Stomioperasjon - Hva kan du forvente?

Det er naturlig å ha mange spørsmål før en stomioperasjon. Hva er stomi? Hvordan ser en stomi ut? Hvorfor må du ha en pose på magen, og hvor ofte må stomiposen byttes? Hvordan blir hverdagen etter stomioperasjonen?

Her har vi samlet litt generell informasjon, men du kan gjerne ta kontakt med våre sykepleiere om du har spørsmål, eller ønsker å få tilsendt vareprøver som kan hjelpe deg i forkant av stomioperasjonen.

Hva er en stomi, og hvordan ser en stomi ut?

Dame viser stomien til barn

Hva er en stomi?

Det å forstå hva en stomi er og hvordan den lages er et viktig steg for å forstå hvordan det kan påvirke hverdagen. Forstå hva en stomi er
Lukk

Hva er en stomi?

Ordet "stomi" er latin og betyr "åpning". Stomi brukes av kirurgene som en betegnelse på en kirurgisk konstruert åpning mellom to organer. Det lages et operasjonssnitt i huden på magen, der en liten del av tarmen føres ut og sys fast, slik at avføring eller urin føres ut av denne åpningen. Det finnes ulike typer stomi, avhengig av hvor i tarmsystemet de anlegges og det kan være en midlertidig eller en permanent løsning. Vi deler inn i tre hovedtyper, hvor to er tarmstomier, colo- og ileostomi, og den siste er urostomi.

Her kan du lese en mer detaljert beskrivelse av hvordan ulike stomityper lages og hvorfor.

Noen omtaler også stomi som utlagt tarm eller pose på magen. Utlagt tarm fordi man legger ut en del av tarmen, og pose på magen fordi man med en stomi ikke har kontroll over når det kommer avføring eller urin, og dermed må ha en stomipose på magen for å samle opp urin eller avføring.

stomioperasjon

Stomien konstrueres ved at tarmen føres gjennom bukveggen/huden og sys fast.

Lukk
Mage med utlagt tarm, ileostomi

Hvordan ser en stomi ut?

En stomi er vanligvis fuktig og rødrosa og vil stikke litt ut fra magen din. Stomi utseende og følelse
Lukk

Hvordan ser en stomi ut og hvordan føles den?

Etter operasjonen kan stomien din være ganske hoven, men størrelsen vil reduseres med tiden – vanligvis etter seks til åtte uker.

Ingen følelse, ingen smerte

En stomi har rød farge. Dette er fordi det er en slimhinne, akkurat som slimhinnen inne i munnen din. Det er ingen følelse i stomien så det gjør ikke vondt ved berøring. Stomien kan blø litt under rengjøring, særlig i starten, men dette er helt normalt og det stopper etter kort tid.

Lukk
Illustrasjon av mage med stomi

Tre stomityper

Det finnes tre forskjellige stomityper - colostomi, ileostomi og urostomi. Hver av dem er skapt for ulike formål. Les videre for å finne ut hvor de vanligvis plasseres og hva de er for. Stomityper
Lukk

Tre typer stomi

De tre stomitypene er: Colostomi, ileostomi og urostomi.

 

Colostomi
Colostomi

I en colostomioperasjon blir deler av tykktarmen din ført ut gjennom bukveggen/magen for å danne stomien, som regel på venstre side av magen. En colostomi anlegges forskjellige steder på tykktarmen, avhengig av hvor den syke delen av tarmen befinner seg. De fleste permanente colostomier konstrueres i den siste delen av tykktarmen. Dette kalles en sigmoidestomi. En annen type colostomi er transversostomi, den konstrueres i den tverrgående delen av tykktarmen, denne er ofte midlertidig. 

Avføringen vil normalt være tyntflytende i starten, dette vil stabilisere seg innen 1-2 uker etter operasjonen, og avføringen vil bli fastere og mer regelmessig.
Det er to forskjellige typer colostomikirurgi: Endecolostomi og bøylecolostomi.

Endecolostomi

Om deler av tykktarmen din (colon), eller rektum er fjernet blir resten av tykktarmen brakt til overflaten av magen for å danne en stomi. En endecolostomi kan være midlertidig eller permanent. Den midlertidige løsningen er relevant i situasjoner hvor den syke delen av tarmen har blitt fjernet og den gjenværende delen av tarmen må hvile før endene føres sammen igjen. Den permanente løsningen velges i situasjoner hvor det er for risikabelt eller umulig å operere sammen de to delene av tarmen.


Bøylecolostomi

I en bøylecolostomi blir tarmen din løftet over hudnivået og holdt på plass med en stomistang. Det lages et kutt på den eksponerte tarmsløyfen og endene rulles så ned og sys på huden. På denne måten består en bøylestomi faktisk av to stomier (dobbeltløpet stomi) som er sammenføyd. Bøylecolostomi er et typisk midlertidig tiltak som utføres i akutte situasjoner. Den kan også utføres for å beskytte en operasjonsskjøt i tarmen.

Ileostomi

Ileostomi

Når tynntarmen legges ut gjennom magen får man en ileostomi. I de fleste tilfeller blir hele tykktarmen fjernet. Ileostomien blir normalt plassert på den nederste, høyre del av magen. Avføringen som kommer fra en ileostomi vil være halvfast til tynn, og inneholder mye enzymer. Det vil være uregelmessige tømminger fra tarmen, og det kan komme mellom 0,5 og 1 liter i døgnet.

Det er to forskjellige typer ileostomikirurgi: Endeileostomi og bøyleileostomi.

Endeileostomi

En endeileostomi lages når deler av tykktarmen din (colon) blir fjernet (eller trenger hvile) og enden av tynntarmen din blir brakt til overflaten av magen for å danne en stomi. En endeileostomi kan være midlertidig eller permanent.
Den midlertidige løsningen er relevant i situasjoner hvor den syke delen av tarmen har blitt fjernet og den gjenværende delen av tarmen må hvile før endene opereres sammen igjen. Den permanente løsningen velges i situasjoner hvor det er for risikabelt eller umulig å gjenforene de to delene av tarmen.

Bøyleileostomi
I en bøyleileostomi blir en sløyfe av tynntarmen løftet over hudnivået og holdt på plass med en stomistang. Det lages et kutt på den eksponerte tarmsløyfen og endene rulles så ned og sys på huden. På denne måten består en bøyleileostomi faktisk av to stomier som er sammenføyd.

Bøyleileostomien er typisk midlertidig og utføres for å beskytte en operasjonsskjøt i tarmen. Dersom den er midlertidig vil den bli lukket eller reversert i en senere operasjon.

Urostomi

Urostomi

Dersom blæren eller urinveiene dine er skadet og du ikke kan late vannet normalt trenger du en urinavleder. Dette kalles en urostomi, eller en Brickerblære som er konstruert av en del av tynntarmen.

En isolert del av tarmen blir brakt til overflaten på høyre side av magen din, og den andre enden blir sydd opp. Urinlederne blir løsnet fra blæren og festet til den isolerte delen av tarmen.

Fordi denne delen av tarmen er for liten til å fungere som et reservoar/blære, og det ikke er noen muskel for å kontrollere urinering, trenger du en urostomipose for å samle opp urinen.

Lukk
Illustrasjon av fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet og urinveiene

En colostomi og en ileostomi fungerer som en del av fordøyelsessystemet, mens en urostomi fungerer som en del av urinveien. Det kan være lurt å ha litt basiskunnskap om hvordan mat og drikke fordøyes i kroppen. Fordøyelsessystemet og urinveiene
Lukk

Å forstå fordøyelsessystemet og urinveiene dine

Fordøyelsessystemet

FordøyelsessystemetMagen
Når du spiser føres maten ned et langt, trangt rør, som kalles spiserøret, og til magen din. Her blir maten malt i mindre biter og fordøyelsesvæskene dine omdanner det til væske.

Tynntarmen
Reisen fortsetter når innholdet fra magen din fortsetter inn i tynntarmen (ileum), hvor fordøyelsen fullføres. Kroppen din absorberer næringsstoffene den trenger til energi, vekst og dannelse av nye celler og leder disse til blodomløpet.

Tykktarmen
Når alle næringsstoffene er absorbert fortsetter restene til tykktarmen (colon), hvor kroppen din absorberer mer væske for å gjøre avfallet fastere. Musklene i tykktarmen din vil så skyve avfallet videre til endetarmen hvor det ved hjelp av lukkemusklene passerer ut av kroppen din gjennom anus, som avføring.

 

Urinveiene

UrinveieneUrin produseres av nyrene dine og transporteres ned to rør som kalles urinledere til blæren din. Urin produseres hele tiden, men blir lagret i blæren din til du får en følelse av at du må tisse. Urinen passerer da ut av kroppen din gjennom urinrøret.

Lukk

Hvorfor og hvordan bruker man en stomipose?

Dame med stomipose på magen

Hvorfor har man en pose på magen?

En stomipose er nødvendig for å samle opp stomiinnhold fra din stomi. Praktisk informasjon om det å ha en stomipose
Lukk

Hvorfor må jeg bruke en stomipose?

Uansett hva slags stomi du har må alt stomiinnholdet samles opp på en sikker og behagelig måte. Det er der stomiposen kommer inn. Den er utviklet for å samle opp stomiinnhold, og festes til huden rundt stomien din.

Ulike posetyper

Hva slags stomipose du har avhenger av om du har en colostomi, ileostomi eller urostomi

Som hovedregel bruker de med colostomi en lukket pose, mens de med ileostomi bruker en tømbar pose med et utløp nederst. Det er fordi de med ileostomi ofte har tynnere, mer flytende avføring. Noen med colostomi velger også å bruke tømbare poser. For urostomi finnes egne urostomiposer med utløp.

Du kan velge mellom endelt og todelt stomiutstyr. På endelte poser sitter hudplaten fast i posen. På todelte løsninger har du hudplaten og posen hver for seg. De festes sammen ved hjelp av en click-kobling eller en klebekobling. Du kan ta en titt på ulike løsninger i produktkatalogen vår.

Bytte posen din

Hvor ofte du skifter eller tømmer posen din avhenger at hvilken type pose du har. Endelte poser bør skiftes en gang om dagen. Lukkede poser skiftes når det er kommet stomiinnhold i den. Om du bruker et todelt system bør du fremdeles skifte posen en gang om dagen, mens hudplaten kan sitte på i 2-3 dager før den byttes ut. For å unngå lekkasjer må hudplaten skiftes oftere dersom den har løsnet i ytterkant eller innerst ved stomien.

Sikker og diskré

Stomisykepleieren din vil vise deg hva slags poser som er riktig for deg, og de aller fleste posene er sikre og diskré. Ingen vil vite at du har på en stomipose, med mindre du velger å fortelle det selv.

Selv om det i starten kan være vanskelig å akseptere at du må gå med en pose på magen, vil du snart innse at det er mulig å leve på samme måte som du gjorde før.

Lukk
En som skifter stomipose

Hvordan setter man på en stomipose?

Å kunne sette på en stomipose riktig er et viktig første steg i det å lære å håndtere stomien. Riktig påsetting av stomipose
Lukk

Hvordan sette på din stomipose

Når du har en stomi, går urin og avføring direkte i posen på magen din. For å unngå lekkasjer og hudirritasjon er det viktig at du lærer hvordan posen skal festes til huden.

En tett tilpasning er nøkkelen

Det viktigste prinsippet er at hudplaten festes til området rundt stomien og at hullet i hudplaten passer perfekt rundt stomien. Her kan du lære hvordan du måler stomien din, og tilpasser hudplaten.

Stomisykepleieren din vil hjelpe deg med å velge det beste produktet for deg og vise hvordan du setter på og fjerner posen på riktig måte.


Bestill Assistanse temamagasin - Stomioperert

Assistanse Stomioperert

Assistanse Magasin - tema: Stomioperert inneholder tips og råd for deg som er nyoperert med stomi, og også for deg som har hatt stomi en stund.

Med dette temabladet ønsker vi å informere litt om praktiske ting i din nye hverdag. Du kan blant annet lese om hvordan du tar vare på og steller stomien, tips og råd om mat og reise, og lese brukerhistorier. Du kan også bestille praktiske plansjer som viser skift av stomiposer trinn for trinn.

Bestill gratis Assistanse Magasin - tema Stomioperert

Lukk

Hvor ofte bør du skifte stomipose?

  • Endelte poser bør skiftes én gang om dagen.
  • Lukkede poser skiftes når det er kommet stomiinnhold i den.
  • På todelte system bør posen skiftes daglig, mens hudplaten kan sitte på i 2-3 dager før den byttes.

For å unngå lekkasjer må hudplaten skiftes oftere dersom den har løsnet i ytterkant eller innerst ved stomien.

Hvordan blir hverdagen med stomi?

Mann og kvinne snakker sammen

Hvordan vil stomien vil påvirke hverdagslivet?

Det vil ta tid å tilpasse seg livet med en stomi. Men det er ingen grunn til at det skal hindre deg i å gjøre de fleste av de tingene du allerede gjør. Hverdagsliv med en stomi
Lukk

Lurer du på hvordan stomien vil påvirke hverdagen din?

Etter stomioperasjonen din vil du trenge noe tid på komme deg. Dette er helt normalt, og hvor mye tid man trenger vil variere fra person til person. Stomien din vil endres i de første ukene etter operasjonen, både med hensyn til størrelse og stomiinnhold. Du kan også gå opp eller ned i vekt i disse ukene.

Komme i gang med en stomipose

Det å ha en stomi betyr at du ikke har noen kontroll over når det kommer avføring, eller ved urostomi, urin. Dette betyr at du alltid må ha på en pose for å samle opp stomiinnholdet. Ønsker du å prøve en stomipose før operasjonen din kan du bestille et gratis øvelsessett her.

Frisk hud

For at posen din skal feste seg skikkelig er det veldig viktig at du holder huden rundt stomien din frisk. Når posen festes korrekt er det ingen risiko for lukt fra stomien og mindre risiko for hudirritasjon. Før du forlater sykehuset vil du få opplæring i hvordan du velger stomiutstyr og håndterer det, samt hvordan du skal stelle huden din.

Snakk om det

Ingenting hjelper mer enn noen som virkelig forstår hva du går gjennom. Du er absolutt ikke alene – det er 1,9 millioner mennesker med stomi i verden. Din lokale pasientorganisasjon er en måte du kan treffe likesinnede på, og å få nyttige tips, inspirasjon og personlig støtte.

Å leve med stomi

På nettsiden vår under temaet "Å leve med stomi" finner du mange råd om ulike tema rundt hverdagen med stomi. Der kan du blant annet lese mer om stomi og kosthold, trening, intimitet og reise. Du kan gjerne ta kontakt med våre sykepleiere dersom du har spørsmål.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon