Kateterveiledning for barn | Lær barnet ditt rutinene - Coloplast Norge

Kateterveiledninger for barn

Kateterisering av barn er alltid et følsomt emne. Bruk veiledningene her som inspirasjon til å hjelpe deg med å introdusere barnet ditt til prosessen og lære dem hvordan de kateteriserer.

Veiledning for kompakt kateter

Jenter i rullestoler

Veiledning for kompakt kateter
Lukk

Jenter i rullestoler

ikon

Ønsker du å prøve dette produktet? Bestille vareprøve

Lukk
Kateterveiledning for standard lengde

Gutter i rullestoler

Kateterveiledning for standard lengde
Lukk

Gutter i rullestoler

ikon

Ønsker du å prøve dette produktet? Bestille vareprøve

Lukk

Å hjelpe barn tømme blæra si

Siden alle barn er forskjellige er det viktig alltid å velge det kateteret som passer til deres individuelle behov. Når de er klare kan du begynne å la dem hjelpe til med ansvaret for hvordan de tømmer blæra si. Hjelp barnet ditt å tømme blæra si

Å bruke et kateter for å tømme barnets blære

Du må hjelpe barnet å tisse til de er omtrent fem år gamle. De fleste barn med ryggmargsbrokk kan ikke tømme blæra på en naturlig måte, og du må bruke et kateter, som er et tynt plastrør som settes inn gjennom urinrøret og inn i blæra. Det er en enkel og smertefri teknikk.

Hvorfor er det så viktig å tømme blæra

Det er viktig at du og barnet ditt forstår hvorfor det er så viktig å tømme blæra, og at dere skaper en god rutine.
Målene med bra blærekontroll er å:

  • Unngå skader på nyrene og infeksjoner generelt
  • Bli kontinent
  • Forbedre barnets livskvalitet
  • Hjelpe barnet å bli selvstendig

Hvis barnets blære ikke tømmes regelmessig kan det forårsake infeksjoner. Selv små mengder med urin som blir igjen i blæra kan forårsake infeksjoner.

Komme i gang

Før du begynner med blæretømming skal du alltid konsultere en lege eller en sykepleier slik at du får ordentlige instruksjoner om hvordan du skal bruke et kateter.

Sammen med helsepersonellet vil du bestemme hvilken type kateter som passer deg og barnet best, og dere vil lage en plan over hvor ofte dere skal sette inn kateteret. Vanligvis skal blæra tømmes 4–6 ganger per dag, men det kan være avhengig av væskeinntak og fysisk aktivitet.

Som et tillegg kan du bruke de animerte brukerveiledningene her på siden for å gi deg og barnet en praktisk oversikt over hvordan dere skal sette inn et kateter. Velg den som best passer ditt barns profil:
Coloplast tilbyr også en steg-for-steg instruksjon som du kan skrive ut og ta med deg på toalettet (pdf, 1 MB).
ikon

Å hjelpe barnet ditt å lære

Når barnet begynner å vise interesse, vanligvis når barnet er mellom tre og fem år gammelt, bør du begynne å lære dem å tømme sin egen blære. Coloplast skapte Wee Games for å hjelpe deg og barnet ditt å lære hvordan dere kan gjøre dette på en morsom måte.


Lukk

Å lære barnet å kateterisere ved hjelp av Wee Game

Du bør involvere barnet ditt så snart barnet viser interesse for å tømme blæren sin selv. En morsom måte å gjøre dette på er å bruke Wee Game, et kortspill som lærer barnet ditt de grunnleggende stegene. Wee Game

Bli selvstendig

Når barnet blir eldre vil det gradvis ønske å bli mer selvstendig. Det er en naturlig del av å vokse opp. Det samme gjelder barnets toalettvaner. Når du føler at barnet er klar kan du begynne å lære det å gå på toalettet og tømme blæra si.

Wee Game

Wee Game er et sett med kort som du kan bruke til å lære barnet ditt hvordan det skal tømme blæra. Kortene kan brukes til å spille ulike morsomme spill som kan tilpasses alder og kunnskap. Bare skriv ut kortene og klipp dem ut og så er du klar til å spille.

Wee Game er blitt utformet for å hjelpe deg og barnet ditt lære toalettvaner på en morsom måte. Det er enkelt å bruke, og når barnet har lært seg det er det lett å gjøre det vanskeligere. Ha det gøy!

Spillet leveres i en jente- og gutteversjon.
Last ned Wee Game spillekort for jenter, (pdf, 1 MB) – instruksjoner for jenter

Last ned Wee Game spillekort for gutter, (pdf, 1 MB) – instruksjoner for gutter

ikon

Husk at ... Wee games er ment som et tillegg til opplæring, ikke for å erstatte faktiske bruksinstruksjoner. Snakk med en lege eller en sykepleier for å få korrekt veiledning eller opplæring om hvordan du skal bruke kateteret du har valgt, og les alltid instruksjonene.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon