Stomi- før stomioperasjon - Coloplast Norge

Før stomioperasjon

Det er naturlig å ha mange spørsmål før en stomioperasjon. I denne delen kan du få noen svar. Du vil finne informasjon om de forskjellige stomitypene, hva slags produkter du vil bruke og andre relaterte emner. Du kan gjerne også kontakte våre dyktige sykepleiere om det er noe du lurer på.

Generell informasjon

Dame viser stomien til barn

Hva er en stomi?

Det å forstå hva en stomi er og hvordan den lages er et viktig steg for å forstå hvordan det kan påvirke hverdagen. Forstå hva en stomi er
Lukk

Hva er en stomi?

En stomi, eller utlagt tarm, er resultatet av en operasjon som er ment å fjerne sykdom og lindre symptomer. Det er en kunstig åpning som lar avføring eller urin fra tarmen eller urinveier passere.
Stomien lages av en ende av tarmen, som bringes til overflaten av magen din for å forme stomien (åpningen). 

Her kan du lese en mer detaljert beskrivelse av hvordan ulike stomityper lages og hvorfor.

Se og laste ned brosjyrer hvor du kan lese mer om hverdagen med stomi.

Lukk
Illustrasjon av mage med stomi

Hvordan ser og føles en stomi?

En stomi er vanligvis fuktig og rødrosa og vil stikke litt ut fra magen din. Stomi utseende og følelse
Lukk

Hvordan ser en stomi ut og hvordan føles den?

Etter operasjonen kan stomien din være ganske hoven, men størrelsen vil reduseres med tiden – vanligvis etter seks til åtte uker.
Ingen følelse, ingen smerte

En stomi har rød farge. Dette er fordi det er en slimhinne, akkurat som slimhinnen inne i munnen din. Det er ingen følelse i stomien så det gjør ikke vondt ved berøring. Stomien kan blø litt under rengjøring, særlig i starten, men dette er helt normalt og det stopper etter kort tid.

Lukk
Illustrasjon av fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet og urinveien

En colostomi og en ileostomi fungerer som en del av fordøyelsessystemet, mens en urostomi fungerer som en del av urinveien. Det kan være lurt å ha litt basiskunnskap om hvordan mat og drikke fordøyes i kroppen. Fordøyelsessystemet og urinveiene
Lukk

Å forstå fordøyelsessystemet og urinveiene dine

Fordøyelsessystemet

FordøyelsessystemetMagen
Når du spiser føres maten ned et langt, trangt rør, som kalles spiserøret, og til magen din. Her blir maten malt i mindre biter og fordøyelsesvæskene dine omdanner det til væske.

Tynntarmen
Reisen fortsetter når innholdet fra magen din fortsetter inn i tynntarmen (ileum), hvor fordøyelsen fullføres. Kroppen din absorberer næringsstoffene den trenger til energi, vekst og dannelse av nye celler og leder disse til blodomløpet.

Tykktarmen
Når alle næringsstoffene er absorbert fortsetter restene til tykktarmen (colon), hvor kroppen din absorberer mer væske for å gjøre avfallet fastere. Musklene i tykktarmen din vil så skyve avfallet videre til endetarmen hvor det ved hjelp av lukkemusklene passerer ut av kroppen din gjennom anus, som avføring.

 

Urinveiene

UrinveieneUrin produseres av nyrene dine og transporteres ned to rør som kalles urinledere til blæren din. Urin produseres hele tiden, men blir lagret i blæren din til du får en følelse av at du må tisse. Urinen passerer da ut av kroppen din gjennom urinrøret.

Lukk
Illustrasjon av mage med stomi

Tre stomityper

Det finnes tre forskjellige stomityper, hver av dem er skapt for ulike formål. Les videre for å finne ut hvor de vanligvis plasseres og hva de er for. Stomityper
Lukk

Tre typer stomi

De tre stomitypene er: Colostomi, ileostomi og urostomi.

 

Colostomi

ColostomiI en colostomioperasjon blir deler av tykktarmen din brakt til overflaten av magen for å danne stomien. En colostomi lages vanligvis på venstre side av magen din. Avføring i denne delen av tarmen er vanligvis fast, men fordi en stomi ikke har noen muskel for å kontrollere avføring må det samles opp i en stomipose.

Det er to forskjellige typer colostomikirurgi: Endecolostomi og bøylecolostomi.

Endecolostomi

Om deler av tykktarmen din (colon), eller rektum er fjernet blir resten av tykktarmen brakt til overflaten av magen for å danne en stomi. En endecolostomi kan være midlertidig eller permanent. Den midlertidige løsningen er relevant i situasjoner hvor den syke delen av tarmen har blitt fjernet og den gjenværende delen av tarmen må hvile før endene føres sammen igjen. Den permanente løsningen velges i situasjoner hvor det er for risikabelt eller umulig å operere sammen de to delene av tarmen.

Bøylecolostomi
I en bøylecolostomi blir tarmen din løftet over hudnivået og holdt på plass med en stomistang. Det lages et kutt på den eksponerte tarmsløyfen og endene rulles så ned og sys på huden. På denne måten består en bøylestomi faktisk av to stomier (dobbeltløpet stomi) som er sammenføyd. Bøylecolostomi er et typisk midlertidig tiltak som utføres i akutte situasjoner. Den kan også utføres for å beskytte en operasjonsskjøt i tarmen.

Ileostomi

IleostomiI en ileostomioperasjon blir en del av tynntarmen kalt ileum brakt til overflaten av magen din for å danne stomien. En ileostomi blir som regel laget i situasjoner hvor enden av tynntarmen er syk og den legges vanligvis på høyre side av magen din.

Avføring i denne delen av tarmen er vanligvis flytende, men fordi en stomi ikke har noen muskel for å kontrollere avføring må det samles opp i en stomipose.

Det er to forskjellige typer ileostomikirurgi: Endeileostomi og bøyleileostomi.

Endeileostomi
En endeileostomi lages når deler av tykktarmen din (colon) blir fjernet (eller trenger hvile) og enden av tynntarmen din blir brakt til overflaten av magen for å danne en stomi. En endeileostomi kan være midlertidig eller permanent.

Den midlertidige løsningen er relevant i situasjoner hvor den syke delen av tarmen har blitt fjernet og den gjenværende delen av tarmen må hvile før endene opereres sammen igjen. Den permanente løsningen velges i situasjoner hvor det er for risikabelt eller umulig å gjenforene de to delene av tarmen.

Bøyleileostomi
I en bøyleileostomi blir en sløyfe av tynntarmen løftet over hudnivået og holdt på plass med en stomistang. Det lages et kutt på den eksponerte tarmsløyfen og endene rulles så ned og sys på huden. På denne måten består en bøyleileostomi faktisk av to stomier som er sammenføyd.

 

Bøyleileostomien er typisk midlertidig og utføres for å beskytte en operasjonsskjøt i tarmen. Dersom den er midlertidig vil den bli lukket eller reversert i en senere operasjon.

Urostomi


UrostomiDersom blæren eller urinveiene dine er skadet og du ikke kan late urin normalt trenger du en urinavleder. Dette kalles en urostomi, eller en Brickerblære som er konstruert av en del av tynntarmen.

En isolert del av tarmen blir brakt til overflaten på høyre side av magen din og den andre enden blir sydd opp. Urinlederne blir løsnet fra blæren og festet til den isolerte delen av tarmen. Fordi denne delen av tarmen er for liten til å fungere som et reservoar, og det ikke er noen muskel for å kontrollere urinering, trenger du en urostomipose for å samle opp urinen.

Lukk

Livsstil

Mann og kvinne snakker sammen

Hvordan vil stomien vil påvirke hverdagslivet?

Det vil ta tid å tilpasse seg livet med en stomi. Men det er ingen grunn til at det skal hindre deg i å gjøre de fleste av de tingene du allerede gjør, fra idrett til sosialisering. Hverdagsliv med en stomi
Lukk

Lurer du på hvordan stomien vil påvirke hverdagen din?

Etter stomioperasjonen din vil du trenge noe tid på komme deg. Dette er helt normalt og hvor mye tid man trenger vil variere fra person til person. Stomien din vil endres i de første ukene etter operasjonen, både med hensyn til størrelse og stomiinnhold. Du kan også gå opp eller ned i vekt i disse ukene.
Komme i gang med en pose
Det å ha en stomi betyr at du ikke har noen kontroll over når det kommer avføring eller ved urostomi, urin. Dette betyr at du alltid må ha på en pose for å samle opp stomiinnholdet. Ønsker du å prøve en stomipose før operasjonen din kan du bestille et gratis øvelsessett her.
Frisk hud
For at posen din skal feste seg skikkelig er det veldig viktig at du holder huden rundt stomien din frisk. Når posen festes korrekt er det ingen risiko for lukt fra stomien og mindre risiko for hudirritasjon. Før du forlater sykehuset vil du få opplæring i hvordan du velger stomiutstyr og håndterer det, samt hvordan du skal stelle huden din.
Hva med mat og drikke?
Generelt sett kan du spise og drikke som normalt. Prøv deg fram og se hvordan stomien reagerer på forskjellige matvarer. Din stomisykepleier, kirurg eller lege vil gi deg råd hvis du må ta spesielle forholdsregler.
Generelt er ikke stomien noe hinder med tanke på jobb, sosialisering, idrett, reise eller andre hobbyer. Din generelle helsetilstand – fysisk så vel som mentalt – vil spille en stor rolle for livskvaliteten din etter hvert som du går videre.
I bloggen vår kan du se på delen som omhandler kosthold, for å finne tips til "magevennlige" oppskrifter.
Snakk om det
Snakk om detIngenting hjelper mer enn noen som virkelig forstår hva du går gjennom. Du er absolutt ikke alene – det er 1,9 millioner mennesker med stomi i verden. Din lokale pasientorganisasjon er en måte du kan treffe likesinnede på, og å få nyttige tips, inspirasjon og personlig støtte.

Lukk
Mann og kvinne sitter tett sammen

Intimitet og graviditet med stomi

Selv om en stomi kan påvirke hvordan du føler for kroppen din trenger den ikke påvirke forholdet til partneren din eller til en graviditet. Les videre for enkle og praktiske råd om å leve med en stomi. Intimitet med en stomi
Lukk

Intimitet og graviditet med stomi

Etter en stomioperasjon er det naturlig å ha bekymringer for hvordan kroppen din ser ut. Det kan ta tid å bli vant til de fysiske endringene og resultatet kan være at du føler deg mindre attraktiv. Selv om det kan være utfordrende er det viktig å lære seg og akseptere det som en del av hvem du er.
Hva med intimitet?
Intimitet og et normalt kjæresteforhold kan gjenopptas etter en stomioperasjon. Hvordan og når avhenger av hvilken type operasjon du har hatt. Impotens og/eller ubehag kan imidlertid oppstå i tilfeller hvor rektum eller blæren er fjernet (kvinner kan også påvirkes av dette).
Det er viktig å snakke med partneren din, og prøv å ikke være sjenert på grunn av operasjonen. Det er også viktig å snakke med stomisykepleier som er vant til å drøfte utfordringene du opplever, og vil kunne hjelpe deg på mange måter. Det finnes også flere nyttige tips og triks for å takle utfordringer i hverdagen. For eksempel tilpasning av blondeundertøy som blir som et bredt belte rundt kroppen din og dekker posen, eller bruke miniposer ved intime situasjoner. I bloggen vår kan du lese om Camilla, som har to stomier, og har skrevet om sine erfaringer med seksualitet og samliv.
Kan jeg få barn?
Stomi og graviditetMed ett ord, ja. Å ha en stomi hindrer ikke en kvinne fra å bære frem en baby til termin og ha en normal fødsel. Ettersom magen vokser vil stomien bare følge med når magen endrer form. På slutten av svangerskapet kan du måtte bruke et speil når du bytter posen din. Fødselen skjer vanligvis på normal måte.
Snakk om det
Til syvende og sist er det ingenting som hjelper mer enn noen som virkelig forstår hva du går gjennom. Din lokale pasientorganisasjon er en måte å treffe likesinnede på for å få nyttige tips, inspirasjon og personlig støtte.

Her kan du lese mer om intimitet og seksualitet med stomi.

Lukk
Dame med stomipose på magen

Hvorfor bruker man en stomipose?

En stomipose er nødvendig for å samle opp stomiinnhold fra din stomi. Praktisk informasjon om det å ha en stomipose
Lukk

Hvorfor må jeg bruke en stomipose?

Uansett hva slags stomi du har må alt stomiinnholdet samles opp på en sikker og behagelig måte. Det er der stomiposen kommer inn. Den er utviklet for å samle opp stomiinnhold, og festes til huden rundt stomien din.

Ulike posetyper

Hva slags stomipose du har avhenger av om du har en colostomi, ileostomi eller urostomi. 

Som hovedregel bruker de med colostomi en lukket pose, mens de med ileostomi bruker en tømbar pose, med et utløp nederst. Det er fordi de med ileostomi ofte har tynnere, mer flytende avføring. Noen med colostomi velger også å bruke tømbare poser. For urostomi finnes egne urostomiposer med utløp.

Du kan velge mellom endelt og todelt stomiutstyr. På endelte poser sitter hudplaten fast i posen. På todelte løsninger har du hudplaten og posen hver for seg. De festes sammen ved hjelp av en click-kobling eller en klebekobling. Du kan ta en titt på ulike løsninger i produktkatalogen vår.

Bytte posen din

Hvor ofte du skifter eller tømmer posen din avhenger at hvilken type pose du har. Endelte poser bør skiftes en gang om dagen. Lukkede poser skiftes når det er kommet stomiinnhold i den. Om du bruker et todelt system bør du fremdeles skifte posen en gang om dagen, mens hudplaten kan sitte på i 2-3 dager før den byttes ut. For å unngå lekkasjer må hudplaten skiftes oftere dersom den har løsnet i ytterkant eller innerst ved stomien.

Sikker og diskret

Stomisykepleieren din vil vise deg hva slags poser som er riktig for deg, og de aller fleste posene er sikre og diskrete. Ingen vil vite at du har på en stomipose, med mindre du velger å fortelle det selv.

Selv om det i starten kan være vanskelig å akseptere at du må gå med en stomipose på magen, vil du snart innse at det er mulig å leve på samme måte som du gjorde før.

Lukk
En som skifter stomipose

Hvordan setter man på en stomipose?

Å kunne sette på en stomipose riktig er et viktig første steg i det å lære å håndtere stomien. Riktig påsetting av stomipose
Lukk

Hvordan sette på din stomipose

Når du har en stomi, går urin og avføring direkte i posen på magen din. For å unngå lekkasjer og hudirritasjon er det viktig at du lærer hvordan posen skal festes til huden.
En tett tilpasning er nøkkelen
Det viktigste prinsippet er at kleberdelen av utstyret festes til området rundt stomien og at hullet i hudplaten passer perfekt rundt stomien. Her kan du lære hvordan du måler stomien din, og tilpasser hudplaten.
Stomisykepleieren din vil hjelpe deg med å velge det beste produktet for deg og vise hvordan du setter på og fjerner posen på riktig måte. Her kan du se instruksjonsvideoer.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon