Sex og stomi

Mange kan ha spørsmål om intimitet og seksualitet etter en stomioperasjon. Operasjonen har endret kroppen din, og det kan ta tid å venne seg til endringene, både for deg selv og din partner. Du kan fremdeles ha et godt seksualliv og intime forhold, og her kan du lese om tips og råd.

Podcasten Stomiliv

I tredje episode i podcasten Stomiliv møter du sexolog Hege Blom Sørgjerd. Hun jobber ved St. Olavs Hospital i Trondheim og brenner for at kronisk syke og stomiopererte skal ha et godt sexliv. Hun tar blant annet opp tema som: Hvordan blir du venn med ditt nye kroppsbilde? Og trygg sammen med partneren din?

Du finner podcasten der du vanligvis hører på podcast, også på Spotify.

to kvinner som er ute på tur

Hvem kan jeg snakke med?

Hvis du har utfordringer med ditt seksual- eller kjærlighetsliv er det godt å snakke med noen om det. Hva er viktig?
Lukk

Snakk om stomien din

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

For mange er det vanskelig å omstille seg til en ny tilværelse som stomioperert. De seksuelle vanskeligheter som kan oppstå etter en stomioperasjon kan ha fysiske eller psykiske årsaker, eller de kan ofte være en kombinasjon av begge deler.

Hvis du har utfordringer med ditt seksual- eller kjærlighetsliv er det godt å snakke med noen om det. Det er viktig at du drøfter utfordringene med din partner, og eventuelt involverer en profesjonell du har tillit til.

Snakk med stomisykepleieren

Din stomisykepleier eller lege kan du alltid henvende deg til dersom du har spørsmål om ditt seksualliv. Det kan du gjøre både før og etter operasjonen.

Stomisykepleieren er vant med å diskutere alle de utfordringene du opplever, og kan hjelpe på mange måter, både med råd og utstyr.

Dersom du har behov for å bevare endetarmen er det viktig å snakke med kirurgen om dette før operasjonen, og få innsikt i eventuell risiko forbundet med dette.

Snakk med partneren din om stomien

Etter en omfattende blære- eller tarmoperasjon er det vanlig å føle seg trett og bekymret. Selv om du ikke orker eller tør å begynne seksuallivet på grunn av for eksempel tretthet, angst for smerter eller mentale sperrer, er det likevel viktig å ha nærhet og berøring med din partner uten at det nødvendigvis fører til samleie.

Hvis lysten ikke er kommet tilbake unngår mange den fysiske kontakten av frykt for at det kan føre til forventninger eller krav som ikke kan oppfylles. Åpenhet og ærlighet ovenfor deg selv og din partner er veldig viktig.

I bloggen vår kan du lese et intervju med sexologisk rådgiver Tore Borg, som forteller om viktigheten av kommunikasjon.

Hvordan kan du fortelle en ny partner om stomien din?

For stomiopererte som ikke har en partner kan tanker om et fremtidig intimt forhold virke skremmende. Når skal man fortelle at man har stomi?

Tidlig i parforholdet, slik at partneren ikke blir ført bak lyset? Eller senere, med risiko for at den intime stemningen blir ødelagt?

Det kan være vanskelig å ta opp temaet, og snakke om det, og det er en god idé å tenke over hva du vil si, slik at du er forberedt på situasjonen når den oppstår. Det kan være utfordrende å være den som tar initiativet til en slik samtale, men husk; du er så mye mer enn en stomioperert. Og viser du dette til din fremtidige partner, vil heller ikke stomien bli et stort problem.

Les gjerne Camillas innlegg i bloggen vår, hvor hun skriver om hvordan hun fortalte kjæresten om sine stomier.

Pasientorganisasjoner for colostomi og ileostomi

Å treffe noen som virkelig forstår hva du går gjennom er viktig.

Din lokale pasientorganisasjon er en måte å treffe likesinnede på for å få nyttige tips, inspirasjon og personlig støtte. Snakk med stomisykepleieren om organisasjoner som kan være aktuelle for deg.

Lukk
kvinne med stomi

Å akseptere en endret kropp

Det kan være tungt å akseptere at stomioperasjonen har satt synlige spor på kroppen. En endring av kroppen og tap av en naturlig funksjon kan sette selvbildet på en prøve. Praktiske tips
Lukk

Praktiske tips om å leve med en stomi

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Det kan være tungt å akseptere at stomioperasjonen har satt synlige spor på kroppen. En endring av kroppen og tap av en naturlig funksjon, som kontrollen over urin, luft og avføring kan sette selvbildet på en hard prøve. Mange kan føle at de har blitt mindre attraktive, og er derfor bekymret for hvordan partneren og omgivelsene reagerer.

Det er en naturlig reaksjon å føle seg maktesløs, forvirret, lei og sint. Det er også naturlig at lysten til seksuelt samvær forsvinner i en periode med sykdom og etter en operasjon. Ved å snakke om de følelser man har vedrørende stomien, sykdommen og operasjonen hjelper du deg selv gjennom den vanskelige tiden.

Intimitet er mer enn samleie

Både stomien og operasjonsarret tåler at du gjenopptar ditt seksualliv. Sykdommen du er operert for smitter ikke, og risikoen for at den kommer tilbake påvirkes ikke av ditt seksualliv. I begynnelsen kan samleie kreve litt planlegging, og det kan ta tid å bli kjent med kroppen igjen. Ta det med ro, bruk tid på nærhet og ømhet, og la lysten på samleie skje naturlig over tid.

Føl deg komfortabel med en ny partner

Mange stomiopererte opplever seksuelt samvær med en ny person som tryggere hjemme hos seg selv.

Angsten for å bli avvist har vi alle. Husk at også personer uten stomi blir avvist. Du kan møte noen som vil avvise deg, og det kan være mennesker som blir utrygge når de står ovenfor noe som er nytt og annerledes.

Hva skjer med stomiposen under seksuell omgang?

Stomiposen kan være hemmende for det seksuelle samværet. Det kan være vanskelig å slappe av og gi seg hen hvis man tenker mye på stomien og posen. Dette er imidlertid utfordringer man kan overvinne.

Etter hvert som du får erfaring vil du oppleve at både stomi og pose holder til seksuelt samvær, uten at det skjer noe uforutsett.

Det er viktig å ha tenkt gjennom hvordan seksuallivet var før operasjonen, slik at du ikke overser eventuelle tidligere utfordringer, og gir stomien skylden.

Det handler i første omgang om at du skal akseptere din stomi, og leve et liv som ikke er diktert av den, men av deg selv.

Lukk
Mann med stomi

Fysiske endringer etter stomioperasjon

Intimitet og et normalt kjæresteforhold kan gjenopptas etter en stomioperasjon. Hvordan og når avhenger av hvilken type operasjon du har hatt. Mer om endringer
Lukk

Fysiske endringer etter en stomioperasjon

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Intimitet og et normalt kjæresteforhold kan gjenopptas etter en stomioperasjon. Hvordan og når avhenger av hvilken type operasjon du har hatt. For eksempel kan du føle ubehag hvis endetarmen eller urinblæren ble fjernet, og livmoren kan skifte stilling. Kanskje føler du deg noe annerledes, og det kan medføre litt smerte. Gjør dine egne erfaringer – forsiktig og trinn for trinn.  

Hva med stomien?

Stomien er fullt ut i stand til at du tar opp seksuallivet ditt, og operasjonssåret kommer ikke til å åpne seg. Den sykdommen du ble operert for er ikke smittefarlig, og en eventuell risiko for gjentakelse avhenger ikke av seksuallivet ditt. 

Tenk på at stomien gjerne er mest aktiv i 1–1½ time etter at du har spist, så det kan være en god idé å forberede partneren din på luftutslipp, slik at det ikke forvirrer og forstyrrer dere.  

Hva kan du gjøre for at dine seksuelle erfaringer skal bli enda bedre?

Det kan være en hjelp å forsøke nye stillinger for å flytte vekten fra stomien, å støtte deg på en pute og bruk av glidemiddel.

Enkelte menn finner det vanskelig å opprettholde ereksjon etter en stomioperasjon grunn av nerveskader. Skulle du oppleve dette problemet, kan det hjelpe å skifte stilling som gjør deg mindre aktiv og på den måten forlenge ereksjonen. 

Anatomiske endringer etter din stomioperasjon

De fysiske konsekvensene av en stomioperasjon og dens betydning for seksuallivet avhenger av mange faktorer:

I forbindelse med operasjonen er det en risiko for at noen nerveforbindelser skades eller skjæres over.

Den måten inngrepet foretas på, sykdommen som ligger til grunn for operasjonen og hvor mye vev som fjernes har betydning for omfanget av skadene.

Det kan bety at noen funksjoner som vedrører seksuallivet blir midlertidig eller permanent skadet, og dermed ikke fungerer som de tidligere gjorde.

Det er viktig at du får informasjon om hvordan din operasjon har foregått på sykehuset. En tegning av de forandringer som operasjonen har medført kan være til god hjelp.

Hvis du opplever seksuelle problemer etter stomioperasjonen er det viktig å få informasjon om årsakene til problemene, og hjelp til å løse dem.

Lukk
SenSura Mio stomipose

Stomiprodukter som kan hjelpe deg

Det finnes ulike produkter som du kan bruke under seksuell omgang så du kan føle deg fri, avslappet og nyte intimiteten. Velg riktig stomiprodukt
Lukk

Stomiprodukter som kan hjelpe deg

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

For at du skal kunne føle deg fri, avslappet og nyte seksuallivet ditt, kan du selv ta enkelte forholdsregler og hensyn, som:

  • Se til at posen er ren og tom  
  • Du kan bruke miniposer, minicap eller stomipropper for intime situasjoner. 
  • Rull posen sammen og fest undersiden med et stykke tape. Her kan du gå til produktkatalogen for å se alt utstyret vårt.
  • Dekk til posen med posetrekk eller lignende. 
  • Bruk pent undertøy som skjuler posen og svekker lyder.
Lukk
kjærestepar i seng

Prevensjon for personer med stomi

Personer med stomi kan bruke alle typer prevensjon. Det kan imidlertid være enkelte endringer for ileostomister. Prevensjon for deg med stomi
Lukk

Prevensjon for personer med stomi

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Stomiopererte kan benytte alle former for prevensjon. For noen ileostomiopererte (tynntarmstomi) er tarmpasseringen så rask at opptagelsen av p-piller blir for dårlig. For disse vil ikke p-piller være en sikker prevensjonsmetode. Dersom du er usikker bør du ta kontakt med lege.

Lukk
Gravid dame med stomi

Fruktbarhet og graviditet

Du kan bli gravid etter en stomioperasjon. Les mer om fruktbarheten din og de ulike trinnene under svangerskapet. Fruktbarhet og svangerskap

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Fruktbarhet etter operasjon

Spesielt for kvinner:

En omfattende blære- eller tarmoperasjon kan føre til redusert fruktbarhet på grunn av sammenvoksninger, eller på grunn av at livmoren er bakoverbøyd.

Spesielt for menn:

Ved enhver operasjon hvor det er risiko for at nervene skades bør man før operasjonen snakke med legen sin om mulighetene for å få deponert sæd i en sædbank. Dette i tilfelle man senere ønsker å få barn. Skulle det oppstå en permanent skade på nerveforbindelsen, slik at man blir ufruktbar er mulighetene for behandling få.

Ufrivillig barnløshet

For stomiopererte og andre som er ufrivillig barnløse finnes det ulike løsninger. Kontakt legen din for hjelp.

Kvinner med stomi har normale svangerskap

Å ha en stomi hindrer ikke en kvinne fra å bære frem en baby til termin og ha en normal fødsel. Ettersom magen vokser vil stomien bare følge med når magen endrer form. 

Stomi og svangerskap

Stomiopererte kvinner som blir gravide kan føde uten risiko for seg selv eller barnet. Det vil være relevant å ha kontakt med en stomisykepleier i begynnelsen av graviditeten, da det kan være nødvendig med tilpasning av utstyret etter hvert som magen vokser. Det er også normalt at du må endre på hullstørrelsen i hudplaten etter hvert.

På slutten av svangerskapet kan det hende at du må benytte et speil når du bytter pose.

Lukk
Illustrasjon av bokstaven I - for informasjon

Analsex etter stomioperasjon

Snakk med kirurgen før operasjonen om behovet for å bevare endetarmen, og eventuell risiko forbundet med dette. Det frarådes sterkt å erstatte endetarmen med stomien for analsex. Analsex med en stomi
Lukk

Analsex etter stomioperasjon

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Det er viktig å snakke med kirurgen om behovet for å bevare endetarmen og den eventuelle risiko det kan medføre.

Å benytte stomien i stedet for endetarmen frarådes kraftig, da det kan medføre blødning og arrdannelser. Dette kan på lengre sikt gi problemer og kreve ny operasjon.

Lukk
Kvinne som smiler

Intimitetsrelaterte komplikasjoner for kvinner med stomi

Les om mulige komplikasjoner med hensyn til intimitet og seksualitet for kvinner etter en stomioperasjon. Den kvinnelige stomiopererte
Lukk

Mulige komplikasjoner for kvinner

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Det kan være flere årsaker til at stomiopererte kvinner opplever smerter ved samleie, og etter flere forsøk kan engstelsen for at det gjør vondt kompromittere nytelsen og spontaniteten ved ens seksualliv. Derfor er det viktig å finne en løsning for de smertene du opplever. Snakk med stomisykepleieren din om smertene og erfaringene dine. Det finnes ulike smertelindrende geleer du kan bruke, og også ulike øvelser som kan hjelpe deg.

Hvis skjeden føles for stram

Hvis skjeden føles for stram kan det hjelpe å utvide den. Det enkleste er å prøve med en finger i skjeden, som deretter kan økes til to eller tre fingre. Dette kan gjøres av deg selv eller din partner. Det finnes også dialatorer i ulike størrelser som brukes til å utvide og strekke skjeden. Hvis skjeden er meget stram bør du kontakte lege/gynekolog.

Tørrhet i slimhinnen i skjeden

Tørrheten kan reguleres med stikkpiller, vannbasert glidekrem, eksplorasjonskrem eller med spytt på en finger. Glidekrem og eksplorasjonskrem finnes på apoteket.

Kremen som brukes bør være vannbasert og uten tilsetningsstoffer. Vaselin og olje er uegnet, da det kan gi soppinfeksjoner. Hormonbehandling eller p-piller kan være aktuelt for noen.

Økt utflod

Når endetarmen fjernes kan skjeden synke litt ned, og vippe bakover dit endetarmen satt før. Det fremkommer da en bøyning av skjeden som kan forhindre sekret fra skjeden i å renne ut. Når sekret opphopes i skjeden kan det medføre bakterie- eller soppvekst.

Det er flere måter å løse utflodsproblemer på, avhengig av hvor stort problemet er. For noen er truseinnlegg nok, mens for andre vil det være mer aktuelt med stikkpiller eller utskyllinger. Snakk med din lege eller gynekolog om det.

Vannlatningsproblemer

Ved en større operasjon i underlivet kan det skje en nerveskade som medfører utfordringer med å holde på urinen, eller å tømme blæren fullstendig. Det kan være et forbigående problem. For alle med vannlatningsproblemer er det viktig å søke veiledning hos en uroterapeut eller andre som kan hjelpe til med gjenopptrening av bekkenbunnens muskler.

Det er viktig å ta seg god tid til å tømme blæren ved toalettbesøk. Blæren tømmes best når man er avslappet, ikke når man presser. Hvis du opplever svie ved vannlatningen bør urinen undersøkes for bakterier.

Endret følsomhet i klitoris

Det kan skje at nervebanene til klitoris er blitt skadet, og som følge av dette kan følsomheten i klitoris endres. Det betyr at for noen vil den seksuelle stimuleringen ta lengre tid. Området rundt skjedeinngangen kan også bli overfølsomt, slik at selv en kjærlig berøring gir ubehag eller smerter.

Det er mulig å bli seksuelt stimulert, og oppleve orgasme fra andre steder enn klitoris.

Snakk med din partner om det, og forsøk å utforske deg selv ved hjelp av onani. Bruk av vibrator/massasjeapparat kan også forsterke stimuleringen.  Bruk glidekrem eller eksplorasjonskrem.

Ved overfølsomhet som gir smerter vil hjelpemulighetene avhenge av problemets omfang. Ved lettere smerter kan en lokalbedøvende gel smøres på området rundt skjedeinngangen. Dette bør brukes sammen med kondom for å unngå å nedsette partnerens følsomhet.

Bivirkninger av kjemoterapi eller strålebehandling

Etterbehandling kan gi bivirkninger som har innvirkninger på seksuallivet. Det er viktig å snakke med legen om behandlingens omfang og mulige konsekvenser.

Kjemoterapi kan påvirke menstruasjonen slik at den opphører i kortere eller lengre tid. Enkelte medisiner kan også ha innvirkning på sexlysten. Strålebehandling kan, avhengig av strålefeltet, gi ømhet og irritasjon av skjedens slimhinne. Etter strålebehandlingen kan det oppstå arrdannelser som kan føre til at skjeden blir mindre elastisk og sammenvoksinger kan oppstå.

Lukk
Mann som smiler

Intimitetsrelaterte komplikasjoner for menn med en stomi

Les om potensielle komplikasjoner for menn om intimitet og seksualitet etter en stomioperasjon. Den mannlige stomiopererte
Lukk

Mulige komplikasjoner for menn

Referanser

Annemette Bach, stomipleier, Danmark; Grethe Hansen, stomipleier, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Det kan være flere årsaker til at stomiopererte menn opplever seksuelle vanskeligheter etter en blære- eller tarmoperasjon. Vanskelighetene har ofte både en fysisk og en psykisk karakter. Det som oftest oppleves er enten mangelfull eller manglende oppreisning eller problemer med sæduttømmingen.

Hvis ereksjonen ikke holder lenge nok

En samleiestilling hvor mannen ligger nederst og er mindre fysisk aktiv kan ofte forlenge ereksjonstiden. En penisring eller et alminnelig kondom festet ved roten av penis kan også hjelpe på problemet.

Hvis ereksjonen er utilstrekkelig

En vakuumpumpe vil kunne få blodet til å strømme inn i penis, og man fester en penisring ved penisroten. Et støttekondom vil også kunne brukes.

Ingen ereksjon

Man kan få operert inn en «ereksjonsprotese». Dette er en permanent løsning.

Manglende sædavgang

Årsaken til dette er at nerveskaden fører til at sæduttømmingen opphører helt, eller at sæden skyves opp i blæren hvor den tømmes ved etterfølgende vannlating. De fleste opplever ingen endringer i orgasmefornemmelsen, men for enkelte kan det være en psykisk belastning.

Endret følsomhet i penis, smerter ved ereksjon og sæduttømming

Nerveskader kan føre til nedsatt følsomhet i penis og pung, eller overfølsomhet. Selv en lett berøring kan oppleves som ubehagelig. Etter en blære- eller tarmoperasjon, eller etter strålebehandling kan det også forekomme at det i en kortere tid er smerter ved ereksjon eller sæduttømming. Problemene forsvinner ofte raskt av seg selv, er ufarlig og ikke et tegn på sykdom. I noen tilfeller kan medisin hjelpe. Snakk med din lege om dette.

Bivirkning av strålebehandling eller kjemoterapi

Strålebehandling kan forårsake at blodet ikke strømmer så hurtig at det kan oppnås en fast ereksjon. Følsomheten ved berøring av kjønnsdelene kan også endres. Disse bivirkningene kan utvikle seg innenfor det første året etter behandlingen.

Ved kjemoterapi kan ereksjon og lyst forsvinne midlertidig, men kommer tilbake igjen etter en uke eller to. Noen former for kjemoterapi påvirker hormonproduksjonen, og det samme gjelder for noen typer kvalmeforebyggende medisin. Noen få kjemikalier kan gi varig skade på nervesystemet, noe som kan påvirke at sæden tømmes opp i blæren.

Problemer med hormonbalansen

Stresset i forbindelse med operasjon og behandling kan minske innholdet av det mannlige kjønnshormonet testosteron i en kortere periode, og dermed redusere lysten og ereksjonsevnen. Det er ingen grunn til hormonbehandling av den grunn.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon