Opplæring i transanal irrigasjon med Peristeen - Coloplast Norge

Introduksjon til Peristeen transanal irrigasjon

Animasjonsfilmen viser hvordan fordøyelsessystemet fungerer. Ved hjelp av filmen er det enklere å veilede pasientene ved tarmtømming. Se effekten av tarmtømmingen, visualisert på scintigrafiske bilder av tykktarmen.

Fordelene med å bruke Peristeen:

  • Reduserer risikoen for avføringslekkasje og forstoppelse
  • Spare tid på toalettet
  • Selv bestemme når og hvor tarmen skal tømmes
  • Forbedrer livskvaliteten
Lær mer om tarmskylling

Hva er transanal irrigasjon?

Denne videoen viser transanal irrigasjon (TAI) med Peristeen irrigasjonssystem. Du kan bruke videoen under veiledning av pasienter som du mener kan ha nytte av Peristeen. Animasjonene gir en enkel og visuell forklaring av systemet.

Lær mer om tarmskylling
Lukk

Hva er transanal irrigasjon?

Hvordan fungerer transanal irrigasjon?

Peristeen tømmer tarmen ved å føre inn vann gjennom anus og rektum ved hjelp av et rektalt kateter. Det gjøres mens du sitter på toalettet. Vannet fra tarmen tømmes deretter ut i toalettet sammen med avføringen. Den nedre delen av tarmen tømmes effektivt, slik at de fleste brukere bare trenger å skylle annenhver dag.
Når det brukes rutinemessig, daglig eller annenhver dag, kan Peristeen redusere tarmlekkasjer og forstoppelser, noe som gjør det lettere å ta del i sosiale aktiviteter, gå på jobb eller dra på reise.

Fordelene med å bruke Peristeen:

  • Hindrer fekal inkontinens og forstoppelse i inntil to dager mellom irrigasjoner
  • Gjør at pasienten kan bestemme når tarmen skal tømmes, slik at det passer med livsstilen deres
  • Forbedrer livskvaliteten
  • Reduserer den totale tiden som pasienten bruker daglig på tarmadministrasjonen sin

Og det er ikke alt …

Ved å redusere risikoen for tarmlekkasje, kan Peristeen også bidra til å forhindre urinveisinfeksjoner (UVI-er) og kan øke uavhengigheten hos enkelte pasienter som i dag trenger hjelp til å tømmetarmen.

Se animasjonsvideoen for å lære mer om Peristeen og hvordan det kan hjelpe pasienter som lider av tarmdysfunksjon.

Lukk

Animerte brukerveiledninger

Bruksanvisningene under viser hvordan Peristeen transanal irrigasjon brukes for barn og voksen. Det er viktig med god opplæring for å sikre riktig bruk av produktet.

 Video om steg-for-steg-veiledningen for tarmskylling

Voksne pasienter: Kom i gang med tarmskylling

En animasjonsfilm for å vise hvordan voksne personer tømmer tarmen med Peristeen transanal irrigasjon.

Se steg-for-steg-veiledningen for tarmskylling
Lukk

Voksne pasienter: Kom i gang med tarmskylling

ikon

Ta deg god tid

Bruk av Peristeen vil bety at pasientene dine må venne seg til en ny rutine, men det vil være verdt det. Regelmessig og forutsigbar tømming av tarmene kan utgjøre en stor forskjell for pasientens livskvalitet, samt forbedre symptomene på forstoppelse og fekal inkontinens.

Tre viktige ting å huske på når man underviser en pasient i å komme i gang: 

 

Bruk Peristeen regelmessig

Bruk Peristeen regelmessig. Følg instruksjonene og hold deg til planen som du (pasientens lege eller sykepleier) har anbefalt. Regelmessig tarmtømming med Peristeen hjelper med å unngå lekkasje og forstoppelse. Det kan også redusere tiden pasienten bruker på å ta hånd om tarmen.

 

Hjelp pasientene dine med å identifisere når det er tid for å tømme tarmen

Hjelp pasienten med å peke ut en tid når de kan tømme tarmen uten å bli forstyrret eller stresset. Det nøyaktige tidspunktet er ikke viktig, men prøv å holde dem til samme tid hver dag, slik at de får inn en rutine. For å justere forventningene, la pasienten vite at det kan ta 2–4 uker (og i sjeldne tilfeller mer) før de oppnår en stabil rutine og mestrer teknikken.

 

Lær opp pasienten din

Sørg for at pasientene forstår hvordan de skal bruke produktet, og at de godt opplært. Oppmuntre dem til å holde jevnlig kontakt med legen eller sykepleieren sin i løpet av de første månedene de bruker Peristeen. Du kan hjelpe med eventuelle spørsmål de måtte ha, og hjelpe dem med å tilpasse rutinen hvis det er nødvendig. De kan også melde seg inn eller kontakte Coloplast Care for å få råd og støtte.

 

Lukk
lær barn å tømme tarmen

Barn: Å hjelpe barn med å tømme tarmen

En animasjonsfilm for å vise hvordan barn tømmer tarmen. Filmen kan bidra til å gi barn større frihet, og til å være mer sosiale og delta i fritidsaktiviteter.

Se steg-for-steg-veiledningen for barn
Lukk

Barn: Å hjelpe barn med å tømme tarmen

ikon

Mange barn med tarmdysfunksjon, spesielt når de er yngre og de som berøres av tilstander som spina bifida, stoler på at foreldrene hjelper dem med å tømme tarmen. Tradisjonelle metoder for å unngå tarmlekkasje og forstoppelse inkluderer kostholdsendringer, stikkpiller, tarmskyllinger, forstoppende midler, avføringsmidler og laksativer

Mer forutsigbart

Noen barn synes at disse metodene for tarmbehandling ikke er effektive, ettersom du ikke kan planlegge når du vil ha tarmbevegelse, noe som ofte resulterer i tarmuhell.
Transanal irrigasjon (TAI) er en type tarmbehandlingsrutine som sikrer at avføringen både er vanlig og forutsigbar. Hvis det utføres regelmessig, vil det gjøre at barnet føler seg mer komfortabelt og forebygge problemer som fekal inkontinens og forstoppelser.

Bruke Peristeen hos barn

For å se de kliniske bevisene for Peristeen i den pediatriske pasientpopulasjonen, sjekk Kliniske bevis-delen, der du kan se et nedlastbart sammendrag som inneholder data fra 11 studier.

Opplæring av barnet og foreldrene eller omsorgspersonene er nøkkelen til å sikre riktig og effektiv bruk av produktet.

Hjelp barnet, foreldrene og/eller omsorgspersonene med å finne en god, stabil rutine som fungerer for dem, og oppmuntre barnet til å interessere seg. De blir nødt til å gjøre det selv når de blir eldre, og noen studier av barn med anorektale misdannelser som bruker Peristeen har vist at selvstyrende pasienter øker tilslutningen til behandling, og kan bidra til å forkorte den totale tiden det tar å irrigere (Märzheuser et al. Eur J Pediatr Surg. 2016 Apr;26(2):186-91).

Det kan være en god idé å holde øye med barnets fremskritt. Hvorfor ikke laste ned og skrive ut irrigasjonsdagboken til inspirasjon (pdf, 1 MB).

 Lukk

NBD-skår

Tarmfunksjonsverktøy Tarmtømming kan være et vanskelig tema å snakke om med pasienter som lider av nevrogen tarmdysfunksjon. Nevrogen tarmdysfunksjonsskår (NBD) er et symptombasert verktøy. Det er et validert spørreskjema som evaluerer Last det ned gratis her
Lukk

Hva er NBD-sum?

Referanser

(1): Krogh K, Christensen P, Sabroe S, Laurberg S. Neurogenic bowel dysfunction score. Spinal Cord 2006;44:625–631

(2): Passananti V. et al. Long-term efficacy and safety of transanal irrigation in

multiple sclerosis. Neurogastroenterology & Motility (2016). doi: 10.1111/nmo.12833

Det er et validert, symptombasert spørreskjema som er utviklet for å måle nivået av nevrogen tarmdysfunksjon hos ryggmargsskadde pasienter (SCI). Det ble opprinnelig validert i den danske SCI-pasientpopulasjonen, og har siden da blitt oversatt og validert på andre språk.

Kombinasjonen av responser skaper fire nivåer av dysfunksjon: 0–6 veldig små, 7–9 mindre, 10–13 moderate og 14–47 alvorlige.

NBD-summen er enkel å bruke, består av kun 10 spørsmål, og kan fylles ut av pasienten. Selv om det i utgangspunktet ble validert i SCI-befolkningen, finnes det rapporter i litteraturen om bruk i andre nevrogene pasientgrupper, for eksempel ved multippel sklerose (MS). (Ref. 2:)

Vi håper NBD-summen vil være et nyttig verktøy i den daglige praksisen din, og hjelpe deg med bedre diagnostisering og oppfølging av pasienter med nevrogen tarmdysfunksjon.

Last ned eller skriv ut NBD-sum

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon