Stomi - etter en stomioperasjon - Coloplast Norge

Livet etter en stomioperasjon

Med riktig veiledning og produkter skal du kunne gjøre de tingene du alltid har gjort, og på denne siden vil du finne informasjon som er ment å gjøre deg i stand til akkurat det. I tillegg til produktinformasjon vil du finne nyttige tips om det å holde huden frisk, og andre aspekter ved det å leve med en stomi.

Livsstilsinformasjon

Nyoperert mage etter stomioperasjon med stomi og operasjonssår

Hvordan vil stomien se ut og føles i dagene etter operasjonen?

De første dagene etter en stomioperasjon kan være utfordrende. Du har en pose festet til magen, og masse nye ting du må lære. Nå er det tid for å bli kjent med stomien din. Dagene etter en stomioperasjon
Lukk

Hvordan ser det ut etter operasjonen?

Når du våkner opp etter operasjonen har du din første pose på magen. Dette vil sannsynligvis være en gjennomsiktig pose, slik at sykepleierne enkelt kan sjekke om du behøver en ny pose. Dersom du har fått en urostomi vil du også ha dren festet til kroppen. Dette er helt normalt og de vil bli fjernet med minimalt ubehag når tiden er inne.

Din stomi

Stomien din vil være fuktig med en rødrosa farge og skal stikke ut fra magen din. Den kan være ganske hoven i starten, men størrelsen vil reduseres etter hvert – vanligvis seks til åtte uker etter operasjonen. En stomi er rød av farge. Dette er fordi det er en slimhinne, akkurat som slimhinnen inne i munnen din. Det er ingen følelse i stomien så det gjør ikke vondt ved berøring. Stomien kan blø litt under rengjøring, særlig i starten, men dette er helt normalt og det stopper kort tid etterpå.

Stomien din vil begynne å virke kort tid etter operasjonen, vanligvis innen noen få dager. I starten vil det som kommer ut være en vannaktig væske og kan lukte sterkt ettersom tarmen din ikke har fungert på en stund. Men det er ingen grunn til bekymring, konsistensen vil tykne litt og lukten vil avta etter hvert som du gjenopptar et mer balansert kosthold. Legen din vil gi deg råd om når du kan spise og drikke som normalt.

I starten er det også sannsynlig at det vil komme lyd fra stomien – dette skyldes luft i tarmen og er også helt normalt. Det er ikke uvanlig å føle behov for å gå på toalettet som du gjorde før. Dette er normalt og reduseres med tiden. Dersom du fortsatt har endetarmsåpning kan det være litt slimutskillelse derfra.

Urostomi

Om du har en urostomi vil stomien begynne å virke umiddelbart etter operasjonen. Rørene som er plassert i urostomien vil bli værende der i syv til ti dager. I starten kan urinen din være litt rødlig men den vil snart få tilbake sin normale farge.

Lukk
Mann og dame mottar infomasjon

Å bli trygg med din stomi

Stomisykepleieren din vil forklare hvordan du skal ta vare på stomien din mens du fortsatt er på sykehuset. Det er mye informasjon å ta inn så ikke vær redd for å stille spørsmål, eller be om mer avklaring dersom du behøver det. Bli trygg på stomien
Lukk

Å bli trygg med din stomi

Etter operasjonen vil stomisykepleieren din hjelpe deg med å bli trygg på å ta vare på stomien din. Det kan være nyttig å ha med en nær slektning eller ektefelle på denne opplæringen.
Sykepleieren din vil hjelpe deg med:

Still spørsmål

Det vil være mye informasjon å ta inn på en gang; det kan også føles litt overveldende. Ta deg tid til å stille alle spørsmålene du ønsker, så ofte du har behov for det. Jo mer du spør og prøver ut ting, jo bedre forberedt vil du være når du er hjemme igjen.

Før du forlater sykehuset vil stomisykepleier avtale en oppfølgingskonsultasjon for å sørge for at du føler deg trygg i å ta vare på stomien din.

Overvinne utfordringer
Når du er hjemme kan du møte på noen utfordringer ved å ta vare på stomien din. Men husk at stomisykepleieren din, og kundeservice hos Coloplast mer enn gjerne vil hjelpe deg. Kontakt Coloplast på 22 57 50 00, eller fylle ut vårt kontaktskjema.

Lukk
Illustrasjon av rengjøring av stomiplate

Ta godt vare på din stomi

Å holde huden rundt stomien sunn og frisk er det viktigste du kan gjøre for at livet med en stomipose skal være trygt, komfortabelt og bekymringsløst. Frisk stomi
Lukk

Ta godt vare på din stomi

Det er viktig å holde huden din frisk. Hvis stomiinnhold kommer i kontakt med huden skaper det hudirritasjon som igjen påvirker hvor godt hudplaten festes til kroppen din. Dette skaper en vond sirkel med mer lekkasje og enda mer irritert hud – noe som er viktig å unngå.

Hold huden din frisk

Disse seks stegene vil hjelpe deg med å holde huden din frisk: 

 1. Sørg for at huden din er ren og helt tørr før du setter på hudplaten.
 2. Juster hullet i hudplaten slik at det passer akkurat rundt stomien din
 3. Pass på at det er full kontakt mellom hudplaten og huden din – trykk lett med hånden
 4. Bytt utstyret så snart du føler ubehag eller kløe
 5. Sjekk størrelsen på stomien jevnlig, særlig om du har brokk
 6. Pass på at du bruker stomiutstyret og tilbehøret som passer best for din kroppsprofil 

Bruk riktig type utstyr
Det finnes mange forskjellige typer stomiutstyr så pass på at du velger det som passer din kroppsprofil.
Bruk riktig tilbehør
Coloplast tilbyr også et stort utvalg av tilbehørsprodukter som kan gjøre det enda mer komfortabelt å bruke en stomipose. Disse kan bidra til å bedre forseglingen, forebygge hudproblemer og redusere lukt.
Om du opplever problemer med din stomi, for eksempel lekkasjer, sår hud eller at platen ikke sitter optimalt, anbefaler vi at du går til Selvtest stomi.

Lukk
Mann med stomipose ute

Velg riktig stomiutstyr

Det er mange valg når det gjelder stomiutstyr og det kan være vanskelig å finne det riktige produktet for deg. Det å forstå dine alternativer er et godt første steg. Typer av stomiutstyr
Lukk

Hvilken type stomiutstyr er riktig for meg?

Det er to hovedtyper av stomiutstyr:

Endels system består av en pose og hudplate som er permanent festet til hverandre. Når det må byttes fjernes hele utstyret, noe som gjør dette systemet egnet for hyppige skift.
Todels system har separat pose og hudplate. I disse systemene kan posen fjernes og byttes uten at hudplaten må byttes. Det er to koblingssystemer mellom hudplaten og posen:
Mekanisk kobling fester posen til hudplaten med et låsesystem som avgir et hørbart klikk og bekrefter at den er låst fast.

En kleberkobling fester posen til hudplaten med et sikkert og fleksibelt klebersystem.
Posetyper
Det er tre hovedtyper tilpasset hvilken type stomi du har:

 • Lukket
 • Tømbar
 • Urostomi

Lukkede poser brukes generelt dersom du har en colostomi, ettersom avføringen vanligvis er fastere. Lukkede poser er utviklet for å fjernes og byttes ut når de er fulle, heller enn å tømmes og brukes på nytt.
Tømbare poser brukes generelt dersom du har en ileostomi, da avføringen vanligvis er flytende. Noen ganger brukes tømbare poser til colostomi også. Tømbare poser er enkle å tømme og må ikke byttes ut så ofte som lukkede poser.
Urostomiposer brukes dersom du har en urostomi, for å håndtere urin. Posen kan tømmes ved behov og byttes når det er nødvendig. En urostomi kan kobles til en oppsamlingspose og dermed unngå å måtte bytte pose i løpet av natten. 

Etter en stomioperasjon kan din kroppsprofil endres av flere årsaker. Dette kan inkludere:

 • Vektoppgang eller vektnedgang når du blir bedre av sykdommen som forårsaket operasjonen
 • Folder eller arrdannelse i huden rundt stomien din
 • Utvikling av brokk i forbindelse med din stomi

Dersom kroppsprofilen din endres er det viktig at du passer på at stomiposen din fortsatt sitter tett på.
Finn det riktige produktet
En tett forsegling mellom utstyret og huden din er vesentlig for god stomipleie. Hvis for eksempel området rundt stomien din endres fra å være normalt til å gå mer innover kan det være tid for å bytte til konveks hudplate. Du kan også ha behov for ytterligere tilbehør.
Vårt online verktøy, BodyCheck, vil hjelpe deg å finne din nåværende kroppsprofil og om kroppen din har endret seg vesentlig. Det har forslag til riktig utstyr og tilbehør for deg.

Det er alltid en god idé å snakke med stomisykepleieren din om hvordan utstyret ditt passer og hvilket tilbehør som kan passe for deg.

Lukk
Mennesker på jobb i en fabrikk

Gå tilbake til jobb

Etter operasjonen ønsker man gjerne å gå tilbake til hverdagslivet så snart som mulig. Det å komme tilbake på jobb kan være en viktig del av det. Tilbake til jobb etter en stomioperasjon
Lukk

Gå tilbake til jobb

Tenke fremover
Etter operasjonen er det mulig for de fleste å gå tilbake til jobb. Men hvor og når du gjør det avhenger av hvordan du føler deg, hva slags arbeid du gjør, og stomioperasjonen du har hatt.
Snakk med din arbeidsgiver og drøft dine alternativer så snart som mulig. En mulighet kan være å komme tilbake i redusert stilling. Dette kan være nyttig med det samme du er tilbake, da du fortsatt kan føle deg trøtt og trenger tid til å bli vant til nye rutiner.
Prøv det ut
Noen få uker før du skal tilbake kan du teste "jobbhverdagen", hvor du kler på deg og planlegger dagen din som om du skulle på jobb. Tenk på kostholdet ditt og på hvor mange ganger per dag du vil måtte bytte eller tømme posen din. Dette vil hjelpe deg med å etablere rutiner og planlegge dagen deretter. Men, det viktigste er at du føler deg forberedt.
Tips

 • Snakk med arbeidsgiveren din så snart du kan.
 • Om mulig, kan du utvide arbeidstimene dine gradvis.
 • Sjekk de tilgjengelige fasilitetene på jobb.
 • Pakk en liten toalettmappe med skift som du diskret kan ta med deg på toalettet.
 • Gjør prøver før du begynner å jobbe, tenk på kosthold og klær osv.
 • Om firmaet ditt tilbyr helseforsikring må du sjekke om tilstanden din påvirker polisen.
Lukk
Illustrasjon på spørsmålstegn

Forklaring på ord

Livet etter en stomioperasjon er en reise med utfordringer på veien. Her finner du forklaring på nøkkelterminologien for stomiutstyr. Les vanlige uttrykk om stomiutstyr
Lukk

Forklaringer på uttrykk om stomiutstyr

For å hjelpe deg med å forstå ditt stomiutstyr og diskutere dine behov med stomisykepleieren din har du her noen uttrykk som ofte brukes.

Hudplate: Den delen av stomiutstyret som fester utstyret til huden din når du bruker det. Hudplaten må feste godt til huden slik at stomiinnhold ikke kommer i kontakt med huden omkring.

Koblingssystem: Er systemet som fester hudplaten til posen på todels utstyr og tillater poseskifte uten å bytte hudplate. Det kan være enten mekanisk eller en kleberkobling.

Konveksitet: En spesialformet hudplate med et ovalt skall som gir et lett trykk på den peristomale huden (huden rundt stomien). Den er utviklet for stomier som er vanskelig å håndtere, for eksempel en tilbaketrukket stomi som ligger under hudnivå.

Filter: Av og til slipper stomien din ut tarmgass eller luft. Filteret som er inkludert i utstyret fungerer som en luktfjerner som bidrar til at det ikke er noen lukt. Det kontrollerer også utslippet av luft slik at posen din ikke blåses opp (noe som også kalles «ballooning»).

Tilbakeslagsventil: Urostomiutstyr har en tilbakeslagsventil som hindrer urin fra å renne tilbake til stomien og bidrar til å forebygge urinveisinfeksjoner.

Lukk
Mann sjekker rutetider til bussen

Hverdagslivet

Etter operasjonen vil du etter hvert tilpasse deg livet med stomi. Her er noen tips – om bl.a. kosthold og intimitet – for en tryggere hverdag. Tilpasse seg livet med stomi
Lukk

Hverdagsliv med en stomi

Idrett
Trening er bra for alle. Hva du kan gjøre nå avhenger egentlig bare av hva du gjorde før. Svømming og turgåing er begge bra lavenergiaktiviteter for å holde deg i form og holde energinivået oppe. Bare husk at det å ta opp idrett igjen skal være en gradvis prosess. Snakk med stomisykepleieren din om hvordan du kan redusere risikoen for å få brokk.
Tips til badetøy:

 • Prøv før du kjøper. Det finnes spesialbadetøy, men det skal ikke være nødvendig.

For kvinner

 • En badedrakt med dekor eller mønster kan bidra til å skjule stomiposen
 • Badetøy med et panel over magen kan gi ekstra støtte.

For menn

 • Å ha et par badebukser i lycra eller stretchmateriale under en shorts vil bidra til å holde stomiposen på plass

Solingstips:

 • Ta på solkrem etter at du har tatt på posen, da kremer kan påvirke kleberen.

Kosthold

Du trenger ikke å følge noen spesiell diett, men på samme måte som for alle andre kan det være noen matvarer som gir luft, eller bare ikke passer for deg.
Om du tror at en spesiell matvare skaper problemer, kan du prøve å kutte den ut i en periode og gjeninnføre den i kostholdet senere. Dersom du gjør dette tre ganger med hver mistenkelige matvare, vil du få vite om den virkelig skaper problemer.
Det å tygge maten skikkelig godt før svelging hjelper fordøyelsen. I tillegg kan kulltabletter fra apoteket hjelpe for å unngå luft, det samme kan peppermynte- og fennikelte. Yoghurt og yoghurtdrikker kan også hjelpe for noen.
Matvarer som kan forårsake luft er f.eks. brokkoli, blomkål, kål, spinat, bønner (grønne og bakte), løk, hvitløk, rosenkål, agurk, mais og erter.
Drikke
Som før operasjonen vil mengden væske du drikker påvirke konsistensen på det som kommer ut. Det er veldig individuelt, men mange opplever at kullsyreholdige drikker og øl har en tendens til å forårsake luft. Vann, saft og fruktjuice er bedre enn te og kaffe, som kan virke dehydrerende. Når det gjelder alkohol kan du fortsatt ta deg en drink så lenge det ikke påvirker noen medisinering.

Ta en prat med legen din eller stomisykepleieren om du har noen bekymringer. 

Du kan lese mer om stomi og kosthold her.
Forstoppelse
Om du lider av forstoppelse vil tilpasning av kostholdet ditt hjelpe. Alle er forskjellige, så du vet hva som er normalt for deg. Dersom du slipper luft, virker stomien din. Økning av væskeinntaket vil bidra til å hjelpe på forstoppelse, men om du har ubehag eller bekymringer bør du kontakte stomisykepleieren din eller en farmasøyt. Dersom du ikke har hatt avføring på tre til fire dager kan det hende de anbefaler et laksativ.
Diaré
Av og til kan du, som alle andre oppleve diaré eller løs avføring. Ikke vær bekymret for dette. En engangsepisode med diaré kan være forårsaket av noe du har spist og vil ofte løse seg selv. Men, tre eller flere påfølgende løse avføringer er en grunn til bekymring, ettersom du risikerer å bli dehydrert. På dette punktet bør du konferere med din stomisykepleier.

Spise ute
Når du har fått bedre kontroll over hvilke typer matvarer som passer deg, er det ingen grunn til at du ikke skal nyte det å spise ute igjen.
Start med en kjent restaurant og ta noe enkelt – for eksempel en pizza. Ved bestilling trenger du ikke være overforsiktig, bare fornuftig. Bestill det du har lyst på.
Dersom du er bekymret for visse typer matvarer bør du prøve dem ut hjemme først slik at du vet hvordan du kommer til å reagere, og så kan du gradvis legge dem til kostholdet ditt.
Dersom du normalt tar en drink hjemme kan du starte med en mindre versjon av den vanlige, f.eks. en liten øl heller enn en stor. Dette vil hjelpe kroppen din med å bygge opp toleranse for alkohol igjen.
Sosialisering
Enten det er en drink på din lokale bar, et måltid ute med partneren eller å gå ut med venner, ingenting bør holde deg fra å nyte alle de sosiale begivenhetene du gjorde før operasjonen din.
Det kan være nyttig å sette deg små mål i starten. Det kan være noe så enkelt som det å bruke et offentlig toalett for første gang, besøke en restaurant eller en slektning eller planlegge en dag borte. Før det har gått lang tid vil du antagelig tenke på å bestille en ferie eller til og med gå ut og danse.
Når du møter nye mennesker trenger du ikke fortelle dem om tilstanden din med mindre du føler deg komfortabel med å gjøre det. Det er helt opp til deg.
Intime forhold
Det å ha vært gjennom en operasjon, uansett type, kan påvirke hvordan du ser på og føler for din egen kropp. Prøv å akseptere at det å tilpasse seg vil ta tid. Det handler ikke bare om stomien din men hele kroppen.
Seksuell aktivitet setter deg ikke i fare for å skade stomien, og de fleste er i stand til å gjenoppta et sunt sexliv. Det er naturlig å føle nervøsitet så gjør bare det som føles komfortabelt, ha god tid og snakk med partneren din.
Det finnes små stomiposer som kan brukes i intime situasjoner. Kontakt kundeservice for gratisprøver.

Her kan du lese mer om intimitet og seksualitet med stomi.

Lukk
Ektepar ute å kjører bil

Å reise med stomi

Det å ha en stomi stopper deg ikke fra å reise. Du trenger kanskje å gjøre noen tilpasninger og planlegge litt mer enn tidligere. Tips for å reise med stomi
Lukk

Ferie og reise med stomi

Ferie og reise
Det å ha en stomi stopper deg ikke fra å reise. Du kan kanskje trenge litt tid for å venne deg til å ha en stomi, og føle deg klar til å reise. Start med korte turer og se hvordan det går derfra.
Enten du reiser med bil, ferge, tog eller fly er det viktig å være godt forberedt. Pakk en liten toalettmappe med stomiskift og ta med deg godt med ekstra poser og andre ting du kan komme til å trenge.
Flyreiser
Om du flyr må du passe på at du pakker nok utstyr som du tar med deg på flyet og for den perioden du er borte. Ta med litt ekstra i tilfelle uforutsette omstendigheter. Del opp stomiutstyret i forskjellige kofferter i tilfelle bagasjen din kommer bort eller flyet ditt blir forsinket. Ikke glem at sakser ikke er tillatt i håndbagasje, så klipp til posene dine før du flyr.
Du trenger ikke være bekymret for at posen din skal utvide seg på grunn av endring i kabintrykk. Stomiposer er utviklet og testet for å motstå trykkendringer.
Reising utenlands
Før du reiser utenlands bør du sjekke reiseforsikringen din for å se hvordan din tilstand dekkes mens du er borte.
I varmere klimaer kan du svette mer og dermed måtte skifte pose oftere. Sørg for at huden din er helt tørr før du setter på en ny pose, og pass på at den fester godt. 
Du kan også ha økt risiko for diaré eller dehydrering. Drikk rikelige mengder vann.
Når du er på ferie kan du fortsatt gjøre de aktivitetene du gjorde før, samt slappe av og ha det hyggelig.

Ferietips:

 • Lagre stomiposer på et kjølig sted
 • Bruk flaskevann ved bytting av pose når du er rundt omkring
 • Smør deg med solkrem etter at du har tatt på posen, fordi kremer kan påvirke hudplatens klebeevne
 • Forsegl og tøm brukte poser og kast dem med vanlig avfall
 • Før du reiser på ferie bør du finne ut hvor du kan få profesjonell helsehjelp på bestemmelsesstedet, for sikkerhets skyld.

Du finner mer informasjon om å reise med stomi her.

Lukk
Mann

Å fortelle om stomi

Hvordan skal jeg fortelle om min stomi, og til hvem? Det er helt opp til deg selv, men å dele erfaringer kan være til stor hjelp i en ny situasjon. Hvordan kan du fortelle?
Lukk

Hvem og hva kan du fortelle om din stomi.

Hva du enn bestemmer deg for å gjøre, er det viktigste at du føler deg komfortabel med avgjørelsen din. Du kan ønske å forklare at du har hatt en stor operasjon på grunn av en alvorlig sykdom, og nå bruker en stomipose. Dette fører ofte til at det blir stilt få andre spørsmål og folk vil se at du har en likefrem holdning til tilstanden din.
Familie og venner
Å være åpen og ærlig med menneskene som er nær deg kan hjelpe deg med å komme tilbake til det livet du hadde før stomioperasjonen. I begynnelsen er det viktig for menneskene nær deg å forstå at selv om du er hjemme igjen så vil det ta tid å komme seg etter en stor operasjon.
Barn
Dersom du har små barn eller barnebarn kan du føle at de er for små til å forstå. Barn har en tendens til å takle mye om de får informasjonen på en enkel måte. Barn vil ofte plukke opp hemmeligheter og det å skjule sannheten for dem kan noen ganger få dem til å tro at en situasjon er mer alvorlig enn den virkelig er.
På jobb
Mange mennesker er bekymret for å fortelle det til arbeidskolleger. Og på samme måte som med familie og venner er det helt opp til deg hvem du forteller det til og hva du forteller. Men det er som regel tilrådelig at minst én person vet at du har en stomi. Da vil du ha noen å snakke med om du har behov for det.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon