Livet med en stomi

Her finner du informasjon om livet med stomi. Hvordan du holder huden rundt stomien frisk, samt nyttige onlineverktøy som sikrer at du fortsatt har det riktige produktet og feilsøking av eventuelle problemer du måtte ha.

Å leve med stomi

Illustrasjon av rengjøring av stomiplate Hold huden rundt stomien din frisk Det å ta vare på stomien din og huden rundt vil sørge for at stomiposen din fungerer optimalt. Dette vil bidra til at du kan føle deg sikker og trygg i enhver situasjon. Hvordan holde huden og stomien din frisk
Lukk

Holde huden rundt stomien din frisk

De fleste mennesker som lever med en stomi opplever fra tid til annen irritert hud. Likevel er ikke irritert hud en «normal» hudtilstand. For at stomiposen din skal være komfortabel er det viktig å forebygge hudirritasjon og holde huden i området frisk.

 

Irritasjonssyklusen

Lekkasje fører til kontakt mellom stomiinnhold og huden, noe som skaper irritasjon. Problemet er at når huden din blir irritert vil ikke hudkleberen feste ordentlig, noe som fører til mer lekkasje av stomiinnhold. En ond sirkel av lekkasje og hudirritasjon kan utvikles.


Seks steg til frisk hud rundt stomien din:

 1. Sørg for at huden din er ren og helt tørr før du setter på hudkleberen.
 2. Juster hullet i kleberen slik at det passer akkurat rundt stomien din. Etter operasjonen er det normalt at kroppsformen din endres. Det er viktig at du fortsetter å sjekke om malen din har riktig størrelse og form for stomien din. Sjekk dette ved å plassere klippemalen din over stomien din for å se om hullet passer perfekt.
 3. Sjekk størrelsen på stomien jevnlig, særlig om du har brokk
 4. Pass på at kleberen er festet godt til huden din ved å trykke lett med hånden
 5. Bytt utstyr så snart du føler ubehag eller kløe
 6. Pass på at du bruker stomiutstyr og tilbehør som passer best for din kroppsprofil

Velg riktig type stomiutstyr som passer for kroppen din

Om du opplever problemer med din stomi, for eksempel lekkasjer, sår hud eller at platen ikke sitter optimalt, anbefaler vi at du går til Selvtest for stomi.

Lukk
Produktbilde av SenSura Mios filter Å mestre problemer med posen, oppblåsning og undertrykk. Oppblåsning og undertrykk er problemer som kan oppstå ved bruk av en stomipose. Det er imidlertid ting du kan gjøre for å forhindre at de oppstår. Les mer her om disse problemene og hvordan de kan håndteres. Les mer
Lukk

Mestre poseproblemer, oppblåsning og undertrykk

Oppblåsning skjer når det er en opphopning av gass i stomiposen som får den til å blåse seg opp som en ballong. Poser har kullfiltre som kan bidra til å håndtere luft ved å fjerne lukt og slippe den ut fra posen. Men dersom filterkapasiteten ikke kan håndtere den produserte gassen, eller om det har blitt fuktig eller blokkert av stomiinnhold kan gassopphopning finne sted.

Hva kan du gjøre for å forhindre oppblåsning?
En av hovedmetodene for å forhindre oppblåsning er å minimere mengden av gass som fordøyelsessystemet ditt produserer. Det hjelper å tygge maten grundig, det kan også hjelpe å unngå mat- og drikkevarer som du vet gir deg mye luft. Dette kan være nøtter, bønner, kullsyreholdige drikker eller musserende vin.

Om oppblåsning skjer kan du slippe ut luft fra posen på et toalett hvis du bruker en åpen pose eller et todelt system. Bytting av pose ved behov kan også bidra til å forebygge oppblåsning. Til slutt kan det være verdt å prøve en annen type stomipose og filtertype.

Undertrykk skjer når det er vakuum i stomiposen og posen kleber seg sammen. Dette hindrer stomiinnholdet i å falle til bunnen av posen og kan blokkere filteret. Det er da en fare for at posen kan skyves av magen.

Hva kan du gjøre for å forhindre undertrykk i posen?
Å blåse luft i posen før den settes på vil bidra til å forhindre at det oppstår vakuum. I tillegg vil en dråpe olje eller smøremiddel i posen bidra til å hjelpe stomiinnholdet med å falle til bunnen av posen.

Lukk
Bilde av hudirritasjoner ved stomien Hudirritasjon rundt stomien min Hudirritasjon rundt stomien forårsakes vanligvis av at stomiinnhold kommer inn under kleberen på stomiposen din. Det er ubehagelig og kan gjøre at posen din fungerer dårligere. Les mer om hva du kan gjøre dersom dette skjer. Huden rundt stomien din
Lukk

Hudirritasjon rundt stomien min

Huden rundt stomien din skal se ut som huden på resten av kroppen din. Umiddelbart etter at du tar av kleberen kan den være litt rosa, men om det ikke avtar kan huden være irritert.

Hva skal jeg gjøre? 

 • Fjern kleberen og sjekk baksiden. Er det tegn til avføring eller urin som kan ha forårsaket irritasjonen?
 • Er det irritasjon eller skade rundt stomien din som stemmer med det du ser på kleberen?
 • Hvor godt sitter posen din rundt stomien? Er huden din eksponert for stomiinnhold på grunn av dårlig tilpasning? Vurder diameteren og formen på stomien din for å se om malen din har riktig størrelse og form. Bruk festelinjen fra posen som guide om nødvendig, og juster hullet i kleberen slik at det passer akkurat til diameteren og formen.
 • Hvordan er plasseringen for stomiåpningen i forhold til hudoverflaten din? Er den over hudoverflaten, på nivå med huden eller under hudoverflaten? Om stomien er på nivå med eller under hudoverflaten, eller om den befinner seg i en dyp hudfold kan du trenge en annen type pose eller tilbehør for din kroppsprofil. Prøv Coloplast BodyCheck for å sjekke tilpasningen.
 • Har kleberen gått i oppløsning? Hvis så er tilfellet bør posen kanskje skiftes tidligere. Prøv hyppigere skift eller vurder en kleber som er mer oppløsningsresistent  dersom du ikke allerede bruker en.

Hvis det er andre årsaker til hudirritasjonen din, må du konferere med din stomisykepleier eller lege.

Velg riktig type stomiutstyr som passer kroppen din.
Om du opplever problemer med sår hud eller at platen ikke sitter optimalt, anbefaler vi at du går til Selvtest stomi.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon