Vi gjør de unge friskere

 

Oslo Kjelkehockeyklubb mottok Coloplasts idrettsstipend for 2016. Dette gjør økonomien deres mindre anstrengt. De er nemlig svært opptatt av drive klubben på en god måte, der de unge skal kunne utvikle seg for å bedre mestre hverdagen.

 

Det er en blid, humørfylt og strålende opplagt gjeng av hockeyspillere som ruller inn i garderoben på Jordal Amfi i Oslo denne regntunge novemberkvelden. Her er det ingen hengehoder, men livsglade mennesker med virkelig positivt syn på tilværelsen. De tøyser og ler. Morsomme og saftige høylytte kommentarer smeller i veggene der inne, idet de gjør seg klare til treningsøkten på isen.

 

Blant de yngste er 13 år gamle Alexander Lyngroth. Han har spilt kjelkehockey de siste 4 årene. Alexander satser virkelig seriøst, og trener tre til fire ganger i uka.

KJelkehockey_ungdom

 

– Hvorfor startet du med kjelkehockey?

– Jeg hadde lyst til å drive med en idrett jeg kunne mestre, svarer han. – Jeg har spilt bordtennis også, men hockey er mest gøy, synes jeg. Jeg liker lagidrett og det fysiske med kjelkehockey. Og selv om vi er forskjellige og har ulike typer skader, så er vi alle like der ute på isen.

 

 

Satser mot OL i 2022

Målet til Alexander er å delta på Norges kjelkehockeylag i de paralympiske lekene i Beijing i 2022. Etter å ha sett ham briljere på isen sammen med de langt eldre spillerne, har vi stor tro på at han vil komme seg dit.

 

- OL og VM er det store målet for mange av oss som driver med denne idretten, smiler keeper Johan Grønnlien. Han er født med cerebral parese og en av dem i klubben som spiller på det norske landslaget.

 

Ennå har de ikke vært på pallen i VM eller OL, men i april i år tok landslaget tredjeplassen i EM.

– Russland vant, og vi tapte 1 - 0 mot Italia i kampen om sølvet, forteller Thommas Avdal som også er landslagsspiller. – Det var en skikkelig sur kamp der vi omtrent spilte forsvaret deres inn i garderoben. Veldig merkelig at vi ikke fikk inn flere pucker.

 

– Jeg forstod raskt at dette var riktig idrett for meg

Thommas ble utsatt for en snowboard-ulykke i 2011. Han hadde også vært en aktiv håndballspiller, og følte det nå var viktig å finne seg en ny lagidrett.

– Jeg ville helst til et sted hvor miljøet var godt, sier han. – Da jeg kom inn i garderoben til Oslo Kjelkehockeyklubb og kjente på den gode stemningen der, skjønte jeg at dette var riktig sted og riktig idrett for meg.

 

– Hvor ofte spiller Oslo Kjelkehockeyklubb kamper mot andre lag?

–  Tre eller fire helger hvert år samles alle klubblagene her i landet for å spille kamper, svarer Johan. – Vi deltar også i Malmø Open, som er en av de største klubbturneringene i Europa. Faktisk har vi vunnet denne de siste fire årene.

 

– Både i fjor og i år spilte vi turnering i Tsjekkia, tilføyer Thommas. – Det var spennende, for der møtte vi mange gode spillere og fikk hard motstand, spesielt fra Russland og Tsjekkia.

KJelkehockey_match

 

 

Det koster å reise på turnering

Et fullt kjelkehockeylag består gjerne av to keepere og ca. femten utespillere. Det betyr høye reisekostnader.

– Vi ble veldig glade for idrettsstipendet fra Coloplast, fastslår Thommas. – Nå slipper vi å tenke på at spillerne må betale 3-4000 kroner i egenandel for å bli med på turneringene våre. Dessuten hjelper denne støtten oss til å drive klubben på en god måte. Nå kan vi prioritere både de unge og eldre. For vi ønsker ikke bare å bruke ressurser på dem over 20 år. Vi vil også ha med de unge, både for fremtidig rekruttering til laget og fordi vi gjør dem «friskere».

 

– Friskere? Hvordan da?

– For det første bidrar vi til at de kommer seg i aktivitet, svarer Thommas. – For det andre øker vi funksjonen deres. Mange som kommer inn hit i garderoben første gang har med seg mor og far som bærer utstyrsbokser og kjelker, som nærmest kler på dem og setter på dem hjelmen.  Da tar det ikke lang tid før noen her gir klar beskjed om at «det der greier du sjøl». Dermed tenker de: «OK, det skal jeg jammen greie». Så forsøker de, og så greier de det. Og så greier de litt til og enda litt. Dermed får de en positiv mestringsfølelse og bedre kunnskap om hva de faktisk greier selv. Dette gjør dem mer funksjonelle både her og i hverdagen.

 

– SpeediCath tåler en støyt

Thommas bruker SpeediCath kateter fra Coloplast til daglig, og beskriver dem som utrolig gode produkter.

– Det gjelder både måten de fungerer på, utseendet og designen, og at de tar liten plass, påpeker han. – SpeediCath passer utmerket for meg. De er lette å legge fra seg, og når jeg skal ut å fly har jeg pose og kateter i en enkel og grei pakning i lomma. Hylsteret på SpeediCath er i hardplast og tåler mye juling, så det er heller ikke noe problem hvis det havner i bunnen på en tung treningsbag. For meg er det en fordel å bruke produkter som tåler en støyt, som gjør at jeg kan drive med det jeg vil uten å måtte bekymre meg for at noe skal bli ødelagt.

 

 

Kateter eller glowstick?

 Prøvepakker på eventuelle nye varianter av SpeediCath kan jeg få på Coloplasts nettsider. På badet hjemme har jeg stående SpeediCath i en glasskrukke fra Ikea. Da broren til samboeren min var på besøk hos oss for noen år siden, fikk han se denne og spurte henne undrende etterpå: «Hvorfor i all verden har Thommas glowsticks stående inne på badet?»  Da måtte samboeren forklare at SpeediCath slett ikke er noen glowstick, ler Thommas Avdal.

Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon