Å leve med blæreproblemer - Coloplast Norge

Å leve med blæreproblemer

Dan - kateterbruker med sin datter

Introduksjon til blæreproblemer

Hvis du opplever blæreproblemer kan det ha stor påvirkning din helse og livskvalitet. Det er viktig å snakke med en lege for å kartlegge dine symptomer. Les mer om blæreproblemer
Lukk

Introduksjon til blæreproblemer

Blæreproblemer er ofte i form av urininkontinens (lekke urin) og urinretensjon (manglende evne til å tømme blæren), og kan oppstå fra nevrogene lidelser som ryggmargsskade, multippel sklerose og ryggmargsbrokk. Inkontinens og retensjon kan også være knyttet til alder, eller resultat fra en underliggende sykdom, forårsaket av en dysfunksjon i blæren. 

Urininkontinens

Urininkontinens betyr at man ikke har mulighet til å holde på urinen, og fører til ufrivillig vannlating. Det finnes ulike typer av urininkontinens, hver med ulike symptomer og årsaker. De vanligste typene av urininkontinens er stressinkontinens (SUI), urge, blandingsinkontinens og overløpsinkontinens.

 • Stressinkontinens (SUI) oppstår når bekkenbunnsmuskulaturen ved et plutselig økt trykk (stress), er for svake til å holde lukkemusklene omkring urinrøret stengt. Resultatet er en ufrivillig lekkasje av urin ved dagligdagse aktiviteter som nysing, hosting, latter eller trening. Ofte er det en liten mengde urin.
 • Urgeinkontinens skyldes ukontrollerte sammentrekninger av blæremuskelen som forårsakes av en ustabil og overaktiv blære. Dette resulterer i en plutselig trang til å gå på toalettet, og ufrivillig urinlekkasje før man når toalettet. Det er ikke uvanlig at det kommer store mengder urin.
 • Blandingsinkontinens er en kombinasjon av stress- og urgeinkontinens.
 • Overløpsinkontinens (overflow) skyldes et akutt eller vedvarende avløpshinder, og medfører hyppige eller konstante drypp av urin og manglende evne til å tømme blæren. Dette fremkommer hos personer, ofte menn, med en nerveskade, blokkert urinrør, eller forstørret prostata. Det gir en følelse av at blæren ikke tømmes fullstendig, urinstrålen er svak, og behovet for hyppige toalettbesøk stiger.

Urinretensjon

Urinretensjon betyr at man ikke får til å tømme blæren. Det kan forårsakes av en obstruksjon i urinveiene, en svakhet i blæremuskelen, eller av en nevrologisk lidelse som multippel sklerose, ryggmargsskade eller ryggmargsbrokk hvor alt påvirkes av hvilke signaler som sendes mellom hjernen og blæren, noe som resulterer i dysfunksjon i urinsystemet.

Urinveisinfeksjoner

Når blæren din ikke tømmes ordentlig finnes det en risiko for at restene av urinen i blæren blir infisert. Dette kan forårsake ytterligere komplikasjoner (for eksempel urinveisinfeksjoner) hvis det ikke fjernes regelmessig. Det er viktig å søke hjelp dersom du opplever symptom på urinretensjon.

Symptomer på et urinproblem varierer avhengig av om du lider av urininkontinens eller urinretensjon. Årsakene bak urinproblemer er mange og kan relateres til et antall medisinske tilstander, inkludert både nevrogene og ikke-nevrogene lidelser. Les mer om årsakene og symptomene på blæreproblemer og hvordan du skal ta vare på blæra di.

Lukk

Godt å vite

Mann og kvinne på bro

Symptomer på blæreproblem

Blære-/urinsymptomer varierer avhengig av om du lider av urininkontinens eller -retensjon. Les mer om de forskjellige symptomene. Lær mer om symptomer på blæreproblem
Lukk

Blæresymptomer

Dine blære/urinsymptomer vil variere avhengig av den underliggende årsaken. Den grunnleggende funksjonen av urinsystemet ditt er å lagre urinen i blæra og tømme den gjennom urinrøret.

Typiske symptomer på urininkontinens

 • Urinlekkasje

 • Lite eller mye urinlekkasje uten advarsel, eller uten at du føler trang til å gå på toalettet.
 • Ufrivillig lekkasje når du nyser, hoster, ler eller trener
 • En plutselig trang til å løpe til toalettet for å tisse
 • Behovet for å stå opp og tisse to eller flere ganger i løpet av natta (nokturi)

Opplever du noen av symptomene ovenfor?

Hvis du er mann, ta denne testen for å se hvilke inkontinensløsninger for menn som passer dine behov.

Hvis du er kvinne anbefaler vi deg å oppsøke helsepersonell. 

 

Typiske symptomer på urinretensjon

 • Pressende følelse av å måtte tisse, men ute av stand til å starte urinstrømmen
 • Hyppige besøk på toalettet
 • Ujevn og svak strøm på grunn av overløpsinkontinens
 • Svak urinstråle
 • Oppblåst nedre mage

Opplever du noen av symptomene ovenfor?

Finn ut mer om hvilke produkter som er tilgjengelige.

Når bør du kontakte legen din?

Mange mennesker som opplever blæreproblemer nøler med å oppsøke legen da de synes det er flaut. For å avklare hva som forårsaker symptomene samt for å utelukke noe potensielt alvorlig, er det viktig å snakke med helsepersonell.

Årsakene til urinproblemer er mange og kan relateres til et antall medisinske tilstander, inkludert både nevrogene og ikke-nevrogene lidelser. Les mer om årsakene til blæreproblemer og hvordan du skal ta vare på blæra di.

Lukk
Menn sitter å snakker sammen

Årsaker til blæreproblem

Et antall medisinske tilstander kan påvirke blæren og evnen til å tisse. Symptomer er avhengig av den underliggende årsaken. De vanligste årsakene til blæreproblemer

Årsaker til blæreproblem 

Medisinske tilstander forårsaket av blære-/urinproblemer kategoriseres generelt enten som nevrogene eller ikke-nevrogene. Noen tilstander kan forårsake urinretensjon eller kan avverge blæren helt fra å tømmes og krever derfor kateterisering. Noen tilstander kan forårsake urininkontinens hvor et oppsamlingsutstyr (uridom og pose) tilbyr en komfortabel løsning for menn, eller inkontinensbind for kvinner.

Nevrogene tilstander som forårsaker urinproblemer

Tilstander som forårsaker skader på nervesystemet er: 

Symptomer varierer avhengig av hvor den nevrologiske skaden er, og hvor alvorlig den er.

Andre medisinske tilstander som forårsaker blæreproblem

Et eksempel på en ikke-nevrogen medisinsk tilstand som forårsaker vannlatingsproblemer er godartet forstørrelse av prostatakjertelen (BPH) også kjent som forstørre prostata. Ved BPH kan man oppleve symptomer som oppstår mellom vannlatningen og symptomer som oppstår under selve vannlatningen. Mellom vannlatningen handler det m at man hele tiden føler behov for å tisse, det gjelder både dag og natt. Under selve vannlatningen handler det om at det er vanskelig å komme i gang og at strålen er svak. Dette gjør at man skjeden for tømt blæren helt, som igjen fører til etterdrypp eller små lekkasjer mellom hver gang man er på toalettet. I alvorlige tilfeller får man ikke tisset i det hele tatt, det kan føre til nyresvikt hvis blæren ikke blir tømt ved hjelp av kateter. Dersom symptomene er veldig plagsomme kan det bli et behov for å starte med selvkateterisering, medisin eller operasjon.

 • Svekkelse av bekkenbunnen på grunn av alder eller fødsel
 • BPH (forstørret prostata)
 • Prostata- eller blærekirurgi
 • Blærekreft
 • Botox-injeksjoner i blæren for å håndtere urininkontinens
 • Aldring

Finn ut mer

Les mer om nevrogen blære og hvordan du skal ta vare på blæra di.

Lukk
bruker som er ute med rullestol i parken

Hva er en nevrogen blære?

En nevrogen blære er forårsaket av en dysfunksjon i nervesystemet som påvirker blærens funksjon. Lær mer om nevrogen blære her. Klikk for å lese og lære mer om nevrogen blære
Lukk

Hva er en nevrogen blære?

Resultatene av å ha mistet ordentlig kontroll fra sentralnervesystemet på grunn av en nevrologisk lidelse er en nevrogen blære.

Nevrogen blære kan forekomme som en konsekvens av:

En nevrogen blære betyr at den normale prosessen med å fylle opp og tømme blæren ikke virker som den skal, slik at blæren enten fylles uten at den tømmes ordentlig eller at den tømmes uforutsigbart. Urinsymptomer varierer avhengig av hvor den nevrologiske skaden er, og hvor alvorlig den er.

Ulike typer nevrogen blære

En nevrogen blære kan oppføre seg som en beholder, noe som betyr at den oppbevarer urin som kan forårsake infeksjon eller andre alvorlige problemer, eller den kan være overaktiv. En overaktiv blære forårsakes vanligvis av spasmer i blæremuskelen og knyttes vanligvis til symptomer på urgeinkontinens.

Finn ut mer

Symptomene på en nevrogen blære må håndteres riktig. Dersom blæren har mistet sin naturlige evne til å tømme er den anbefalte løsningen kateterisering. Hvis blæren tømmes uforutsigbart, er den anbefalte løsningen en urinpose for å unngå drypping. Les mer om symptomene og hvordan du skal ta hånd om blæra di.

Lukk
Urinsystemet hos kvinner og menn

Blæra og urinsystemet

Blæren og urinsystemet produserer og lagrer urin. Blæreproblemer forårsakes vanligvis av en dysfunksjon i urinsystemet. Lær hvordan urinsystemet virker
Lukk

Hvordan blæren virker

Illustrasjoner på nyre og blære hos mann og kvinne

Urin dannes i nyrene. Fra nyrene ledes urinen gjennom urinlederne ned i urinblæren. Ny urin lages kontinuerlig og lagres i urinblæren. Etter noen timer tømmer urinblæren seg. Ved tømming slapper lukkemuskelen av, blæren trekker seg sammen og urinen tømmes ut gjennom urinrøret. Lukkemusklene i sin tur kontrolleres av musklene i bekkenbunnen. Det er normalt å tisse 4-7 ganger om dagen, vanligvis når urinblæren inneholder 250 - 400 ml urin. 

 

Illustrasjon på anatomi hos kvinne

Blæreaktivitet reguleres av det sentrale- og perifere nervesystemet. Du føler et behov for å urinere når strekkereseptorene i blæren sier til hjernen at blæren er full. Ved blæredysfunksjon kan det være at du ikke kan hindre trangen til å slippe ut urin. Problemer med blæren kan resultere i urininkontinens eller urinretensjon.

Urininkontinens

Urininkontinens er ufrivillig lekkasje av urin. Det finnes ulike typer av urininkontinens, hver med ulike symptomer  og  årsaker.

Urinretensjon

Urinretensjon kan forårsakes av en obstruksjon i urinveiene, en svakhet i blæremuskelen eller av en nevrologisk lidelse f.eks. multippel skleroseryggmargsskade eller ryggmargsbrokk hvor det forstyrrer signalene mellom hjernen og blæren, noe som resulterer i dysfunksjon i  urinsystemet.

Nevrogen blære

Nevrologiske tilstander kan forårsake skade på nervesystemet som påvirker blæren og resulterer i urinretensjon (se ovenfor) eller en overaktiv blære som har symptomer på både trang inkontinens og lekkasje. 

Finn ut mer

Lær mer om nevrogen blæresymptomer og årsaker til urinretensjon og urininkontinens.

Lukk
mannlig kateterbruker

Det er viktig å ta vare på blæra

Det finnes forskjellige alternative løsninger for håndtering av blæreproblemer avhengig av din tilstand. Hvordan ta hånd om blæra di
Lukk

Å ta vare på blæra

Blæreproblemer må håndteres riktig, hvis ikke kan det resultere i alvorlige helseproblemer. 

Her er noen alternativer for å håndtere blæreproblemer:

 • Bekkenbunnøvelser
 • Blæreopptrening
 • Kateter
 • Oppsamlingsprodukter
 • Livsstilsendringer
 • Medisinering
 • Kirurgi

Bekkenbunnøvelser

Bekkenbunnøvelser er utformet for å styrke musklene i bekkenbunnen for å hjelpe å redusere urininkontinens.

 • Trekk langsomt sammen og løft bekkenbunnsmusklene og hold stillingen i fem sekunder og deretter slipp
 • Trekk raskt sammen og slipp bekkenbunnsmusklene

Du må gjennomføre øvelsen regelmessig og det kan ta flere måneder før du ser en signifikant forbedring.

Blæreopptrening

Blæreopptrening for å hjelpe å redusere urininkontinens som har som mål å gradvis strekke blæren slik at den kan oppbevare større volumer med urin.

Kateter

Ren intermitterende kateterisering (RIK) er en effektiv blæretømmingsteknikk basert på kontrollert og fullstendig tømming av blæren ved å bruke et kateter. Mennesker som kateteriserer for å tømme blæren sin må vanligvis gjøre det 4–6 ganger per dag. Lær mer om Coloplast kateter for menn og kvinner.

Oppsamlingssystem (for menn)

For menn som lekker urin (mannlig inkontinens), er uridom en effektiv og komfortabel løsning. Uridomet rulles på penis og er koblet til en urinpose som er festet på beinet. Lær mer om Coloplast-produkter for mannlig inkontinens.

Livsstilsendringer

For noen mennesker kan det å håndtere symptomer være livsstilsendringer, som å tilpasse kosten for å redusere forstoppelse og redusere forbruket av koffeinholdige drikker. Å planlegge væskeinntak til visse tider kan også hjelpe slik at trangen til å urinere er mer praktisk og ikke sammenfaller med offentlige utflukter eller nattesøvnen.

Medisinering

Legemidler foreskrives for alle typer av inkontinens, men generelt er de bedre mot urgeinkontinens, spesielt når de kombineres med bekkenbunnsøvelser og blæretrening. Stressinkontinens håndteres vanligvis uten medisinering.

Kirurgi

En blanding av kirurgiske prosedyrer er tilgjengelige for behandlingen av blæreproblemer, men det kommer an på årsaken.

Finn ut mer

Et antall Coloplast-produkter er tilgjengelige for å hjelpe å håndtere blæreproblemer:

Lukk
illustrasjon - ofte stilte spørsmål om blæreproblemer

Ofte stilte spørsmål om blæreproblem

I denne seksjonen svarer vi på de vanligste spørsmålene om blæreproblemer og blærehåndtering. Klikk på linken for å lese mer. Ofte stilte spørsmål blæreproblem
Lukk

Ofte stilte spørsmål

Denne listen over ofte stilte spørsmål er ment å være en veiledning til ting du lurer på. Fortell alltid legen din om ditt blæreproblem.

Hva er urininkontinens?

Urininkontinens er det medisinske begrepet for å være ute av stand til å kontrollere vannlatingen. 

Hva er en nevrogen blære? 

Nevrogen blære referer til en tilstand hvor nevrologisk skade har ført til en blæredysfunksjon.

Hva er tegnene og symptomene på urininkontinens?

Noen typiske tegn og symptomer er:

 • Ufrivillig urinlekkasje uten forvarsel eller uten å føle behovet for å gå på toalettet.
 • Ufrivillig urinlekkasje når du nyser, hoster, ler eller trener
 • En plutselig trang til å springe på toalettet enten før eller når urinen lekker
 • Behovet for å stå opp og tisse to eller flere ganger i løpet av natta (nokturi)

Hva forårsaker urininkontinens?

Potensielle årsaker er:

 • Skade eller svakhet av musklene i bekkenet (oftest på grunn av graviditet og fødsel)
 • Problemer med å kontrollere blæremuskelen (over- og underaktivitet av blæren)
 • Nevrogene tilstander som påvirker det frivillige utslippet av urin (f.eks. ryggmargsskade, multippel sklerose eller  ryggmargsbrokk)
 • Forstørret prostatakjertel 
 • Urinveisinfeksjon
 • Diabetes type 2

Er urininkontinens en naturlig del av aldring?

Selv om inkontinens blir mer vanlig i høyere alder er det ikke bare eldre mennesker som rammes. Det finnes effektive løsninger tilgjengelig så det skal ikke stoppe deg fra å leve et fullstendig og aktivt liv, uansett alder. 

Kan jeg fortsatt ha et sosialt liv med urininkontinens?

Det er mulig å håndtere inkontinens på en effektiv måte. En lege eller sykepleier skal være i stand til å hjelpe å finne en løsning som gjør det mulig å fortsette med et sosialt liv og hverdagslige aktiviteter. 

Kan urininkontinens behandles?

De fleste typer av inkontinens kan behandles eller forbedres ved hjelp av livsstilsendringer, bekkenøvelser, blæretrening, medisinering eller kirurgi. Hvis det ikke er mulig å kurere eller at det kreves en midlertidig løsning, kan produkter som kateter, uridom (for menn) eller absorberende produkter hjelpe. 

Hva er et kateter?

Et kateter kan brukes for å tømme blæren. Det er en tynt rør som settes inn i urinrøret og opp til blæra.

Hvorfor er det så viktig å tømme blæra?

Dersom blæren ikke tømmes regelmessig kan det forårsake urinveisinfeksjoner. Infeksjoner i blæra kan spre seg opp i nyrene og forårsake alvorlig nyreskade. Selv små mengder med urin som blir igjen i blæra kan forårsake infeksjoner. 

Kan jeg drikke mindre slik at jeg ikke behøver å tømme blæra så ofte?

Nei. Det er viktig at du drikker nok for å holde urinsystemet friskt. En voksen person skal drikke omtrent 1500 ml per dag og ha et inntak av omtrent 3 liter totalt, inkludert væske i det daglige kostholdet.

Bekkenbunnstrening - kan det hjelpe?

Man kan styrke kontrollen over blæren ved å trene musklene i underlivet. Det gjør det lettere å motstå tissetrang. Det er flere øvelser som kan hjelpe. Snakk gjerne med lege, uroterapeut eller fysioterapeut dersom du ønsker mer informasjon. 

Hvordan kan jeg vite om jeg har en urinveisinfeksjon?

Symptomer på en urinveisinfeksjon varierer og kan være vanskelig å forstå. De inkluderer:

 • Mørk, farget og sterkt luktende urin
 • Blod i urinen
 • Grumset urin
 • Feber/svetting
 • Blærespasmer
 • Økte muskelkramper i beinet

Hvis du har noen av symptomene ovenfor så snakk med en lege eller sykepleier. 

Hva om jeg får regelmessige urinveisinfeksjoner?

Å bruke et permanent kateter øker risikoen for urinveisinfeksjoner. Ved bruk av engangskateter vil risikoen for urinveisinfeksjoner reduseres.

Hvordan kan jeg unngå urinveisinfeksjoner relatert til kateter?

Her er noen tips for å redusere risikoen for urinveisinfeksjoner ved bruk av kateter:

 • Forsikre deg om at du har rene hender og utstyr ved bruk av kateter
 • Drikk rikelig med væske i løpet av dagen 
 • Forsikre deg om at blæra er helt tømt hver gang du kateteriserer
 • Snakk med legen din om hyppigheten av kateterisering samt teknikken for hvordan du gjør det

Finn ut mer

Se veiledning for hvordan man kateteriserer.

Lær mer om produkter for å håndtere urininkontinens

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon