Mennesker med stomi kan generelt spise og drikke hva de vil, med mindre kirurgen eller stomisykepleieren gir andre råd. Akkurat som før operasjonen kan noen typer mat være lettere å fordøye enn andre – og rett etter operasjonen kan det være lurt å være litt mer oppmerksom på signalene fra kroppen din.
Umiddelbart etter operasjonen
Ny forskning viser at jo raskere etter operasjonen du spiser ordentlig mat, jo raskere vil tarmsystemet fungere igjen. Husk også å alltid tygge maten grundig.
De første 2–4 ukene
- Kroppen er fortsatt i ferd med å heles, og å spise mat som er mykere og enklere å fordøye vil hjelpe kroppen med å komme seg.
- Du vil kanskje føle deg litt oppblåst, så prøv å spise lite og ofte til å begynne med.
- Det kan være lurt å starte med ganske mild mat.
- Det er viktig å tygge ordentlig.
Uke 4–6 etter stomioperasjonen
- Man vil ofte oppleve redusert appetitt de første 4–6 ukene etter en stomioperasjon.
- Det kan være nødvendig å supplere dietten med protein og energidrikker. Du kan kjøpe dem på apoteket eller lage dem fra bunnen av.
Er det noe jeg ikke kan spise?
Du trenger ikke å unngå bestemte matvarer, men du bør være klar over at maten du spiser påvirker hva som kommer ut av stomien din. Hvis du er usikker på en spesiell type mat, anbefaler vi at du bare spiser litt. Hvis du ikke opplever problemer, spis det du vil!
Ikke vær redd for å prøve nye matvarer, men vær fornuftig. Du vil trolig oppdage at visse matvarer produserer mer gass enn andre, og det kan være lurt å kutte ned på disse matvarene selv om de ikke er dårlige for deg. Det samme gjelder å tygge tyggegummi.
Det krever bare litt prøving og feiling for å finne et balansert kosthold som føles riktig for deg. Noen matvarer, særlig fiberrik mat, kan føre til at maten blokkeres, dvs. at ufordøyde deler av mat blokkerer tarmen. Det kan hjelpe å tygge godt, men matblokkering kan være alvorlig.
Hva med frukt og grønnsaker?
Du kan fremdeles spise fem om dagen! Visse typer frukt og grønnsaker har veldig hardt skinn, så det kan være lurt å skrelle dem for å unngå mulige problemer. Dette gjelder særlig potetskall og epleskall. Det kan også være nødvendig å tilberede frukt og grønnsaker på nye måter – prøv supper for å få inn grønnsaker, eller kanskje noen fruktsmoothies.
Det kan også være nyttig å la grønnsakene myke seg opp litt under steking, eller mose noen av rotgrønnsakene.
Hvis det oppstår utfordringer
Én dårlig opplevelse bør ikke føre til at du aldri spiser samme mat igjen. Dersom det skjer gjentatte ganger bør du vurdere å fjerne maten fra kostholdet.
Og husk: Alle har ulike reaksjoner, så det som fungerer for én person, vil kanskje ikke fungere for en annen.