Formålet med en reise er ofte å oppleve nye ting – men, når det kommer til det å kunne føle seg sikker og komfortabel, er det fint å holde overraskelsene til et minimum. Å reise fra hjemlandet krever at du gjør noen ekstra forberedelse for både reisen og oppholdet. Men uansett hvor du reiser, trenger ikke dette å være et hinder.

Før du reiser

Bag pakket som inneholder SpeediCath compact Eve kateter

Viktige ting å huske før du reiser

Hva må du huske? Hva må du ta med? Hvordan pakke smartere? I dette avsnittet finner råd og tips om hvordan du kan forberede deg. Les hva du bør ta med på reisen
Lukk

Viktige ting å huske før du reiser vekk

Før du reiser

 • Kjøp en reiseforsikring.

 • Bestill ekstra produkter, og gjør det i god tid, så du er sikker på at de når frem til deg i tide.

 • Fordel bagasjen i forskjellige kofferter og bagger i tilfelle bagasjen din blir borte, eller i tilfelle flyet ditt er forsinket.
 • Skriv ned navnet på produktene på reiesesertifikatet eller på Coloplast rundt i verden-brosjyren. Det kan også være lurt å ta et bilde av produktene.

Pakk ned et smart sett

 • Pakk ned et smart sett med alt du trenger i tilfelle noe skulle skje. Enten du flyr, kjører bil eller reiser med fly, er det fint å ha de mest nødvendige forsyningene og personlige eiendelene i nærheten.

TIPS: Det kan være en god idé å bestille noen kompakte katetre å ta med.
Kompakte katetre gir tre viktige fordeler når du er på farten:

 • Kompakte katetre er forhåndssmurte, og derfor klare til bruk akkurat når du trenger dem. Dette reduserer også risikoen for bakterier og dermed urinveisinfeksjon.
 • Du kan kaste den i søpla eller legge den i innerlommen etter bruk – diskré, enkel og ren.
 • Den kan skjules innen synsvidden

Last ned en pakkeliste – og få med alt du trenger

Vi har laget en pakkeliste med essensielle artikler, hva du må ta med for en ferie ved stranden, i byen eller kanskje utendørs, forsyninger, personlige gjenstander og hygiene, klær & tilbehør, innretninger, osv. – last den ned her

Lukk
Vann

Temperatur påvirker produktene

Temperatur påvirker fleksibiliteten til kateteret og kan påvirke slitasjetiden til uridomen, så vær ekstra oppmerksom på produktene når klimaet endrer seg Lær mer om lagring og bruk
Lukk

Temperatur påvirker produktene dine

Temperaturen har en innvirkning på produktene dine, så tenk på hvordan du skal pakke, flytte forsyninger fra hanskerommet i bilen og ta med litt i håndbagasjen hvis du reiser med fly. Når du bruker dem bør du også ta hensyn til klimapåvirkning og være ekstra forsiktig.

Lagring av intermitterende katetre

Vi anbefaler at du lagrer produktene dine ved romtemperatur til enhver tid. Kortvarig lagring ved lave temperaturer (under 0 grader Celsius og over 60 grader Celsius) vil imidlertid ikke påvirke kvaliteten til produktet. Du kan altså oppbevare katetrene dine i flyets lasterom selv om det er kaldt. Vær klar over at katetret vil føles stivere jo kaldere det oppbevares. Det kan være en god ide å varme opp kateteret med hendene før bruk. Katetret blir imidlertid varmere hvis det oppbevares på et varmt sted.

Du finner enkelt riktig kateter til deg ved å følge linken. Bestill gratis vareprøve i dag.

Varme klimaer påvirker uridom

Hvis du bruker uridom og tilbringer tid i et varmere klima, må du være oppmerksom på at limet på uridomen kan påvirkes fordi du svetter mer. Derfor er det viktig at du tar med flere uridomer enn du er vant til. 

Lukk

På farten – hva du bør vurdere

Fly på himmelen

Reise med fly

Unngå problemer ved sikkerhetskontrollen ved å ta med reisebevis og begrense mengden væske. Bestill også et sete ved raden. Tips for å reise med fly
Lukk

Når du reiser med fly

Håndbagasjerestriksjoner er basert på informasjon fra britiske flyplasser

Når du bestiller billetten din

Når du bestiller billett kan det være lurt å bestille et sete lenger bak i nærheten av toalettene, ettersom dette kanskje gjør deg roligere til sinns og sikrere på deg selv.

Planlegg toalettbesøkene dine – det kan f.eks. det være en god idé å kateterisere så fort som mulig etter at du går om bord flyet, så du ikke trenger å bekymre deg når du er i luften.

Føl deg trygg når du går gjennom sikkerhetskontrollen

Unngå problemer ved sikkerhetskontrollen ved å ta med et reisesertifikat – kortet forklarer tilstanden din, medisinske forsyninger du har med og hvorfor du trenger støtte og personvern når du går gjennom sikkerhetskontrollen.

Væsker i håndbagasjen

Ingen av katetrene fra Coloplast har mer væske enn den tillatte grensen.

Det er mulig å se kateteret gjennom pakningen når bagasjen din går gjennom røntgensjekk på flyplassen. Du trenger altså ikke åpne noen av katetrene for å vise dem frem.

Husk at det finnes regler på hvor mye væske du kan ta med i håndbagasjen. Hvis det er mulig, bør du pakke væsker ned i den innsjekkede bagasjen. Væsker omfatter: alle drikker, flytende eller delvis flytende mat, kosmetikk og toalettsaker, spray, paste, gelé, løsning til kontaktlinser og andre løsninger og gjenstander med lignende konsistens*.

Hvis du tar med væske i håndbagasjen: beholderne skal ikke inneholde mer enn 100 ml. De må ligge i en gjennomsiktig plastpose og de skal til sammen ikke inneholde mer enn én liter, og du er begrenset til 1 plastpose per person.

For mer informasjon kan du ta en titt på nettstedet til flyplassen du skal reise fra.

Lukk
Hans - bruker av SpeediCath Compact mann

Finne et toalett på farten

Å forlate hjemlandet kan kreve et par ekstra forberedelser og skape visse utfordringer for rutinen din. Les disse tipsene og vær bedre forberedt Les tips - vær forberedt
Lukk

Vær bedre forberedt

Vær godt forberedt

Sjekk ut alle stedene du vil besøke og se om de har toaletter. Dette kan være spesielt nyttig hvis du trenger et toalett som er tilrettelagt for rullestolbrukere. Du finner informasjon på Internett, ellers kan du ringe hvis du er usikker. Du bør også sjekke om det er vanlig å betale penger for å bruke toaletter, og passe på at du alltid har noen småpenger i lokal valuta med deg.

Å lære seg ordet for «toalett» på det lokale språket kan være nyttig.

Hvis du har en funksjonshemming, er det mulig å skaffe seg et kort du kan vise frem. Spør legen eller din lokale forening om det. 

Bruke kateter – planlegg tiden din

Planlegg alle besøk til toalettet under oppholdet/dagen, og bruk særlig tid før og etter et arrangement eller hendelse. Angi en alarm på klokken eller telefonen din hvis du er redd for å glemme tiden.

Wheel-mate

WheelMate-appen kan hjelpe deg med å finne toaletter og parkeringsplasser i mange deler av verden. Ikke bare kan den hjelpe deg med å finne et toalett, tidligere besøkende til toalettet kan vurdere og legge det til nettstedet – og det kan du også.

Last ned WheelMate™ for iPhone/iPad eller Android-enhet fra App-store på din telefon

Lukk

På destinasjonen

Epler

Mat og drikke – viktig å huske på

Ofte kan endring av omgivelser og rutiner påvirke fordøyelsen. Prøv å unngå forstoppelse og dehydrering. Tips for mat og drikke
Lukk

Tips for mat og drikke

Sunne mattips

Vi kan alle tillate oss selv å «jukse» en gang i blant, for eksempel når vi er på feriegang i blant, for eksempel når vi er på ferie – men ferien kan være grusom for magene våre. Få tips om hva du bør spise og drikke for å få en problemfri ferie.

Når du reiser i varme klimaer, risikerer du å bli dehydrert. De fleste bør prøve å drikke 1,5–2 liter vann per dag – med mindre helsepersonellet sier noe annet. Hvis det er varmt ute du trenger må du drikke enda mer vann. Det er veldig viktig å drikke nok vann.

Nyttige bud om vann

 • Hvis du ikke er sikker på kvaliteten på drikkevannet, bør du kjøpe flaskevann.

 • Ikke puss tennene i vann fra springen – kjøp heller en flaske med vann.

 • Sørg for å drikke nok vann (unngå for mye alkohol, koffein og søte drikker da dette øker risikoen for dehydrering).
 • Du må kanskje også være forsiktig med is, frukt og grønnsaker, avhengig av hvor du reiser
 • Ha en vannflaske lett tilgjengelig så du kan ta hyppige slurker med vann.

Hvordan vet du om du har drukket nok vann? Én måte å måle din hydreringsnivået ditt er å se på fargen på urinen din. Hvis du er godt hydrert, vil den sannsynligvis være gjennomsiktig og du urinere oftere.

Hva du bør tenke på når du spiser

 • Pass på at det du spiser er godt tilberedt – særlig fisk og kjøtt.

 • Prøv å spise mat med høyt fiberinnhold

 • Ikke spis rå grønnsaker som er vasket i vann fra springen.

For enkelte personer kan det være nyttig å ta noen piller med probiotika.** 

Hvis du bruker et irrigasjonssystem

Hvis du skal bruke systemet utenlands, bruk flaskevann eller kjølnet oppkoket vann på plasser der det ikke er trygt å drikke kranvann. Husk at i andre tidssoner kan det ta litt tid for kroppen din å bli vant med en ny rutine. Det kan også hende at du spiser andre typer av mat som kan påvirke tarmen.

Lukk
Sykepleier som viser frem kateter

I nødstilfeller

Finn ut på forhånd hvor du kan få medisinsk hjelp og nå Coloplast på reisemålet. Vær forberedt for nødstilfeller
Lukk

Vær forberedt for nødstilfeller

Det er verdt bryet å finne ut på forhånd hvor og hvordan du kan få medisinsk hjelp på reisemålet ditt. Hvis du skal på en lengre reise bør du sjekke om det er mulig å få tak i utstyret du trenger på reisemålet ditt. Din vanlige leverandør kan også arrangere internasjonal levering for deg, hvis du spør i god tid i forveien.

Ta også en titt på «Coloplast rundt om i verden» for å finne ut hvem du bør kontakte på destinasjonen din for å få støtte. 

Lukk

Solbeskyttelse

Brukere som sitter i solen

Søk skygge

Visste du at huden kan bli solbrent etter bare 15 minutter i sommersol? Søk skygge mellom kl 10.00-16.00. Beskytt deg mot UV-stråling
Lukk

Beskytt deg mot UV-stråling

Referanse


http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/

Å holde seg i skyggen er en effektiv måte å redusere soleksponering, du kan for eksempel sitte under trær eller en parasoll – det viktigste er at det kaster en mørk skygge. Spesielt viktig er dette mellom 10.00 - 16.00, da solen står høyst og er sterk.

Selv om du oppholder deg i skyggen, anbefales det likevel at du bruker solkrem og annen beskyttelse – som klær, hatt og solbriller.

 

Disse retningslinjene er ikke fullstendige og du bør alltid søke råd og veiledning fra helsepersonell hvis du er i tvil.

Lukk
mann i solen

Påfør solkrem

Påfør solkrem for å redusere kortvarig og langvarig skade på huden fra solens stråler. Fakta om solkrem
Lukk

Fakta om solkrem

Referanser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Hva du trenger å vite om solkrem

 • Påfør vannfast solfaktor 30+ (eller høyere) – SPF 30 blokkerer 97 % av UVB-stråler.
 • Den ideelle tiden er 20 minutter før du går ut og hver annen time etterpå.
 • De fleste påfører ikke nok solkrem – påfør minst en teskje for hver arm og hvert ben, foran og bak på kroppen og en halv teskje på ansikt, hals og ører.

Hva betyr SPF og vannfast?

 • SPF betyr solbeskyttelsesfaktor og er et mål på hvor godt den beskytter huden fra solbrenthet. En 30 SPF-solkrem gir 30 ganger mer beskyttelse enn ingen solkrem. 
 • Vannfast betyr at den ikke forsvinner fra huden under svømming eller trening, forutsatt at den ikke tørkes av. FDA definerer vannfast solkrem som at SPF-nivået forblir effektivt etter 40 minutter i vannet. Selv om etiketten sier at en solkrem er «vannfast i 4 timer», må solkremen likevel påføres hver annen time for å opprettholde samme nivå av beskyttelse og hvis du tar en dukkert regelmessig, må du også påføre på nytt.

 

 

Disse retningslinjene er ikke fullstendige og du bør alltid søke råd og veiledning fra helsepersonell hvis du er i tvil.

Lukk
kvinne i rullestol som bruker solbriller

Solbriller og hatt

Solbriller og hatter beskytter områder som utsettes for intens sol mot solens UV-stråler. Tips og triks
Lukk

Tips og triks om hatter og solbriller

Referanser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Hva du bør tenke på når du velger ny hatt.

 • En 3 til 6 cm brem rundt hatten er ideelt fordi det beskytter ørene, øynene, pannen, nesen og hodebunnen.
 • En mørk underside på bremmen kan også bidra til å senke mengden UV-stråler som kan nå ansiktet fra reflektive flater, for eksempel vann.
 • Velg en hatt av tett vevet materiale – hvis du kan se gjennom det, vil UV-strålingen trenge gjennom. 
 • Hvis du ikke har en god hatt kan du bruke et stort lommetørkle eller bandana.
 • Solkrem anbefales uansett. 

Tips om solbriller

UV-blokkerende solbriller er viktig for å beskytte den ømtålige huden rundt øynene, i tillegg til selve øynene. Her er noen tips før du kjøper nye.

 • Det vil sannsynligvis være en etikett på brillene som angir at de beskytter mot UV-stråler – hvis du er i tvil, spør optikeren.*
 • Mørkere glass er ikke nødvendigvis bedre, fordi UV-beskyttelsen kommer fra et usynlig kjemikalie i eller påført glassene, ikke fra fargen eller mørkheten i glassene. 
 • Solbriller bør brukes utendørs i dagslystimene.
 • Solbriller er like viktige for barn som de er for voksne. 

 

*Standardene kan variere fra land til land, du bør derfor sjekke de lokale anbefalingene før du reiser.

 

Disse retningslinjene er ikke fullstendige og du bør alltid søke råd og veiledning fra helsepersonell hvis du er i tvil.

Lukk

Mer informasjon

Ansvarsfraskrivelse: Dette er de generelle retningslinjene som er ment å hjelpe deg med typiske spørsmål. Du bør følge spesifikke instruksjoner gitt av helsepersonell. Vær også oppmerksom på å alltid følge eventuelle kostholdsråd fra sykepleieren din.

 

Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon