Det kan være flere årsaker til at stomiopererte kvinner opplever smerter ved samleie, og etter flere forsøk kan engstelsen for at det gjør vondt kompromittere nytelsen og spontaniteten ved ens seksualliv. Derfor er det viktig å finne en løsning for de smertene du opplever. Snakk med stomisykepleieren din om smertene og erfaringene dine. Det finnes ulike smertelindrende geleer du kan bruke, og også ulike øvelser som kan hjelpe deg.
Hvis skjeden føles for stram
Hvis skjeden føles for stram kan det hjelpe å utvide den. Det enkleste er å prøve med en finger i skjeden, som deretter kan økes til to eller tre fingre. Dette kan gjøres av deg selv eller din partner. Det finnes også dialatorer i ulike størrelser som brukes til å utvide og strekke skjeden. Hvis skjeden er meget stram bør du kontakte lege/gynekolog.
Tørrhet i slimhinnen i skjeden
Tørrheten kan reguleres med stikkpiller, vannbasert glidekrem, eksplorasjonskrem eller med spytt på en finger. Glidekrem og eksplorasjonskrem finnes på apoteket.
Kremen som brukes bør være vannbasert og uten tilsetningsstoffer. Vaselin og olje er uegnet, da det kan gi soppinfeksjoner. Hormonbehandling eller p-piller kan være aktuelt for noen.
Økt utflod
Når endetarmen fjernes kan skjeden synke litt ned, og vippe bakover dit endetarmen satt før. Det fremkommer da en bøyning av skjeden som kan forhindre sekret fra skjeden i å renne ut. Når sekret opphopes i skjeden kan det medføre bakterie- eller soppvekst.
Det er flere måter å løse utflodsproblemer på, avhengig av hvor stort problemet er. For noen er truseinnlegg nok, mens for andre vil det være mer aktuelt med stikkpiller eller utskyllinger. Snakk med din lege eller gynekolog om det.
Vannlatningsproblemer
Ved en større operasjon i underlivet kan det skje en nerveskade som medfører utfordringer med å holde på urinen, eller å tømme blæren fullstendig. Det kan være et forbigående problem. For alle med vannlatningsproblemer er det viktig å søke veiledning hos en uroterapeut eller andre som kan hjelpe til med gjenopptrening av bekkenbunnens muskler.
Det er viktig å ta seg god tid til å tømme blæren ved toalettbesøk. Blæren tømmes best når man er avslappet, ikke når man presser. Hvis du opplever svie ved vannlatningen bør urinen undersøkes for bakterier.
Endret følsomhet i klitoris
Det kan skje at nervebanene til klitoris er blitt skadet, og som følge av dette kan følsomheten i klitoris endres. Det betyr at for noen vil den seksuelle stimuleringen ta lengre tid. Området rundt skjedeinngangen kan også bli overfølsomt, slik at selv en kjærlig berøring gir ubehag eller smerter.
Det er mulig å bli seksuelt stimulert, og oppleve orgasme fra andre steder enn klitoris.
Snakk med din partner om det, og forsøk å utforske deg selv ved hjelp av onani. Bruk av vibrator/massasjeapparat kan også forsterke stimuleringen. Bruk glidekrem eller eksplorasjonskrem.
Ved overfølsomhet som gir smerter vil hjelpemulighetene avhenge av problemets omfang. Ved lettere smerter kan en lokalbedøvende gel smøres på området rundt skjedeinngangen. Dette bør brukes sammen med kondom for å unngå å nedsette partnerens følsomhet.
Bivirkninger av kjemoterapi eller strålebehandling
Etterbehandling kan gi bivirkninger som har innvirkninger på seksuallivet. Det er viktig å snakke med legen om behandlingens omfang og mulige konsekvenser.
Kjemoterapi kan påvirke menstruasjonen slik at den opphører i kortere eller lengre tid. Enkelte medisiner kan også ha innvirkning på sexlysten. Strålebehandling kan, avhengig av strålefeltet, gi ømhet og irritasjon av skjedens slimhinne. Etter strålebehandlingen kan det oppstå arrdannelser som kan føre til at skjeden blir mindre elastisk og sammenvoksinger kan oppstå.