Introduksjon til Peristeen® transanal irrigasjon

Animasjonsfilmen under viser hvordan fordøyelsessystemet fungerer. Ved hjelp av filmen er det enklere å veilede pasientene ved tarmtømming. Se effekten av tarmtømmingen, visualisert på scintigrafiske bilder av tykktarmen.

Fordelene med å bruke Peristeen® Light og Peristeen® Plus:

  • Reduserer risikoen for avføringslekkasje og forstoppelse

  • Spare tid på toalettet

  • Selv bestemme når og hvor tarmen skal tømmes

  • Forbedrer livskvaliteten

Lær mer om tarmskylling

Hva er transanal irrigasjon?

Denne videoen viser transanal irrigasjon (TAI) med Peristeen irrigasjonssystem. Du kan bruke videoen under veiledning av pasienter som du mener kan ha nytte av Peristeen Plus. Animasjonene gir en enkel og visuell forklaring av systemet.

Lær mer om tarmskylling
Lukk

Hva er transanal irrigasjon?

Hvordan fungerer transanal irrigasjon?

Peristeen® Plus tømmer tarmen ved å føre inn vann gjennom anus og rektum ved hjelp av et rektalt kateter. Det gjøres mens du sitter på toalettet. Vannet fra tarmen tømmes deretter ut i toalettet sammen med avføringen. Den nedre delen av tarmen tømmes effektivt, slik at de fleste brukere bare trenger å skylle annenhver dag.

Når det brukes rutinemessig, daglig eller annenhver dag, kan Peristeen redusere tarmlekkasjer og forstoppelser, noe som gjør det lettere å ta del i sosiale aktiviteter, gå på jobb eller dra på reise.

Fordelene med å bruke Peristeen® Plus:

  • Hindrer fekal inkontinens og forstoppelse i inntil to dager mellom irrigasjoner
  • Gjør at pasienten kan bestemme når tarmen skal tømmes, slik at det passer med livsstilen deres
  • Forbedrer livskvaliteten
  • Reduserer den totale tiden som pasienten bruker daglig på tarmadministrasjonen sin

Og det er ikke alt …

Ved å redusere risikoen for tarmlekkasje, kan Peristeen® Plus også bidra til å forhindre urinveisinfeksjoner (UVI-er) og kan øke uavhengigheten hos enkelte pasienter som i dag trenger hjelp til å tømmetarmen.

Se animasjonsvideoen for å lære mer om Peristeen® Plus og hvordan det kan hjelpe pasienter som lider av tarmdysfunksjon.

Lukk

Brukerveiledninger for Peristeen Plus

bruk av Peristeen transanal irrigasjon med rektalkateter

Veiledningsfilm ballongkateter

Se videoveiledning for hvordan Peristeen® Plus transanal irrigasjon med ballongkateter brukes.

Se steg-for-steg veiledningen for analirrigasjon med ballongkateter
Lukk

Veiledningsfilm ballongkateter

Det er viktig at behandlingen er godkjent av lege før du tar systemet i bruk. Du må ha opplæring hos en stomisykepleier eller kvalifisert helsepersonell. Ta gjerne kontakt med våre sykepleiere dersom du har spørsmål. Du kan bestille mer informasjon om Peristeen® Plus her.

Lukk
bruk av Peristeen transanal irrigasjon med konkateter

Veiledningsfilm konkateter

Se videoveiledning for hvordan Peristeen® Plus transanal irrigasjon med konkateter brukes.

Se steg-for-steg-veiledningen for irrigasjon med konkateter
Lukk

Veiledningsfilm konkateter

Det er viktig at behandlingen er godkjent av lege før du tar systemet i bruk. Du må ha opplæring hos en stomisykepleier eller kvalifisert helsepersonell. Ta gjerne kontakt med våre sykepleiere dersom du har spørsmål. Du kan bestille mer informasjon om Peristeen Plus her.

Lukk
Animert gutt, sitter på toalettet

Veiledningsfilm for barn

Å lære hvordan de skal tømme tarmene sine er et viktig steg i barnets utvikling. Se videoveiledning for hvordan barn skal bruke Peristeen® Plus transanal irrigasjon.

Se steg-for-steg veiledningen for barn
Lukk

Veiledningsfilm for barn

ikon

 

De fleste barn med ryggmargsbrokk, spesielt når de er yngre, har behov for at foreldrene deres skal hjelpe dem med å tømme tarmene. Tradisjonelle metoder for å unngå tarmlekkasje og forstoppelse inkluderer kostholdsendringer, stikkpiller, tarmskyllinger, forstoppende midler, avføringsmidler og laksativer.

Mer forutsigbart

Noen barn synes ikke at disse metodene for tarmbehandling er gode nok, ettersom man ikke kan planlegge når man vil ha tarmbevegelse, noe som kan resulterer i uhell med tarmen.
Tarmskylling er en type tarmbehandling som sørger for at avføring både er regelmessig og forutsigbar. Hvis det gjennomføres regelmessig, vil det få barnet ditt til å føle seg mer komfortabel og unngå problemer som tarmlekkasje og forstoppelse.

Hva er tarmskylling?

Tarmskylling er når vann blir introdusert inn i tarmen via rektum ved hjelp av et ballongkateter. Vannet stimulerer tarmen og skyller ut avføringen. Prosessen tar omtrent 30-45 minutter. Etter tømming vil den nedre delen av tarmen være tom. Tarmirrigasjon gjennomføres hver til annenhver dag.

Det er viktig å gjøre det regelmessig, siden:

  • Regelmessig irrigasjon hindrer tarmuhell rett og slett fordi den nedre delen av tarmen er tom for avføring.
  • Regelmessig irrigasjon hindrer kronisk forstoppelse ettersom det oppmuntrer til avføring, som igjen betyr at den blir regelmessig 

Fram til barnet ditt lærer å irrigere seg selv må du forsikre deg om at det blir gjort på en rett og sikker måte. Finn en god, regelmessig rutine som fungerer og oppmuntre barnet ditt til å bli interessert. De må gjøre det selv når de blir eldre.

Det kan være en god idé å holde øye med barnets fremskritt. Hvorfor ikke laste ned og skrive ut irrigasjonsdagboken til inspirasjon (pdf, 1 MB).

Coloplast tilbyr et tarmskyllingssystem som kalles Peristeen® Plus.

Last ned brukerveiledning for Peristeen Plus med ballongkateter for barn.

Lukk

NBD-skår

Tarmfunksjonsverktøy Tarmtømming kan være et vanskelig tema å snakke om med pasienter som lider av nevrogen tarmdysfunksjon. Nevrogen tarmdysfunksjonsskår (NBD) er et symptombasert verktøy. Det er et validert spørreskjema som evaluerer Last det ned gratis her
Lukk

Hva er NBD-sum?

Referanser

(1): Krogh K, Christensen P, Sabroe S, Laurberg S. Neurogenic bowel dysfunction score. Spinal Cord 2006;44:625–631

(2): Passananti V. et al. Long-term efficacy and safety of transanal irrigation in

multiple sclerosis. Neurogastroenterology & Motility (2016). doi: 10.1111/nmo.12833

Det er et validert, symptombasert spørreskjema som er utviklet for å måle nivået av nevrogen tarmdysfunksjon hos ryggmargsskadde pasienter (SCI). Det ble opprinnelig validert i den danske SCI-pasientpopulasjonen, og har siden da blitt oversatt og validert på andre språk.

Kombinasjonen av responser skaper fire nivåer av dysfunksjon: 0–6 veldig små, 7–9 mindre, 10–13 moderate og 14–47 alvorlige.

NBD-summen er enkel å bruke, består av kun 10 spørsmål, og kan fylles ut av pasienten. Selv om det i utgangspunktet ble validert i SCI-befolkningen, finnes det rapporter i litteraturen om bruk i andre nevrogene pasientgrupper, for eksempel ved multippel sklerose (MS). (Ref. 2:)

Vi håper NBD-summen vil være et nyttig verktøy i den daglige praksisen din, og hjelpe deg med bedre diagnostisering og oppfølging av pasienter med nevrogen tarmdysfunksjon.

Last ned eller skriv ut NBD-sum

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon