Din colostomi, ileostomi eller urostomi trenger ikke hindre deg fra å reise.

Årsaken til en reise er ofte å oppleve nye ting – men, når det kommer til det å kunne føle seg trygg og komfortabel, er det fint å holde overraskelsene til et minimum. Å reise fra sine vante omgivelser krever at man gjør noen forberedelser for både reisen og oppholdet – men det trenger ikke å holde deg tilbake. 

Stomitips

påsettting av hudplate

Varmt klima og solkrem påvirker kleberen

Varmt klima og solkrem kan påvirke kleberens festeevne, men hjelp er å få – det er ting du kan gjøre for å få hudplaten til å feste bedre. Tips og triks for god klebeevne
Lukk

Tips og triks for god klebeevne

Varmt klima

Hvis klimaet er varmt slik at du svetter mer enn vanlig, kan hudplaten miste klebeevnen og det er mulig du må bytte pose oftere.

Sørg for at huden din er tørr før du påfører en ny hudplate, da oppnår du optimalt feste. Dette kan være litt problematisk hvis været er svært varmt og fuktig. Hvis tørking av huden er vanskelig, kan du bruke en hårføner på lav varme til å tørke stedet (men vær forsiktig slik at det ikke blir altfor varmt og hold den unna selve stomien).

Solkrem

Påfør solkrem etter at du har satt på hudplaten, da kremen kan gjøre det vanskelig å feste den. Les om bruk av solkrem i avsnittet «bruk av solkrem».

Oppbevaring

Vi anbefaler at produktene oppbevares på et kjølig sted. Ikke la dine stomiprodukter ligge i bilen i lange perioder i varmt vær, da varmen kan skade klebeevnen.

Snakk med stomisykepleieren og få de produktene du trenger.

Når du tilbringer tid i varmere strøk, kan du trenge flere produkter enn vanlig. For noen kan barrierefilm være nyttig, da den bidrar til at hudplaten fester seg bedre. Hvis det er kantene som ikke fester seg tilstrekkelig kan en elastisk tape være en mulig løsning. Noen kan ha nytte av å bruke deodorant på huden som blir dekket av hudplaten.

Dersom du har spørsmål kan det være en god idé å snakke med din stomisykepleier før du drar. Du kan også ta kontakt med en av våre sykepleiere på tlf. 22 57 50 00. 

Lukk
Mann svømmer

Hva du bør tenke på når du bader

Det å bade kan være en utfordring når du har en stomi. Hva skal du ha på deg? Vil hudplaten sitte fast? Les noen tips her. Tips for strandklær og badetøy
Lukk

Tips for strandklær og badetøy

Hva bør du ha på deg på stranden og til bading?

Det viktigste er at du har på deg noe du føler deg komfortabel i. Noen bryr seg ikke om at posen er synlig på stranden, mens andre foretrekker å dekke den til. Gjør det som føles best for deg. Det er dessverre ingen garanti for god passform når man kjøper spesialbadetøy. Og det kan hende du finner vanlig badetøy som passer utmerket for dine behov. 

På stranden kan en sarong eller sjal være en elegant måte å dekke seg til på uten å føle seg ukomfortabel.

Og ønsker du å bruke bikini, da gjør du det.

Bading

Sørg alltid for at hudplaten sitter ordentlig fast før du bader – gi det litt ekstra tid etter at den er festet. Vær oppmerksom på at vannet kan påvirke festeevnen, så sørg for å bytte produktet oftere om det er behov for det. For noen kan det være nyttig å bruke tilbehør ved bading f.eks. kan bruk av barrierefilm bidra til at hudplaten fester bedre og hvis kantene ikke fester seg ordentlig kan elastisk tape være en mulig løsning.

Dersom du har spørsmål kan det være en god idé å snakke med din stomisykepleier før du drar. Du kan også ta kontakt med en av våre sykepleiere på tlf. 22 57 50 00 

Lukk
skjerm med flyavganger

Reise med fly når du har stomi

Du er kanskje bekymret hvis du skal reise med fly. Hva gjør du i sikkerhetskontrollen? Kan posen eksplodere under lufttrykk? Eller hva med lyder? Tips for flyging
Lukk

Tips for flyging

Før du drar

Når du bestiller billetten din: Kan det være lurt å bestille et sete i nærheten av toalettene, da dette kanskje kan lette bekymringene dine og gjøre at du føler deg tryggere.

Du kan ta så mye som mulig i håndbagasjen innenfor kravene til flyselskapet, men siden du ikke får lov til å ta med saks i håndbagasjen, anbefaler vi at du klipper alle hudplater til riktig størrelse før du flyr.

Gå gjennom sikkerhetskontrollen

Sikkerhetsskanneren kan oppdage posen, men du trenger ikke å vise posen, og sikkerhetspersonalet bør ikke be deg om å fjerne klær for å avsløre det eller la dem berøre den. Du kan bli bedt om å gni hånden mot posen på utsiden av klærne dine, men det bør være omfanget av undersøkelsen. Du kan alltid vise dem ditt reisebevis, som forklarer tilstanden din, medisinsk utstyr du har med deg og hvorfor du trenger støtte og personvern.

I luften

Det er en liten risiko for at trykket vil forårsake oppblåsing av posen. Hvis dette skulle skje, kan du gå på toalettet og ta ut luften. Og husk at grunnen til at posen blåser seg opp er noe du spiste eller drakk – så når du flyr bør du være ekstra forsiktig med kullsyredrikker. Hvis du bekymrer deg for støy fra posen, vil du bli gledelig overrasket over hvor støyende en flykabin er.

Lukk

Solbeskyttelse

mennesker sitter i skyggen under parasoll

Søk skygge

Å holde seg i skyggen er en effektiv måte å redusere soleksponering, spesielt mellom kl. 10 og 16 når solen er på sitt høyeste. Skygge og UV-stråling
Lukk

Skygge og UV-stråling

Referanser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/

Visste du at huden kan bli solbrent etter bare 15 minutter i sommersol?

Å være i skyggen er en effektiv måte å redusere soleksponering. Du kan bruke trær eller bygninger, eller ta med deg din egen parasoll til parken, stranden, osv!

Hva du enn bruker for få skygge, må du påse at det er ordentlig skygge. Selv om du oppholder deg i skyggen, anbefales det likevel at du bruker solkrem og annen beskyttelse – som klær, hatt og solbriller.

 

Disse retningslinjene er ikke fullstendige og du bør alltid søke råd og veiledning fra helsepersonell hvis du er i tvil.

Lukk
kvinne med stomi bader

Bruk solkrem

Hvis du ønsker å tilbringe en stund på stranden, i hagen eller ved svømmebassenget er det en god idé å ta deg tid til å kjøpe og påføre solkrem. Hva du trenger å vite om solkrem
Lukk

Hva du trenger å vite om solkrem

Referanser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Hva du trenger å vite om solkrem

 • Påfør rikelig med vannfast solkrem, faktor 30+ (eller høyere). Faktor 30 blokkerer 97 % av UVB-stråler.
 • Ta den på 20 minutter før du går ut.
 • Påfør hver annen time deretter.
 • Påfør rikelig med solkrem – minst en teskje på hver arm og hvert ben, foran og bak på kroppen og en halv teskje på ansikt, hals og ører.
 • De fleste bruker ikke nok solkrem, noe som resulterer i bare 50–80 % beskyttelse, angitt på produktet.
 • Solkrem skal aldri brukes for å forlenge tiden du tilbringer i solen.

Hva betyr SPF og vannfast?

 • SPF betyr solbeskyttelsesfaktor og er et mål på hvor godt den beskytter huden fra solbrenthet. En 30 SPF-solkrem gir 30 ganger mer beskyttelse enn ingen solkrem. Solkremer må påføres rikelig for å oppnå SPF–beskyttelsen som oppgis på etiketten.
 • Vannfast betyr at den ikke forsvinner fra huden under svømming eller trening, forutsatt at den ikke tørkes av. FDA definerer vannfast solkrem som at SPF-nivået forblir effektivt etter 40 minutter i vannet. Selv om etiketten sier at en solkrem er «vannfast i 4 timer», må solkremen likevel påføres hver annen time for å opprettholde samme nivå av beskyttelse og hvis du tar en dukkert regelmessig, må du også påføre på nytt.

 

Disse retningslinjene er ikke fullstendige og du bør alltid søke råd og veiledning fra helsepersonell hvis du er i tvil.

Lukk
Morten løper på en bro

Bruk hatt og solbriller

En hatt beskytter stedene som utsettes for intens sol, og solbriller er viktig for å beskytte huden rundt øyene og selve øynene. Les hvilken hatt og hvilke solbriller som er ideelle
Lukk

Les hvilken hatt og hvilke solbriller som er ideelle

Referanser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Hva du bør tenke på når du velger ny hatt.

Hvordan vet du at solbrillene er UV-blokkerende?

UV-blokkerende solbriller er viktig for å beskytte den ømtålige huden rundt øynene, i tillegg til selve øynene. Så her er noen tips før du kjøper nye.

 • De ideelle solbrillene skal blokkere 99 % til 100 % av UVB-strålene.
 • Det vil sannsynligvis være en etikett på brillene som angir at de beskytter mot UV-stråler – hvis du er i tvil, spør optikeren.*
 • Mørkere glass er ikke nødvendigvis bedre, fordi UV-beskyttelsen kommer fra et usynlig kjemikalie i eller påført glassene, ikke fra fargen eller mørkheten i glassene. 
 • Solbriller bør brukes utendørs i dagslystimene.
 • Solbriller er like viktige for barn som de er for voksne. 

 

*Standardene kan variere fra land til land, du bør derfor sjekke de lokale anbefalingene før du reiser.

 

Disse retningslinjene er ikke fullstendige og du bør alltid søke råd og veiledning fra helsepersonell hvis du er i tvil.

Lukk

Ansvarsfraskrivelse

Dette er de generelle retningslinjene som er ment å hjelpe deg med typiske spørsmål. Du bør følge spesifikke instruksjoner gitt av helsepersonell.

Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon