Urostomi

Urostomi er en alternativ måte å lede urinen fra nyrene og ut av kroppen på. Det finnes ulike typer urostomier, og det er enten en kontinent urostomi, der urinen samles opp i en konstruert blære under huden som tømmes ved hjelp av et kateter, eller en inkontinent urostomi, der urinen renner fra nyrene passivt ut gjennom en åpning på magen. Urinen samles da opp i en utvendig stomipose som er festet på huden rundt åpningen. Dette kalles Brickerblære/ Brickeravledning og er den vanligste varianten urostomi.

Hvordan anlegger man en urostomi?

Den vanligste operasjonsmetoden for urinavledning er Brickerblæren. 

  • Urinblæren opereres som regel bort.

  • Du får et operasjonssnitt på magen, samt en stomi.

  • Brickerblæren konstrueres ved at det isoleres et stykke av tynntarmen.

  • Urinlederne sys inn i dette tarmstykket som igjen føres ut gjennom bukveggen som en stomi.

  • Stomien legges oftest ut på høyre side av magen.

  • Stomiens lengde bruker å være ca 2-3 cm.

Like etter operasjonen er stomien hoven. Dette vil forandre seg etter noen uker, og stomien vil få en frisk rødfarge. Du føler ikke smerte i stomien. I enkelte tilfeller legges urinlederne direkte frem på magen. Dette kalles ureterostomi.

Kan jeg kontrollere urinavgangen? 

  • Urin kommer ukontrollert hele døgnet.

  • Urinen samles opp i stomiposen du har festet på magen.

  • Du vil oppleve at urinen inneholder slim fra tarmbiten. Dette er helt normalt.

  • For at posen ikke skal bli for full i løpet av natten, kan stomiposen kobles til en urinpose med slange (nattpose). Denne kan henges på sengekanten eller legges på gulvet.

Inkontinente og kontinente urostomier

Det er ulike årsaker til at man får urostomi, den mest vanlige er kreft i urinblæren. Andre årsaker kan være medfødte misdannelser, ødelagt nerveforsyning til urinblæren, stråleskader, skader eller nevrologiske sykdommer som for eksempel multippel sklerose (MS).

Brickerblære

Brickerblære er en inkontinent urostomi, og den mest vanlige typen urostomi. Mer om brickerblære

En Brickeroperasjon er den operasjonsteknikken som oftest benyttes for å lage en urostomi. Brickerblæren konstrueres ved at et stykke av tynntarmen isoleres og urinlederne festes inn på denne, før tarmen festes ut gjennom bukveggen/magen. Da vil urinen renne gjennom tarmstykket og direkte ut i den påsatte urostomiposen. Urinblæren opereres som oftest bort.

Stomien legges som oftest ut på høyre side av magen, og lengden bruker å være ca. 2-3 cm. Like etter operasjonen er stomien hoven, dette vil forandre seg etter noen uker, og stomien vil få en frisk rødfarge. Du føler ikke smerter i stomien.

Urinen vil komme ukontrollert hele døgnet, og samlet opp i stomiposen du har festet på magen. Du vil oppleve at urinen inneholder slim fra tarmbiten, og dette er helt normalt. For at posen ikke skal bli for full i løpet av natten, kan stomiposen kobles til en urinpose med slange (nattpose). Denne kan henges på sengekanten eller legges på gulvet.

I enkelte tilfeller legges urinlederne direkte frem på magen, dette kalles ureterostomi.

Lukk

Kocks reservoar

Kocks reservoar er en kontinent stomi hvor tarmen brukes for å konstruere et reservoar innenfor bukveggen. Mer om kocks reservoar

Kocks reservoar er et alternativ til urostomi. Her vil kirurgen konstruere et reservoar av tarmen innenfor bukveggen. Reservoaret tømmes ved hjelp av kateter via en åpning på magen. Denne stomien er kontinent, det vil si at du selv må tømme blæren. Her brukes det en kompress for å dekke åpningen, og du trenger ikke en stomipose.

Lukk

Mitrofanoff

Mitrofanoff er en kontinent stomi hvor blindtarmen benyttes for å konstruere stomien. Mer om Mitrofanoff

Mitrofanoff er en kontinent urostomi, hvor blindtarmen benyttes i forbindelse med operasjonen. Blindtarmen åpnes i begge ender, og den ene enden kobles til urinblæren og den andre enden kobles til huden på magen eller til navlen. Åpningen på magen hvor blindtarmen kommer ut kalles en stomi. Stomien er tett, så urinen vil kun renne ut når man innfører et kateter som ledes inn i blæren. Dersom man ikke benytter blindtarmen kan man bruke en bit av tynntarmen i stedet, da kalls det for en Monti-operasjon.[1] 

Mitrofanoff-prosedyren utføres vanligvis som et alternativ for personer som opplever smertefull urinrørskateterisering og har vært spesielt nyttig for kvinner. Det brukes også hos personer med nevrogen dysfunksjon i urinblæren, urinrørtraumer og ryggmargsskader. Fremgangsmåten anbefales noen ganger for de med ryggmargsskader som har alvorlig autonom dysrefleksi. Rullestolbrukere som ikke kan bruke toalett uavhengig eller som sliter med å kateterisere uavhengig, kan få en Mitrofanoff for å få større kontroll over blæretømmingen. For personer som ellers vil lekke via urinrøret, kan Mitrofanoff-kanalen gi kontinuitet og gjøre det mulig for dem å slutte å bruke bleier. Andre forhold som prosedyren kan være hensiktsmessig for inkluderer urinrørskreft, medfødt fravær av urinrør, Prune Belly syndrom, sakral agenese og traumatisk tap av urinrør. [2]

Blæren tømmes ved hjelp av et kateter hver 4.-5 time og åpningen dekkes med en kompress.

Lukk

Stell og stomiutstyr til inkontinent urostomi

Mann steller urostomi

Stell av urostomi

Stell av huden rundt stomien er en viktig del av pleien, den skal bevares hel, ren og tørr. Mer om stell av urostomi
Lukk

Hudpleie og stomistell

Stell av huden er en viktig del av pleien, den skal bevares hel, ren og tørr. Et tips kan være å skifte platen før frokost, da er det mindre urin i blæren.

Når operasjonssåret har grodd skikkelig, kan du dusje og bade som du gjorde før. Du trenger ikke å ha stomipose på stomien når du dusjer. Ta kontakt med din stomisykepleier eller lege, dersom du får sår hud eller trenger råd om hudpleie.

Tips og råd for stomistell

Ha alt utstyr klart før du starter med stomistellet. Når du har en urostomi bruker du en pose med utløp, som du tømmer når det er kommet urin i den. Posen byttes minst en gang om dagen hvis du bruker 1-delt stomiutstyr. Dersom du bruker 2-delt utstyr hvor hudplaten og stomiposen er i to deler må du fremdeles bytte posen minst én gang om dagen, mens hudplaten kan sitte på i 2-3 dager. Det er viktig at hudplaten sitter tett rundt stomien, ellers kan lekkasje og hudirritasjon oppstå.

Finn frem stomiutstyr, tilbehørsprodukter, evt stomimal, tusj, kompresser, vann og avfallspose.

Mål stomien regelmessig og tilpass malen. Klipp hullet dersom du bruker oppklippbar hudplate. Her kan du se en video som viser hvordan du måler og klipper til hudplaten.

  • Huden rundt og inntil stomien vaskes med vann. Eventuelt kan du bruke uparfymert såpe med lav pH-verdi.
  • Skyll nøye med lunkent vann. Såperester kan gi hudirritasjoner og allergi.
  • Tørk godt og bruk myk kompress, men ikke skrubb. Stomien kan blø litt, men dette er ufarlig.
  • Sett på nytt stomiutstyr på ren og tørr hud.
  • Huden har godt av å bli lufttørket en gang iblant.
  • Bruk kun spesialkremer rundt stomien dersom huden er rød/tørr.
  • Er det hår rundt stomien, kan du barbere bort disse. Det er mest hygienisk å bruke engangshøvel og husk å barbere «medhårs».

Sår hud?

Det beste er å forebygge sår hud ved å ha en god tilpasning av utstyret du bruker. Kontakt gjerne våre sykepleiere for råd om produkttilpasning. Har du allerede fått sår hud er det viktig å finne årsaken og selvfølgelig gjøre noe med det. Er du i tvil må du ta kontakt med fagpersoner som kan hjelpe deg. Hudbeskyttelsesplate, belte, tetningsringer, pasta (uten alkohol) og barrierekrem er midler som kan være til hjelp ved lekkasje eller sår hud


Bestill Assistanse temamagasin - Stomioperert

Assistanse Stomioperert

Assistanse Magasin - tema: Stomioperert inneholder tips og råd for deg som er nyoperert med stomi, og også for deg som har hatt stomi en stund.

Med dette temabladet ønsker vi å informere litt om praktiske ting i din nye hverdag. Du kan blant annet lese om hvordan du tar vare på og steller stomien, tips og råd om mat og reise, og lese brukerhistorier.

Bestill gratis Assistanse Magasin - tema Stomioperert

Lukk
Stomiutstyr for urostomi

Utstyr til urostomi

Med en inkontinent urostomi renner urinen hele døgnet, og du må derfor bruke en urostomipose. Mer om utstyr for urostomi

Praktiske råd

  • Alle bandasjer, hudpleiemidler og andre ting du trenger for å stelle din stomi er refusjonsberettiget. Din blå resept kan brukes på apotek og hos bandagist (forretning for sykepleieartikler). Du betaler kun en liten egenandel.
  • Det er lurt å bestille nye produkter minst 2 uker før du går tom. 
  • Dersom du kan dokumentere mer utgifter utover en viss størrelse kan du søke om grunnstønad, ta kontakt med NAV. Sosionomer/NAV kan hjelpe deg med dine sosiale og økonomiske rettigheter. 

Det er viktig at du selv velger det stomiutstyret du liker best, trives med og kan håndtere. Spør gjerne din stomisykepleier om råd. Helsepersonell på den avdelingen du kommer til etter operasjonen, vil lære deg å stelle stomien og gi deg råd og veiledning. Dersom du trenger hjelp til stell av stomien eller stomiskift etter at du kommer hjem fra sykehuset, kan du ta kontakt med stomisykepleier eller stomikontakt. Du kan også gjerne kontakte våre sykepleiere som kan gi produktveiledning.

Du kan når som helst bestille gratis vareprøver sånn at du får testet hvilket utstyr som passer best for deg.

Urostomiposer

Det er viktig å finne en stomipose som er godt tilpasset akkurat din kropp. Coloplast har ulike hudplater som er utviklet for å dekke behovet for forskjellige kroppsfasonger. Urostomiposene i SenSura® Mio-serien er flerkammerposer, som betyr at urinen fordeler seg jevnt i posen, og gjør den mer diskré både ved at den synes mindre under klær, og at det blir mindre "skvulpelyder".

Tre ulike kroppsprofiler

Dersom området rundt stomien er flat og jevn er det mest sannsynlig en flat hudplate som er det riktige for deg. Om stomien ligger inni en grop eller et søkk, eller stomien er lav/kort, kan du ha nytte av en konveks hudplate. Hvis du har et brokk, eller at stomien ligger på toppen av et bulende område av magen kan du bruke en konkav og stjerneformet hudplate. Prøv BodyCheck hvor du kan finne utstyr som passer til deg.

Nattpose

For å slippe å stå opp for å tømme posen i løpet av natten liker mange å koble en nattpose til urostomiposen på natten. Med en kapasitet på to liter og en justerbar knekkfri slange på 120 cm, gir Coloplast urostomi nattpose en god natts hvile.

Stomitilbehør

Stomitilbehør er produkter som er utviklet for å redusere lekkasje og ta vare på huden. Det finnes ulike type tilbehørsprodukter, her kan du lese om noen av dem. For å se hele utvalget vårt, ta en titt i produktkatalogen vår.

Barrierefilm spray og serviett

Brava barrierefilm reduserer hudproblemer som følge av urin eller hudplater, da den skaper en beskyttende hinne på huden. Barrierefilmen svir ikke og den påvirker ikke klebeevnen til neste hudplate. Både spray og servietter tørker på sekunder, så ny hudplate kan settes på nesten med en gang.

Tetningsring

En tetningsring skaper en langvarig og tett forsegling mellom stomien og stomiutstyret. Den er enkel å bruke, form den etter huden rundt stomien og sett den på. Hudplaten festes oppå tetningsringen.

Elastisk tape

Mange med stomi bekymrer seg for eller har opplevd at kantene på hudplaten løsner. Elastisk tape er utviklet for å holde hudplaten din trygt på plass og likevel gi deg bevegelsesfrihet. Tapen oppnår dette fordi den er elastisk. Det kan bety økt trygghet og lengre brukstid for stomiutstyret ditt.

Kleberfjerner

Når man skifter hudplate kan man oppleve litt ubehag og sårhet i huden. Kleberfjerner spray hjelper til med å fjerne hudplaten når du skifter stomiutstyr. Den inneholder ikke alkohol og er skånsom mot huden. Sprayen svir ikke og den tørker på sekunder.

Lukk

PM-19980

Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon