Under webinaret med stomisykepleier Helene Jensen Refvik 1. mars fikk vi inn mange spørsmål fra seerne. Dessverre rakk vi ikke å svare på alle spørsmålene under livesendingen, så vi har samlet spørsmålene som Helene og Anne Katrine Thommessen, som er stomisykepleier og medisinsk rådgiver i Coloplast, har svart på.
Hvis du har flere spørsmål kan du gjerne ta kontakt med våre sykepleiere. De kan hjelpe deg med vareprøver og produktveiledning. Dersom du opplever utfordringer med sår hud og lekkasje anbefaler vi at du tar kontakt med stomisykepleier. Sykepleierne i Coloplast kan hjelpe deg med kontaktinformasjon til stomisykepleier i ditt område, dersom du ikke vet hvem du skal kontakte.
Før/etter stomioperasjon
Er det stomisykepleier som måler hvor stomien skal være plassert på magen før stomioperasjon, og når skjer dette? Må man ta kontakt med stomisykepleier selv, eller er det avdelingen man er innlagt på som ordner med slike ting?
Enkelte steder vil pasientene kalles inn til en preoperativ konsultasjon, og i den forbindelse blir magen stomimarkert. Andre steder skjer markeringen av stomien i forbindelse med innleggelse ved sengeposten. Ved de fleste sykehus er det sykepleier eller stomisykepleier ved sengepost eller stomipoliklinikk som markerer, og ved enkelte sykehus er det kirurg som markerer. Stomimarkering er en av de preoperative prosedyrene som utføres hos pasienter planlagt for stomianleggelse.
Det skal ikke være nødvendig å ta kontakt med stomisykepleier selv, men det er mulig å ta kontakt med stomipoliklinikken om man har spørsmål omkring stomimarkering.
Ønsker du å teste ut stomiposer i forkant av en stomioperasjon kan du bestille et gratis øvelsessett hos oss.
Kan man ta karbad eller sitte i jacuzzi med stomi?
Man skal kunne bade og ta boblebad, det er ikke noe i veien for det. Når man er på offentlige bad skal man ha på stomiutstyr, men hjemme kan du velge selv. Det finnes også badebelter man kan bruke dersom man ønsker det. Hvis du lurer på hvordan SenSura® Mio stomiposer reagerer i kontakt med vann kan du se en video her (link til YouTube).
Hvor lang tid vil det ta før avføringsmønsteret stabiliserer seg etter en stomioperasjon?
Det varierer, ikke minst ut fra type stomi og hvilke deler av tarmen som eventuelt er fjernet.
Men hvis vi snakker om tynntarmstomi generelt:
- Mye avføring er normalt de første døgnene, det vil si 1000 - 1800 ml.
- Dette skal normalt avta gradvis.
- Vanlig mengde avføring etter seks måneder er 800 - 1000 ml.
Snakker vi om tykktarmstomier vil de etter ca. 10 dager begynne å stabilisere seg, og avføringen har blitt såpass fast at lukket pose kan benyttes.
Jeg har urostomi. Bør man av og til ta blodprøver for kontroll?
De fleste som får urostomi får det på grunn av blærekreft, og da er blodprøver med jevne mellomrom en del av oppfølgingen. De fleste følges opp i 5 år og avgir blodprøve 3 måneder etter operasjonen, og deretter hver 6. måned.
Er urostomien anlagt av andre årsaker, ville jeg forhørt meg med fastlegen eller annen behandler som har kunnskap om din diagnose og operasjonshistorikk.
Hvorfor kan stomien strekke seg å vokse lenge etter operasjon?
Det kan komme av ulike årsaker. Kroppen forandrer seg, og om man går opp i vekt eller blir gravid vil stomien utvide seg. Hvis stomien blir lengre kan det være en prolaps i stomien. Ved store forandringer bør du ta kontakt med stomisykepleier.
Stomiutstyr
Skal man tilpasse hullet i hudplaten helt inntil stomitappen eller rundt der stomitappen er sydd fast i huden?
Hudplaten skal ikke legges på slimhinnene der det er fuktig, så hullet skal tilpasses til huden rundt stomien. Hvis stomien er tynnere i bunnen enn i toppen kan det være greit å bruke tetningsring eller pasta helt inntil stomien, under hudplaten.
Er det forskjell på hvordan hullet skal klippes ut fra hvilken stomitype man har? Har lært at ved ileostomi skal platen være tett, men at ved kolostomi bør hullet i platen være noe større - dette da kolon kontrakterer, og at en tett plate da kan hindre tarmmotilitet?
Det er riktig at hullet i platen skal ligge kant i kant med stomien, det gjelder især for tynntarmstomier og urostomier, men for tykktarmstomier har det vær vanlig å anbefale at hullet kan være noe større (2mm klaring) nettopp på grunn av tykktarmens bevegelse/motilitet. Her kan du bestille gratis stomisaks, i tillegg til måleskive og skyvelær for å måle hullstørrelse.
Er ferdigstansede plater alltid sirkulære - eller kan de også tilpasses som mer ovale hull for eksempel?
De er alltid runde, og må eventuelt klippes til for å passe en oval stomi. Dersom man har en oval stomi og ikke har mulighet til å klippe til hullet i hudplaten selv må man bruke en ferdigstanset hudplate som passer rundt den bredeste delen av stomien, og bruke pasta eller tetningsring inntil stomien.
Finnes det noen miniposer som er ferdig stanset?
Coloplast har ikke ferdigstansede miniposer. For å bestille miniposer velger du mini fra nedtrekksmenyen for posen du ønsker å bestille. Du kan også kontakte våre sykepleiere hvis du ønsker hjelp med å finne vareprøver.
Bør man klippe litt større hull på konvekse hudplater enn på flate hudplater?
Det er samme klipperutiner på flate som konvekse hudplater, hullstørrelse anbefales å tilsvare stomistørrelse, på tykktarmstomier kan hullstørrelse være 2 mm større enn stomistørrelse på grunn av tarmens bevegelse/motilitet.
I hvilke tilfeller er det anbefalt med konveks plate?
Konveks hudplate er for de som har en grop eller et søkk rundt stomien, eller de som har en lav stomi som ligger på samme nivå som eller under huden rundt stomien. Den brukes også ofte for de som har en såkalt «jojo-stomi», hvor stomien trekker seg inn, helt ned mot hudnivå, når det kommer avføring. På konveks hudplate er det et skall som dytter stomien litt opp, og om man bruker belte i tillegg vil stomien komme mer ut, og det vil føre til at avføringen eller urinen kommer oppi posen i stedet for under hudplaten.
Synes det blir et "press" på huden, og det blir en rød ring etter bruk av konveks hudplate. Kan man unngå dette?
Det er vanlig å bli litt rød når man bruker konvekst utstyr, fordi konveksiteten og huden «dytter» mot hverandre. Man kan se på om det er mulig å heller bruke en flat hudplate og en tetningsring, eller en mykere konveks, og prøve dette en periode. Det viktigste er at stomiinnholdet kommer ned i posen, og ikke under hudplaten, så om det ikke fungerer med andre løsninger må man heller bare godta at det blir et lite trykk rundt stomien og at man er litt rød. For noen kan det også være en løsning å bruke ulikt utstyr i ulike situasjoner.
Hvor ofte bør man skifte stomiutstyr?
Dersom man bruker 1-dels stomiutstyr, hvor hudplaten og stomiposen er sveiset sammen skal man skifte posen minst én gang om dagen. Lukkede colostomiposer skiftes når det er kommet avføring i posen. Også tømbare poser skal skiftes minst én gang om dagen, det er for at filteret skal fungere optimalt. Om man bruker 2-dels stomiutstyr skal posen fremdeles byttes minst én gang om dagen, mens hudplaten kan sitte på i 2-3 dager. For å unngå lekkasje må hudplaten skiftes oftere dersom den har løsnet i ytterkant eller innerst ved stomien.
Er det mulig å slippe ut gass fra stomiposen uten å fjerne den?
Dersom man bruker tømbar pose kan man slippe ut luft fra bunnen av posen, og om man bruker et 2-delt system kan man åpne opp i koblingen for å slippe ut luft derfra.
Skal tilleggsprodukter som pasta og tetningsring legges over eller under platen?
Det skal legges tett inntil stomien under hudplaten. Her kan du se videoer for hvordan du bruker ulike tilleggsutstyr.
Skal man alltid bruke pasta mellom plateåpningen og stomien?
Det skal i utgangspunktet ikke være behov for det hvis hullet er godt tilpasset. Om hullet er litt for stort kan man bruke pasta mellom hullet på hudplaten og stomien for å tette. Pastaen skal da legges inntil stomien, og hudplaten skal settes oppå.
Har du et godt råd mot tørr hud i ytterkant og rett utenfor plata, noe som ikke gjør at plata løsner?
Det finnes barrierekremer beregnet på hud i området rundt stomien, disse kan benyttes over tørre partier i forbindelse med skift av plate/pose. Bandagist og apotek selger dette på blå resept for stomi.
Ser det ofte blir brukt halvmåne på yttersiden på plata for å få den til å sitte/unngå lekkasje. Er det lurt?
Halvmåne, eller elastisk tape, sørger for at platen ikke ruller seg opp i kantene og gir ekstra sikring av platen, eksempelvis ved fysisk aktivitet. Det kan gi økt brukstid.
Å bruke den for å «hindre lekkasje» kan gi en falsk trygghet og er ikke formålet. Lekkasje har allerede oppstått når urin eller avføring er kommet inn under platen.
Lekkasje
Hvorfor kan man plutselig oppleve å få mye lekkasjer når man har brukt det samme utstyret lenge uten problemer?
Det kan være at kroppsfasongen, avføringen eller skiftefrekvensen har endret seg. Vi opplever at brukere som har brukt det samme utstyret i mange år plutselig får problemer med lekkasje og da er det ofte at utstyret ikke lenger er riktig tilpasset fordi det har skjedd noen endringer. Hvis brukeren har fått sår hud kan det være at utstyret ikke sitter like godt, og at man bør bruke noen ekstra tilleggsprodukter for å løse utfordringen. For de som er på sykehjem kan de be om hjelp fra bandasjister, som kanskje kan reise ut for å bistå. Enkelte stomisykepleiere kan også reise ut dersom det praktisk mulig.
Hvis du ønsker å få råd om hvilke produkter som kan passe til deg kan du svare på noen enkle spørsmål i vår Body Check, og få forslag til stomiutstyr.
Hvorfor blir det mer lekkasjer med noe utstyr når det gjerne er samme platestørrelse og hullstørrelse?
Ulikt utstyr fra forskjellige leverandører har ofte forskjellig klebeevne, så det kan rett og slett skyldes at hudplaten fra en leverandør ikke sitter så godt på din hud.
Hvordan kan man forebygge lekkasjer som man tror skjer på grunn av mye luft i posen, når bruker ikke klarer å tømme den selv, og man ikke kan være til stede hele tiden?
Det kan være vanskelig, men man bør sjekke at man bytter utstyr ofte nok. Det kan også være lurt å se på kosthold, om det er noe man kan forebygge der med tanke på luftdannelse. Du kan bestille temamagasinet vårt Stomi og kosthold gratis, der står det blant annet om hvilke matvarer som ofte fører til mer luft.
Sår hud og kløe
Vi har et gratis temamagasin som handler om hud og stomi som du kan bestille her dersom du ønsker å vite mer om dette temaet.
Hva bør jeg putte på huden når den begynner å bli sår eller tørr?
Det finnes barrierekremer beregnet på hud i området rundt stomien, disse kan benyttes over tørre partier i forbindelse med skift av plate/pose. Bandagist og apotek selger dette på blå resept for stomi.
Er huden sår og fuktig, bør annen behandling vurderes. Det kan være krystallfiolett, kaliumpermanganat eller sårpulver. Konsulter gjerne stomisykepleier eller annet helsepersonell ved behov for behandling av sår og fuktig hud.
Det er også viktig å se på rutinene for stomistell, og eventuelt avdekke behov for justeringer.
Utfordring med kløe rundt plata, har dere tips til hva slags type krem man kan bruke?
Det finnes barrierekremer beregnet på hud i området rundt stomien, disse kan dempe kløe hvis den har oppstått på grunn av tørre partier rundt platen. Men kløe kan også oppstå av andre årsaker, så det kan være greit å konsultere helsepersonell.
Godt råd mot tørr hud i ytterkant og rett utenfor plata, noe som ikke gjør at plata løsner?
Her er det også greit å bruke barrierekrem, som gir fuktighet til tørr hud, men ikke går utover klebeevnen til hudplaten.
Er tørr, sår og klør rundt ytterkant av hudplaten. Særlig ved beltefestene. Er det på grunn av friksjon eller må posen byttes?
Det kan være friksjon eller feil skifteteknikk, men det kan være andre årsaker. Når det gjelder posebytte sier vi generelt at 1-delte stomiposer byttes daglig eller oftere, og ved bruk av 2-delt utstyr byttes platen 2-3 ganger i uken, mens posen byttes daglig eller oftere. En barrierekrem for området rundt stomien kan lindre kløe i tørr hud og dempe rød irritasjon. Er det fuktige partier i såret, skal det behandles som et sår og da anbefaler vi kontakt med stomisykepleier eller annet helsepersonell. Fuktige sår rundt stomien behandles ofte med krystallfiolett eller kaliumpermanganat, sårpulver eller andre sårpreparater relatert til årsakssammenhengen.
Når man allerede har fått sår, hvordan kan dette behandles til såret gror?
Sår rundt stomien kan være så mangt, men vi erfarer at de fleste sår oppstår på grunn av lekkasje av urin eller avføring under platen. Så forebygging av lekkasje er viktig. Andre sår under platen kan komme av feil skifteteknikk, feilbruk av produkter som gir «mekaniske skader», allergier, underliggende hudsykdommer mm.
Generelt sett anbefaler vi kontakt med stomisykepleier når sår rundt stomien oppstår. Og når årsaken er funnet og riktig sårbehandling og eventuelt riktig tilpasning av stomiutstyr er gjort, vil vi ofte se at sårene gror fint.
Det er viktig at man gjennom sårbehandlingsperioden sørger for at området under platen holdes tørt, her vil stomisykepleier eller sykepleier kunne være en god veileder.
Sårflate rundt stomiåpning på 10-15 cm i diameter grunnet mye lekkasje som etser sår i huden. Hvordan legge på utstyr og hvilket utstyr anbefales for å hindre ytterligere lekkasjer og berge huden best mulig?
Det finnes løsninger for dette, men det er et ganske alvorlig hudproblem, så man bør oppsøke stomisykepleier for å få hjelp til tilpasning av utstyr og behandling av sår hud.
Når bør man bruke krystallfiolett?
Krystallfiolett bruker vi gjerne på fuktig sår hud, for den tørker ut der det er fuktig i såret og dreper bakterier. Man bør være forsiktig når man bruker dette, for det kan gi flekker på klær og møbler/gulv dersom man søler, så det bør ikke «dynkes» på. Det beste er å bruke en q-tips, og tørke av det som er overflødig slik at hudplaten får feste. Hvis huden er tørr vil ikke krystallfiolett sitte.
Hvilke andre produkter kan man bruke i stedet for krystallfiolett?
Det finnes mange kremer man kan bruke i stedet. Det kommer litt an på behovet. Er målet å tørke ut et fuktig område finnes også kaliumpermanganat, det anbefales å konsultere stomisykepleier eller helsepersonell ved bruk av dette. Er målet å beskytte området rundt stomien kan man benytte er barrierefilm, det finnes på blå resept for stomi. Er målet å gi huden fukt, kan man benytte en barrierekrem, det finnes også på blå resept for stomi. Er det en form for betennelse i huden vil det ofte være aktuelt med et kortisonpreparat, det anbefales å konsultere stomisykepleier eller helsepersonell ved bruk av dette. Ved fuktig hud rundt stomien kan også sårpulver benyttes, det finnes også på blå resept for stomi. Pulveret absorberer fukten og ofte ser vi det brukt i kombinasjon med krystallfiolett.
Er det lurt å bruke barrierefilm selv om huden ikke ser sår ut?
Barrierefilm er egentlig som et «falskt plaster», og om man ikke har fjernet det fullstendig og bruker det hver dag vil man bare legge et nytt lag med «plaster» over det som allerede ligger der, og til slutt vil ikke utstyret sitte så godt. Derfor er det ikke noe vi anbefaler at brukes ved hvert skift, men gjerne bruk det dersom du barberer bort hår, da er det greit å ha litt ekstra beskyttelse. Det er også greit å bruke det et par ganger i uken dersom man lett blir sår.
Brokk
Vi har et gratis temamagasin som handler om brokk som du kan bestille her dersom du ønsker å vite mer om dette temaet.
Hva kan jeg gjøre for å minimere risikoen for å utvikle brokk?
Vår anbefaling er å begrense belastningen på buken 6-8 uker postoperativt. Det betyr å unngå tunge løft, og mange mener belastningen maksimalt bør være 1-2 kg denne perioden. Ellers er de flere øvelser man kan benytte for styrke buken og forhåpentligvis minske faren for brokk. Vi har en plansje som viser treningsøvelser for stomiopererte. Den kan du bestille gratis her.
Har brokkbind mye for seg for pasienter som er immobile - og sitter i rullestol - altså ikke er i bevegelse gjennom døgnet?
Brokkbelte er alltid med på å forebygge, for det stabiliserer. Selv om man sitter i rullestol, og har for eksempel en ryggmargsskade, vil man være i noe bevegelse, så det er ingenting i veien med å bruke brokkbelte.
Jeg blør ofte ved poseskift, har brokk og bruker konveks hudplate. Siden jeg stanser blødningen med kaldt omslag krymper stomien, og hullet i stomiplaten blir litt for stort, og det blir lekkasje under hudplaten. Hva kan jeg gjøre med dette?
Umiddelbart tenker jeg du bør kontakte stomipoliklinikken og forklare utfordringen. Da antar jeg du raskt får tid. Bor du i et område uten stomisykepleier, kan du kontakte din fastlege eller eventuelt en bandagist. Bandagisten har sykepleier(e) ansatt.
For brokkproblematikk i området rundt stomien finnes eget stomiutstyr som omfavner brokket og gir god kontakt mellom hud og hudplate, såkalte konkave stomiprodukter. Har stomien i tillegg behov for ekstra støtte, finnes det beskyttende tetningsring med konveksitet som kan kombineres med konkavt stomiutstyr.
Men med tanke på blødningsproblematikken og bruken av konveks plate, er anbefalingen å revurdere utstyret i samråd med stomisykepleier og ikke minst avklarer årsaken til blødningen.
Trening
Dersom du ønsker å vite mer om trening og stomi kan du lese om det på denne siden.
Jeg liker å trekke dekk, men har en utfordring da beltet går rett over stomien. Fins det noen alternativer?
Seler som brukes til pulk har ofte mer belastning over skuldre og rygg, kanskje det kan være et alternativ for deg? Ellers finnes det også noe som kalles stomiskjold, som brukes blant annet av de som driver med kampsport.
Kosthold
Vi har et gratis temamagasin som handler om stomi og kosthold som du kan bestille her dersom du ønsker å vite mer om dette temaet.
Hva bør man ikke spise når en har stomi?
I utgangspunktet kan man spise og drikke akkurat det man ønsker, men man skal tygge maten ekstra godt. Om man er bekymret for luft kan man prøve å unngå enkelte matvarer som produserer mer gass. Du kan lese mer om stomi og kosthold her.
Vi er her for å hjelpe!
Våre erfarne sykepleiere hjelper deg gjerne med spørsmål angående produktbruk eller våre tjenester.
Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16.
Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.
PM-21019