Kateter og engangskateterisering

Et kateter brukes for å tømme blæren når man ikke får til å tisse selv, eller ikke får til å tømme blæren helt. Dette gjøres ved å gjennomføre en kateterisering, hvor kateteret føres inn i blæren gjennom urinrøret. Kateteret har en avrundet tupp med små hull på sidene som kalles kateterøyne, og gjennom disse hullene renner urinen fra blæren og gjennom kateteret. Kateter finnes som permanente (innlagt gjennom magen eller urinrøret) og for engangsbruk (gjennom urinrøret).

Engangskateterisering er den foretrukne metoden for å tømme blæren når man ikke er i stand til å tisse på vanlig måte. Ved bruk av engangskateter tømmer du regelmessig blæren selv ved å føre kateteret inn i blæren via urinrøret, og trekker det ut igjen når blæren er tømt. Kateteret kastes etter bruk og er som navnet antyder et kateter som kun er for engangsbruk. Det finnes kateter for kvinner og kateter for menn, og det er individuelt hvilket kateter som passer best for deg. Valget av kateter er personlig, og mange foretrekker å bruke forskjellige typer i ulike situasjoner. For eksempel kan et kompakt kateter være praktisk hjemme, mens et kateter med integrert urinpose kan være mer hensiktsmessig når du er ute.

Engangskateter fås på blå resept under forbruksmateriell ved urinretensjon. Merk at man trenger en egen resept for kateter med integrert urinpose (hvor urinposen allerede sitter fast på kateteret), det heter «Tappekateter med pose» og har refusjonskode 5020105.

Engangskateter for kvinner og menn

Sortiment av SpeediCath kateter for kvinner og menn

Ulike typer kateter

Les mer om ulike typer engangskateter og finn hvilken type som passer best for deg. Les mer om ulike typer kateter

Standard kateter

SpeediCath Standard var det første hydrofile kateteret som er helt klart til bruk. Det betyr at det allerede er smurt med et overflatebelegg som gir en skånsom innføring av kateteret. Kvinnekateteret er 20 cm langt, mens kateteret for menn er 40 cm.

Kompakte kateter

Kvinners urinrør er i snitt 3-4 cm langt, og for kvinner har vi derfor utviklet kateter som tar mindre plass og er mer diskré. SpeediCath Compact Eve er 9 cm langt, og pakningen ligner på en maskara.

Menn har et urinrør som i snitt er 15-20 cm langt. SpeediCath Compact Mann er et kompakt kateter med en teleskopløsning. Pakken er kun 19 cm langt, men når man tar ut kateteret blir det 30 cm, og langt nok til å nå inn i blæren for å tømme den.

Kateter med urinpose

For noen kan det være hensiktsmessig å kateterisere andre steder enn i toalettet, og derfor tilbyr vi også kompakte kateter med en integrert urinpose. Urinen går da fra blæren, gjennom kateteret og direkte i posen, som kan tømmes i toalettet etter kateteriseringen. SpeediCath Compact Set finnes både for kvinner og menn, og i tillegg har vi SpeediCath Flex Set for menn. SpeediCath Flex Set har i tillegg til integrert urinpose også en tørr innføringshylse som kan gjøre det enklere å føre inn kateteret.

Merk at man trenger en egen resept for kateter med integrert urinpose, det heter «Tappekateter med pose» og har refusjonskode 5020105.

Lukk

Hvordan kateterisere?

Ved bruk av engangskateter benyttes ofte selvkateterisering. Det betyr at det er den som skal tømme blæren som selv gjennomfører kateteriseringen ved å bruke et engangskateter. Før du starter med kateterisering får du opplæring av helsepersonell, ofte en uroterapeut.

Råd for en sunn blære illustrasjonsfoto

10 råd for kateterisering

Med en sunn blære kan du redusere risikoen for ubehag, smerter og urinveisinfeksjoner. Les de 10 rådene

Tekst: Din Viden 1-2020, Coloplast Danmark A/S, Oversatt: Lena Lyseggen Brenden

Som bruker av engangskateter er det viktig å ha fokus på en sunn blære. Med en sunn blære kan du redusere risikoen for ubehag, smerter og urinveisinfeksjoner. Vi vil derfor gi deg 10 gode råd for å opprettholde en sunn blære, slik at du kan få en bedre hverdag med engangskateter.

Alle rådene er basert på bred erfaring og sykepleiefaglig kunnskap om blæren og urinveiene, i kombinasjon med erfaring fra personlig rådgivning i bruk av engangskateter. Rådene er generelle og relevante for de fleste som tømmer blæren ved hjelp av engangskateter.

Alle situasjoner er likevel individuelle, og ønsker du personlig rådgivning i bruk av kateter fra en våre sykepleiere, er du velkommen til å ringe oss på 22 57 50 20 alle hverdager mellom 09:00 – 16:00. Vår veiledning på telefonen er en tilleggstjeneste til informasjon og råd du får på sykehuset eller fra annet helsepersonell. Opplever du akutte problemer er det viktig at du tar kontakt med din lege eller uroterapeut.

1. TØM BLÆREN HVER 3.-4. TIME

Det første skrittet på veien til en sunn blære er få en god rutine, hvor du tømmer blæren hver 3.-4. time, og evt. om natten dersom du har behov for det.

HVORFOR?

Fordi det ikke må ligge urin i blæren for lenge. Jo lengre urinen er i blæren, jo større blir konsentrasjonen av avfallsprodukter/bakterier som kan føre til urinveisinfeksjon.

2. TØM BLÆREN HELT

For å sikre at det ikke er rester av urin igjen i blæren, anbefaler vi at du trekker kateteret langsomt og forsiktig ut. Har du en nedsunket blære eller hard mage/forstoppelse, kan det være en fordel å skifte stilling mens du kateteriserer. Dette for å sikre at det ikke er urin igjen i blæren, som «gjemmer» seg i lommer i blæren.

HVORFOR?

Hver gang blæren tømmes helt, tømmes den for avfallsstoffer og bakterier. Hvis det ligger urin igjen i blæren, vil det fortsatt være avfallsstoffer/bakterier der, som kan forårsake urinveisinfeksjon om de får ligge der lenge.

3. MAKSIMUM 400 ML PER VANNLATING

Som en tommelfingerregel skal det ikke være mer enn 400 ml urin per vannlating/blæretømming, ellers vil blæren bli overfylt. Er du i tvil om hvor mange ml du tømmer fra blæren, er det en god ide å måle mengden i et målebeger og notere mengden i vannlatingsskjema. Målebeger og vannlatingsskjema kan du få gratis.

HVORFOR?

Venner du deg til å ha store mengder urin i blæren, blir blæren stor og slapp, på samme måte som en strikk som blir strekt for mye. Dersom blæren din blir stor og slapp, kan det bli vanskelig å kjenne når du må tømme den. Det kan føre til at du blir inkontinent og får problemer med å tømme blæren helt, selv med engangskateter. Derfor kan det være en god idé å måle urinmengden en gang imellom, da mengden urin kan endre seg over tid og du må justere dine rutiner for hvor ofte du tømmer blæren.

målebeger_Coloplast

4. DRIKK 1,5-2 LITER HVER DAG

Vi anbefaler at du drikker 1,5-2 liter væske om dagen. Vann er det beste for blæren, så drikk rikelig med vann. Kaffe, te, alkohol, brus og drikkevarer med sukker eller søtningsmidler kan irritere blæren, så innta begrensede mengder med dette.

HVORFOR?

Ved å drikke 1,5-2 liter daglig skyller du gjennom nyrer, urinleder og blære godt, og sikrer at avfallsstoffene kommer ut når blæren tømmes.

5. DRIKK MINDRE ETTER KLOKKEN 18.00

Vi råder alltid kateterbrukere til å drikke mest mulig tidlig på dagen, og drikke mindre etter klokken 18.00. Det er for å unngå det du drikker etter kl 18.00, skal ut igjen om natten.

HVORFOR?

Dersom du drikker mye om kvelden, kan det være at du må stå opp og gå på toalettet om natten, slik at blæren din ikke skal bli overfylt. I tillegg vil en ekstra blæretømming om natten avbryte nattesøvnen din. Du bør om mulig unngå drikke store mengder kaffe, te eller alkohol som kan virke vanndrivende på kvelden.

6. PASS GODT PÅ TARMEN DIN

Som kateterbruker er det ekstra viktig å ha fokus på en god tarmfunksjon. Vi anbefaler derfor å følge Folkehelseinstituttets råd om minst en halv times fysisk aktivitet om dagen. Kosthold som inneholder fiber er også anbefalt. Er du plaget med hard mage/forstoppelse kan du i samråd med lege se om det er behov for behandling av det.

HVORFOR?

Er du forstoppet eller har hard mage, kan det påvirke din evne til å tømme blæren helt, da en overfylt tarm kan presse på blæren.

7. GOD HÅNDHYGIENE

Vask hendene grundig før og etter hver kateterisering, eller bruk håndsprit. Selv om du har vasket hendene grundig, er det fortsatt viktig at du ikke rører ved den sterile delen av kateteret, den du fører inn i urinrøret.

HVORFOR?

Selv om du har rengjort hendene med såpe eller håndsprit, har man fortsatt bakterier på huden. Hvis du ikke kan føre inn kateteret uten å røre ved den sterile delen, bør du vurdere å bruke et kateter som er enklere å føre inn. Det kan være et kompakt kateter eller et kateter med innføringshylse. Se vårt sortiment av kateter, og bestill gratis vareprøver.

vaske hender

8. GOD INTIMHYGIENE

God intimhygiene handler både om vask og tørking etter toalettbesøk. Når det gjelder vask av området rundt urinrørsåpningen, anbefaler vi én daglig vask med kun vann, og evt. intimsåpe. Vasker du oftere, risikerer du å fjerne de «gode» bakteriene, som beskytter deg. Etter toalettbesøk anbefaler vi utelukkende å tørke forfra og bakover, slik at du ikke risikerer å flytte bakterier fra endetarmen frem til urinrøret. Dette rådet gjelder både kvinner og menn.

HVORFOR?

Urinveisinfeksjoner kan oppstå ved at kolibakterier fra endetarmen kommer inn i urinrøret og infiserer urinveiene.

9. KATETER SOM PASSER TIL DIN HVERDAG

Vi snakker jevnlig med kateterbrukere, som velger å ikke tømme blæren mens de er på jobb eller utenfor hjemmet. Det kan føre til urinveisinfeksjoner, da urinen blir for lenge i blæren. Årsaken er for mange at de opplever at kateteret de bruke er lite diskré, og at de ikke ønsker at kolleger eller venner skal se at de bruker kateter. Det er mange som ikke ønsker å fortelle andre at de bruker kateter.

HVA KAN DU GJØRE?

Det finnes en rekke kompakte kateter, som kan legges i lommen. De kan også lukkes etter bruk og tas med slik at du kan kaste de senere. Bruker du et standardkateter, kan du rulle det sammen i lommen i inntil tre timer, og på den måten ta det med deg på toalettet uten at noen ser det. Er du i tvil om hvilket kateter som passer deg, vil vi gjerne hjelpe deg.

10. LAG EN GOD PLAN

Det viktigste for en sunn blære, er at du lager deg en god plan og finner motivasjonen til å holde den. Din plan skal hjelpe deg med å drikke 1,5-2 liter væske hver dag, og tømme blæren hver 3.-4. time. Slik kan du sikre at din blære ikke er grobunn for bakterier som kan føre til urinveisinfeksjoner. Det er individuelt hvordan man finner motivasjon for å holde planen, men mange opplever det å slippe ubehag med urinveisinfeksjoner som en god motivasjon. For å komme inn i rutinen kan du velge å bruke et skjema som minner om de gode rutinene. Alarm på telefonen kan også være et godt hjelpemiddel i starten, slik at du husker å tømme blæren ofte nok.

HVA KAN DU GJØRE?

Som kateterbruker skal du finne det systemet som passer best for deg. Ønsker du hjelp til å finne et godt system er du velkommen til å kontakte oss for råd.


Vi er her for å hjelpe!

Assistanse sykepleiereVåre erfarne sykepleiere hjelper deg gjerne med spørsmål angående produktbruk eller våre tjenester.

Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16. 

Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon