Ryggmargsbrokk (spina bifida) og blære- og tarmproblemer

Ryggmargsbrokk, også kalt Spina Bifida, er en medfødt utviklingsforstyrrelse hvor ryggvirvlene og ryggmargen ikke er fullstendig lukket. Det fører til at nervevev fra ryggmargen buler ut gjennom en åpning, og danner et brokk. Dette kan svekke mobiliteten, og også påvirke blære- og tarmfunksjonen.

Julian, gutt med ryggmargsbrokk

Hva er ryggmargsbrokk?

Ryggmargsbrokk, eller spina bifida, er resultatet av en defekt i ryggraden som utvikles før barnet er født. Brokket dannes ved at nervevev fra ryggmargen buler ut gjennom en defekt/åpning i ryggraden. Skadene på ryggmargen kan svekke mobiliteten, og den kan også påvirke blære- og tarmfunksjonen. Les mer om ryggmargsbrokk
Lukk

Hva er ryggmargsbrokk?

Alvorlighetsgraden av ryggmargsbrokken er avhengig av hvor langs ryggraden åpningen er, størrelsen på åpningen, hvorvidt hud dekker det påvirkede området og hvorvidt spinalnervene er involvert eller ikke. De spesifikke egenskapene ved ryggmargsbrokk varierer, men generelt er ikke de små benene (ryggvirvlene) som utgjør ryggraden fullstendig dannet, og kan ha mellomrom mellom seg. I alvorlige tilfeller kan en eller flere ryggvirvler mangle, noe som eksponerer ryggmargen. Ryggmargsbrokket kan føre til at nervene som kontrollerer blære- og tarmfunksjonen påvirkes, slik at man må bruke hjelpemidler for å tømme blære og tarm, som kateter og transanal irrigasjon.

De vanligste typene ryggmargsbrokk

Rangert fra den mest alvorlige til den minst alvorlige, er de vanligste typene ryggmargsbrokk:

  • Myelomeningocele
  • Meningocele
  • Spina bifida occulta
Illustrasjon på Spina Bifida Myelomeningocele

Myelomeningocele

Ved myelomeningocele er det sannsynlig at man vil være lam i bena, og blære- og/eller tarmdysfunksjon er sannsynlig i 80 % av tilfellene. Det forekommer når den skadde ryggmargen og nervene stikker igjennom åpningen i ryggraden, sammen med meningene (membranene som omringer sentralnervesystemet) og cerebrospinalvæsken.

Illustrasjon på Spina Bifida Meningocele

Meningocele

Meningocele er når meningene buler ut gjennom åpningen i ryggraden i en pose som også er fylt med cerebrospinalvæske. Generelt sett knyttes meningocele til en mindre grad av funksjonsnedsettelse enn myelomeningocele, men blære- og tarmproblemer kan forekomme.

Illustrasjon på Spina bifida occulta

Spina bifida occulta

Spina bifida occulta, også kalt skjult ryggmargsbrokk, er ganske vanlig, en av ti mennesker kan ha dette. De fleste mennesker vil ikke ha noen symptomer på sykdom. Men i omtrent ett av 1000 tilfeller kan ryggmargen være fanget mellom bena i ryggraden i det påvirkede området. Noen effekter kan ses i barndommen, så som blære- og tarmproblemer eller smerte i bena

Forebygging av ryggmargsbrokk

Antall barn som blir født med ryggmargsbrokk minsker på grunn av en kombinasjon av flere kvinner som tar folattilskudd før og etter befruktning, og screeningprogram for å identifisere tilstanden tidlig i graviditeten.

Lukk

Ryggmargsbrokk og blære

Blærens funksjon

Hvordan fungerer blæren?

For å forstå utfordringer man kan ha med blærefunksjonen er det viktig å vite hvordan blæren egentlig fungerer. Les mer

Blære

Urinen dannes i nyrene (1) ved filtrering av blodet. Fra nyrene ledes urinen gjennom urinlederne (2) ned i urinblæren (3). Ny urin dannes kontinuerlig og lagres i urinblæren. Når du ønsker å tømme blæren vil blæren trekke seg sammen, lukkemuskelen slappe av og urinen tømmes ut gjennom urinrøret (4). Det er normalt å tisse fire til sju ganger om dagen, vanligvis når urinblæren inneholder 250-400 ml urin. Frekvensen kan variere avhengig av væskeinntaket.

Lukk
Raghad, jente med ryggmargsbrokk

Ryggmargsbrokk og blærefunksjon

De fleste med ryggmargsbrokk vil oppleve blæredysfunksjon kjent som nevrogen blære. Lær mer om hvordan ryggmargsbrokk kan påvirke blæren
Lukk

Ryggmargsbrokk og blærefunksjon

Blæren er kontrollert av nervene i den nedre delen av ryggraden, og en ryggrad som er skadet vil lede til en blæredysfunksjon i ulik grad, avhengig av alvorligheten av nerveskaden. De fleste med ryggmargsbrokk vil oppleve blæredysfunksjon kjent som nevrogen blære, noe som betyr at de har vanskeligheter med å kontrollere blæren. En nevrogen blære kan enten føre til overaktiv blære og/eller underaktiv (slapp) blære. Derfor kan de med ryggmargsbrokk ha behov for hjelp til å håndtere vannlatingen.

Overaktiv blære

Vanligvis får hjernen beskjed om at blæren må tømmes når mengden urin er rundt 350 ml, men ved en overaktiv blære vil dette signalet komme tidligere. Dette fører til en hyppig og brå trang til å tisse, og noen kan også oppleve ufrivillig vannlating om de ikke når frem til toalettet når den brå trangen melder seg, eller dersom blæren trekker seg sammen spontant som gjør at den tømmer seg.

Underaktiv blære

Når blæren ikke klarer å tømme seg for urin skyldes dette vanligvis at den har mistet muskelstyrke, og den kan derfor ikke trekke seg ordentlig sammen og tømmes for urin.

Det er viktig å få behandlet en underaktiv blære, ellers er det risiko for at blæren blir overbelastet, skadet eller betent, da man ikke er i stand til å føle at blæren er full. Bakteriene i blæren kommer dermed ikke ut med urinen, noe som kan forårsake infeksjoner som urinveisinfeksjon.

Noen personer har en blære som opptrer både som over- og underaktiv, noe som kan gi forskjellige og uforutsigbare symptomer.

Lukk

Ryggmargsbrokk og tarm

Tarmens funksjon

Hvordan fungerer tarmen?

For å forstå utfordringer man kan ha med tarmfunksjonen er det viktig å vite hvordan tarmen egentlig fungerer. Les mer

Tarmens funksjon

Tarmen er en del av fordøyelsessystemet der mat og drikke brytes ned, og tarminnholdet transporteres fra magesekken til endetarmsåpningen. I tynntarmen blir de fleste næringsstoffene og mineralene tatt opp. I tykktarmen absorberes gjenværende vann og salter, som igjen gjør avfallsproduktene fastere og til avføring. Avføringen presses så nedover mot endetarmen og videre ut av kroppen. Tiden det tar for maten å passere gjennom fordøyelseskanalen kalles transittid. Den er forskjellig hos den enkelte, men i gjennomsnitt er transittiden 2,4 dager hos kvinner og 1,9 dager hos menn. Det er normalt å ha trang til avføring opptil tre ganger daglig og oftere enn tre ganger i uken.

Lukk
Heitor, jente med ryggmargsbrokk

Ryggmargsbrokk og tarmfunksjon

Mange med ryggmargsbrokk opplever avføringslekkasje, forstoppelse, eller en kombinasjon av disse. Lær mer om hvordan ryggmargsbrokk påvirker tarmfunksjon
Lukk

Ryggmargsbrokk og tarmfunksjon

Mange med ryggmargsbrokk vil oppleve tarmdysfunksjon, kjent som nevrogen tarm. Både følelsen av å måtte tømme tarmen og avføringens bevegelse gjennom kroppen blir kontrollert av nerver i ryggmargen. Disse nervene kan være skadet ved ryggmargsbrokk. En nevrogen tarm kan føre til avføringslekkasje, forstoppelse, eller en kombinasjon av disse.

Avføringslekkasje

Lekkasje kan oppstå dersom du har problemer med å kjenne trang og/eller ikke rekker frem til toalettet i tide. Dette kan oppleves spesielt problematisk dersom avføringen blir for løs. Avføringslekkasje kan også oppstå ved forstoppelse. Da lekker mykere avføring forbi hard, tørr avføring i endetarmen.

Forstoppelse

Ved forstoppelse kjenner man ofte trangen til å måtte tømme tarmen, men musklene som trykker ut avføringen er for svake. Dersom avføringen blir for lenge i tarmen blir den hard og tørr, og vanskeligere og mer smertefull å få ut. Forstoppelse forbindes også med oppblåsthet, ubehag og magesmerter.

Tarmskylling med Peristeen transanal irrigasjon er en effektiv måte å tømme tarmen på. Hvis det gjøres regelmessig forhindrer det problemer som avføringslekkasje og forstoppelse. Dersom du vil vite mer om dette, kan du lese om løsninger for tarmproblemer her, eller kontakte våre sykepleiere.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon