Stomi og kosthold

Når du har en ileostomi eller colostomi er det naturlig å ha spørsmål om kosthold – bør jeg holde meg til en spesiell diett? Er det noe jeg ikke kan spise? Hva med alkohol og stomi? I ett ord, nei. Maten som var bra og sunn for deg før operasjonen, er generelt fortsatt bra for deg – det samme gjelder de mer usunne alternativene. Når så det er sagt, så har vi noen tips og litt informasjon om forskjellige typer mat og drikke i avsnittene nedenfor – dette er relevant for mennesker med en ileostomi eller colostomi, og kanskje andre også kan bli inspirert!

Har du spørsmål kan du gjerne ta kontakt med våre Coloplast Assistanse sykepleiere.

Hva kan du spise når du har ileostomi og colostomi?

stomi og kosthold, lykkelig kvinne

Stomi og kosthold - gode råd

Les hva du bør tenke på de første 2–6 ukene etter operasjonen, og når du har hatt stomi over en lengre periode – det finnes noen tips og triks. Tips til kostholdet ditt
Lukk

Kostholdsråd for personer med en stomi

Mennesker med stomi kan generelt spise og drikke hva de vil, med mindre kirurgen eller stomisykepleieren gir andre råd. Akkurat som før operasjonen kan noen typer mat være lettere å fordøye enn andre – og rett etter operasjonen kan det være lurt å være litt mer oppmerksom på signalene fra kroppen din.  

Umiddelbart etter operasjonen

Ny forskning viser at jo raskere etter operasjonen du spiser ordentlig mat, jo raskere vil tarmsystemet fungere igjen. Husk også å alltid tygge maten grundig. 

De første 2–4 ukene 

 • Kroppen er fortsatt i ferd med å heles, og å spise mat som er mykere og enklere å fordøye vil hjelpe kroppen med å komme seg.
 • Du vil kanskje føle deg litt oppblåst, så prøv å spise lite og ofte til å begynne med. 
 • Det kan være lurt å starte med ganske mild mat. 
 • Det er viktig å tygge ordentlig. 

Uke 4–6 etter stomioperasjonen

 • Man vil ofte oppleve redusert appetitt de første 4–6 ukene etter en stomioperasjon. 
 • Det kan være nødvendig å supplere dietten med protein og energidrikker. Du kan kjøpe dem på apoteket eller lage dem fra bunnen av.

Er det noe jeg ikke kan spise?

Du trenger ikke å unngå bestemte matvarer, men du bør være klar over at maten du spiser påvirker hva som kommer ut av stomien din. Hvis du er usikker på en spesiell type mat, anbefaler vi at du bare spiser litt. Hvis du ikke opplever problemer, spis det du vil!

Ikke vær redd for å prøve nye matvarer, men vær fornuftig. Du vil trolig oppdage at visse matvarer produserer mer gass enn andre, og det kan være lurt å kutte ned på disse matvarene selv om de ikke er dårlige for deg. Det samme gjelder å tygge tyggegummi.

Det krever bare litt prøving og feiling for å finne et balansert kosthold som føles riktig for deg. Noen matvarer, særlig fiberrik mat, kan føre til at maten blokkeres, dvs. at ufordøyde deler av mat blokkerer tarmen. Det kan hjelpe å tygge godt, men matblokkering kan være alvorlig. 

Hva med frukt og grønnsaker?

Du kan fremdeles spise fem om dagen! Visse typer frukt og grønnsaker har veldig hardt skinn, så det kan være lurt å skrelle dem for å unngå mulige problemer. Dette gjelder særlig potetskall og epleskall. Det kan også være nødvendig å tilberede frukt og grønnsaker på nye måter – prøv supper for å få inn grønnsaker, eller kanskje noen fruktsmoothies.

Det kan også være nyttig å la grønnsakene myke seg opp litt under steking, eller mose noen av rotgrønnsakene. 

Hvis det oppstår utfordringer

Én dårlig opplevelse bør ikke føre til at du aldri spiser samme mat igjen. Dersom det skjer gjentatte ganger bør du vurdere å fjerne maten fra kostholdet. 

Og husk: Alle har ulike reaksjoner, så det som fungerer for én person, vil kanskje ikke fungere for en annen.

Lukk
Stomi og alkohol

Stomi og væskeinntak

I likhet med alle andre vil det du drikker påvirke fordøyelsessystemet ditt. Mange lurer også på om man kan drikke alkohol når man har stomi. Les mer om drikkevarer
Lukk

Det du drikker påvirker fordøyelsessystemet

I likhet med andre mennesker bør du drikke minst 2 liter om dagen – dette må gjøres for å unngå forstoppelse. Men du lurer kanskje på om du fortsatt kan ta morgenkaffen din, nyte et glass vin eller kullsyreholdige drikkevarer.

her er et par retningslinjer:

 • Kaffe og te er greit, men som med alt annet må du være oppmerksom på eventuelle reaksjoner i fordøyelsessystemet.
 • Kullsyreholdige drikkevarer kan generelt forårsake gass. 
 • Øl kan føre til at det som kommer ut av stomien blir mer flytende
 • Du kan drikke alkohol. Alkohol kan forårsake dehydrering, så sørg for å drikke nok vann. 

For personer med ileostomi

Særlig rett etter operasjonen kan du miste noe væske på grunn av den relativt store mengden avføring (750–1300 ml). Derfor anbefaler vi at du drikker minst 2 liter vann per dag, pluss tilsvarende det du mister via avføringen. 

3–12 uker etter operasjonen vil tynntarmen gradvis bli vant til å absorbere mer væske, og du trenger ikke å kompensere for væsketapet i samme grad som i begynnelsen. Personer med ileostomi mister to til tre ganger så mye væske og salt som andre mennesker gjennom avføringen, så det kan være lurt å salte maten litt. 

Lukk
lykkelig mann snakker med dame

Vær klar for å spise ute

Å tilberede egne måltider hjemme er én ting, men hva med å gå ut for å spise eller bestille mat for å ta med hjem? Gjør deg klar for å spise ute
Lukk

Gjør deg klar for å spise ute

Det kan føles som et stort skritt i starten, men det er ingen grunn til at du ikke kan nyte et måltid på en restaurant. 

Vær godt forberedt

Du kan alltids kontakte restauranten før du går så du er forberedt på forhånd. Mange større restauranter har også menyene sine på nettet, så du alltid kan sjekke menyen før du ankommer restauranten.

Hvor bør du gå?

Det er lurt å starte med en restaurant du kjenner godt og holde det enkelt når du bestiller. Du trenger ikke å være for forsiktig, bare vær praktisk. Bestill det du har lyst på, men vær klar over hvordan du reagerer på visse typer mat. Vær heller ikke redd for å spørre servitøren om ingredienser i maten. 

Hvis det er mulig, kan det være lurt å bestille en type mat som du allerede har prøvd hjemme først, så du vet hvordan du antagelig vil reagere. Etter hvert som du gradvis begynner å spise flere og ulike matvarer, vil du også føle deg mer trygg når du spiser ute. Selv om du er vant med å ta en drink hjemme, kan det være best å starte forsiktig. Drikk heller en liten øl enn en stor. Dette vil hjelpe kroppen din med å bygge opp alkoholtoleransen igjen, og hjelpe med å redusere – eller fullstendig unngå – eventuelle reaksjoner. 

Lukk

Stomi og forstoppelse eller diaré

kvinne som kjøper grønnsaker

Stomi og forstoppelse

Visse typer mat kan forårsake forstoppelse. Les om hvordan du kan forhindre det, og hva du bør gjøre. Lær mer om forstoppelse
Lukk

Lær om forstoppelse – og hva du må gjøre

Det er viktig å tygge ordentlig for å få en god start på fordøyelsesprosessen. Dette gjelder spesielt hvis du spiser mat som er vanskelig å fordøye (for eksempel nøtter). Noen matvarer, særlig fiberrik mat, kan føre til stopp i tarmen, dvs. at ufordøyde deler av mat blokkerer tarmen. Det kan hjelpe å tygge godt, men forstoppelse kan være alvorlig.

Hvordan vet jeg at jeg har en forstoppelse?

Det kan føre til kramper, smerte og vannaktig avføring, og magen og stomien din kan bli oppblåst. Hvis du tror du har en forstoppelse, bør du:

 • Ringe legen eller sykepleieren din, eller dra til legevakten. 
 • Drikk mye vann
 • Unngå fast føde i 24 timer og spis supper isteden

En forstoppelse/blokkering er enklere å forhindre enn å behandle, så tygg maten grundig og vær fornuftig med matalternativer så du kan få et normalt, sunt kosthold.

Lukk
kvinne som lager mat med sønnen sin

Opplever du diaré?

I likhet med alle andre kan man av og til få diaré med stomi. Les om hva du bør gjøre dersom det skjer. Hva bør du gjøre med diaré?
Lukk

Hva bør du gjøre med diaré?

I likhet med alle andre kan du få diaré av og til. En kort periode med diaré er imidlertid ikke noe å bekymre seg for i de fleste tilfeller – det kan være relatert til noe du spiste, og vil ofte gå vekk av seg selv. 

Tre eller flere løse avføringer på rad er imidlertid en grunn til bekymring fordi du kan risikere å bli dehydrert. Ta kontakt med stomisykepleieren om dette skjer.

Hvis du har en ileostomi

Hvis du har en ileostomi og får diaré, vil du miste mye salt – 1 teskje per liter med avføring. Derfor er det veldig viktig å drysse litt ekstra salt på måltidene dine.

Lukk

Vakuum og oppblåst stomipose

gutt som ser på stomiposen til moren sin

Vakuum i posen

Vakuum i stomiposen gir undertrykk og posen kleber seg sammen. Men hva kan du gjøre med det? Lær mer om vakuum i posen
Lukk

Tips for undertrykk i posen

Undertrykk skjer når det er vakuum i stomiposen og posen kleber seg sammen. Dette hindrer stomiinnholdet i å falle til bunnen av posen og kan blokkere filteret. Det er da en fare for at posen kan skyves av magen.

Hva kan du gjøre for å forhindre undertrykk eller vakuum i posen?

Å blåse luft i posen før den settes på kan bidra til å forhindre at det oppstår vakuum. I tillegg vil en dråpe olje eller smøremiddel i posen bidra til å hjelpe stomiinnholdet med å falle til bunnen av posen. 


Prøv Problemløseren

Problemløser

Problemløseren gir veiledning og tips til tilleggsprodukter som kan bidra til å løse vanlige utfordringer, som vakuum i posen, lekkasje, hudirritasjon og problemer som kan oppstå som følge av fysisk aktivitet.

Prøv Problemløseren

Lukk
Mann som snakker med en kvinne

Oppblåst pose

Oppblåst pose skjer når det er en opphoping av luft i stomiposen, men hva kan du gjøre for å unngå det? Lær om oppblåst pose
Lukk

Lær om oppblåst pose

Oppblåst pose skjer når det er en opphoping av luft i stomiposen som får den til å blåse seg opp som en ballong. Poser har kullfiltre som kan bidra til å håndtere luft ved å fjerne lukt og slippe den ut fra posen. Men dersom filterkapasiteten ikke kan håndtere den produserte luften, eller om det har blitt fuktig eller blokkert av stomiinnhold kan gassopphoping finne sted. Du kan lese mer om oppblåst stomipose i bloggen vår #Stomiliv.

Hva kan du gjøre for å hindre oppblåst pose?

En av de viktigste måtene å unngå oppblåst pose på er å minimere mengden av gass som fordøyelsessystemet ditt produserer. Det hjelper å tygge maten grundig, og begrense inntak av matvarer og drikker som du vet gir deg mye luft. Dette kan være nøtter, bønner, kullsyreholdige drikkevarer eller musserende vin.

Hva bør du gjøre når du opplever oppblåst pose?

Om oppblåsning skjer kan du slippe ut luft fra posen på et toalett hvis du bruker en tømbar pose eller et todelt system. Det å skifte pose hvis filteret er blokkert kan også bidra til å forebygge oppblåsning. Til slutt kan det være verdt å prøve en annen type stomipose og filtertype.


Prøv Problemløseren

Problemløser

Problemløseren gir veiledning og tips til tilleggsprodukter som kan bidra til å løse vanlige utfordringer, som oppblåst pose, lekkasje, hudirritasjon og problemer som kan oppstå som følge av fysisk aktivitet.

Prøv Problemløseren

Lukk

Ansvarsfraskrivelse: Dette er de generelle retningslinjene som er ment å hjelpe deg med typiske spørsmål. Du bør følge spesifikke instruksjoner gitt av helsepersonell. Vær også oppmerksom på å alltid følge eventuelle kostholdsråd fra sykepleieren din.

 

Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon