OSS: Fakta om å leve med stomi

Kan du fortsatt svømme med stomi? Hva med trening? Er lekkasje bare en naturlig del av å ha colostomi eller ileostomi? Det er mange spørsmål rundt det å leve med stomi. 

Du finner relevant informasjon for deg både før, så vel som etter, en operasjon

 • Hva du må vite før din stomioperasjon om de forskjellige typene stomi, og grunnen til at noen stomi kun er midlertidige.
 • Hvorfor du ikke trenger å bekymre deg over at andre skal vite at du har stomi.
 • Hvordan du behandler din stomi for å unngå lekkasje og hudsykdommer.
 • Livsstilsråd rundt det å leve med stomi; kostholdstips, hvordan du kan svømme eller leve et aktivt liv, hva du kan ha på deg, og om du kan bli gravid. 

Før din stomioperasjon

kvinne barn stomi

Det finnes tre typer stomier

Mange tror at det å ha stomi er det samme som colostomi. Dette er ikke riktig. Hva er colostomi, ileostomi og urostomi?
Lukk

Hva er colostomi, ileostomi og urostomi?

De tre hovedtypene stomi er: Colostomier, ileostomier og urostomier. De er veldig forskjellige.

 • Colostomier er laget fra tykktarmen, og produksjonen er ganske fast og har et begrenset volum. Mennesker med colostomi bruker vanligvis lukkede poser som ikke kan tømmes.
 • Ileostomier er laget fra tynntarmen og produksjonsvolumet er sannsynligvis ganske høyt, og flytende med klumper. Folk med ileostomi bruker som regel poser som kan tømmes. 
 • Urostomier er konstruert til å tømme urin når det er feil i urinveiene. Ettersom produksjonen er urin, bruker mennesker med en urostomi poser med tut som brukes til tømming.

Se hvilke produkter vi har for hver stomitype her.

Lukk

Vet andre at du har en stomi?

Dame som går tur i parken

Andre mennesker kan ikke lukte din stomi

Frykten for lukt fra stomiposen er en kjent bekymring hos de fleste mennesker med stomi. Men faktisk forhindrer de fleste stomiposer at lukt slipper ut av posen. Hvordan unngå lukt fra stomien
Lukk

Hvordan unngå lukt fra stomien

Lukt, eller frykten for lukt fra stomiposen er en kjent bekymring hos de fleste mennesker med et stomi. Men de fleste stomiposer er laget av materialer som forhindrer at lukt slipper ut av posen, og de fleste har et filter som fjerner lukt fra tarmgasser. Dersom posen derimot ikke skiftes ofte nok, kan filteret bli blokkert av avføring, som igjen kan føre til lukt. 

Dersom du bruker en tømbar pose, og hvis du ikke rengjør utløpet ofte etter tømming, kan også lukt slippe ut til omgivelsene. For å unngå dette er det viktig å rengjøre utløpet ordentlig.

Se vårt SenSura® Mio-sortiment her.

Lukk
kvinne ikledd hvitt

Andre trenger ikke se at du har en stomi

Du føler kanskje at posen er synlig gjennom klærne dine, men som regel er ikke dette tilfellet. Les mer om stomiposens synlighet

Du føler kanskje at posen er synlig gjennom klærne dine, men som regel er ikke dette tilfellet. Denne oppfatningen er som regel et resultat av ekstra bevissthet rundt posen, og det at du ser den ovenfra der den kanskje virker mer fremtredende. Bukser med skjolder i livet skjuler stomiposen bedre enn bukser med flat front. Posen er mindre synlig når den brukes på innsiden av undertøy, som helst bør være av et elastisk materiale som Lycra. 

Dersom du har på deg badebukser, badedrakt eller bikini kan det være en fordel å bruke en liten pose, som for eksempel en minicap, som tar opp så lite plass som mulig. 

Se våre SenSura® Mio produkter her i tekstilmaterialer som får det til å fremstå mindre som et medisinsk utstyr, og mer som et plagg eller tilbehør. De spesielt utvalgte, nøytrale fargene er designet slik at de ikke legges merke til under alle slags tøyfarger. 

Lukk

Behandling av din stomi

brukere på tur med hund

Du behøver ikke å godta sår hud

Hudproblemer er dessverre vanlig blant mennesker med stomi, men det er en misforståelse at det må godtas. Ta vare på huden din etter en lekkasje
Lukk

Ta vare på huden din

Referanser

*OstomySkinStudy, Per Herlufsen et al, British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No16, Pp854–862

Hudproblemer er dessverre vanlig blant mennesker med stomi, men det er en misforståelse at det må tolereres.

En vitenskapelig undersøkelse* viste at så mange som 45 % av 202 mennesker med stomi led av hudproblemer som følge av stomien. 62 % av disse anså det ikke engang som en hudproblem, men godtok det som en del av det å ha stomi. Ofte er hudproblemer forårsaket av avføring/urin fra stomien som har lekket under hudplaten. Ved å forhindre slik lekkasje, kan slike hudproblemer løses eller til og med unngås. Forsikre deg alltid om at hullet i hudplaten ikke er hverken større eller mindre enn stomien på hudnivå. Andre måter å unngå hudproblemer på er ved å fjerne limet på riktig måte, og ved å bruke tilbehørsprodukter dersom det er nødvendig.

Prøv BodyCheck her – et verktøy som hjelper deg å forstå din kroppsprofil. Dette er første steg mot bedre tilpasning.

Lukk
sensura mio convex

Lekkasje skal ikke være en del av livet med stomi

Forhindring av lekkasje handler om å bruke det mest passende utstyret til din individuelle kroppsprofil, riktig bruk og fjerning til rett tid. Redusere stomilekkasje
Lukk

Redusere lekkasje

Det viktigste ved bruk av stomiutstyr er ikke å akseptere lekkasje. Redusering av lekkasje handler om å bruke det mest passende utstyret til din individuelle kroppsprofil, riktig bruk og fjerning til rett tid. BodyCheck på nett kan hjelpe deg å finne det mest passende stomiutstyret til din individuelle kroppsprofil. Til slutt finnes det også tilbehør som kan bidra til å forsikre tett forsegling. Gjør det til en vane å undersøke huden din og baksiden på hudplaten hver gang du skifter plate/pose. Er det tegn på lekkasje?

Lukk

Å leve med stomi 

kvinnelig bruker er på torget

Du kan spise på samme måte som før din stomioperasjon

Det er en vanlig misforståelse at stomiopererte må være svært forsiktige med hva de spiser. Du kan spise og drikke det du vil. Kostholdsråd for personer med en stomi
Lukk

Kostholdsråd for personer med en stomi

Personer med stomi kan spise og drikke hva de vil, med mindre kirurgen eller stomisykepleieren har gitt annen beskjed. Som for alle andre kan visse typer mat ha påvirkning på produksjon av gasser og vond lukt, eller forhindre forstoppelse.

Nedenfor finner du spesifikke råd avhengig av stomitype.

 • Colostomi: Du bør drikke minst 2 liter væske hver dag for å forhindre forstoppelse. 
 • Ileostomi: Du mister 2–3 ganger så mye vann og salt gjennom avfall som vanlig. Du bør derfor tilsette salt i maten, og muligens drikke kullsyreholdig vann. Du bør drikke minst 2 liter væske hver dag. Det er viktig at du tygger maten din godt før du svelger, fordi stomiblokkering noen ganger kan være et resultat av ufordøyelige matrester eller mat som ikke er tygget godt nok. Én ubehagelig opplevelse med en viss type mat bør ikke være grunn til å unngå den fullstendig. En annerledes måte å forberede maten på vil ofte gjøre den lettere å tolerere.
 • Urostomi: Du produserer mer urin enn om du ikke har urostomi. Som resultat av dette må du drikke mer enn andre for å opprettholde væskebalansen. Et daglig væskeinntak på 2–3 liter anbefales, og vil også bidra til å forhindre utviklingen av urinveisinfeksjoner. Noen synes at det hjelper å drikke to glass med tranebærjuice hver dag dersom de har problemer med urinveisinfeksjoner. Denne effekten er derimot ikke vitenskapelig bevist.

Les mer om hva du kan spise og drikke her.

Lukk
mann som bader og har stomipose

Du kan bade med en stomi

Du trenger ikke unngå bading selv om du har en stomi – det finnes mange måter du kan forberede deg på for å bade. Hvordan forbereder du deg på å bade?
Lukk

Hvordan forbereder du deg på å bade?

Å ha et stomi bør ikke avskrekke deg fra å bade.

Bading

Sørg alltid for at hudplaten sitter ordentlig fast før du bader – gi det litt ekstra tid etter at den er festet. Vær klar over at vannet kan påvirke limet på negativ måte, så pass på at du skifter produktet oftere.

For noen kan det være behjelpelig å bruke tilbehør når de bader – bruk av en hudplate som hjelper limet med å holde bedre kan være svært nyttig. Bruk av et belte kan også være nyttig for enkelte, og dersom problemet er at endene ikke fester seg skikkelig,kan en elastisk tape også være en mulig løsning.

Det er alltid en god idé å snakke med din stomisykepleier før du drar dersom du har spørsmål. Du kan også ta kontakt med en av våre spesialister på 22 57 50 00. 

Hva bør du ha på deg på stranden og til bading?

Det viktigste er at du har på deg noe som er komfortabelt for deg – som føles som deg. Enkelte har ingenting imot at posen er synlig på stranden, mens andre foretrekker å dekke den til. Gjør det som føles best for deg.

Når du skal handle for badetøy er vårt beste råd å prøve det før du kjøper. Det er dessverre ingen garanti for god passform når man kjøper spesialbadetøy. Og det kan hende du finner vanlig badetøy som passer utmerket for dine behov. For eksempel kan det hende du vil se på en heldekkende badedrakt med detaljer eller mønstre over mageområdet som bidrar til å skjule posen.

På stranden kan en sarong eller sjal være en elegant måte å dekke seg til på uten å føle seg ukomfortabel.

Og dersom du ønsker å bruke bikini – da gjør du det.

Lukk
dame på trening

Når du er frisk igjen etter operasjonen, kan du igjen gjøre de fleste aktiviteter

Mange tror at de ikke lenger kan trene eller gjøre fysiske aktiviteter med et stomi. Det finnes mange typer trening – finn en du liker. Trening med en stomi
Lukk

Trening med en stomi

Trening er sunt og det er få fysiske begrensninger til å delta i fritidsaktiviteter etter en colostomi eller ileostomi.

Så snart du er frisk igjen etter operasjonen, kan du igjen gjøre de fleste aktiviteter du hadde glede av før, som sportsaktiviteter, hagearbeid, osv. Vi anbefaler likevel at du rådfører deg med din lege eller stomisykepleier før du begynner.

Dersom det er nødvendig kan stomien beskyttes med et spesielt beskyttende tilbehør, som for eksempel StomaGARD, som er et spesielt, stivt lokk som brukes over stomien.

 • Sykling, ballspill, golf og andre aktiviteter forårsaker som regel ingen problemer, men av praktiske grunn bør du unngå høykontakt-aktiviteter som boksing. 
 • Vektløfting bør også unngås siden det kan føre til økt risiko for å utvikle glidebrokk. 
 • Dersom du driver med mer anstrengende sport og svetter, vil dette utfordre limet. Derfor er det lurt å bytte lim før du deltar i aktiviteten, for å sørge for at den holdes på plass. 

Oftest vil det være det psykologiske aspektet som er den største utfordringen ved å delta i aktiviteter. Lekkasje, eller frykt for at posen skal lekke, fører dessverre til at noen unngår å delta i fysiske aktiviteter.

Når man deltar i lagsport, er det sjelden at man får dusje alene. For visse personer med stomi, er det vanskelig å takle å kle av seg foran andre og at stomien er synlig. Det kan bli sett av lagkamerater og føre til nysgjerrige spørsmål, men bør ikke begrense din vilje til å delta.

Lukk
mann med hvit skjorte

Klesplagg med colostomi, ileostomi eller urostomi

Din stomi forhindrer deg ikke i å kle deg i visse typer plagg – det viktigste er at du har på deg noe som får deg til å føle deg bra. Tips til klær for stomiopererte
Lukk

Tips til klær

Du kan etter all sannsynlighet kle deg som før operasjonen. Det viktigste er at klærne ikke hindrer stomiproduksjonen i å bevege seg uhindret inn i posen.

Stomien må plasseres slik at den ikke kommer i veien for den type klær som vanligvis brukes. Dette betyr som regel at den må plasseres nedenfor midjen, der den ellers ville vært utsatt for friksjon fra linning/belte. Stramme linninger bør unngås over stomien da de kan presse mot posen og forårsake lekkasjer, eller forhindre produksjonen i å forlate stomien. 

For menn kan det være mer praktisk å bruke bukseseler i stedet for et belte, men noen foretrekker å bruke bukseseler kun når de har en dressjakke eller et annet klesplagg over. 

Det finnes firma som designer klær, og særlig undertøy, for mennesker med et stomi.

Lukk
gravid stomioperert

Du kan bli gravid med en stomi

Å ha en stomi vil ikke påvirke mulighetene dine for å bli gravid. Det vil heller ikke påvirke din fruktbarhet. Graviditet med en stomi
Lukk

Graviditet med en stomi

Årsakene til din stomioperasjon kan ha påvirkning på dine muligheter til å bli gravid, men å ha en stomi forhindrer deg ikke fra å ha en normal graviditet og fødsel. Det er derimot lurt for kvinner som har hatt eller har colostomi å oppsøke lege med stomikompetanse i tillegg til vanlige svangerskapskontroller. 

Ettersom magen vokser, vil stomien som regel også vokse og endre form, og posen kan bli mer vanskelig å bytte fordi den er på undersiden av magen. Mange kvinner bruker et speil ved bytting av posen i de siste svangerskapsstadiene.

Ca. 10 % av gravide kvinner opplever stomiprolaps i tredje trimester, men kun få har behov for operasjon. Når bukveggen strekkes, kan hullet som stomien stikker ut av forstørres. Grunnet det økte presset forårsaket av barnets vekst, utvikler 3 % av kvinner stomibrokk under graviditeten. Det er 50 % sjanse for at brokken forsvinner etter fødselen. Dersom dette ikke er tilfellet, er det behov for operasjon etter fødselen. 

Fødselen går som regel som normalt. 

Lær mer om fruktbarhet og graviditet her.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon