Årsaker til urinretensjon
Det kan være ulike grunner til at man opplever urinretensjon. De vanligste årsakene er:
- Obstruksjon i urinveiene
- Skader på nervesystemet
- Medisiner
- Svak blæremuskulatur
En obstruksjon i urinveiene betyr at det er noe som blokkerer urinen fra å forlate blæren på normal måte. Det kan for eksempel være en forstørret prostata, som «klemmer» rundt urinrøret eller blærestein som blokkerer urinrørsåpningen fra blæren. Forstoppelse kan også forårsake urinretensjon, da en full tarm kan presse på urinveiene og forhindre urinen fra å komme ut.
Det er nervesignaler mellom blæren og hjernen som «forteller» oss når blæren er full og vi må tisse. Dersom nervene er skadet kan denne forbindelsen bli brutt, og hjernen får ikke beskjed om at blæren er full og må tømmes. Det kan også være at blæremuskelen ikke får beskjedene som skal til for at den skal presse ut urin, eller at lukkemuskelen ikke får beskjed om å slappe av for å slippe ut urinen. Nevrogene tilstander som kan forårsake urinretensjon inkluderer blant annet ryggmargsskade, multippel sklerose (MS) og ryggmargsbrokk.
Noen medisiner kan ha bivirkninger som fører til at nervesignalene mellom hjernen og blæren blir forstyrret og dermed fører til urinretensjon.
Blæremuskelen svekkes blant annet med alderen, og en svak blæremuskulatur kan føre til at blæren ikke klarer å trekke seg nok sammen til at den blir fullstendig tømt ved vannlating.
Vi er her for å hjelpe!
Våre erfarne sykepleiere hjelper deg gjerne med spørsmål angående produktbruk eller våre tjenester.
Du kan ringe oss på 22575020 alle hverdager mellom klokken 09 og 16.
Dersom du ønsker å bli oppringt kan du bruke vårt kontaktskjema.