Kvinnekateter

Et kateter er et lite rør som føres inn i blæren gjennom urinrøret når det ikke er mulig å tisse selv. Katetertuppen er avrundet og har to små hull, som urinen renner gjennom. Med engangskateter, som er den foretrukne metoden for å tømme blæren, tømmer du regelmessig blæren din selv ved å føre kateteret inn i urinrøret, og fjerne det igjen når blæren er tømt. Et kvinnekateter er et kateter som er spesielt utformet for kvinnens anatomi. Det er utviklet for å tømme blæren hos kvinner som av ulike grunner ikke får tømt blæren fullstendig på egen hånd.

Kvinnekateter kommer i mange fasonger og størrelser. Hva som er rett for deg vil være avhengig av hva du kjenner deg komfortabel med, samt hvilken livsstil du har. Mange velger også å bruke forskjellige kateter tilpasset ulike situasjoner. Selv om katetrene finnes i ulike design og utforminger, har de samme funksjon - å hjelpe deg å tømme blæren.

Hvordan velge kateter

Hvilke typer kateter finnes og hva bør man tenke på når man skal velge kateter? Les mer

Kateter med og uten overflatebehandling

Kateter bør være overflatebehandlet for å minimere risikoen for infeksjoner og langsiktige skader på slimhinnen i urinrøret. Du kan få kateter som enten leveres med en gel, eller en overflatebehandling. Kateter som leveres med gel må settes i vann for å aktivere den hydrofile overflaten. De mest avanserte katetrene ligger allerede i vann og er klare til bruk når de tas ut av pakningen. Alle SpeediCath kateter er overflatebehandlet og helt klare til bruk når du tar det ut av pakningen.

Hvilken lengde skal du velge?

Kateteret du velger skal være litt lengre enn urinrøret ditt, fordi kateterhullene som urinen renner ut fra, sitter 1-1,5 cm fra katetertuppen. Kvinners urinrør er 3-4 cm. Kateter kommer i ulike lengder, og man kan velge mellom standard og kompakt lengde. SpeediCath Standard for kvinner er 20 cm langt, mens de kompakte kateterene i SpeediCath-serien er mellom 7 og 9 cm lange.

Finn et kateter i riktig størrelse

For å sikre at blæren din blir helt tømt, er det viktig å velge et kateter i rett størrelse. Med størrelse menes tykkelsen av kateteret. Det måles i diameter med måleenhet chariére, som forkortes CH. De fleste voksne starter med størrelse Ch12 (1Ch = 0,33 mm i diameter). Legen eller sykepleieren hjelper deg å finne størrelsen som passer deg.

Kateterhull

Et kateter har to små hull på hver side av den runde katetertuppen. Når kateteret føres inn i blæren, renner urinen ut gjennom disse hullene, og på denne måten blir blæren tømt. For å redusere risikoen for skader på urinrøret, bør hullene være finpolerte og overflatebehandlet.

Hva er kateter laget av?

Kateter er fremstilt av ulike materialer, blant annet:

  • PVC, som er vanlig i medisinsk utstyr. Det inneholder mykgjørende midler, også kalt ftalater. Ftalater kan mulig være skadelig for kroppen og miljøet.
  • Silikon, som er et vanlig materiale, og som ikke trenger mykgjørende midler.
  • PU (polyuretan) blir mer og mer populært, fordi det er både fast og fleksibelt, og inneholder ikke mykgjørende midler.

Et litt stivere kateter kan være enklere å innføre, spesielt om du har nedsatt håndfunksjon. Når du velger kateter, bør du snakke med en lege eller sykepleier for å sikre deg at materialet ikke inneholder noen helsefarlige midler (som PVC og ftalater), og som er enkelt i bruk. Les gjerne artikkelen i bloggen vår som forteller mer om hva PVC er og hva kateter inneholder.

Kateter i SpeediCath-serien er uten PVC og ftalater.

Konnektor til urinpose

Konnektoren på enden av kateteret gir mulighet for å koble til en urinpose i tilfelle du ikke kan finne et toalett i nærheten, eller har vanskeligheter med å kateterisere på toalettet.

Du kan gjerne kontakte oss i Coloplast om du vil vite mer om våre katetre.

Lukk

PM-20596

 

Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon