Multippel sklerose (MS) og blære- og tarmproblemer

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, det vil si hjerne og ryggmarg. Omtrent halvparten av de som lever med MS opplever på et tidspunkt tarmproblemer, og 80% opplever problemer med blærefunksjon. Dette er symptomer på MS du kan få hjelp til å håndtere.

Monika har MS og bruker kateter

Hva er MS?

Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen. Les mer om MS

Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen.

Multippel sklerose betyr «mange arr». Ved MS oppstår det betennelse rundt nervetrådene i hjernen og ryggmargen. Sykdommen angriper isolasjonsmaterialet (myelinet) rundt nervetrådene og det oppstår etter hvert arr. Disse fører til at nervesignalene fra hjernen og ut til forskjellige deler av kroppen forsinkes eller ikke når fram. Samtidig kan nervetrådene og nervecellene bli skadet.

Vanlige symptomer ved multippel sklerose kan være nummenhet, vissenhet, nedsatt kraft i armer og bein, ustø gange og tretthet. Problemer med blære og tarm er også et vanlig symptom hos mange:

80% av de som lever med MS får problemer med blæren på et eller annet tidspunkt i sykdomsforløpet. Ved MS blir nerveforbindelsen mellom hjernen og ryggmargen forstyrret, noe som kan gi problemer med å kontrollere blærefunksjonen. Symptomene kan variere fra plutselig og sterk trang til å tisse, til at det er vanskelig å få tømt blæren fullstendig. Omtrent halvparten av de som lever med MS opplever på et tidspunkt også problemer med tarmen.

Problemer med blære og tarm er symptomer på MS som du kan få hjelp til å håndtere

MS oppstår vanligvis hos personer mellom 20 og 40 år, men kan også forekomme hos yngre eller eldre personer. Man regner i dag med at over 12.000 personer i Norge har MS - over dobbelt så mange kvinner som menn. Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men forskning tyder på at det er en kombinasjon av arvelig disposisjon og påvirkning av ytre faktorer. 

Du kan lese mer om Multippel sklerose på Coloplast sin egen side for MS her.

Lukk

Ulike typer MS

Det finnes tre hovedtyper MS: Attakkvis MS, sekundær progressiv MS og primær progressiv MS. Forløpet varierer fra person til person. Les mer

Det finnes tre hovedtyper MS: Attakkvis MS, sekundær progressiv MS og primær progressiv MS. Forløpet varierer fra person til person.  Vi vil beskrive de ulike typene litt mer.

Attakkvis MS

Dette er den mest utbredte formen for MS. For ca 80-90 % av de som utvikler sykdommen viser det seg gjennom gjentatte anfall eller attakk. Attakkene gir ulike symptomer og kan vare fra noen dager til måneder.

Symptomer vil helt eller delvis forsvinne, men for hvert anfall eller attakk kan det føre til en liten forverring i tilstanden. Dette kan igjen gi økt funksjonsnedsettelse med årene.

Sekundær progressiv MS

Dersom de med attakkvis MS ikke behandles vil rundt 65 % utvikle sekundær progressiv MS. Dette vil kjennetegnes ved færre attakker, men gi en gradvis nedsatt funksjonsevne. Av de som får forebyggende behandling vil det være rundt 25 % som utvikler sekundær progressiv MS i løpet av de neste 20 årene med sykdom. I den tidlige fasen av sykdommen med attakk vil det i hovedsak ses som betennelser som kan slås tilbake med bremsemedisiner. Den progressive fasen er mer preget av skader på nervetråder og nerveceller.

Primær progressiv MS

For noen starter sykdommen langsomt og med en jevnere forverring av symptomer uten tydelige anfall, dette gjelder 10-20 % av de som får MS. Tapet av funksjonsevne skjer gradvis, som oftest over flere år. Utviklingen av sykdommen flates ut etter en viss tid.[i][i] Multippel Sklerose Forbundet. Typer av MS (Internett). Oslo: MS Forbundet: (Oppdatert oktober 2017) Hentet fra: https://ms.no/fakta-om-ms/hva-er-ms/typer-av-ms (hentet 19.november 2021)

 

PM-19592

Lukk

Symptomer på MS

Siden MS påvirker funksjonene i hjernen ulikt, vil symptomene variere fra person til person. Her kan du lese om noen av de vanligste symptomene. Les mer

MS påvirker på ulike måter. Siden sykdommen påvirker funksjonene i hjernen ulikt, vil symptomene variere fra person til person[1].

Noen av de vanligste symptomene

  • Synsforstyrrelser: Betennelse i synsnerven er vanlig og kan ofte være et første symptom på MS.
  • Fatigue: Følelse av tretthet og mangel på energi. Fatigue er det flere sier de opplever som det mest plagsomme symptomet, og kan oppstå selv ved små anstrengelser. Trettheten kommer hyppigere og mer intenst enn vanlig tretthet.
  • Nummenhet: Mange opplever nummenhet eller prikkefølelse i deler av kroppen.
  • Kronisk smerte: Mer enn halvparten av de med MS opplever smerte i en eller annen form.
  • Utfordringer med balanse: Tap av balanse og ustøhet er et vanlig og tidlig symptom på MS.
  • Gangutfordringer: Bevegelsesutfordringer er et vanlig symptom på MS.
  • Spastisitet: Noen ganger kan musklene stivne, eller man får krampe. Dette kan gi smerter og kan gjøre noen bevegelser vanskelige.
  • Seksuelle utfordringer: Nerveskader forårsaket av MS kan gi seksuelle problemer og mangel på sexlyst, impotens og mindre følsomhet.
  • Blære- og tarmutfordringer: MS kan påvirke blære- og/eller tarmfunksjonen, og kan føre til utfordringer som treg eller løs mage, og nedsatt funksjonalitet i muskulaturen i bekkenbunnen og lukkemuskelen.


[1] Norsk elektronisk legehåndbok. Multippel Sklerose (Internett). Trondheim: Norsk Helseinformatikk; 8.februar 2016 (oppdatert 11. november 2016). Hentet fra https://nevrologi.legehandboka.no/handboken/sykdommer/demyeliniserende-sykdommer/ms/kort-om-ms/ (hentet 19.november 2021)

 

PM-19590

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon