gryta smaker fantastisk, så ikke la skinnet bedra deg! Selv om jeg er ganske sikker på at utseendet på disse mosa grønnsakene lett ville fått Ramsay til å lire av seg en runde saftige gloser, så hadde han ikke hatt særlig mye å sette fingeren på smaksmessig, det tør jeg påstå.

 

Suppe som gryterett

 

I tillegg kan denne grønnsaksuppe-basen brukes i mange forskjellige retter, blant annet til hjemmelaget bønne- og spelt-lasagne, som du finner oppskrifta på her. 

 

Den er også perfekt til å fryse ned, slik at en har tilgang på sunn "mikromat" de dagene er er på farta, eller kanskje litt sliten.

 

Ingredienser:

1 brokkoli

1 løk

5 store poteter

3 store gulrøtter

1 pastinakk

2/3 chili (evt.etter smak, og kan sløyfes dersom magen dårlig tåler sterke saker)

2 grønne jalapeños (typen "ikke sterk")

2 fedd hvitløk

2 "strå" vårløk

2 grønnsaksbuljonger

1 boks hakkede tomater

1 boks brune bønner

1 stor klatt sætersmør

3 ss olivenolje

1,5 -2 liter vann

(Noe av vannet kan med fordel byttes ut med kraft kokt fra kraftbein)

 

Krydder:

Jeg skriver ikke hvor mye av hver ting, da det er viktig å smake seg fram! 

Ferske urter gir gjerne mer smak enn urter på boks, for eksempel.

Himalayasalt

Kvernet pepper

Basilikum (gjerne fersk, men på boks går også)

Dill (gjerne fersk, men på boks går også)

Timian (gjerne fersk, men på boks går også)

Kjøtt -og grillkrydder

 

Krydder til suppe

 

Fremgangsmåte:

Et par timer før du skal gå i gang, kan du gjerne legge smøret og olivenoljen i gryta du skal bruke, og ha i urtene. Dette gjør at urtene setter seg i fettet, og vil spre seg bedre i maten.

 

Så kutter du opp løk, vårløk, hvitløk, jalapeños og chili, og steker det i smør-, olje- og urteblandinga.

 

Ha så i alt det grønne (grovkuttet) i, og fres det i noen minutter.

 

Så har du i væska og bønnene (inkludert laken de ligger i).

 

Kok opp, og la det småputre i minst to timer.

 

Hell så blandinga over i en bakebolle eller lignende, og ta frem stavmikseren.

Miks til det blir en jevn blanding uten store klumper.

Ha over i kasserollen igjen, og kok opp. La det putre i 20 - 30 minutter.

Spe eventuelt ut med mer vann dersom blandinga blir for tykk for din smak.

 

Suppe klar til frysing

 

 

Mange ulike bruksområder:

 

Denne kan spises "bar" som suppe, eller du kan ha i f.eks svinestrimler, kyllingstrimler eller noen pølsebiter, dersom du ønsker mer "hold" i maten.

 

Du kan også holde litt igjen på væska, og dermed få en god grønnsakspure som kan brukes som tilbehør til kjøtt. Koteletter og grønnsakspure er en favoritt her!

 

En kan også steke kjøttdeig med litt krydder, og blande pureen sammen med det, og servere med brød, ris og salat, som en gryterett. (Det gjorde jeg da venninna mi kom på besøk, og hadde dekka opp med et småfint bord for en gangs skyld. Vi var så sultne, og det smakte så godt, at tanken om fotografering av maten ble slukt like raskt som gryteretten.)

 

Om du ønsker å lage en lasagne, for eksempel, kan denne brukes som "saus" mellom lasagneplatene, med eller uten kjøttdeig. Passer ypperlig sammen med hjemmelaget bønne- og speltpasta, som du finner oppskrift på her.

 

Venniner som spiser grønnsaksuppe

Lukk
Lasagne ferdig til servering

Bønne - og speltpasta uten hvetemel

Mange med mageproblemer kan gjerne reagere litt ekstra på hvetemel, så her er oppskrift på en pasta som inneholder spelt isteden. Spelten kan så klart byttes ut med hvetemel om ønskelig Les hele oppskriften her
Lukk

Bønne - og speltpasta uten hvetemel

Flere artikler fra: Marte Hegstad

Mange med mageproblemer kan gjerne reagere litt ekstra på hvetemel, så her er oppskrift på en pasta som inneholder spelt isteden. Spelten kan så klart byttes ut med hvetemel om ønskelig.

Bønner er også kjent for å kunne skape rimelig luftig steming i magen, men av erfaring så vet jeg at bønner er mye mer lettfordøyelig om den er tilberedt på rett måte. I denne pastaen er bønnene moset og jobbet inn i pastadeigen. Dette gjør at pastaen blir ekstra proteinrik.

 

Ingredienser:

1 egg

1 ss extra virgin olivenolje

En klype salt og pepper

1 boks kidney- eller chilibønner, uten lake, moset med stavmikser

Ca. 5 dl speltmel, samt en god del mel til utkjevling

 

Av utstyr trenger du bakebolle, stavmikser, pastamaskin, pastahjul (eller evt. en butt kniv), og et

tørkestativ for pasta. Eventuelt kan du tørke pastaen liggende på ei stekeplate dekt med stekepapir.

 

Pastamaskin

 

Fremgangsmåte:

Hell av laken på kidneybønnene, og mos bønnene med en stavmikser.

Ha i salt, pepper og egg, og ta en runde til med mikseren.

Så har du i melet. Vær obs på at bønnemassen kan variere litt med tanke på fuktighet, så det kan være du trenger mer mer mel.

Jobb inn melet med hendene, til du får en smidig, ganske fast deig.

Så deler du opp deigen i små partier, som du kjører gjennom pastamaskinens hovedfunksjon, så du får tynne «deigplater». Start med forholdsvis tykke plater, og kjør igjennom flere ganger etterhvert som du minker tykkelsen på innstillingene. Husk på å ikke kjøre gjennom for mye deig på en gang, da blir det bare «bal». Dette er ganske tidkrevende, og du kan forvente at du har mel både i taket og i undertøyet når du er ferdig! Men jaggu blir det rimelig snasent godt, altså, så det er verd det!

Halvparten av deigen kuttet jeg opp til fine pastaplater, som jeg senere brukte i to lasagner.

Den andre halvparten kjørte jeg gjennom tagliatelle-funksjonen på pastamaskinen, og var nok til to ladninger middag for to personer.

Lasagneplater til tørk

Pastaen skal helst tørke i romtemperatur noen timer før du bruker den, ellers vil den kunne bli en bløt deigklump når du prøver å koke den. Har du det imidlertid travelt, kan du gjerne legge både pastaplater og tagliatelle på ei stekeplate dekt med stekepapir, og tørke den på varmluft i ovnen på ca. 50-60 grader i noen minutter. Konsistensen på pastaen kan variere veldig fra gang til gang, så her må en prøve seg litt fram tidsmessig, for å se om den blir tørr nok.

Pastaen kan også lagres i en lufttett boks i opptil ei uke i romtemperatur før en bruker den (noe kortere sommerstid). Lagrer du den i kjøleskap, holder den kortere, da det kan bli litt kondens inni boksen. Helst må du åpne lokket på boksen 2-3 timer før den skal kokes, for å være sikker på at den er tørr nok.

 

Tagliatelle i boks

 

Om en bruker platene i en lasagne, steker du lasagnen i ca. 25 minutter på 225 grader, midt i ovnen.

Tagliatellen kokes i ca. 5-9 minutter, her er det viktig å prøvesmake for å sjekke at konsistensen er

god nok. Jeg koker nok litt mer enn «al dente», for å være sikker på at det ikke er for tungt for magen.

Tips til en enkel saus til tagliatellen: 1 boks hakkede tomater, litt salt og pepper og et par never fersk basilikum og oregano, moses med stavmikser og kokes noen få minutter i kjele, og helles over pastaen. Jeg topper med revet hvitost eller parmesanost. I og med at pastaen inneholder bønner, er

det ikke nødvendigvis et krav å ha kjøtt i, i og med at litt proteiner får en jo i seg.

 

Ferdig Lasagne til servering

Bon appetitt!

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon