Månedens stomitips

Hver måned vil vi publisere et nytt tips som kan gjøre hverdagen enklere for deg med stomi. Har du spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med våre Coloplast Assistanse sykepleiere.

Februar 2023

November 2022

Bekymring for lekkasje

Lekkasje og hudproblemer

Lekkasje og hudproblemer er utfordringer som henger sammen. Riktig tilpasning hjelper til å forebygge begge deler. Les mer
Lukk

Lekkasje og hudproblemer

Lekkasje og hudproblemer er utfordringer som henger sammen. Riktig tilpasning hjelper til å forebygge begge deler.

TEKST: Renate Flenstad Linstad og Ingunn Myren

For å kunne forebygge hudproblemer som følge av lekkasjer, må vi først og fremst se på ulike risikofaktorer som kan lede til slike utfordringer.

En av de faktorer som kan spille inn er valget av riktig utstyr. Det finnes ulike hudplater for ulike utfordringer som for eksempel lave stomier, furer eller folder rundt stomien, brokk eller utbulinger. Du kan få hjelp til å finne riktig produkt for deg ved å gjennomføre BodyCheck, et kort spørreskjema som gir konkrete tips til produkter som kan passe for deg.

Når du har funnet riktig stomiutstyr er det viktig å følge den anbefalingen som gjelder for skiftefrekvens. Dette avhenger av om du velger 1-delt eller 2-delt utstyr. 1-delt pose skal skiftes minimum én gang i døgnet. Med 2-delt utstyr kan platen sitte i 2-3 døgn, men posen skal byttes minimum én gang i døgnet. Posen skal skiftes hvert døgn fordi filteret ofte ikke tåler mer enn 24 timers bruk. Bruker du den lenger kan du oppleve lukt.

Det er svært viktig at hullet i stomiplaten er klippet riktig til din stomi. For stort eller for lite hull kan være årsak til lekkasje. Har du ileo- eller urostomi skal stomiplaten være så tett inntil stomien som mulig, uten at den kommer oppå stomien. Hvis du har colostomi bør hullet i platen være 1-2 mm større enn stomien. Her kan du se en video som viser tilpasning av hullstørrelse.

Den siste faktoren som kan påvirke er den opplæringen du har fått. Ifølge norsk anbefaling for stomiopererte har alle krav på oppfølging inntil ett år etter operasjonen, og du skal kunne få tilpasset produkt av stomisykepleier ved ditt sykehus. Du skal også kunne få god opplæring før hjemreise slik at du føler deg trygg på å stelle din stomi selv når du kommer hjem.

Du kan oppleve ulik praksis fra sted til sted, og noen steder er avstanden lenger til sykehus enn andre. Skulle du lure på noe eller trenger noen å prate med, kan du gjerne ringe oss i Coloplast. Vi har sykepleiere som svarer på telefon og kan gi råd til deg som er stomioperert. Ring oss på telefon 22 57 50 20, eller fyll ut kontaktskjema, så ringer vi deg.

Kroppstilpasset stomiutstyrKroppstilpasset stomiutstyr

Erfaring viser at stomiopererte med det rette produktet opplever mindre lekkasje, har færre hudproblemer, sover bedre om natten, og generelt har en høyere livskvalitet. Det høres kanskje logisk ut, men vi vet også at det kan være vanskelig å finne fram til riktig produkt. I vår daglige rådgivning stiller vi mange spørsmål slik at vi kan finne det riktige produktet for akkurat deg.

Det finnes ulike Sensura Mio-plater som kan passe til ulike kropper, og Sensura Mio-poser og Brava støtteprodukter som kan hjelpe deg å føle deg trygg i ulike situasjoner. Hvis du ønsker flere detaljer eller ønsker å prøve noe av vårt stomiutstyr, kan du se utvalget i vår produktkatalog eller ta kontakt.

Stomiutstyr til ulike situasjoner

I våre samtaler snakker vi med mange stomiopererte som ønsker å leve det samme livet som de levde før operasjonen. Det betyr at mange bruker ulikt stomiutstyr til ulike behov og situasjoner. Det kan for eksempel være en stor eller liten pose i tillegg til støtteprodukter. Det samme gjelder hvis de får nye interesser som gjør at de må bruke andre poser eller støtteprodukt. Vi gir råd til ulike situasjoner og aktiviteter.

Lett fysisk aktivitet

Det kan være enkelt hagearbeid, husarbeid, gåturer, golf eller andre aktiviteter hvor man beveger kroppen, bøyer seg og kanskje svetter litt. I disse situasjonene kan de fleste bruke sitt vanlige produkt, men har du spørsmål må du gjerne ta kontakt.

Hard fysisk aktivitet

Det er aktivitet med høy puls og mye svette. Det kan være en time på et treningssenter, en løpetur eller liknende. For å sikre at hudplaten sitter godt til huden mens man beveger seg og svetter, kan man bruke forskjellig støtteprodukter. Det kan for eksempel være en elastisk tape for å unngå at hudplaten løsner i kanten. Du kan også bruke en Brava beskyttende tetningsring hvis du opplever at utfordringen sitter inne ved stomien.

Intimt samvær

Du kan være intim med alle typer stomiutstyr. Vi vet fra våre samtaler at mange stomiopererte ønsker å bytte til en mindre pose, en minipose, ved intime situasjoner. Det kan være lurt å ha skiftet til ny pose før intim kontakt, uansett størrelse på posen. Miniposer kan bestilles i produktkatalogen ved å velge mini i nedtrekksmenyen, eller du kan kontakte våre sykepleiere for å få gratis vareprøve.

Bading

Mange stomiopererte er engstelige for å få lekkasje når de er i svømmebassenget eller på stranden. Da kan du bruke en elastisk tape som gir ekstra sikkerhet. Ønsker du mest mulig diskresjon kan du bruke en minipose eller et stomibelte.

Reiser eller kafébesøk

Det kan være behov for andre produkter når man skal ut av hjemmet. Noen stomiopererte foretrekker en tømbar pose for å unngå å bytte plate og pose på ukjente steder. Andre foretrekker 2-delt system for å kunne bytte pose. Du kan også bytte til en større pose når du er ute på reise for å unngå tømming og eller bytte på offentlig sted. Reiser du til varmere land og opplever å svette mer, må du kanskje benytte andre støtteprodukter som elastisk tape for å sikre at platen sitter godt og ikke løsner i kanten. Brava beskyttende tetningsring kan benyttes hvis platen løsner inne ved stomien. Ved utenlandsreiser er det viktig å ta med nok utstyr, og ha det gjerne i håndbagasjen.


Bestill Assistanse temamagasin - Hud og stomi

Assistanse Hud og stomi

Assistanse Magasin - tema: Hud og stomi inneholder tips og råd for å ta vare på huden rundt stomien. Det å forebygge sår hud er ofte det beste man kan gjøre, og det er derfor viktig med gode rutiner for stomistell, og ikke minst godt tilpasset stomiutstyr til din kropp.

Bestill gratis Assistanse Magasin - tema Hud og stomi

Lukk

Oktober 2022

Flexlinjene i SenSura Mio Convex er utformet som sålen på en joggesko

Hudplaten som kan bidra til å redusere lekkasjer

Coloplast har som mål å hjelpe mennesker med stomi til å leve et aktivt liv uten unødvendige bekymringer. Har man opplevd lekkasje én gang, er dette en bekymring som er vanskelig å kvitte seg med. Les mer
Lukk

Hudplaten som kan bidra til å redusere lekkasjer

Coloplast har som mål å hjelpe mennesker med stomi til å leve et aktivt liv uten unødvendige bekymringer. Har man opplevd lekkasje én gang, er dette en bekymring som er vanskelig å kvitte seg med. Målet om å redusere forekomsten av lekkasje og ha trygge forbrukere er vår førsteprioritet når vi utvikler nye produkter.

SenSura® Mio Convex er en konveks hudplate som passer kroppsprofiler som går innover, der området rundt stomien har sunket inn, eller der stomien ligger i eller under hudnivå.

SenSura® Mio Convex hudplate har integrerte flexlinjer som sørger for at den er fleksibel rundt stomien, men fortsatt gir støtte inntil stomien. Hudplaten skyver stomien frem og reduserer forekomsten av lekkasje hos de med en kroppsprofil som går innover.1 Flexlinjene bidrar til at hudplaten er fleksibel og følger kroppen når den bøyer og beveger seg, uten å gå på kompromiss med stabilitet og sikkerhet. 

Tre ulike dybder konveksitet

SenSura Mio Convex

1. SenSura® Mio Convex Soft, 6 mm

-En mykere kurve for ekstra trygghet

  • Gir lettere støtte
  • For stomier over hudnivå
  • Kan være et alternativ til flate hudplater ved lekkasjeproblemer
  • Passer over arr, furer og folder
  • For nyopererte stomier med løs eller flytende output

2. SenSura® Mio Convex Light, 6 mm

- Stabilitet for områder som går innover

  • Gir moderat støtte
  • For stomier i hudnivå som trenger litt hjelp for å skyves frem
  • For moderate utfordringer i det peristomale området
  • Hvor avføring/urin siver inn under hudplaten

3. SenSura® Mio Convex Deep, 9 mm

  • Maksimum støtte
  • For stomier under hudnivå som trenger mye hjelp for å skyves frem
  • For situasjoner hvor det er behov for en dypere kurve for å jevne ut groper, furer og folder
  • Hvor flytende avføring/urin siver inn under hudplaten

Les mer om SenSura Mio Convex, og bestill gratis vareprøver på denne siden.


Vet du ikke om Convex er noe for deg? - Vi er her for å hjelpe!

Assistanse sykepleiereVåre erfarne sykepleiere hjelper deg gjerne med spørsmål angående produktbruk eller våre tjenester.

Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16. 

Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.

Lukk

August 2022

Stell av stomi under poseskift

10 gode råd for påsetting og fjerning av hudplaten

Som stomioperert er det viktig å ha gode rutiner for stell av stomien, og huden rundt. For å forebygge hudproblemer og sørge for at huden bevares frisk og hel rundt stomien, har vi laget 10 enkle punkter til deg som kan være nyttige å følge. Les 10 gode råd
Lukk

10 gode råd for påsetting og fjerning av hudplaten

Hudens viktigste funksjoner er å holde kroppen sammen i en enhet, og beskytte den mot ytre påvirkning. Huden regulerer også kroppstemperaturen, og sørger for å opprettholde en normal bakterieflora. En frisk og hel hud er definitivt den beste beskyttelse mot bakterier.

Som stomioperert er det viktig å ha gode rutiner for stell av stomien, og huden rundt. For å forebygge hudproblemer og sørge for at huden bevares frisk og hel rundt stomien, har vi laget 10 enkle punkter til deg som kan være nyttige å følge.

1. MÅL OG KLIPP HULLET KORREKT

Når du klipper hullet i hudplaten skal du sikre deg at hullet passer til din stomi slik den er i dag. Det må verken være for stort eller for lite. Mål stomien når du står eller sitter ved hjelp av skyvelæret, og husk at stomien kan trekke seg noe sammen ved berøring.

Colostomi: Hullet er riktig når det er 1-2 mm større enn selve stomien.

Ileostomi: Hullet skal være tilnærmet lik stomiens omkrets.

Urostomi: Hullet skal være tilnærmet lik stomiens omkrets.

Husk at din kropp og stomi kan endre seg! Det er derfor viktig å kontrollmåle med jevne mellomrom. Når du er nyoperert er stomien hoven, og det er helt normalt, hevelsen går gradvis ned og stomien er som regel stabilisert i størrelse etter 6-8 uker.

Se video om hvordan du tilpasser hullstørrelsen, og bestill gratis stomisaks.

2. HUDEN SKAL VÆRE TØRR

Før du setter på en ny hudplate må huden være helt ren og tørr.

Hvorfor: Hudplaten sitter best på et rent og tørt underlag, og når hudplaten sitter godt fast minimeres sjansen for lekkasje.

3. RETT DEG OPP

Ved påsetting av hudplaten er det best at du retter opp overkroppen. Du kan enten stå eller sitte, det viktige er at overkroppen er mest mulig rak.

Hvorfor: Når du retter ryggen strekkes huden ut så du minimerer folder i huden under hudplaten. Det sikrer et godt feste og minsker risikoen for lekkasje.

4. START NEDENFRA

Vi anbefaler at du setter på hudplaten nedenfra og oppover.

Hvorfor: Når du setter på hudplaten i underkant først har du bedre kontroll på at den festes korrekt der det er mest utfordrende å se. Bruk gjerne et speil for å se hvordan du treffer ved påsetting av hudplaten.

5. GODT FESTE AV HUDPLATEN

Når du setter på hudplaten anbefaler vi at du tar deg god tid. Glatt den ut ved å massere/stryke med fingrene. Start innerst ved stomien og beveg deg utover mot kanten av hudplaten helt til det er full kontakt mellom hud og hudplaten. Du skal minimum holde på i 30 sekunder.

Hvorfor: Når platen er glattet helt ut unngår du luft og kanaler under hudplaten og sikrer at hudplaten sitter godt fast, også i de minste furene i huden. Når hudplaten sitter godt fast minsker du risikoen for lekkasje og påfølgende hudproblemer.

6. SKIFTEFREKVENS

Vår anbefaling er at du skifter en-delt utstyr minimum én gang i døgnet, hvis du bruker lukket pose kan du skifte oftere ved behov. Bruker du to-delt utstyr anbefaler vi at platen skiftes hver 2. til 3. dag, og posen minimum én gang i døgnet. Behovet for skiftefrekvens kan variere etter hvor du er, hvor aktiv du er, og hvordan stomiinnholdet er. Hvis du f.eks. svetter mye på grunn av trening eller varmt vær kan det være behov for å skifte oftere enn vår anbefaling.

Hvorfor: Å finne riktig skiftefrekvens for deg er svært viktig for å forbygge hud- og lekkasjeproblemer. Hvis hudplaten sitter for lenge kan du oppleve at den løsner i ytterkant eller innerst mot stomien og det kan føre til lekkasje. Vi anbefaler også å skifte pose en gang i døgnet på grunn av filteret. Det er beregnet å tåle 24 timers bruk. Filteret i posen skal sørge for at luften gradvis kommer ut, men at lukten holdes inni posen. Ved bruk over 24 timer kan man risikere lukt og oppblåst pose.

7. FJERN HUDPLATEN SKÅNSOMT

Start ovenfra ved å ta tak i den lille fliken. Bruk en fuktet kompress mellom huden og hudplaten for å gradvis løsne hudplaten nedover. Hvis det er behov for mer skånsom fjerning, kan klebefjerner spray brukes. Den brukes slik; ta tak i fliken og spray nedover mellom huden og hudplaten, la sprayen virke litt og hudplaten løsner. Fortsett til hudplaten er helt fjernet. Se video av hvordan kleberfjerner spray brukes her.

Hvorfor: Fjerner du hudplaten fort og voldsomt kan du risikere at du «river opp» huden og det kan gi rød og irritert hud med svie. Dette kaller vi «stripping» av huden.

8. SJEKK BAKSIDEN AV HUDPLATEN

Se på baksiden av hudplaten når du har tatt den av, den siden som er i kontakt med huden. Baksiden kan være litt lysere i farge og tykkere enn da du satte den på, men bør være helt ren uten avføring eller urin. Huden bør også være helt ren, uten tegn på lekkasje eller rødhet. Hvis det er rester av lim igjen på huden kan dette fjernes forsiktig med kompress og lunkent vann eller klebefjerner spray og kompress, men husk å ikke gni huden for hardt.

Hvorfor: Du bør sjekke hudplatens bakside når du tar den av for å være sikker på at den passer best mulig til din stomi. Er det avføring/urin på baksiden av hudplaten kan det være et tegn på at den ikke er satt på riktig, eller at hullstørrelsen ikke er tilpasset din stomi. Det kan også være at du har behov for beskyttende tetningsring eller pasta for å gjøre tilpasningen til din stomi så god som mulig. En beskyttende tetningsring ser ut som en flat smultring og kan legges rundt stomien og gi ekstra feste av hudplaten og beskyttelse av huden.

9. RENGJØR HUDEN

Når du har fjernet hudplaten skal du rengjøre huden i området rundt stomien. Da bruker du en myk kompress og lunkent vann. Vi anbefaler ikke å bruke såpe da det kan gjøre huden tørr. Det bør heller ikke brukes hudkrem under hudplaten da dette kan gi dårligere festeevne. Bruk kun produkter beregnet til stomi under hudplaten. Har du mye hårvekst i området anbefaler vi at du fjerner håret ved barbering. Bruk engangshøvel og barber på tørr hud medhårs, altså i hårets vekstretning. Bestill gratis boks for kompresser.

Hvorfor: Frisk og hel hud gir gode forhold for godt feste av hudplaten. Har du hårvekst som ikke fjernes kan hårene dras opp fra hårsekken når du fjerner hudplaten og bakteriene følger med ned i hårsekken igjen, dette kan forårsake hårsekkbetennelse (folikulitt). Det kan også lugge og gi smerter når du fjerner platen, om du ikke barberer bort hårene.

10. NYTTIGE STØTTEPRODUKTER

Barrierefilm: Brukes for å beskytte huden under hudplaten mot fukt og eventuell avføring/urin. Den finnes i spray og serviett. Den lager en tynn beskyttende hinne på huden og tørker fort etter påføring.

Pasta: Brukes hvis du har ujevnheter som skaper utfordringer med å få hudplaten til å feste. Brukes for å jevne underlaget. Inneholder ikke alkohol så den svir ikke.

Klebefjerner spray: Brukes for å fjerne hudplaten skånsomt (se pkt.7), vask huden med vann etter bruk.

Elastisk tape: Brukes som en forlengelse av platen ved ekstrem påkjenning. Skal du bade og er glad i å være lenge i vannet, eller du trener med høy intensitet og svetter mye, kan det være nyttig å feste elastisk tape på ytterkanten av platen.

Sårpulver: Brukes hvis huden er sår og fuktig. Det skal strøs på et tynt lag der huden er fuktig på grunn av sår, og overflødig pulver tørkes bort. Målet er å gjøre huden tørr slik at hudplaten kan feste best mulig. Sårpulver kan gjerne brukes i kombinasjon med tetningsring, først sårpulver deretter tetningsring.

Beskyttende tetningsring: Brukes for å gi ekstra beskyttelse av huden innerst mot stomien og ekstra godt feste av hudplaten. Den er formbar og kan lett tilpasses rundt stomien. En god idé å bruke hvis stomien ikke er helt sirkulær.

Du kan bestille gratis vareprøver på Brava støtteprodukter her.


Vi er her for å hjelpe!

Assistanse sykepleiereHuden rundt stomien skal være hel og ha samme farge som ellers på kroppen. Er du i tvil, ta kontakt med stomisykepleier eller våre sykepleiere. Det er mye bedre å ringe en gang for mye enn for lite.

Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16. 

Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.

Lukk

Juli 2022

SenSura Mio High Output

Sov godt gjennom natten

SenSura® Mio High Output er større stomiposer for mye stomiinnhold, slik at du kan sove gjennom hele natten uten å måtte stå opp og bytte pose. Les mer og bestill gratis vareprøve
Lukk

SenSura® Mio High Output

SenSura Mio High Output er større stomiposer for tyntflytende avføring. Den kan for eksempel brukes om natten for at du skal slippe å stå opp for å tømme posen, eller i andre situasjoner hvor du har behov for en større pose. 

SenSura Mio High Output finnes både som en-dels og med click-løsning slik at du kan velge den løsningen som passer for deg. Du får den i to størrelser, enten 630 ml eller 725 ml.

Urostomi? Prøv vår urostomi nattpose.

Ta gjerne kontakt med våre sykepleiere på telefon 22 57 50 20 dersom du ønsker produktveiledning. De er tilgjengelige på telefon alle hverdager mellom 09 og 16, også i sommer.

Lukk

Desember 2021

Video MittStomiliv

MittStomiliv App

NYHET! Vi har nå lansert appen MittStomiliv - en app for bedre hverdager med stomi.

Se video og les mer
Lukk

MittStomiliv App

MittStomiliv er utviklet for å hjelpe deg til en bedre hverdag med stomi, med ulike funksjoner som kan være nyttige i ditt daglige liv.

  • Din digitale stomi-dagbok: Ta bilder av stomien din, loggfør din rutine for stomiskift, og bygg din digitale stomi-dagbok.
  • Sett opp og følg dine mål: Sett personlige mål for din hverdag med stomi, og følg fremgangen for inspirasjon og motivasjon til å nå dine mål.
  • Lær og bli inspirert: Ser du etter informasjon som kan støtte deg i hverdagen med stomi? Få tilgang til et personlig tilpasset bibliotek med inspirerende innhold og råd i appen.

Last ned appen og kom i gang!

AppStore

GooglePlay

Lukk

November 2021

Brava kleberfjerner spray

Brava® Kleberfjerner Spray

Se video
Lukk

Brava® Kleberfjerner Spray

Brava® kleberfjerner svir ikke, og den hjelper deg å fjerne hudplaten og kleberrester på en enkel måte. Den inneholder ikke alkohol, så den vil ikke svi eller skade huden. Den tørker på sekunder og påvirker ikke videre klebeevne, noe som gjør deg klar til å sette på en ny hudplate med en gang.

 

Lukk

Oktober 2021

Hvilken Brava® beskyttende tetningsring passer for deg?

Hvilken Brava® beskyttende tetningsring passer for deg?

Les mer

Referanser:

1. Rolstad, B. S. & Erwin-Toth P. L. Peristomal Skin Complications: Prevention and Management. Ostomy Wound Manage. 2004;50(9):68-77.

2. TM7064 Leakage test. Coloplast. Data on file. Data from 2019. VV-0283280

Å finne den rette tilpasningen er den viktigste faktoren for å forebygge lekkasje og sikre sunn hud.1 Tetningsringer kan hjelpe deg med dette. Ringene er utviklet for å fylle ut søkk, furer og folder i huden rundt stomien. Dette skaper en bedre tetning mellom huden og hudplaten, og beskytter huden mot lekkasje. 

 

DET FINNES EN BRAVA TETNINGSRING FOR ALLE, MEN HVILKEN PASSER FOR DEG?

Kropper endres over tid, hevelsen går ned og stomien stabiliserer seg. Hvis du har fått anbefalt å bruke en tetningsring er det alltid viktig å sikre at du bruker den som gir deg best tilpasning.

Tetningsring tilpasningDET ER FIRE GRUNNLEGGENDE TING DU MÅ VURDERE NÅR DU VELGER TETNINGSRING:

Stomistørrelse

Start med å måle bredden på stomien og matche dette med størrelsen på hullet i ringen. For å få en nøyaktig tilpasning kan du strekke ringen eller til og med rive eller kutte den og tette rundt stomien.

Kleberareal

Dette er området ringen dekker. Jo bredere ringen er jo mer av den peristomale huden vil den dekke. Mål fra kanten av stomien til ytterst på området du vil dekke, så finner du ut hvor bred ring du trenger.

Strekke

Hvis du velger å strekke eller rive i tetningsringen kan dekkevnen eller tykkelsen endres. Derfor bør du kanskje vurdere å velge en annen tetningsring i stedet.

Fuktighetsnivåer

Brava beskyttende tetningsring absorberer nødvendig fuktighet fra huden, og bidrar til å redusere fuktighet knyttet til hudproblemer og til å holde huden frisk. Hvis det er mye fuktighet på huden bør du vurdere å velge en tykkere, 4,2 mm tetningsring.

Brava beskyttende tetningsring er utviklet  for å passe til alle stomier, men etter hvert som du blir mer kjent med den vil du kanskje vurdere å bruke den for en mer personlig tilpasning, for eksempel:

Tetningsring brukMed et sortiment på 12 forskjellige størrelser og tykkelser, finnes det en Brava beskyttende tetningsring for alle. Her kan du bestille vareprøver, eller ring oss på 22 57 50 20.Brava tetningsring størrelser

Brava beskyttende tetningsring kan bli brukt sammen med alle hudplater, inkludert SenSura Mio Concave, Convex og flat – for å oppnå din individuelle tilpasningSenSura Mio hudplater

NYHET - BRAVA® BESKYTTENDE TETNINGSRING KONVEKS

Dersom du har brokk, eller en kroppsprofil som går utover, men likevel trenger konveksitet innerst ved stomien har vi nå også en konveks tetningsring som kan brukes sammen med SenSura® Mio Concave. Se film som viser hvordan den brukes ved å trykke på bildet nedenfor.

Brava beskyttende tetningsring konveks

DOKUMENTERT REDUKSJON AV LEKKASJE SAMMENLIGNET MED ANDRE TETNINGSRINGER PÅ MARKEDET

Ved å bruke en veldefinert, validert testmetode viste Brava beskyttende tetningsringer en signifikant reduksjon i lekkasje, sammenlignet med konkurrerende produkter.2

Tetningsring lekkasje

HVORDAN VI MÅLTE LEKKASJE

Lekkasjeområdet ble målt som en prosentandel av det totale arealet under ringen.

LIKE PH-BUFFER EGENSKAPER

I den samme testen ble det funnet at Brava beskyttende tetningsring har de samme PH-buffer egenskaper som de andre ringene som ble testet.

 


Vi er her for å hjelpe!

Assistanse sykepleiereVåre erfarne sykepleiere hjelper deg gjerne med spørsmål angående produktbruk eller våre tjenester.

Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16. 

Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.

Lukk

August 2021

Sår hud

Er hudproblemer noe man må godta etter en stomioperasjon?

Det er ikke vanlig å ha sår hud, og som oftest kan man få hjelp til å behandle det. Her vil vi redegjøre for de hyppigste årsakene til hudproblemer. Vi vil også understreke at dersom du ikke kommer i mål med de anbefalinger du finner her, må du oppsøke din stomisykepleier for å få hjelp. Les mer om hvordan du kan ta vare på huden din
Lukk

Er hudproblemer noe man må godta etter en stomioperasjon?

Tekst: Renate F. Lindstad, stomisykepleier

Hudens oppbygging

Huden er kroppens største organ, og veier ca 4 kilo. Den består av tre lag: overhuden, lærhuden og underhuden. Overflaten omfatter blant annet hornlaget som fungerer som en beskyttelse mot ytre faktorer, og her blir nye hudceller dannet kontinuerlig. Lærhuden omfatter svettekjertler, hårsekker, blodkar, lymfekar og nerveender som blir stimulert ved berøring, trykk, varme og kulde. Underhuden inneholder et fettrikt bindevev.

Hudens viktigste funksjoner er å holde kroppen sammen i en enhet, og beskytte den mot ytre påvirkninger. Den absorberer også væsker, regulerer temperatur og hindrer vann i å trenge inn i kroppen. Hudens pH-verdi er sur (4,5-6), noe som er viktig for infeksjonsbeskyttelsen. Huden regulerer også kroppstemperaturen, og sørger for å opprettholde en normal bakterieflora ved å skille ut ulike stoffer via svette- og talgkjertlene. Talg fra talgkjertlene smører huden slik at den holder seg smidig.

Evnen til å absorbere ultrafiolett lys og metabolisere vitamin D gjør huden unik, i tillegg til at den er følsom for sansestimulanser. En uskadet hud er definitivt den beste beskyttelsen mot mikroorganismer. Hva kan skje hvis huden utsettes for gjentatt mekanisk eller kjemisk irritasjon, slik som langvarig bandasjering, for eksempel under en stomiplate? Spørsmålet tas opp fordi man antar at stomien er et sår. En korrekt anlagt stomi danner ikke grunnlag for flere hudinfeksjoner, og utgjør ingen større risiko enn en alminnelig endetarmsåpning.

Hyppige årsaker til hudproblemer

I følge den engelske hudlegen Calum Lyon* oppleves hudproblemer blant ca 1/3 av alle colostomiopererte, og ca halvparten av alle ileo- og urostomiopererte. For å forebygge hudproblemer er trening i god skifteteknikk en av de viktigste faktorene for den stomiopererte. Dette gjelder ikke bare for nyopererte men også for stomiopererte med lengre tids erfaring i stomistell. En av hudens funksjoner er å skape en barriere mot ytre faktorer. Tildekning av huden med en stomibandasje kan nedsette barrierefunksjonen og dermed skape et ideelt miljø for dannelse av irritasjon eller overfølsomhet. Fysisk skade som for eksempel ses ved kraftig fjerning av hudplaten, ødelegger hudens barriere. Hvis det skjer en skade på hudens naturlige fettlag oppstår det en avskalling av huden og mulighet for betennelse. En akutt hudirritasjon viser seg ved en betennelsesreaksjon med rødhet, hevelse, smerter og kløe. Reaksjonen på en kronisk hudirritasjon viser seg ved at det øverste hudlaget er fortykket og brettet og det oppstår fremtredende blodkar i underhuden.

Her vil vi redegjøre for de hyppigste årsakene til hudproblemer. Vi vil også understreke at dersom du ikke kommer i mål med de anbefalinger du finner her, må du oppsøke din stomisykepleier for å få hjelp. Det er ikke vanlig at man har sår hud og det kan man som oftest få hjelp til å behandle. Det som er vanlig er at man kan se at huden er rød når man fjerner platen, men denne rødheten går lett tilbake etter at huden har fått pustet litt.

Feil tilpasning av hullstørrelsen

Etter en stomioperasjon vil stomien (tarmen) være stor og hoven.  Hevelsen avtar langsomt i løpet av 1-2 måneder. I denne perioden er det derfor viktig å måle stomien i forbindelse med stomistell slik at hullet i platen eller posen passer nøyaktig til stomien.

Stomisykepleier vil ofte være den som foretar de første målingene. Hun vil lage en mal til klipping av hullstørrelsen samt undervise i bruken av malen ved stomistell. Det er viktig at malen tilpasses etter hvert som stomien endrer seg slik at hullet i hudplaten passer nøyaktig til stomien. Dersom hullet ikke er tilpasset stomien kan det komme avføring eller urin på huden. Risikoen for lekkasje og hudirritasjon vil være stor, spesielt ved en ileostomi hvor avføringen er tynn, rik på enzymer og sterkt basisk, men også ved en urostomi hvor urinen er basisk. Om man får lekkasjer vil man merke dette med smerte, svie, brenning og kløe. Huden vil være rød, hoven, eventuelt sår og væskende og kanskje blødende.

Forebygging og behandling av hudskader og sårhet som følge av feil hullstørrelse

Ofte kan man se hudskader som følge av feil tilpassing av hullstørrelse. Den viktigste forebyggingen er å dekke huden så godt som mulig med plate eller også tetningsring eller pasta. Dersom man har en ujevn stomi kan det være vanskelig å klippe platen helt korrekt for å dekke hele huden. Da kan man dekke huden med en Brava formbar tetningsring helt inn til stomien og deretter bruke en ferdigstanset plate som legges oppå denne ringen. Ringen er i samme materiale som platen og man vil få en ekstra forsterkning mot avføringen eller urinen. Brava pasta på tube uten alkohol har også samme effekt. Denne kan man legge rundt stomien for å dekke til huden før man legger på platen eller man kan sprøyte på selve platen rundt ringåpningen for  å få en ekstra forsterkning ved lekkasjer. Denne er uten alkohol og vil derfor ikke gi svie ved sår hud.

Ved stomiskifte kan det ofte være lurt å observere baksiden av platen. Her kan du se hvor det eventuelt er en tendens til lekkasje og dermed kan du forsterke bandasjeringen din akkurat på dette stedet med pasta. Noen har flere utfordringer enn andre. Dette kan skyldes gamle arr, hudfolder eller brokk.

Dersom man begynner å se en tendens til lett rød irritert hud, kan man bruke Brava barrierefilm på spray ellerBrava barriereservietter. Det skal kun brukes et tynt lag og la huden lufttørke. Gå gjerne over med en tørr non-woven kompress før du fester platen til huden. Dette vil ofte være god nok behandling, samt at du forsikrer deg om at hullstørrelsen er riktig for din stomi.

Huden rundt stomien er alltid dekket av platen og kan i noen tilfeller bli hissig rød og væskende. Da kan man anbefale produkter som tørker og tilheler huden. Brava sårpulver er oppkvernet platemateriale og vil kunne trekke til seg fuktigheten. Det er viktig at man bruker pulver kun der hvor det er fukt og sørger for at huden er helt tørr før platen settes på.

Tilpasse hullet i stomiplaten til stomien

Bruk av tetningsringer/ pasta dersom det er vanskelig å lage et nøyaktig hull eller at stomien ikke er helt rund og jevn i kantene. Dersom man fjerner hudplaten eller posen for voldsomt eller raskt, vil horncellene som er hudens øverste beskyttende barrierelag, forsvinne sammen med kleberen og det underste hudlaget vil bli blottlagt. Vanligvis ses dette som flekkvis hudirritasjon i klebeområdet. Symptomene er svie, kløe og kanskje moderate smerter. Dersom det oppstår sår kan det bli vanskelig å feste ny hudplate eller pose, fordi huden blir fuktig. Platen eller posen skal fjernes forsiktig ved å løsne i ytterkant mens du holder huden glatt og stram med den andre hånden. Vi anbefaler å bruke en myk kompress fuktet med lunkent vann, da løsner hudplaten lettere. Noen velger å bruke Brava kleberfjernespray for å løsne hudplaten, denne gjør at platen løsner enklere. Det er likevel viktig å vaske huden med vann og kompress etter bruk av kleberfjernerspray før man setter på ny hudplate eller pose.

Forebygging og behandling av sår hud som følge av strippingskader

For å forebygge strippingskader er det viktig å følge de råd man får i stomistell. Man skal bruke en non-woven kompress fuktet godt med lunkent vann og man skal fjerne kleberen forsiktig rundt stomien. Man kan også bruke Brava kleberfjernerspray som et godt alternativ. Ta tak i den løse fliken på kleberen og spray mot huden og kleberen. La det virke i noen sekunder før du forsiktig løsner platen. Det kan være at du må bruke sprayen flere ganger.

Dersom man er litt rask og kanskje ikke bruker nok av de anbefalte midler for å løsne kleberen, kan man oppleve strippingskader. Disse kan vise seg som irritert rød hud og som væskende sår. Det kan da være god behandling i Brava barrierefilm spray eller servietter. Ved væskende hud gjelder som tidligere nevnt bruk av sårpulver.

Det anbefales å bruke 2-dels bandasje, plate og pose, ved væskende sår hud. Dette kan man gjøre i en periode for å spare huden ved strippingskader. Man lar da huden få hvile ved å la platen stå på i 2-3 dager, men bytter pose 2-3 ganger om dagen.

Dersom man har en tendens til tørr hud kan man være tjent med å bruke Brava barrierekrem en gang i uken. Denne skal smøres i et tynt lag og trekke godt inn i huden før kleberen festes på huden. Denne gir fukt til huden og man kan unngå tendenser til sår hud.

Betennelse i hårsekkene

Noen kan ha ganske kraftig hårvekst i området hvor hudplaten skal sitte fast. Det er viktig å fjerne hårene for å forebygge hårsekkbetennelse. Dette kan ses som punktvis rødhet ved hårsekkene, kan variere fra noen få til mange. Det kan oppstå blemmer eller pustler og noen kan oppleve rødhet og varmefølelse. Hårsekkbetennelse oppstår når det enkelte hårstrå trekkes ut av hårsekken under hudplaten og drar med seg bakterier tilbake til hårsekken ved fjerning av hudplaten. Man kan også oppleve en reaksjon om man drar ut håret med roten når man fjerne hudplaten.

Forebygging og behandling av hårsekkbetennelse

I prosedyren for hvilke tiltak som skal gjøres i forkant av en operasjon i mage/tarm kanalen, finner man blant annet barbering. Det skal barberes fra brystet og helt ned til lysken. Dette gjør man for å unngå bakterier i operasjonssåret. Det er bakterier som kroppen vår aksepterer til daglig, men kommer disse inn under huden vår kan de gjøre stor skade. Da blir man barbert medhårs. Etter at man er stomioperert er det viktig å fortsette denne barberingen i området rundt stomien hvor huden blir dekket med stomiplaten. Håret inneholder en del fettstoffer som også kan gjøre det vanskelig for platen å sitte godt nok. Man kan få en rødhet i huden ved barbering og det kan da anbefales å bruke Brava barrierekrem som forebygging av tørrhet i huden. Denne smøres på i et tynt lag i området hvor plata skal sitte og lar det lufttørke. Kremen trekker seg fort og godt inn i huden. Har du brukt for mye tørker du av med en tørr og myk kompress. Kremen kan man bruke en gang i uken eller oftere ved behov.

Dersom det oppstår røde pustler rundt hårfoliklene og de utvikler seg til papler og kanskje skorpeaktige og rødmende områder må man vurdere barberingsteknikken og kanskje redusere frekvensen av barberingen. Det anbefales da også å fjerne stomiplaten med Brava  kleberfjernerspray, som er en mer skånsom metode. Dette kan i verste fall utvikle seg til dyp og alvorlig betennelse og lede til abcess eller cellulittdannelse. I slike tilfeller må man vurderes av lege og eventuelt få antibiotika behandling for dette.

Klipp ned eller barber det hårfylte området tilsvarende hudplatens størrelse. Bruk barrierefilm/krem etter behandling.

Dersom tilstanden ikke bedres etter 8-14 dager anbefales å ta kontakt med stomisykepleier.

Ved allergisk kontaktdermatitt vil huden bli rød og irritert i det området og i den formen kleberen har. Det vil vise seg som papler, plakk eller ødem i området. Man vil da anbefale å ikke bruke klebere eller tilbehørsprodukter som inneholder allergifremkallende stoffer. Man kan gjøre en lappetest hvor man setter plata på motsatt side av magen for der stomien er. Da vil man se om det er platen som skaper allergi eller om det er annen årsak til at huden reagerer. Man anbefales å bruke beskyttende hudprodukter som Brava barrierefilm (spray eller serviett). Det kan også vurderes om man bør få en henvisning for å sette i gang steroidebehandling (liniment) i området.

 

*Kilde; «Abdominal Stomas and their Skin Disorders”, Calum C. Lyon and Amanda J. Smith, Martin Dunitz Ltd 2001, UK, ISBN 1-8517-896-9, s9

 

Les mer om stomiprodukter fra Coloplast


Prøv Problemløseren

Problemløser

Problemløseren gir veiledning og tips til tilleggsprodukter som kan bidra til å løse vanlige utfordringer, som lekkasje, hudirritasjon og problemer som kan oppstå som følge av fysisk aktivitet.

Prøv Problemløseren

Lukk

Juli 2021

Hvordan måle stomien og klippe til hudplaten

Hvordan måle stomien og klippe til hudplaten

Ved å tilpasse hullstørrelsen på hudplaten kan du forebygge hud- og lekkasjeproblemer. Denne filmen viser hvordan du måler størrelsen på stomien din og hvordan du kan bruke en mal for å sikre at hullet du klipper i hudplaten er tilpasset stomien.

Se video
Lukk

Hvordan måle stomien og klippe til hudplaten

Bestill gratis stomisaks

Stomisaks

Saks av høy kvalitet som er spesialdesignet for å klippe hull i hudplaten. Med vinklet tupp for bedre og jevnere klipping. Du kan også velge å bestille skyvelær og måleskive.

Coloplast er eneste leverandør som tilbyr stomisaks også for venstrehendte.

 

Klikk her for å bestille gratis stomisaks

Lukk

Juni 2021

Sol, sommer og ferietid

Sommer, sol og ferietid

- smarte tips for sommeren Les mer...

Bestill produkter hos apotek eller bandasjist i god tid før ferien, slik at du får med deg alt stomiutstyret du har behov for. Skal du reise til varmere strøk bør du ta med deg dobbelt så mye som du vanligvis bruker hjemme. Sol og bading kan gjøre at stomiutstyret må skiftes oftere, og da er det kjekt å ha nok utstyr.

Dersom du har colostomi og vanligvis bruker lukkede poser, kan det være lurt å ta med noen tømbare poser i tilfelle du skulle få diaré. Eventuelt kan du vurdere våre store High output poser. Selv om du ikke bruker tilbehørsprodukter til vanlig, kan det være nyttig å ta med noe på ferie. Elastisk tape sikrer at kanten på hudplaten sitter godt, og at den ikke løsner eller ruller seg opp. Kleberfjernerspray gjør det enklere å skifte stomiutstyr hvis man ikke har vann tilgjengelig.

Hvis du skal reise til andre deler av verden kan kjennskapen til stomi være liten, og spørsmål om posen på magen kan dukke opp. Vi anbefaler deg å bestille «Min reisepakke». Den inneholder bl.a. et reisesertifikat med informasjon om stomi og stomiprodukter på flere språk.

FLYREISER

Vi anbefaler at du pakker så mye som mulig av stomiutstyret i håndbagasjen, og resten i innsjekket bagasje. Fordel gjerne stomiutstyret i flere kofferter som skal sjekkes inn. Hvis den innsjekkede bagasjen blir forsinket på veien, har du nok stomiutstyr i håndbagasjen til å klare deg noen dager. Det er også lurt å klippe hull i hudplatene på forhånd slik at det er enkelt å skifte på stomien underveis.

Planlegg hva du spiser og drikker før avreise dersom du vil redusere luft i tarmen, eller mengden stomiinnhold. Drikkevarer med kullsyre og fet mat kan for eksempel gi mer gass i tarmen og mer oppblåst pose. Skift gjerne pose før du går om bord i flyet, så sikrer du at filteret fungerer optimalt.

Det å gå gjennom sikkerhetskontrollen byr sjelden på problemer i Norge, men husk reglene for flytende væske og spisse gjenstander. Du kan trygt ha med Brava kleberfjerner spray, barrierefilm spray og barrierekrem i håndbagasjen.

PÅ FERIESTEDET

Det er viktig at stomiutstyr ikke blir oppbevart i solen, eller for varmt. Dette kan svekke hudplatenes klebeevne. Stomiutstyret tåler bading både i sjøen og i basseng. Før du bader kan det være lurt å bytte/tømme posen hvis den er full. Ta også en ekstra kikk på hudplaten for å forsikre deg om at den sitter som den skal. Ved varme, svette og bading kan det være behov for å skifte stomiutstyr oftere enn vanlig.

Husk å drikke rikelig, spesielt om du har ileostomi. Pass også på at du får i deg nok salt om du svetter mye. Får du diaré må du være ekstra nøye på at du får i deg nok væske, salt og sukker. Melkesyretabletter og Imodium kan hjelpe til ved diaré. Dersom diareen ikke stopper etter et døgn anbefales det å ta kontakt med lege.


Bestill Coloplast reisepakke

Min reisemappeReisepakken har informasjon og tips som hjelper deg som er stomioperert eller bruker kontinensprodukter. Pakken inneholder også munnbind og håndsprit.

Bestill gratis reisepakke

Lukk

Mai 2021

Ut og reise med stomi?

Reise med stomi

Hvis du gjør litt enkle forberedelser i forkant, er det ikke noe problem å reise selv om du har stomi. Ferie handler om å slappe av og kose seg, og med god planlegging sikres en fin ferie. Vi gir deg gode tips om forberedelser til din reise, hva du bør tenke på under reisen og på feriedestinasjonen. Les mer og bestill "Min reisepakke"
Lukk

Reise med stomi

Tekst: Ellen Sofie Iversen

FØR EN REISE

Bestill produkter hos apotek eller bandasjist i god tid før avreise slik at du får med deg det utstyret du har behov for. Ta høyde for ekstra stomiskift. Skal du på badeferie eller til et varmt sted, kan det være du må bytte pose oftere enn vanlig. Du bør derfor ha med deg omtrent det dobbelte av det du normalt bruker.

Kanskje kan det være lurt å ha med andre typer poser enn de du vanligvis bruker. Det kan være mindre poser til bruk på stranda, eller det kan være praktisk å ha både 1-delt og 2-delt produkter. Bruker du lukket pose til daglig anbefaler vi å ta med noen tømbare poser på ferie i tilfelle diaré. Selv om du ikke bruker tilbehørsprodukter hjemme, kan det være greit å ta med noen nyttige produkter på reisen. Mange opplever at kleberfjernerspray gjør det enklere å skifte stomipose dersom man ikke har vann tilgjengelig. Endring i skifterutiner og frekvens kan påvirke huden, og derfor kan barriereprodukter være praktisk til forebygging av sår hud. Elastisk tape kan være lurt for ekstra sikring av kanten på hudplaten.

Dersom du reiser til mer eksotiske land, kan kjennskapen til stomi være mindre og spørsmål om posen på magen kan dukke opp. For å gjøre informasjonen enklere kan du ha med deg reisesertifikat fra Coloplast. Her står det informasjon om stomi og stomiproduktene du har med på flere språk. Denne følger med i reisepakken.

UNDER REISEN

Pakk så mye som mulig av stomiutstyret i håndbagasjen og resten i innsjekket bagasje. I tilfelle bagasjen blir forsinket, har du dermed produkter tilgjengelig fra håndbagasjen de første dagene. Det kan være lurt å klippe hull i hudplatene på forhånd slik at det er enkelt å skifte på stomien underveis. Da kan saksen pakkes i innsjekket bagasje.

Tenk over hva du spiser og drikker før avreise dersom du vil redusere luft i tarmen, eller mengde stomiinnhold. Drikkevarer med kullsyre og fet mat kan for eksempel gi mer gass i tarmen og mer oppblåst pose. Skift gjerne pose før du drar til flyplassen, så sikrer du at filteret fungerer optimalt. Kanskje kan du føle deg mer avslappet om du booker et sete som er nær toalettet på flyet.

Skal du ut å fly må du gjennom sikkerhetskontrollen. Dette er sjelden et problem i Norge, men husk reglene for flytende væske og spisse gjenstander som alle andre reisende. Du kan trygt ha med Brava kleberfjerner spray eller barrierefilm spray i håndbagasjen. Stomisaksen bør pakkes i innsjekket bagasje.

Husk at du som stomioperert kan benytte Handikaptoalettene, dersom du må skifte pose før du går om bord på flyet. Norilco og LMF utsteder egne kort som du kan ha med deg, for å vise at du har rett til å bruke et Handikaptoalett.

PÅ FERIEDESTINASJONEN

Det er viktig at stomiutstyr ikke blir oppbevart i solen, eller for varmt. Dette kan svekke hudplatenes klebeevne. Stomiutstyr tåler bading både i basseng og i sjøen. Før du bader kan det være lurt å bytte/tømme posen dersom den er full, eller ta en ekstra kikk på hudplaten slik at den sitter som den skal. Ved varme, svette og bading kan det et være behov for å skifte stomiutstyr oftere enn vanlig.

Husk å drikke rikelig, spesielt om du har ileostomi. Pass også på at du får i deg nok salt, om du svetter mye. Får du diaré er det viktig å passe på at du får i deg nok drikke, salt og sukker. Melkesyretabletter og Imodium kan hjelpe til ved diaré, men dersom diareen ikke stopper etter ett døgn anbefales det å ta kontakt med lege. På de fleste steder får man kjøpt medisiner som hjelper mot diaré, men det kan være lurt å ta med dette hjemmefra.

Ønsker du å lese flere artikler som omhandler temaet reise og stomi? 


Bestill Coloplast reisepakke

Min reisemappeReisepakken har informasjon og tips som hjelper deg som er stomioperert eller bruker kontinensprodukter. Pakken inneholder tips og råd for reisen, kontaktinformasjon til Coloplast-kontorer i utlandet, et reisesertifikat som forklarer at du har med medisinsk utstyr, samt håndsprit og munnbind.

God tur!

Bestill gratis reisepakke

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon