Livet etter en stomioperasjon

Med riktig veiledning og utstyr skal du kunne gjøre de samme tingene du alltid har gjort, og på denne siden vil du finne informasjon som er ment å gjøre deg i stand til akkurat det. I tillegg til produktinformasjon vil du finne nyttige tips om det å holde huden rundt stomien frisk, og andre aspekter ved det å leve med en stomi. For råd og veiledning kan du gjerne kontakte våre sykepleiere.

Dagene etter stomioperasjonen

Nyoperert mage etter stomioperasjon med stomi og operasjonssår

Hvordan ser stomien ut etter operasjonen?

Stomien din vil være fuktig med en rødrosa farge og skal stikke ut fra magen din. Den kan være ganske hoven i starten, men størrelsen vil reduseres etter hvert – vanligvis seks til åtte uker etter operasjonen. Dagene etter en stomioperasjon
Lukk

Hvordan ser det ut etter operasjonen?

Når du våkner opp etter operasjonen har du din første pose på magen. Dette vil sannsynligvis være en gjennomsiktig pose, slik at sykepleierne enkelt kan sjekke om du behøver en ny pose. Dersom du har fått en urostomi vil du også ha dren festet til kroppen. Dette er helt normalt, og de vil bli fjernet med minimalt ubehag når tiden er inne.

Stomien din vil være fuktig med en rødrosa farge og skal stikke ut fra magen din. Den kan være ganske hoven i starten, men størrelsen vil reduseres etter hvert – vanligvis seks til åtte uker etter operasjonen. En stomi er rød av farge. Dette er fordi det er en slimhinne, akkurat som slimhinnen inne i munnen din. Det er ingen følelse i stomien så det gjør ikke vondt ved berøring. Stomien kan blø litt under rengjøring, særlig i starten, men dette er helt normalt.


Vi er her for å hjelpe!

Assistanse sykepleiereVåre erfarne sykepleiere hjelper deg gjerne med spørsmål angående produktbruk eller våre tjenester.

Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16. 

Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.

Lukk
Stomipose på magen til en kvinne

Når begynner stomien å fungere?

Stomien vil begynne å virke kort tid etter operasjonen, vanligvis innen noen få dager. En urostomi vil begynne å virke umiddelbart. Det er normalt at det kan komme litt blod ut av stomien rett etter operasjonen. Les mer
Lukk

Når vil stomien begynne å virke?

Colostomi og ileostomi

Stomien din vil begynne å virke kort tid etter operasjonen, vanligvis innen noen få dager. I starten vil det som kommer ut være en vannaktig væske og kan lukte sterkt ettersom tarmen din ikke har fungert på en stund. Det kan også være blod i avføringen. Men det er ingen grunn til bekymring, konsistensen vil tykne litt og lukten vil avta etter hvert som du gjenopptar et mer balansert kosthold. Legen din vil gi deg råd om når du kan spise og drikke som normalt.

I starten er det også sannsynlig at det vil komme lyd fra stomien – dette skyldes luft i tarmen og er også helt normalt. Det er ikke uvanlig å føle behov for å gå på toalettet som du gjorde før, dette reduseres med tiden. Dersom du fortsatt har endetarmsåpning kan det være litt slimutskillelse derfra.

Urostomi

Om du har en urostomi vil stomien begynne å virke umiddelbart etter operasjonen. Rørene som er plassert i urostomien vil bli værende der i syv til ti dager. I starten kan urinen din være litt rødlig men den vil snart få tilbake sin normale farge.


Vi er her for å hjelpe!

Assistanse sykepleiereVåre erfarne sykepleiere hjelper deg gjerne med spørsmål angående produktbruk eller våre tjenester.

Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16. 

Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.

Lukk
Kvinne og sykepleier etter stomioperasjon

Liggetid etter stomioperasjon

Liggetid og rekonvalesens etter en stomioperasjon kan variere ut fra type stomioperasjon, hvorfor man blir operert og hvilket sykehus man opereres på. Her har vi samlet litt generell informasjon. Les mer
Lukk

Liggetid etter stomioperasjon

Hvor lenge man må være på sykehuset etter en stomioperasjon varierer. Det vil kunne variere individuelt ut fra hvilken operasjon du har hatt, hvorfor du blir operert og eventuelle komplikasjoner. Det kan også variere ut fra hvor du opereres. Sykehuset du er tilknyttet kan gi deg mer informasjon om dette.

For de som får colostomi (tykktarmstomi) eller ileostomi (tynntarmstomi) er det vanlig med 3-6 liggedøgn etter operasjonen. De som får urostomi har gjerne 7-10 liggedøgn etter operasjonen. Dersom man får stomi etter konstruksjon av bekkenreservoar er det ofte 8-11 liggedøgn etter operasjonen.

Hvis man også får amputert endetarmen i forbindelse med operasjonen er det mulig at man vil bli værende på sykehuset i noe lengre tid.

Lukk

Tilbake til hverdagen etter stomioperasjon

Mennesker på jobb i en fabrikk

Tilbake til jobb etter stomioperasjon

Etter operasjonen ønsker man gjerne å gå tilbake til hverdagslivet så snart som mulig. Det å komme tilbake på jobb kan være en viktig del av det. Tilbake til jobb etter en stomioperasjon
Lukk

Tilbake til jobb

Tenke fremover
Etter operasjonen er det mulig for de fleste å gå tilbake til jobb. Men hvor og når du gjør det avhenger av hvordan du føler deg, hva slags arbeid du gjør, og stomioperasjonen du har hatt.
Snakk med din arbeidsgiver og drøft dine alternativer så snart som mulig. En mulighet kan være å komme tilbake i redusert stilling. Dette kan være nyttig med det samme du er tilbake, da du fortsatt kan føle deg trøtt og trenger tid til å bli vant til nye rutiner.
Prøv det ut
Noen få uker før du skal tilbake kan du teste "jobbhverdagen", hvor du kler på deg og planlegger dagen din som om du skulle på jobb. Tenk på kostholdet ditt og på hvor mange ganger per dag du vil måtte bytte eller tømme posen din. Dette vil hjelpe deg med å etablere rutiner og planlegge dagen deretter. Men, det viktigste er at du føler deg forberedt.
Tips

 • Snakk med arbeidsgiveren din så snart du kan.
 • Om mulig, kan du utvide arbeidstimene dine gradvis.
 • Sjekk de tilgjengelige fasilitetene på jobb.
 • Pakk en liten toalettmappe med skift som du diskré kan ta med deg på toalettet.
 • Gjennomfør tester før du begynner å jobbe, tenk på kosthold og klær osv.
 • Om arbeidsgiveren din tilbyr helseforsikring må du sjekke om tilstanden din påvirker polisen.

Bli medlem i Coloplast Assistanse

Coloplast AssistanseColoplast Assistanse er et serviceprogram for deg med stomi, hvor du får tilgang til informasjon, råd og brukerhistorier gjennom e-poster og nettside. Du vil også få personlig oppfølging og veiledning fra våre dyktige sykepleiere.

Les mer og meld deg inn i Coloplast Assistanse

Lukk
Mann ute og spiser med venner

Hvem skal du fortelle om stomien?

Hvordan skal jeg fortelle om min stomi, og til hvem? Det er helt opp til deg selv, men å dele erfaringer kan være til stor hjelp i en ny situasjon. Hvordan kan du fortelle?
Lukk

Hvem og hva kan du fortelle om din stomi?

Hva du enn bestemmer deg for å gjøre, er det viktigste at du føler deg komfortabel med avgjørelsen din. Du kan ønske å forklare at du har gjennomgått en stor operasjon på grunn av en alvorlig sykdom, og nå bruker en stomipose. Dette fører ofte til at det blir stilt få andre spørsmål, og folk vil se at du har en likefrem holdning til tilstanden din.
Familie og venner
Å være åpen og ærlig med menneskene som er nær deg kan hjelpe deg med å komme tilbake til det livet du hadde før stomioperasjonen. I begynnelsen er det viktig for menneskene nær deg å forstå at selv om du er hjemme igjen så vil det ta tid å komme seg etter en stor operasjon.
Barn
Dersom du har små barn eller barnebarn kan du føle at de er for små til å forstå. Barn har en tendens til å takle mye om de får informasjonen på en enkel måte. Barn vil ofte plukke opp hemmeligheter og det å skjule sannheten for dem kan noen ganger få dem til å tro at en situasjon er mer alvorlig enn den virkelig er. Les gjerne blogginnlegget vårt som handler om å snakke med barn om stomi.
På jobb
Mange mennesker er bekymret for å fortelle det til arbeidskolleger. Og på samme måte som med familie og venner er det helt opp til deg hvem du forteller det til og hva du forteller. Men det er som regel tilrådelig at minst én person vet at du har en stomi. Da vil du ha noen å snakke med om du har behov for det.


Bli medlem i Coloplast Assistanse

Coloplast AssistanseColoplast Assistanse er et serviceprogram for deg med stomi, hvor du får tilgang til informasjon, råd og brukerhistorier gjennom e-poster og nettside. Du vil også få personlig oppfølging og veiledning fra våre dyktige sykepleiere.

Les mer og meld deg inn i Coloplast Assistanse

Lukk

Bli trygg på stell av stomien

Mann og dame mottar infomasjon

Å bli trygg med din stomi

Mens du er på sykehuset vil en stomisykepleier fortelle deg om hvordan du tar vare på og steller stomien. Bli trygg på stomien
Lukk

Å bli trygg med din stomi

Etter operasjonen vil stomisykepleieren din hjelpe deg med å bli trygg på å ta vare på stomien din. Det kan være nyttig å ha med en nær venn eller ektefelle på denne opplæringen.
Sykepleieren din vil hjelpe deg med:

 • Lære hvordan du steller stomien din, inkludert hva du bør være oppmerksom på
 • Bestilling av stomiposer og tilbehør
 • Dine rettigheter angående refusjon og annen økonomisk støtte relatert til stomien din
 • Andre praktiske aspekter ved det å leve med en stomi, f.eks. mat og drikke, ditt sosiale liv, reiser og intime forhold
 • Hvem du skal kontakte når du har spørsmål
 • Stomiforeninger i området ditt

Still spørsmål

Det vil være mye informasjon å ta inn på en gang og det kan føles litt overveldende. Ta deg tid til å stille alle spørsmålene du ønsker, så ofte du har behov for det. Jo mer du spør og prøver ut ting, jo bedre forberedt vil du være når du er hjemme igjen.

Før du forlater sykehuset vil stomisykepleier avtale en oppfølgingskonsultasjon for å sørge for at du føler deg trygg i å ta vare på stomien din.

Overvinne utfordringer
Når du er hjemme kan du møte på noen utfordringer ved å ta vare på stomien din. Men husk at stomisykepleieren din, og sykepleierne hos Coloplast mer enn gjerne vil hjelpe deg. Kontakt Coloplast på 22 57 50 20, eller fylle ut vårt kontaktskjema.


Bestill Assistanse temamagasin - Stomioperert

Assistanse Stomioperert

Assistanse Magasin - tema: Stomioperert inneholder tips og råd for deg som er nyoperert med stomi, og også for deg som har hatt stomi en stund.

Med dette temabladet ønsker vi å informere litt om praktiske ting i din nye hverdag. Du kan blant annet lese om hvordan du tar vare på og steller stomien, tips og råd om mat og reise, og lese brukerhistorier.

Bestill gratis Assistanse Magasin - tema Stomioperert

Lukk
Illustrasjon av rengjøring av stomiplate

Stomistell

Å holde huden rundt stomien sunn og frisk er det viktigste du kan gjøre for at livet med pose på magen skal føles trygt og komfortabelt. Les tips om hvordan du holder huden frisk. Les mer
Lukk

Ta godt vare på din stomi

Det er viktig å holde huden din frisk. Hvis stomiinnhold kommer i kontakt med huden skaper det hudirritasjon som igjen påvirker hvor godt hudplaten festes til kroppen din. Dette skaper en vond sirkel med mer lekkasje og enda mer irritert hud – noe som er viktig å unngå.

Hold huden din frisk

Disse seks stegene vil hjelpe deg med å holde huden din frisk: 

 1. Sørg for at huden din er ren og helt tørr før du setter på hudplaten.
 2. Juster hullet i hudplaten slik at det passer akkurat rundt stomien din
 3. Pass på at det er full kontakt mellom hudplaten og huden din – trykk lett med hånden
 4. Bytt utstyret så snart du føler ubehag eller kløe
 5. Sjekk størrelsen på stomien jevnlig, særlig om du har brokk
 6. Pass på at du bruker stomiutstyret og tilbehøret som passer best for din kroppsprofil 

Bruk riktig type utstyr
Det finnes mange forskjellige typer stomiutstyr så pass på at du velger det som passer din kroppsprofil.
Bruk riktig tilbehør
Coloplast tilbyr også et stort utvalg av tilbehørsprodukter som kan gjøre det enda mer komfortabelt å bruke en stomipose. Disse kan bidra til å bedre forseglingen, forebygge hudproblemer og redusere lukt.
Om du opplever problemer med din stomi, for eksempel lekkasjer, sår hud eller at platen ikke sitter optimalt, anbefaler vi at du går til Selvtest stomi.


Bestill Assistanse temamagasin - Hud og stomi

Assistanse Hud og stomi

Assistanse Magasin - tema: Hud og stomi inneholder tips og råd for å ta vare på huden rundt stomien. Det å forebygge sår hud er ofte det beste man kan gjøre, og det er derfor viktig med gode rutiner for stomistell, og ikke minst godt tilpasset stomiutstyr til din kropp.

Bestill gratis Assistanse Magasin - tema Hud og stomi

Lukk
Stomiutstyr fra Coloplast

Velg riktig stomiutstyr

Det er mange valg når det gjelder stomiutstyr og det kan være vanskelig å finne det riktige produktet for deg. Det å forstå dine alternativer er et godt første steg. Ulike typer stomiutstyr
Lukk

Hvilken type stomiutstyr er riktig for meg?

Det er to hovedtyper av stomiutstyr:

Endels system består av en pose og hudplate som er permanent festet til hverandre. Når det må byttes fjernes hele utstyret, noe som gjør dette systemet egnet for hyppige skift.
Todels system har separat pose og hudplate. I disse systemene kan posen fjernes og byttes uten at hudplaten må byttes. Det er to koblingssystemer mellom hudplaten og posen:

Mekanisk kobling fester posen til hudplaten med et låsesystem som avgir et hørbart klikk og bekrefter at den er låst fast.

En kleberkobling fester posen til hudplaten med et sikkert og fleksibelt klebersystem.

Posetyper
Det er tre hovedtyper tilpasset hvilken type stomi du har:

 • Lukket
 • Tømbar
 • Urostomi

Lukkede poser brukes generelt dersom du har en colostomi, ettersom avføringen vanligvis er fastere. Lukkede poser er utviklet for å fjernes og byttes ut når de er fulle, heller enn å tømmes og brukes på nytt.
Tømbare poser brukes generelt dersom du har en ileostomi, da avføringen vanligvis er flytende. Noen ganger brukes tømbare poser til colostomi også. Tømbare poser er enkle å tømme og må ikke byttes ut så ofte som lukkede poser.
Urostomiposer brukes dersom du har en urostomi, for å håndtere urin. Posen kan tømmes ved behov og byttes når det er nødvendig. En urostomi kan kobles til en oppsamlingspose og dermed unngå å måtte bytte pose i løpet av natten. 

Etter en stomioperasjon kan din kroppsprofil endres av flere årsaker. Dette kan inkludere:

 • Vektoppgang eller vektnedgang når du blir bedre av sykdommen som forårsaket operasjonen
 • Folder eller arrdannelse i huden rundt stomien din
 • Utvikling av brokk i forbindelse med din stomi

Dersom kroppsprofilen din endres er det viktig at du passer på at stomiposen din fortsatt sitter tett på.
Finn det riktige produktet
En tett forsegling mellom utstyret og huden din er vesentlig for god stomipleie. Hvis for eksempel området rundt stomien din endres fra å være normalt til å gå mer innover kan det være tid for å bytte til konveks hudplate. Du kan også ha behov for ytterligere tilbehør.

Vårt online verktøy, BodyCheck, vil hjelpe deg å finne din nåværende kroppsprofil og om kroppen din har endret seg vesentlig. Det har forslag til riktig utstyr og tilbehør for deg.

Det er alltid en god idé å snakke med stomisykepleieren din om hvordan utstyret ditt passer og hvilket tilbehør som kan passe for deg.


Sjekk kroppsprofilen din

BodyCheck

Det tar kun fem minutter å gjennomføre BodyCheck. Du vil få råd om hvilken type stomiutstyr som kan passe til din individuelle kroppsform. Produktet skal være tilpasset deg, ikke omvendt.

Gjennomfør Body Check

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon