Å leve med tarmproblemer? Coloplast kan hjelpe - Coloplast Norge

Å leve med tarmproblemer

Kvinnelig brukers som sitter i rullestol

Å leve med tarmproblemer

Det å leve med avføringslekkasje eller kronisk forstoppelse gir stor innvirkning på din livskvalitet. Ved å bruke Peristeen® analirrigasjon vil du oppleve en forutsigbar tarmtømming. Du tar kontroll over tarmen din, og behøver ikke være bekymret for at uhell skal skje i eller utenfor hjemmet ditt. Lær mer om tarmproblemer
Lukk

Introduksjon til tarmproblemer

Å gå på toalettet for å foreta tarmtømming er noe de fleste mennesker tar for gitt og anser som en veldig privat sak. Når du plutselig får et problem med tarmen, kan du føle deg ganske isolert.

De to vanligste problemene mennesker opplever er tarmlekkasje, når du ikke har kontroll på når tarmen din er åpen eller forstoppet, og du opplever vanskeligheter med tarmtømmingene.

Hvor vanlig er det å ha tarmproblemer?

Det kan være flaut å prate om det, derfor går mange mennesker i flere år uten å fortelle andre om problemene sine. Ettersom mange personer aldri går til legen eller sykepleieren sin og snakker om sine symptomer, så er det vanskelig å si eksakt hvor mange som er rammet av tarmproblemer. Det er vanligere enn du tror:

 • Studier viser at ca. 2 % av den voksne befolkningen har daglige eller ukentlige episoder med tarmlekkasje
 • Den alminnelige forekomsten hos voksne over 65 år er 7 %, og ved sykehjem er den så høy som 33 %.
 • Studier viser at opp til 20 % av befolkningen har problemer med forstoppelse

Uten riktig behandling og håndtering kan tarmproblemer påvirke livskvaliteten betraktelig, og hindre mennesker fra å gjøre ting de liker.  

Finn ut mer

Les mer om årsaker og symptomer på tarmproblemer og hvordan du tar hånd om tarmen din.

Test dine tarmsymptomer

Hvis du opplever episoder med avføringsinkontinens og/eller kronisk forstoppelse, anbefaler vi at du prater med legen din. For å forberede deg til konsultasjonen, kan du ta en selvvurderingstest. Den gir indikasjoner på alvorlighetgraden av symptomene dine og gir legen innblikk i en passende behandling.

Lukk

Godt å vite

Mannlig bruker i rullestol som er på tur med sin hund

Hva er nevrogen tarm?

Nevrogen tarm er en mangel på nervekontroll, noe som hindrer tarmen fra å fungere effektivt og er forårsaket av en nevrogen lidelse. Lær mer om nevrogen tarm her. Les mer
Lukk

Hva er nevrogen tarm?

Nevrogen tarm kan beskrives som langsom bevegelse av avføring, forstoppelse, tarmlekkasje og vanskeligheter med å tømme tarmen. Kontroll av den eksterne lukkemuskelen i anus kan også forstyrres, noe som øker risikoen for tarmulykker. 

Det finnes to hovedtyper av nevrogen tarmdysfunksjon:

 • Reflekstarm  
 • Slapp tarm

Reflekstarm

Reflekstarm forårsaker tap av evnen til å føle når tarmen er full. Selv om lukkemuskelen i anus (muskelen som holder anus lukket) holder seg stram, vil den åpnes på en refleksbasis når rektum blir full, og derfor kan tarmen når som helst tømmes om den ikke håndteres rett. Reflekstarm kan forekomme når ryggmargen er skadet over T12 nivået.

Ryggmarg

Slapp tarm

Slapp tarm er når anal lukkemuskelen (som vanligvis holder anus lukket) blir slapp og holder seg åpen, noe som ofte leder til uønsket tømming av tarmen. Slapp tarm forårsakes vanligvis av skade under T12 nivået.

En årsak til nevrogen tarm er ryggmargsskade (RMS).  Påvirkningen på tarmfunksjonen er avhengig av nivået på ryggmargsskaden og hvor skaden forekommer (som nevnt ovenfor).

Andre mulige årsaker på nevrogen tarm er multippel skleroseryggmargsbrokk og Parkinson sykdom. 

Finn ut mer

Hvis du har nevrogen tarm må den håndteres riktig. Lær mer om symptomer og hvordan du skal ta hånd om tarmen din.

Lukk
Carsten - bruker av Peristeen analirrigasjon

La oss snakke om tarmproblemer

Symptomer på tarmproblemer kan være vanskelig å snakke om. Å vite tegnene og symptomene kan hjelpe deg å diskutere dette personlige problemet med en lege. Lær mer om tarmproblemer
Lukk

Tarmproblemer

Tarmproblemer er avhengig av den underliggende årsaken. De vanligste tarmproblemene mennesker opplever er:

Tarmlekkasje

Tarmlekkasje er den ufrivillige passeringen av avføringen, f.eks. at du ikke kan kontrollere når tarmen din åpnes, noe som ofte resulterer i tarmulykker.

Forstoppelse

Det finnes ingen eksakt vitenskap for hva som utgjør forstoppelse, ettersom symptomene varierer fra person til person. Det kjennetegnes ofte med nedsatt tarmbevegelse og anstrengelse ved avføring.

Overflowinkontinens

Dette er en kombinasjon av tarmlekkasje og forstoppelse. Du kan være forstoppet men fortsatt oppleve løs avføring som lekker forbi den harde avføringen.

Typiske symptomer på tarmlekkasje

 • Å føle trang til avføring men ikke være i stand til å kontrollere det når tarmen åpnes resulterer i en lekkasje (urge inkontinens)
 • Å lekke avføring (passiv inkontinens)
 • Søl på undertøy
 • Ikke ha mulighet til å kontrollere når du slipper ut luft (luft i magen)

Vanlige symptomer på forstoppelse

 • Ute av stand til å ha tarmbevegelse
 • Oppblåsthet
 • Ubehag
 • Alvorlige magesmerter
 • Bruke lang tid på å få ut avføring

Når bør du kontakte legen din?

Mange mennesker som opplever tarmproblemer kan være motvillige til å gå å prate med legen sin, ettersom tarmproblemer er veldig personlige og potensielt et tabu emne. Det er viktig å gå og søke hjelp, ellers kan du oppleve at tarmproblemene begynner å ta over dagliglivet ditt.

Test dine tarmsymptomer

Hvis du opplever episoder med avføringsinkontinens og/eller kronisk forstoppelse, anbefaler vi at du prater med legen din. For å forberede deg til konsultasjonen, kan du ta en selvvurderingstest. Den gir indikasjoner på alvorlighetsgraden av symptomene dine og gir legen innblikk i en passende behandling.

Finn ut mer

Les mer om årsaker til tarmproblemer og hvordan du tar hånd om tarmen din.

Lukk
Kvinnelig bruker handler mat

Årsaker til tarmproblemer

Å ha tarmproblemer er ikke en sykdom i seg selv. Det finnes vanligvis en underliggende årsak til hvorfor tarmene dine ikke fungerer som de skal. De vanligste årsakene
Lukk

Årsaker til tarmproblemer

Det er viktig å forstå at det å ha tarmproblemer ikke er en sykdom i seg selv. Det finnes vanligvis en underliggende årsak til hvorfor tarmene dine ikke fungerer som de skal. Vanlige årsaker til tarmproblemer kan knyttes til enten nevrogene eller ikke-nevrogene lidelser.

Nevrogene lidelser

Hvis du har en nevrogen lidelse, kan det hende du har nevrogen tarm siden det sannsynligvis er nervene i ryggmargen din, som kontrollerer tarmfunksjonen som er skadet. Noen nevrogene tilstander som forårsaker tarmproblemer er:

Ikke-nevrogene lidelser

Tarmproblemer kan også forårsakes av et antall ikke-nevrogene tilstander som:

 • Obstetrisk trauma – Komplikasjoner etter fødsel, hvor lukkemusklene har blitt skadet noe som leder til manglende evne til å kontrollere når du går på toalettet. 
 • Tykktarms- eller kolorektalkreft: Tykktarms- eller kolorektalkreft beskriver den ukontrollerte veksten av celler som kan forårsake tarmdysfunksjon. Noen mennesker har en arvelig tilstand som kalles familiær polypose, hvor et stort antall med fremskytende, hovne og fortettede områder i membranen som kalles polypper, blir utviklet i den indre slimhinnen i tykktarmen. Disse polyppene kan etter hvert utvikles til kreft.
 • Anorektale misdannelser fra fødselen – selv med kirurgiske rettelser kan du fortsatt oppleve episoder med tarmlekkasje. 
 • Inflammatorisk tarmsykdom: Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) er en samling av tilstander kjennetegnet av inflammasjon i tykktarmen og/eller tynntarmen. 

Test dine tarmsymptomer

Hvis du opplever episoder med avføringsinkontinens og/eller kronisk forstoppelse, anbefaler vi at du prater med legen din. For å forberede deg til konsultasjonen, kan du ta en selvvurderingstest. Den gir indikasjoner på alvorlighetgraden av symptomene dine og gir legen innblikk i en passende behandling.

 

Finn ut mer

Les mer om nevrogen tarm og hvordan du håndterer tarmen din.

Lukk
Hvordan tarmen fungerer – lær mer om hovedfunksjonene til tarmen

Hvordan tarmen fungerer

Tarmen er et kontinuerlig rør som strekker seg fra munnen til anus.

Hovedfunksjonene til tarmen
Lukk

Hvordan tarmen fungerer

Hvordan tarmen fungerer

Tarmen er oppdelt i tynntarmen og tykktarmen (kolon, rektum og anus). Tynntarmens hovedfunksjon er å absorbere næringsstoffer som slippes ut fra maten som fordøyes i magen. Tykktarmen absorberer vann fra mat og former halvfast og fast mat til avføring, som skilles fra kroppen gjennom anus. Avfallsstoffer flyttes gjennom fordøyelsessystemet av en bølge med ufrivillige sammentrekninger (peristaltikk).

Fordøyelsessystemet

Avfallsstoffer oppbevares midlertidig i rektum. Under normal avføring sender rektum signaler til hjernen når den er full, hvilket resulterer i trangen til å åpne tarmen. De to lukkemusklene i anus slapper av og tillater avføringen å passere gjennom anus og ut av kroppen. 

Hvis tarmen din ikke fungerer effektivt, kan du oppleve tarmlekkasje og/eller forstoppelse.

Tarmlekkasje

Tarmlekkasje er den ufrivillige passeringen av avføringen, f.eks. at du ikke kan kontrollere når tarmen din åpnes, noe som ofte resulterer i tarmulykker.

Forstoppelse

Det finnes ingen eksakt vitenskap for hva som utgjør forstoppelse, ettersom symptomene varierer fra person til person. Det kjennetegnes ofte med nedsatt tarmbevegelse og anstrengelse ved avføring. 

Nevrogen tarm

Nevrogen tarm er en mangel på nervekontroll, noe som hindrer tarmen fra å fungere effektivt og er forårsaket av en nevrogen lidelse som ryggmargsskademultippel sklerose og ryggmargsbrokk.

Finn ut mer

Lær mer om symptomer og årsaker til tarmproblemer og nevrogen tarm.

Lukk
Ung jente som er bruker av Peristeen

Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer

Finn svar på de vanligste spørsmålene om tarmproblemer. Ofte stilte spørsmål
Lukk

Ofte stilte spørsmål om tarmproblemer

Denne listen over ofte stilte spørsmål er ment å være en veiledning til de vanligste spørsmålene. Konsulter alltid legen din angående tarmproblemer. 

Hvordan fungerer tarmen?

Tarmen er den siste delen av fordøyelsessystemet og deles opp i tynntarmen og tykktarmen (kolon, rektum og anus). Tynntarmens hovedfunksjon er å absorbere næringsstoffer fra mat som fordøyes i magen. Tykktarmens hovedfunksjon er å absorbere vann og å forme avføring fra alle avfallsprodukter som ikke kan brukes av kroppen. Avføring skilles ut fra kroppen via rektum og anus. Se en video om hvordan tarmen fungerer.

Hva er tarmlekkasje?

Tarmlekkasje forekommer når du ikke kan kontrollere når tarmfunksjonen, noe som resulterer i tarmlekkasje. Tilstanden kan variere fra mindre lekkasjer og lekkasje i undertøy til fullstendig og ukontrollert tømming av endetarmen. 

Hva er forstoppelse?

Symptomene varierer fra person til person men kjennetegnes ofte med nedsatt tarmbevegelse, oppblåsthet, ubehag, anstrengelse og bruk av mye tid for å prøve å tømme tarmen. 

Hva er årsakene til tarmproblemer?

Tarmproblemer kan forårsakes av et antall ulike tilstander – noen relativt små og andre potensielt livstruende. Nevrogene årsaker er ryggmargsskade, ryggmargsbrokk og multippel sklerose. Ikke-nevrogene årsaker er obstetrisk trauma (skade av lukkemuskelen etter fødsel), kreft i tarmen eller kolon, inflammatorisk tarmsykdom. Denne listen er på ingen måte inngående.

Hva er nevrogen tarm?

Nevrogen tarm er en mangel på nervekontroll, noe som hindrer tarmen fra å fungere effektivt. Effekten på tarmfunksjonen kommer an på hvor ryggmargen er skadet.

Hvordan kan tarmproblemer påvirke livsstilen min?

Tarmlekkasje og forstoppelse kan være veldig ukomfortabelt, og de har også en stor innflytelse på livskvaliteten din. Bortsett fra det hyppige fysiske ubehaget og oppblåsthet, kan du bekymre deg for å være uheldig ute blant folk. Det gjør det viktig å finne en måte å ta hånd om tarmen din.

Hva kan jeg gjøre for å håndtere tarmproblemene mine?

Tarmproblemer kan ofte forbedres ved å endre kosthold, det finnes også mange typer av medisinering som kan hjelpe. Transanal irrigasjon kan brukes for å hjelpe og hindre forstoppelse og tarmlekkasje.

Hvordan kan jeg forberede meg for konsultasjon med legen?

For å forberede deg til konsultasjonen, kan du ta en selvvurderingstest. Den gir indikasjoner på alvorlighetgraden av symptomene dine og gir legen innblikk i en passende behandling.

 

Finn ut mer

Les mer om Peristeen®, et tarmskyllingssystem for forutsigbar tarmhåndtering.

Lukk
spørsmålstegn

Ofte stilte spørsmål om tarmskylling

Finn svar på de vanligste stilte spørsmålene om tarmskylling. Ofte stilte spørsmål om tarmskylling
Lukk

Ofte stilte spørsmål om tarmskylling

Denne listen over ofte stilte spørsmål er ment å være en veiledning til de vanligste spørsmålene. Konsulter alltid legen din angående tarmskylling. 

Hva er tarmskylling?

Tarmskylling er når vann blir ført inn i tarmen ved bruk av et rektalkateter. Vannet stimulerer tarmen og skyller ut avføringen, og etterlater den nedre halvdelen av tarmen tom. Det er viktig å gjøre det regelmessig for å unngå forstoppelse og risiko for tarmulykker. Les mer om Coloplast-tarmskyllingssystemet Peristeen®. 

Hvor kan jeg få tak i Peristeen®?

For å bruke Peristeen behøver du en resept fra fastlegen din eller en sykepleier. Du må også alltid rådføre en erfaren spesialist før du starter skyllingsprosedyren og du må få grundige instruksjoner fra helsepersonell før du bruker dette produktet. 

Hvor ofte bør jeg irrigere?

De fleste mennesker starter med irrigering hver dag. Det tar omtrent 3 måneder å etablere en regelmessig rutine. Når du har etablert en rutine kan irrigasjon annen hver dag fungere bra. Med tid og trening vil du finne ut hva som passer best for deg. Det  er viktig å irrigere regelmessig for å unngå forstoppelse og redusere risikoen for tarmulykker. Be alltid legen din eller sykepleieren om råd.

Hvilket tidspunkt på dagen er best for irrigasjon?

Prøv å kom inn i en rutine hvor du irrigerer rundt samme tidspunkt hver dag. Å spise og drikke hjelper tarmens naturlige bevegelse, så omtrent 30 minutter etter et måltid er et bra tidspunkt. Ikke vær redd for å endre rutinen litt slik at den passer dine daglige vaner.

Kan jeg reise med utstyret for irrigasjon?

Ja, husk å ta med deg irrigasjonssystemet sammen med mange engangskateter siden det ikke er sikkert at de selges over alt. Hvis du skal bruke systemet utenlands, bruk flaskevann eller kjølnet oppkoket vann på plasser der det ikke er trygt å drikke kranvann. Husk at i andre tidssoner kan det ta litt tid for kroppen din å bli vant med en ny rutine. Det kan også hende at du spiser andre typer av mat som kan påvirke tarmen.

Hva skal jeg gjøre dersom jeg lekker mellom irrigasjonene?

Hvis du opplever tarmlekkasje mellom irrigasjonene kan årsaken være utilstrekkelig tømming av tarmen, på grunn av forstoppelse eller hard avføring. Alternativt kan det hende du bruker for lite eller for mye vann under irrigasjonen. Kontakt legen din eller en sykepleier for å hjelpe deg med å tilpasse ditt tarmtømmingsskjema. En Peristeen® analpropp kan hjelpe dersom problemet vedvarer. 

Finn ut mer

For mer informasjon, se video om å starte med Peristeen.

Lukk
Kvinnelig bruker som er ute å går

Ta hånd om tarmen din

Å finne en pålitelig måte å tømme tarmen din på er avgjørende for å unngå uønskede komplikasjoner som tarmlekkasje og forstoppelse. Hvordan ta hånd om tarmen din
Lukk

Ta hånd om tarmen din

Hvorfor er pleie av tarmen så viktig?

Å ha en god rutine på pleie av tarmen forbedrer ditt fysiske og følelsesmessige velvære, samt hjelpe deg å:

 • Ha regelmessig og smertefri avføring
 • Forhindre tarmlekkasje og forstoppelse
 • Forbedre livskvaliteten din

Alternativer tilgjengelige for å hjelpe å håndtere tarmproblemer

For å håndtere både tarmlekkasje og forstoppelse, finnes det en rekke behandlingsalternativer tilgjengelige, i stigende rekkefølge av invasivitet:

Tarmhåndteringsalternativ pyramide

 • Konservativ behandling
 • Digital stimulering
 • Transanal irrigasjon, også kjent som tarmskylling f.eks. Peristeen®
 • Sakralnervestimulering
 • Antegrad colon-irrigasjon (ACE)
 • Sakralstimulering av de fremre røttene
 • Stomi

Det er mest sannsynlig at du vil bli tilbudt konservative behandlinger først, så som modererende kosthold og væskeinntak og/eller ta medisin, som bulkmidler, laksativer og klyster. 

Tarmskylling

Hvis tarmproblemene dine ikke løses ved å bruke konservative metoder, og du fortsatt opplever tarmulykker eller har vanskeligheter med å tømmen tarmen kan tarmskylling hjelpe. Tarmskylling kan forhindre tarmlekkasje og forstoppelse ved å forsikre at tarmbevegelsene er regelmessige og forutsigbare. 

Test dine tarmsymptomer

Hvis du opplever episoder med avføringsinkontinens og/eller kronisk forstoppelse, anbefaler vi at du prater med legen din. For å forberede deg til konsultasjonen, kan du ta en selvvurderingstest. Den gir indikasjoner på alvorlighetgraden av symptomene dine og gir legen innblikk i en passende behandling.

 

Finn ut mer

Les mer om Coloplasts tarmskyllingssystem, Peristeen®, som kan hjelpe deg å håndtere tarmproblemene dine.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon